Google+

oleh: che'iza Bubur Ayam

Bubur

Bubur ni senang sgt nak buat. Bubur chineese style......


Created on : 29-05-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi che'iza




Bahan-bahan ( 3-4 org )

  • 1 1/2 cwn beras (lbh kurang 250gm)
  • 1 1/2 inci halia di ketuk / titik
  • 2 sk serbuk pati ayam / 1 kiub pati ayam
  • 300gm isi ayam / 1/4 ekor ayam
  • sedikit garam
  • 1 liter air
  • * GARNISH *
  • lada merah
  • daun bawang n daun sup
  • sedikit mninyak bijan
  • * AKSESORI TAMBAHAN *
  • ikan bilis n kacang digoreng
  • lada jeruk
  • telur masin

Cara-cara

  1. Rebus ayam hingga empuk. Keluarkan ayam dan toskan airnya. Air rebusan ayam jgn dibuang.
  2. Basuh beras bersih. Masukkan beras dlm periuk lebihan air rebusan ayam. Masak beras hingga kembang, masukkan air sikit-sikit. ** Masak bubur ikut suka lembut mcmmana kita nak
  3. Bila bubur hampir masak masukkan halia, pati ayam dan sedikit garam.
  4. Bubur bolehlah dihidang dgn ayam rebus tadi (siat kecil), bawang goreng, lada merah n daun sup. Titiskan sikit dgn minyak bijan. sedap mkn ngan ikan bilis n kacang goreng, cili jeruk dan telur masin..siap....
  5. Bubur mcm simple tp rasanya agak berbeza dan unik... Bubur ni sgt popular di sebuah kedai jual bubur kat Jalan Sultanah Batu Pahat....








Laporan Masakan Bergambar (12)

Dsc03446
31-05-2008
utk dinner anak2ku ptg td .. x cukup ler pulloookk .. tQ iza
Laporan oleh: yatiezaini

Mu buat sikit sgt tu yatie...... Sesuai sgtlah resepi ni buat mu yg smmgnya ada stok lada jeruk..... Rumah sblh tu kosong tak?....... Seronoknya dpt berjiran ngan org rajin ni...... kang tiap ptg den kotuk pintu rumah mu......

Bubur
02-06-2008
che'iza .. kte dah try. memang sedap bubur ayam tu. lepas ni tak payah beli kat mekdi lagi. :D
Laporan oleh: S_Norul

Sedap kan norul, resepi dia simple jer.... eerr lawanyer deko tp kalu dapat sebiji labu tu lg lawa...... Tul tu Norul, tak yah beli lg. Bak kat yatie barang la ni mahal mcm bedil.... .

Image_01_
03-07-2008
Sedap..tp i makan dengan sambal tempe goreng. sori yer cik'iza, i dh men'jawa'kan resepi u
Laporan oleh: Mummy7857

Sedapnya sambal tempe...nak sikit........

Img_1819
03-12-2008
menu org sakit..org yg tk sakit pon ngada2 sakit! hihihi... mkn ngan sambal tumbuk ikan bilis k.masz! mmm wallahhhh!
Laporan oleh: hana6877
08-12-03_17-41
05-12-2008
sedap...mkn dgn serunding dgg. siap kongsi dn ank yg bru tumbuh ggi..hihi
Laporan oleh: sakura>emi
P2090140
10-02-2009
tara....akhirnya siap jugak bubur ayamku...accessori tambahan x cukup..tapi tak kisah ler...janji ade rasa bubur ayam...senang tul nk buat...tima kaceh daun keladi ek...ade resepi lain bleh kongsi lagi...berpantun la pulak....:O)
Laporan oleh: zai_fadilah
Picture_374
14-09-2009
sedap...timakacih iza
Laporan oleh: junjs11
Img_0737
31-03-2011
tambahan pd bhn - tumisan bwg putih cincang & lada sulah
Laporan oleh: noormala75
Bubur
06-08-2011
sedap sekali buat buka hari ni. terimakasih byk2x saya letak macam2x letak light soy sauce dgn cili campur sesame oil sikit mmm...
Laporan oleh: kaybeeaybee
2011-12-03_16
03-12-2011
Terima kasih banyak,sedap!
Laporan oleh: fara82
Dsc01649
18-07-2012
ceedap!! mekasih ya..
Laporan oleh: k.zila66
121217_bubur_nasi
17-12-2012
request dr hb yg demam. tmbh rempah sup sikit, letak sayur n kentang ganti kacang/bwg goreng. lps rebus ayam, sy grill skjp. minyak bijan tu betul2 menyedapkan lg bubur ni. tq ya :)
Laporan oleh: moonbug

Komen (33)

29-05-2008, nor_67 komen :

sedapnya...... nak semangkuk aci tak?


29-05-2008, yatiezaini komen :

selalu jugak wat ni .. mmg sedap bila letak halia masa masak bubur tu .. ;-) .. dah x yah sibok2 gi mkn bubur McD pas ni .. wat sndiri lagi jimat .. kan skrg zaman brg semua mahal mcm bedil ... tu perumpamaan dari arwah mak ... :)


29-05-2008, che'iza komen :

Jgn semangkuk 2 mangkuk pun boleh kak Nor


29-05-2008, che'iza komen :

Betul tu yatie... rasa dia sebijik mcm kat McD. Letak halia ni buat bubur ni totally rasa lain kan yatie..... walaupun setakat halia tp kesannya mendalam (apa punya ayat dah)


29-05-2008, lizacomel komen :

utk cepat kembang, beras tu seelok-eloknya direndam dulu semalaman...petua drpd my chinese friend - ni hokkien style porridge...yg depa makan pagi2 ngan cakoi tu...


29-05-2008, nor_67 komen :

org trg memang gitu lah cakap kalau nak bandingkan mahalnya sesatu barang tu... mahal cam bedil..


29-05-2008, lara komen :

kak liza.. beras tu nak rendam air yg brape byk?....


29-05-2008, lara komen :

kak liza.. beras tu nak rendam air yg brape byk?....


29-05-2008, che'iza komen :

Ye ker liza, Tak tahulah pulak buat bubur rendam dulu beras.. Sbb selalu rendam beras kalau nak masak nasi mcm nasi baryani ker nasi bukhari or nasi lemak coz kita nak kuarkan starch pd beras so masa masak nasi jadi cantik dia sebutir2. Tapi kalau buat bubur tak da starch takut lak bubur tu jdi mcm nasi air..... btw satu informasi baru tu...


30-05-2008, ass komen :

ni peberek anak saya ni...


30-05-2008, yatiezaini komen :

a'ah la selalu wat pun x rendam .. terus jer masak .. sbb sll buat on de spot jer .. x de planning2 .. lagi senang klu masak dlm pressure cooker api slow .. msk 1/2 jm jer pastu tutp api then biarkn ... lagi 1/2 / lebih blh hidangkn ... hihi .. bubur ni lagi lama lagi sedap .. sbb halia dah terasa ... ~ kira2 dah mesra alam ~ ... hihi


30-05-2008, che'iza komen :

Bukan kegemaran anak jer tapi kegemaran semua...... Tul tu Yatie..... tak de kerja ker jum lepak kat porem.....


01-06-2008, yatiezaini komen :

masak sbb nak makan jer iza.. rajin tu x ler .. smnjak kenal MYR jer .. hb pun siap cakap ngan dother nak tgk mama dia rajin masak sampai bila .. hihi .. sbb selalu tu ~ sblm bkenalan ngan MYR la ~ jadual kita sehari masak 3 hari mkn kedai 2 hari bungkus ... hehe .. tu yg dia naik heran tu .. tu ler kan kalau MALAS menguasai diri .. lagi satu kalau dulu try resepi byk yg x jadi ... tu yg cepat putus angin nak buat.. tp kat sini semua resepi SUPER ler .. tQ ler kpd pyumbg2 resepi kat sini yg tlh membuat dapurku berasap .... ;~)..


01-06-2008, yatiezaini komen :

chup2 .. ari ni buat bubur nasi lagi .. extra sambal goreng - cili besar,cili padi + bwg hollnd tumbuk kasar ... goreng ... + garam,gula,air asam .. wallah ...


01-06-2008, che'iza komen :

Sedapnyer... yatie..... Lauk yg selalu mkn tu basic jer..... sbb tu yg hubby and my kids suka.... Kalau yg saya suka mkn ngan kankung goreng, sambal bilis kering and scramble telur yg buh caipo, bwg aind cili padi.... sedap.....


01-06-2008, che'iza komen :

Tulah myr telah merubah setiap org di dlm nya... thanks tuk mereka2 yg telah berjasa mengilhamkan dan menjadikan myr satu realiti.... realiti yg indah.....


02-06-2008, yatiezaini komen :

menuju punjak ... e'eh cam AF plak ...


02-06-2008, yatiezaini komen :

*puncak daaa .. bkn punjak .. typo err ler pulak ..


02-06-2008, che'iza komen :

Dah... sudah..... yatie dah start nyanyi dah......


09-06-2008, Safiza komen :

sedap bila ada telur masin & lobak masin.itu yang menambah selera makan.


14-07-2008, zila66 komen :

dh try tuk bf pagi tadi..sedappp...tq iza....


15-07-2008, che'iza komen :

Your welcome zila.......


14-03-2009, norabit komen :

first of all thank you pd che'iza, sedap, dah cuba hari ni setelah beminggu teringin nak makan tapi kat tpt saya mcD tk jual bubur... thanks. lepas ni bole bukak warung bubur ayam jual pd budak2 kat sini sure laku


21-06-2009, hafiliza komen :

dh buat resepi ni ari ni... senang & sedapppp sgt... tp saya buat skali sup ayam & kangkong goreng belacan... telur masin menaikkn lagi selera makan bubur ayam ni... superbbbb... thanks che'iza!


19-12-2009, che'iza komen :

Hehehehe.... warung bubur eh norabit... Adeii hafiliza..... sedapnyer ada kangkung goreng.... Nak but gaklah....


19-12-2009, ieda71 komen :

kalau bubuh bawang putih sedap tak eek..bawang tu pun d ketuk je...


04-04-2010, aristotledear komen :

thanks for sharing the recipe...it was extremely easy and delicious


22-11-2010, try recipe komen :

memang sedap..tq


09-04-2011, miss nadine komen :

resepi nie bukan saja mudah nk buat tpi kalau btul2 mnjadi memang best lh rasanya...


23-04-2011, wanizmawati komen :

rasanya cam pernah jumpa resepi sebijik camni...siap ngan cara2 pun sebijik....tak tau la sapa copy sapa...tp yg satu lagi tu cakap amik kat member dia yg pernah keje mcD.....


18-06-2011, ezatul_85@yahoo.com komen :

resepi ni mmg sedap..suami saya makan 3 kali tambah!!!! cuma sy nk tambah sikit pada resepi bubur aym ni jika ayam itu disiat kemudian digoreng(tnpa knyit) lg sedap...rangup...


02-11-2011, mej_nurul komen :

kak.. mmg sdp!!! mmg mcm bubur mcd.. tqvm for the sharing ya =)


29-09-2012, wanmaziah komen :

sy dah buat td...memang sedap,anak2 pun suka...thanks for the recipe che'iza....


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu