Google+

oleh: lizacomel Peria Goreng Selera Liza

Peria_liza

hidangan sayuran yg sihat lg berkhasiat...


Created on : 29-05-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi lizacomel




Bahan-bahan ( 2-3 orang makan )

  • 1/2 batang peria
  • 1/2 ulas bawang besar
  • 1/2 biji cili merah
  • 4-5 ekor udang sederhana besar
  • 1 biji telur
  • garam secukup rasa

Cara-cara

  1. Rendam_air_garam
    Peria dibelah dua...Buangkan tengahnya dan dihiris-hiris...Rendamkan dengan air garam buat seketika untuk menghilangkan pahit...Bawang besar dan cili merah dihiris...
  2. Peria_liza
    Panaskan minyak...Tumiskan bawang besar, cili merah dan udang...Setelah naik bau, toskan peria dan masukkan ke dalam kuali...Goreng sehingga peria agak-agak layu, pecahkan telur...Kacau rata-rata...Bubuhkan garam secukup rasa...Angkat dan sedia untuk dihidangkan :P









Laporan Masakan Bergambar (3)

Dsc06319
29-06-2011
kali nih try liza nyer...mmm....seeedap...10Q ya:)
Laporan oleh: k.zila66
P1040329
27-07-2011
slm,xde udg,tp ltk tlo 3 bji.sdp mkn pns2..
Laporan oleh: Mariani(KT)
Dsc00349
09-02-2012
salam liza, kalo ucu(mariani) letak 3 biji telo, akk x bubuh langsung, sbb diet hb. tp, ikut petua liza , hiris nipis n rendam garam memang x pahit.. sedap..lemak2 gitu.. jazakillahukhairan liza utk rspinyer..
Laporan oleh: kakbesah

Komen (11)

29-05-2008, kak ann komen :

akak sebenarnya teringin sgt nak makan goreng peria tapi tak tahan pahitnya. ade petua ke nak hilangkan pahit peria?


29-05-2008, nor_67 komen :

sama lah.. knor pun dah lama teringin nak masak peria cam gini tp bimbang pahit..


29-05-2008, lizacomel komen :

owh ye ke...takpe takpe...kak ann ngan kak nor try dulu rendam air garam...and make sure hirisan peria tu tak brape tebal...insya-Allah tak pahit...rase lemak-lemak aje...


29-05-2008, nor_67 komen :

rendam air garam boleh hilangkan pahit ya.. nanti knor cuba.. thanks


02-06-2008, rizaida84 komen :

uit...liza.....nak tanya nih...peria tu klu dah ilang rasa pahit, khasiat dia tu ada lg ke....sb org tua2 kata pahit tu ubat...


03-06-2008, lizacomel komen :

tak hilang khasiat...even kalu kite buat jus peria, supposenye buangkan pahit die biar senang consume...


03-06-2008, dila81 komen :

dulu dila pun tak suka mkn sayur peria ni kak nor, tapi sejak kawin jadi peberet pulak. sedap masak goreng lebih kurang ikut resipi nie. tak pahit sangat la....


09-06-2008, Safiza komen :

sedapnya peria ni...walaupun pahit saya suka makan.buat ulam cicah samabal pon ok


29-04-2009, thura komen :

em..tentu sedap rasanya nak try ni masak..klu kite masak biasa aje.


29-06-2011, Umi Mieta komen :

sayur favourite saya...


29-06-2011, Umi Mieta komen :

sayur favourite saya...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd