Google+

oleh: newbie123 Apam Gula Hangus

Dsc02764

Jumpa resipi ni kat dalam majalah Wanita. Orait jugak resipi ni...mudah disediakan


Created on : 29-05-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi newbie123




Bahan-bahan ( 1 )

  • 1 cawan gula - untuk karamel
  • 1 cawan air panas
  • 1/2 cawan gula
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan susu segar
  • 2 sudu teh soda bikarbonat
  • 4 biji telur
  • 2 sudu makan butter/marjerin

Cara-cara

  1. Panaskan 1 cawan gula dalam periuk sehingga menjadi karamel(perang dan cair semua gula..jangan sampai hitam legam hangus)
  2. Padamkan api. Masukkan 1 cawan air panas (air gula karamel nanti akan meruap, jadi berhati hati dan pastikan periuk cukup besar untuk megelakkan tumpah. Air mesti air panas, kalau sejuk, nanti karamel akan terkezut dan terus keras). Kacau dan masukkan butter dan 1/2 cawan gula lagi. Biarkan sejuk.
  3. Pukul telur sampai kembang. Saya guna blender saja. Masukkan tepung, susu, soda. Blend hingga sebati.
  4. Akhir sekali masukkan karamel yang telah disejukkan tadi dan blend lagi hingga sebati
  5. Perapkan lebih kurang 30 minit. Masukkan kedalam acuan yg telah disapu sedikit butter. Bakar selama 30-40 minit (oven 160 darjah)









Laporan Masakan Bergambar (17)

Img_2579
23-07-2008
berjaya akhirnya. sebelum ni try resipi lain tak menjadi. tq newbie! :-)
Laporan oleh: azareena

Cun dia punya rongga rongga tu. Lepas ni boleh juai :)

Image032
20-11-2008
Ni dah kali ke-2 buat guna resipi ni.mmg best..kali pertama tak sempat nak ambik gmbar dah licin..
Laporan oleh: zuzu282

Menarik sungguh kaler apam ni!

Img_0466
27-11-2008
kali ni buat untuk bagi kat kawan dari Jordan as a farewell gift. dia suka sgt kek ni sampai mintak resipi. kat atas tu tabur almond flakes sbb nak abiskan stok. :-)
Laporan oleh: azareena

Cantik jugak tabur almond flakes kat atas tu...lain kali nak try jugak lah bagi cantik sikit rupa dia :)

Apam_gula_hangus__bakar_
01-12-2008
Second time buat...First time 'apamku hangus'....Tapi saya nak panggil kek sarang semutlah ni...Sedap...lembut tersangat lah mudah penyediaannya...
Laporan oleh: Nenie

Lawa sarang dia jadi!

Apam_gula_hangus
20-02-2009
menjadi tul sarangnyer, tq coz sudi konsi resipi, dulu dok tanya ngan makcik mcm nak buat, dia ckp susah nak buat kek/apam nie,,,tapi rupa2nya....anak2 pun suka, sbb color mcm coklat, suami pun kagum, sejak join MYR ni, rajin tul isterinyer ni masuk dapur, lepas satu, satu resepi baru dicubenyer...maklumlah ati br. terbuka di ambang 30an...
Laporan oleh: sitinor

alhamdulillah hati terbuka jugak :)

Honeycomb
27-02-2009
yea..yea.. nasib baik menjadi jugak. Happy sangat semua org puji sedap. TQ newbie.
Laporan oleh: shen

Nampak pun sedap..mesti makan tak leh berenti kan :)

S73r3186
05-03-2009
Thanks newbie, sebb sy memg suka kuih ni. Duk Dubai mana de org jual. Kena buat sendiri. Yang paling mahal tu, sarangnyer menjadi..Thanks again!
Laporan oleh: paij188

Cun kuih ni..apa lagi..lepas ni juai kuih la pulak kat Dubai...part time kat JBR tu...kan weekend depa ada mcm market kan :)

Biochem_108
20-04-2009
buat lg...dengan koci, best.best.best...
Laporan oleh: sitinor
Apam_gula_hangus_kecil2
29-04-2009
Versi kukus dalam acuan tiwul ayu....dah banyak kali buat...everytime ada jamuan kat sekolah anak2 ini yg dia orang request...tq...
Laporan oleh: watierman
Kuih_gula_hangus_001
01-05-2009
ok..dah jumpa cara nak download gambar. Akibat x suka baca arahan sampai habis. Nie..lah rupa apam gula hangus ku. x de rongga dan tepung masih berketul2 sikit2 rasa very nice coz 2nd time buat. Amacam boleh lulus tak cikgu...dan kurang naik ingat nak try tambah bikar bonat lebih lain kali buat..
Laporan oleh: cik kieah
Dcam0724
10-11-2009
Tks, realy simple dan mudah disediakan. Rasenye pun sedap.
Laporan oleh: AlifAinAmani
Keksarangsemut
13-11-2009
terimakasih newbie.. ibu tak sangka leh buat kuih ni bersarang-sarang camni..sedap lak tu
Laporan oleh: ibumimi
Dsc01291
23-01-2010
yg favourite sy,slalu bli je,ni dh pndai wt sniri,lpas ni xyh bli dh ler.....hehe tq newbie
Laporan oleh: chenta
2011-11-03_10
04-11-2011
nyam2 sedap...komen saya kt sblh bwh.bru pndi upload gambar.thanks newbie.
Laporan oleh: elyssa
2011-11-06_08
08-11-2011
salam newbie.tqvm for dis recipe. first time cuba dan menjadi.sedapp..
Laporan oleh: jeanshade
Dsc00171-2
14-11-2011
As salam, dah buat semalam sedap la kuih ni, actualyy I tak suka kuih ni, tapi ramai yang kata sedap, I try buat, memang sedap, I perap selama satu jam, terima kasih newbie123
Laporan oleh: mymoonesa
2013-07-04_apam_gula_hangus___newbie123
04-07-2013
Buat 2 hari lepas tapi baru hari ni hantar laporan.. terima kasih newbie!
Laporan oleh: LynnSham

Komen (43)

30-05-2008, ass komen :

newbie....apam ni sebijik macam kek gula hangus jer...


30-05-2008, maryam81 komen :

er,.. newbie123.. ni bukan kek gula hangus ke?.. bukan apam kan.. dulu arwah mak mertua kite rajin wat ni..


30-05-2008, ellyzwin komen :

saya x taulah apa nama kuih ni tp mmg tengah cari resipi..tima kasih bagi resipi..nanti saya cuba...


31-05-2008, newbie123 komen :

sama la kut...pasai apam ni boleh jugak dikukus kalu takde oven.


01-06-2008, syahmi komen :

kalau x silap, kuih ni kalau dibakar di namakan kek....kalau dikukus, dinamakan apam....betul x?


09-06-2008, umiza komen :

Perap selama 30 minit, sarangnya pun dah menjadi. Tapi resepi kek gula hangus lain tu kena perap 3-4 jam baru sarangnya menjadi.


23-07-2008, zila66 komen :

nampak cam sedap ne bleh buat...newbie betol ke perap 30 minit...


23-07-2008, azareena komen :

a'ah, saya perap 30 minit je. sebelum ni dah try resipi lain tapi tak menjadi, mungkin sbb kesilapan teknik.. hehe tapi resipi ni try first time, hasil nye mmg cantik & sedap pulak tu. :-)


27-07-2008, mona_5722 komen :

boleh tak bakar atas dapur gas?


05-08-2008, izyanimz komen :

newbie...kenapa bila saya buat apam ni cam padat ja? tak gebu langsung? kat mana ye silapnya?...


09-08-2008, noralily komen :

dah lama cari resepi nih... sekali buat terus jadi... manis pun sedang elok jer.. hubby suka sgt.. suruh buat lagi...thanks newbie!


12-08-2008, Mama chombi komen :

i tengah perap adunan..mudah mudahan jadi lerr....Aamiin.


09-10-2008, shafea komen :

salam, sama je nak panggil apam gula hangus pun boleh , kek gula hangus pun sama gak, kalau kek bakar.. kalau apam di kukus


17-10-2008, kumaira komen :

dah try...sedap... tp malangnya,tangan sy melecur,akibt trkena ruapan air gula tu... huhu


23-10-2008, wanaziawati komen :

nak tanya ni... bakar serentak api oven atas and bawah ke?


23-10-2008, wanaziawati komen :

susu segar=susu cair dlm tin ke? telur gred apa?


20-11-2008, sweetrea komen :

susu segar ke ??? bukan susu pekat ???


01-01-2009, fairuz_zan komen :

Wanaziawati, klu ikutkan resepi dari widad (kek gula hangus) kena guna api bawah je, jgn guna api atas bawah. Dan susu segar pulak selalunya guna guna susu dalam kotak yg tulis "fresh milk" atau saya selalu guna susu dutch lady fresh milk. Harap dpt membantu..


26-02-2009, shen komen :

hhmm.. nak try buat malam ni lah.. harap2 menjadi. Nampak macam senang je.


27-02-2009, shen komen :

Menjadi jugak sarang semut ku. Saya bakar dgn api bawah setengah jam dulu dan tukar api atas dan bawah sehingga masak. Saya sempat perap 2 jam. Takut tak jadi.


03-04-2009, nusrah komen :

macamana nak pastikan apam tu wane coklat ye? bergantung pada karamel ke?


04-04-2009, mama kastam tioman komen :

warna apam tu memang terhasil dari warna karamel tu...


01-05-2009, cik kieah komen :

newbie, ha...ni rupa kuih ku, dah cuba buat 2 kali..kebetulan kuih nie favourite my mum. So mlm td terus buat tp x sempat ambil gambar ade pujian cuma manis dan rongganya x de. So ptg nie buat lagi 2nd time kurangkan manis tp rongga still x de. Bila baca komen2 lain dlm nie..rupanya kena perap dulu utk dptkan rongga dlm 1/2 jam...patut lah...gambar ade nak download x tahu....lah


01-05-2009, cik kieah komen :

tolong bagi tahu kpd sesiapa yg sudi cara nak download gambar dlm komen.. tq untuk memeriah komen ade gambar lg cantik


12-05-2009, ctfendi komen :

dah lama saya nak buat kuih ni tp tak ingat resepi ni. thank you newbie123. saya panggil kuih sarang semut.


15-05-2009, ctfendi komen :

dah try dah. ok jadile tp berminyak sikit atas kek tu. lama gak bakar die kat 1 jam gak. sedap...tq newbie


14-06-2009, ctsonoda komen :

sedap... rasa secukupnya.. tak manis dan tak terlalu tawar...dan memang kena tunggu lama utk dia nampak byk bersarang tu.. nanti akan cuba ambik gmbr..sbb dah habis tak sempat nk ambik..eheheheh


11-11-2009, Adik Jaja komen :

newbie... tima kasih ye, first time buat ni,mnjadi la jgk.. tpi nape x naik ye????


18-04-2010, marianah mhd rusli komen :

sebelum ni malas nak buat kuih2..byk resepi guna timbangan ..leceh ..yang ni guna sukatan cawan..sangat praktikal..pakcik2 pun boleh buat...x pyh tunggu bini buat.. sangat simple dan mudah..thanksss sebenarnya tak tray pun lagi. first time buka ni..nampak mudah dan sedapp sangat..bersemangat nk bt ni..


29-09-2010, razama komen :

banyak komen yang kata sekali buat jadi..teruja dan mencubanya.tq newbie


26-10-2010, surirumah77 komen :

baca komen2 n tgk resipi teruja nk wak tp x pandai nk wak gula hangus nya... mintak2 jd kalu ikut resipi ni.. bleh wk jual kn..


15-12-2010, poon75 komen :

TQ,newbie123,menjadi juga resepi ni,first time buat kira ok la.


17-12-2010, Imah13 komen :

Terima kasih newbie123, menjadi saya buat..punyalah happy,bawa gi belajar mcm goreng panas habis.Nk hantar gambar tapi tk pandai nk download. TQ...


24-12-2010, aimamaya komen :

tengah tunggu nak bakar... first time buat..entah la jadi atau tidak...harap2 jadilah..


21-01-2011, APP5645 komen :

Assalammualaikum, saya c&p resepi nak try la.tq


19-04-2011, ayuzz komen :

penah buat tp kna perap lama 3/4 jam..yg ni baru nk cb buat, tp lupa pulak nk beli susu segar, sy gn susu pekat je tp sy kurgkan gula..takut manis sgt..tk taula jadi ke tak..baru buat karamel dia..hik3..


25-05-2011, bbqaseh komen :

thanks newbie/....suka sgt mkn kek ni,,,skg tengah duk bakar...taktau la menjd ke tak...harap2 jd la...exited sgt nk tgk resultnya camne hehe


19-10-2011, Oniesaifura komen :

Lama sgt mencari resepi ni, ptg ni gak nk buat... Kalau menjadi sy update k.. Tungguu... ;)


03-11-2011, elyssa komen :

salam nawbie.....saya dah buat apam gula hangus awak ni....memang senang n sedap.pastu rasanya...nyam2....masak x smpi 1 jam dah abis dah.ne dah wat karamel lagi n nak wat apam gula hangus utk sarapan esok pg.thanks kerana bkongsi resepi..


14-11-2011, isz_4@yahoo.com komen :

nk ty la...klu ikut resepi ms nk wat karamel...gula 1 cwn dah hancur mskkn air pns...pdm api then mskkn butter n setgh cwn gula lg....so...persoalannya skang gula yg setgh2 bole hancur ker sdg api dah pdm...tlg jawab yer!


12-12-2011, sayang umie komen :

resepi ni memang best,koz senang nak buat n bahan2 pun senang dapat.tk pada newbie123.semoga rezeki anda bertambah2,disebabkan kemurahan hati berkingsi resepi.


14-03-2012, lyne.chris komen :

saya akan cuba.........


11-03-2013, sallysamijo komen :

kalu dikukus boleh menjadi x sarangnya. mana lebih gebu dikukus or di bakar


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd