Google+

oleh: newbie123 Kek Carrot

Dsc04764

Dah byk kali try resipi kek carrot, tapi yang ni memang best. Tak caya try ler...


Created on : 29-05-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi newbie123




Bahan-bahan ( 1 biji kek )

  • 2 1/2 cawan parutan carrot (lebih kurang 3 batang carrot)
  • 4 biji telur
  • 1 cawan minyak sayuran
  • 1 1/2 cawan gula putih
  • 2 cawan tepung
  • 1 sudu teh soda bikarbonat
  • 1 1/2 sudu teh baking powder
  • 1 1/2 sudu teh serbuk kayu manis
  • 1 sudu teh serbuk buah pala (nutmeg)
  • 1 sudu teh vanilla
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1 cawan kacang pecan atau walnut yang dicincang

Cara-cara

  1. Panaskan oven 185 C. Sapukan sedikit minyak pada tin kek.
  2. Campurkan tepung,baking soda, baking powder, serbuk kayu manis, serbuk nutmeg, garam dan ayak.
  3. Pukul telur dan gula sehingga sebati (tak payah pakai mesinl, pakai senduk kayu jer sebab tak payah nak pukul lama lama). Setelah sebati, masukkan minyak dan pukul lagi hingga sebati.
  4. Masukkan campuran tepung tadi sedikit demi sedikit kedalam adunan telur dan kacau sebati
  5. Masukkan vanilla, parutan carrot, dan kacang cincang. Kacau sebati, lepas tu tuang dalam tin kek, bakar lebih kurang 40 minit ke satu jam...ikut saiz tin kek jugak...tebal atau nipis kek ni. Lepas 40 minit tu test la sekali sekala, cucuk ngan lidi.

Tag

kek

Laporan Masakan Bergambar (22)

Kek_carrot_2
13-06-2009
lebih kurang sama je resepi, so, i tumpang letak je la, x letak serbuk kayu manis n pala sbb x suka, kurangkan gula, jd lebih sedap
Laporan oleh: nuanza

Thanks!

Dsc01082
24-09-2009
Memang lembut, struktur dalam pun fluffy..memang best gile
Laporan oleh: diana_8194

Comey ini kek..rasa sayang nak potong!

121020091799
21-10-2009
dah 2x wat..tambah raisins mmg sedap mcm kt secret recipe jdnya..x caya lak dh boleh bt sndr..tqvm newbie. ;)
Laporan oleh: aa_iezah

Welcome!

Carrot_cake_001
26-10-2009
tq....very de menjadi...gebu...
Laporan oleh: uminaj

Macam kek saya jer..sempoi tak dak topping :)

Abcd0001
28-10-2009
tq newbie mmg sedap..... lembut dan gebu.
Laporan oleh: Idah11

Topping dia nampak mengiurkan :)

06022011662
06-02-2011
tambah kismis hitam..sedap..semua suka..mcm kek secret recipi..
Laporan oleh: ibudanish

Cantikkkkkkk!!

Dsc02526
28-02-2011
sedap..thanks newbie....kalah carrot cake secret recipe... :)
Laporan oleh: maria1313

Benda senang nak buat kan..lebih baik buat sendiri..rasa pun lebih kurang jer kan..dan jimat kos!

Photo0168
12-04-2011
sedap kek ni, skrg dah addict kek karot, sbb tu sggp wat sndiri... huaaa.... naik la bdn lps ni....
Laporan oleh: yongnani

Wah mcm kek beli kat kedai!

Img_7941
16-04-2011
inilah hasil pertama ku....saya x letak buah pala n walnut...saya gantikan buah prune..sedap nyer...TQVM newbie123
Laporan oleh: liana97

Welcome!

Cc
28-04-2011
Terimakasih sangat-sangat atas perkongsian resepi ni.Sangat 'menjadi'.Makah lebih sedap selepas sehari.Saya letak cream cheese topping.Memang best sangat.
Laporan oleh: Sakinah Omar

Topping dia menarik..so far saya tak penah letak topping..nak selamatkan pinggang dari melebar :)

104_0669
28-04-2011
buat separuh adunan... cuma x berapa bekenan bau cinnamon...mcm x kene je.... :) tp sedap
Laporan oleh: CheqSueCommot

Cantik nya kek ni! I used to hate cinnamon too..but now in love with cinnamon :) even put cinnamon in my tea..it's acquired taste I guess!

Dsc06028
30-05-2011
Baru keluar dr oven... panas lagi... memang sedap sangat kek ni... anak2 semua suka... lembut... tp gula putih nieta gn 1cwn dan campur ngan brown sugar 1/2cwn... dah try banyak respi kek carrot tp memang ni yg sedap bangat...tq newbie... dh tinggal separuh... huhuuuu....
Laporan oleh: nieta399

Kek ni memang susah nak berenti makan..kalu letak topping lagi la payah nak berenti :)

Photo0166
16-07-2011
Baru siap buat kek ni.Sedap sangat2.Anak2 suma suka....tq sbb share resepi kat sini
Laporan oleh: erda

Welcome!

P7130228
06-08-2011
Dah 3x buat... alhamdulillah, sedap. mendpt pujian dr semua. kali ni buat utk bday mmbr...
Laporan oleh: F.Rosailin

Cantik deco dia..mcm beli kat kedai plak :)

Keret
02-11-2011
saya buat dlm bentuk cupcake..menjadi...dan sedap..sy tambah topping cream cheese...tetamu suke....hb pun puji..simple resepi..dan mudah utk ikut....
Laporan oleh: bndsya
2012-02-11_08
11-02-2012
1st time buat, 1st time mkn...hmm...yummy!!!!xltak kacang sbb xde,buh kismis je...tenkiu tuan pnye resepi..:-D
Laporan oleh: hon€¥
Dsc03163
14-03-2012
sedappp:-)...
Laporan oleh: cahayanur
Photo-0591
04-06-2012
tq resepinye.....tak ltk cinnamon...x suka...tp kek nya mmg sdp sgt...ari 2 guna resepi lain x brp sdp...tp yg ni terbaik... :)
Laporan oleh: ross84
20120831_154149
13-09-2012
oke lah sedap :) bawak pergi kenduri pun makcik puji2. hihi, utk open house pun habis. thank you. :) nanti nak buat lg la utk mjlis tunang kakak angkat :) orangbpun suka sebab lembut
Laporan oleh: sayacomel
Dsc00445
07-03-2013
memang sedapppp...moist ...gebuuu jerk kek ni
Laporan oleh: mass80
Carrot_cake
28-03-2013
Dah banyak kali buat. Memang sedap dan mudah. Thanks for the recipe. Recommended.
Laporan oleh: mrs ooi
Dsc04791
24-05-2013
pestaim buat, pestaim mkn...emmm...sedapp! resepi yg simple dn senang nk buat. tq newbie :)
Laporan oleh: k.zila66


Komen (35)

29-05-2008, hazafieza2724 komen :

newbie.....mana bahan2 yg lain dan juga cara2 nyer?.....


30-05-2008, rosshi komen :

agak agak u brapa ketebalan dan lebar kek nie,, nnti bila guna loyang yg x kena size jadi nipis lak kek nie..nampak dlm gambo tu cam tebal jek...


30-05-2008, newbie123 komen :

Loyang, saya pakai yg bulat, rasanya ukuran diameter dia 8 inci kut, tinggi dia 3 inci...kek ni bila siap tebal dia dlm 2 inci.


30-05-2008, newbie123 komen :

Loyang, saya pakai yg bulat, rasanya ukuran diameter dia 8 inci kut, tinggi dia 3 inci...kek ni bila siap tebal dia dlm 2 inci.


30-05-2008, rosshi komen :

ok, timer kacih yer newbie123,.ada masa nnti saya nk try wat laa...pastu antr repot kat U ok..


24-06-2008, aa_iezah komen :

sedapnyer..I suka mkan kek carrot ni tp x prnah le plk wat sndr pasni nk try lah resp ni nampk pn cm mudah jer..


26-10-2009, Sherry6975 komen :

hi newbie, yg minyak sayuran tu, kalau ganti dgn minyak masak leh x? kalau nak beli minyak sayuran tu, brand ape yer?


28-10-2009, Idah11 komen :

Caya lah newbie mmg best... mmg sedap... mmg gebu... mmg lembut... mmg lembab... saya ubah cikitlah ikut bhn ape yg ade d rumah. Saya ubah myk jagung and kacang tanah but still nice. My hubby and child suka sgt... bole wat lg ni... tengoklah hasilnya d laporan d atas. Tq newbie.


29-10-2009, khairulzamani komen :

resepi nampak menarik...aku pernah cuba wat kek carrot raya 2 thn lepas..lngsung tak jadi..tgk resepi buku..hbis penyek...


23-08-2010, nar_yus komen :

minyak sayuran tu minyak apa erk?


23-08-2010, ejau komen :

saya dah try resepi ni.mmg sedap tapi belah atas kek keras, belah dalam tengah lembik mcm tak masak lagi. kenapa ye.. budak baru belajar..


22-01-2011, kakchik85 komen :

^_^ tq newbie 4 da recipe..hee, mak sy kate sdp sgt kek ni. tp sy kurngkn gula sket..x ltk cinnamon n nutmeg powder, kcg pon x boh..ngee. sy gnti ngn ksms itam..sdp n gebu.


06-02-2011, ibudanish komen :

dah buat kek ni mlm td..pg ni mkn utk breakfast..letak topping creamcheese..sdpnyer..hubby kata sebijik cam kek secret recipi..tq newbie..


06-02-2011, nuni komen :

ejau ; sy tolong jawabkan, mungkin api oven tu besar sgt.jd, kek masak x sekata.kalau boleh, jgn selalu bukak oven.takut haba kt dalam tu x balance.lg satu, takut kek tu bantat. nar yus : minyak sayuran tu maksudnye minyak jagung, minyak masak, minyak bunga matahari, minyak bunga canola.mana2 jela.cuma, kalau guna minyak masak biasa, kadang2 boleh jadi tengit.better guna minyak jagung la.


24-02-2011, aza89 komen :

btl kew leh jdi nie???????


30-04-2011, tina@88 komen :

sape2 yg dah cuba, nak tnya,kacang tu kena goreng dulu ke? @pun masuk je mentah2?


30-04-2011, karambit komen :

aik,,,awak ni hantu ke orang,,,xtido lagi,,,,,,,hehehe,,,pocong


30-04-2011, tina@88 komen :

ckp kat spa ni?


30-04-2011, karambit komen :

awak le,,,,awak tengah tu,,tu,,tu,,,,eiii,,eiii


30-04-2011, tina@88 komen :

awak pun sama la gak...xtdo lg..awk hantu apa pulak? hantu raya? sy tgh keja ni, sblm subuh blk la...oi...oi..


30-04-2011, karambit komen :

hah,,,,sebelum subuh,,,,,awak cakap mentah atas tadi kan,,,,naik bulu roma saya,,,,,,,,oi,,,,hantu je balik sebelum subuh,,,,awak ni pontianak ke


30-04-2011, tina@88 komen :

bis2 sy bru nak blajar wat kek ni, coz masa hidup xdan nak blajar...hahaha..


30-04-2011, karambit komen :

seramnya,,,,,,,,tahun bila awak rest in peace...ha,,,,awak kerja apa,,,sebenarnya


23-06-2011, ummiharris komen :

saya dah try resepi ni.mmg le,but dan gebu.seronok sangat


24-06-2011, yongnani komen :

tina@88.... kacang tu kene bakar dlm oven dulu / goreng atas kuali tanpa minyak....tp saya selalu mase panaskan oven tu saya masukan sekali kacang tu (senang koje)....hihihi...bakar byk2 pon x pe, bole simpan.....


01-07-2011, clewy komen :

nak tanye..if x gune serbuk buah pale@nutmeg tu menjadik x? mcm sedap jek...


27-07-2011, iedaoshin komen :

betol ke xyah guna mixer xyah bg kmbg telo ngan gula tu tkt xnek plak


08-08-2011, mymoonesa komen :

As salam Newbie, I dah try cake ni sedap, Raya ni leh lah bawa balik kampung, i buat 1/2 adunan aja besar juga dapat kek tu, Tq for the resepi, senang sangat nak buat dia.


03-11-2011, aimihanif komen :

nk tanye..gula putih tu gula kastor @ gula aising?


03-11-2011, Mr nice guy komen :

dah tau bertanya lagi,,,,,no brain,,,


16-11-2011, nafwabest komen :

salam....kekacang tu saya tak bakar dulu le...:( so apa jd? tgk bakor tuh


11-02-2012, hon€¥ komen :

resepi yg senang sbb xyah guna mixer...hubby ckp kek ni yg pling sdap antara kek2 yg pnh sy wt stakat nih..tenkiu newbie...:-D


21-06-2012, jue64 komen :

Ist time wat jadi.. memang sedap & lembut..nak wat lagi dengan cream cheese frosting.. thanks newbie for the recipe..


25-07-2012, syaznur komen :

salam..sy x pernh buat kek selain kek coklat..nk tnya,parutan carrot tu kena kasar or halus? n mcm mana nk buat topping kek nie? warna putih


02-06-2013, kakyahoo komen :

terima kasih newbie....resepi ni memang perfect...terasa keikhlasan newbie dalam resepi ni...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd