Google+

oleh: sofinar kek buah-buahan

Kbuah

resepi mak i ni, rasa ala2 kek buah cosway gitu, cubalah


Created on : 30-05-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi sofinar




Bahan-bahan ( ramai boleh makan )

  • 1 3/4 cawan gula pasir
  • 2 cawan air sejuk
  • 2 cawan magerin /mentega
  • 400g buah-buahan campuran
  • 4 biji telur
  • 2 cawan tepung gandum
  • 2 cawan tepung naik sendiri
  • 1 1/2 sudu teh baking powder
  • 1 sudu teh esen vanila

Cara-cara

  1. gula, air, mentega dan buah-buahan di masak bersama dengan api perlahan hingga mendidih dan buah agak ringan. tutup api dan biarkan sejuk
  2. tepung gandum, tepung naik sendiri dan baking powder di ayak bersama
  3. pukul telur hingga kembang, masukkan adunan buah-buahan tadi kacau rata kaedah kaup balik.
  4. masuk tepung, dan esen vanila, gaul kaedah kaup balik hingga rata. jgn gaul terlalu lama nanti buah turun balik cukup sekadar sebati
  5. bakar dalam aduan yang telah digris dgn mentega dan ditabur sedikit tepung, selama 1 jam 180 darjah celcius

Tag

kek

Laporan Masakan Bergambar (7)

Img_1629
30-11-2008
salam..1st time buat..keras ckit..tp still sedap..thanks 4 da resipi..
Laporan oleh: missayu

kenapa ye keras ckit.... masa masak buah tu kot agak kering... takpa cuba lagi ye.... tima kasih sudi mencuba

22022009026
24-02-2009
sofinar...alhamdulillah...zai dh try kek ni n texture dia cantik..x berderai..mak n family pun suka..senang nk buat kek u ni..thanx coz sudi share resepi ni..mmg btul ckp u..rase kek buah cosway gitu...
Laporan oleh: zai_fadilah

tq zai kerana sudi mencuba..... tahniah juga sebab menjadi, dah lama tak buat, teringin la pulak, bak sikit

Sdc11211
15-04-2009
rasa sedap dah tp rupa dia kurang cantik skek mungkin kerana air buah tu masih suam lagi..tak sabor nak bancuh..
Laporan oleh: mama kastam tioman

cantik aje saya tgk....napa? berderai ke? kalau berderai tu maknanya masak buah agak kering.... jangan serik nak cuba lagi

125
14-07-2009
tq sofinar...
Laporan oleh: junjs11

wah juns cantiknya nampak kek awak.... tq sudi mencuba

P1010613
04-12-2009
salam.maap yo tok guru.ambo durhaka.gula tu eden angos kan dulu.tu yg kale semcm je....jgn mare yo.nti kna jual.he he...
Laporan oleh: Mariani(KT)

orait aje asalkan sodap

Photo1235
12-03-2010
buat kali ke-2, spesel request dari mak...buah termendap kt bawah, mungkin kacau lama sgt..apapun masih sedap!!!
Laporan oleh: zai_fadilah

la awat jadi macmm itu.... cuba lagi yae, jgn kacau lama sgt setakat gaul sikit2 aje

Photo1507
08-07-2010
last buat ari tu x brp menjadi so zai buat lg skali..alhamdulillah, berkat membebel sorang2 kt dapur menjadi jugak akhirnya..mak siap puji lg..tu yg buat paling best!!tima kasih daun keladi
Laporan oleh: zai_fadilah

usaha tangga kejayaan



Komen (19)

30-05-2008, shaena komen :

sofinar, kalau xguna tepung naik sendiri, ganti dgn tepung gandum je, kene tmbh ke amount baking powder?


30-05-2008, rosshi komen :

hai, sofinar...I pun nak tanya pasal amount baking powder tu...


30-05-2008, maryam81 komen :

sofinar.. air rebusan tu kene buang ek.. i kalau buat kek buah mesti tak jadi.. buah nya jadi mendap.. tu yang malas nak cuba..kalau ada resepi kek buah..


02-06-2008, sofinar komen :

mariam jgn buang air rebusannyaresepi sahena saya selalu pakai ni aje , mungkin boleh pakai petua che iza di oren cupcake


02-06-2008, sofinar komen :

mengikut petua che iza 250g tepung gandum campur dgn 1 sudu kecil baking powder, cubalah shaena timbang tpg gandum tu, dan agak la dia punya baking powder, resepi dari mak ni dia pakai sukat cawan, semoga penerangan ni dapt membantu...........


09-11-2008, aniezzs komen :

nak juga saya coba,biasanya kalau kek dari kedai cosway sedaplah tu.


17-02-2009, mnmisma komen :

Saya tak berapa pandai sangat buat kek..hu..Banyak dah resepi kek buah sy cuba. Setakat ni, nilah yg paling sedap..senang nak buat, and menjadi. Dua hari berturut turut saya buat kek buah ni, sebab tak cukup...kejap je habis. My hubby memang suka kek buah, dia kata sedap. Memang sedap sgt......takpayah beli2 dah. 5 star to sofinar's recipe. Tm ksh banyak!


17-02-2009, zai_fadilah komen :

resepi nih sama mcm kek buah sempoi liza...zai penah cuba tapi kek berderai...n buah pun kembang coz simpan overnite b4 bakar..rase mmg sedap..anyway ari mggu ni zai akan try resepi ni coz mak suka kek buah...nanti dh buat zai post report ek..


22-02-2009, aincyber komen :

air sejuk tu memang yg btl2 sejuk cam kat dlm peti ais ke atau air sejuk ikut suhu bilik???


15-04-2009, mama kastam tioman komen :

buat dua ari lepas..rasa makin lama semakin sedap cuma keknya macam lembut sgt..


11-08-2009, elmilna komen :

salam...nak tanya agak2 nya berapa rm untuk 1kg kek buah-buahan ni di jual??


02-01-2010, sharifahmardhiyah komen :

salam..tadi first time try..kurang menjadi..kenapa kek berderai dan merekah?


16-07-2010, akmiena komen :

nk tyer la.. 'gula, air, mentega dan buah-buahan di masak bersama dengan api perlahan hingga mendidih dan buah agak ringan. tutup api dan biarkan sejuk' buahyer tapis ker. air utk rebusan tu buang ker


21-10-2010, ReaLife komen :

Kalau tak nak buah-buahan mendap, buah-buahan tu terlebih dahulu digaul dengan sedikit tepung gandum. Kemudian masuk ke dalam adunan macam biasa.


13-05-2011, wati75 komen :

sy dh cuba resepi ni, tp x mnjadi kek nye menrekah dn kering...ape penyebabnye ya?


21-09-2011, kjunektn komen :

As,salam nak tya ni buah2an campuran tu dimasak sampai kering ke atau sekadar mendidih airnya saja dan kemudian di campur terus semua sekali dgn telur yg di pukul kembang tu ke?


01-03-2012, szaa" komen :

klau pkai bua buahan yg dh kring dlm kotak pnye blh x?


25-08-2013, princess flower komen :

Nmpk menarik resepi nie. Saya minta resepi nie ye. Terima kasih utk resepi dan tips.


30-01-2014, tippp_cayang komen :

Kek saya tak naik dan buah jatuh ke bawah... kenapa ye?..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd