Google+

oleh: Aziemas Agar-agar lapis pelangi

Agar2_lapis_pelangi

Ambil resepi dr blog kak yatie..cantik..bewarna warni


Created on : 28-05-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi Aziemas




Bahan-bahan ( 22 cm )

  • Bhn A
  • 2 sudu makan serbuk agar2
  • 1200 ml air
  • 200 gram gula
  • Pewarna- hijau, merah dll
  • Bhn B
  • 2 sudu makan serbuk agar2
  • 400 ml santan
  • 800 ml air
  • 200 gram gula
  • 1/2 sudu teh garam

Cara-cara

  1. Masak bahan A hingga hancur- kecuali warna
  2. Kemudian tapiskan..letak dlm mangkuk. biarkan dlm bekas lain (kaedah double boiler) @ biarkan dgn api kecil
  3. Masak bahan B hingga hancur - kecuali santan & garam
  4. Dh masak..masukkn santan dan garam..didihkan sekejap shaja. Buat spt bhn A - tapis letak dlm mangkuk..biarkan dlm bekas lain ( double boiler) @ biarkan atas api kecil
  5. CARA MELAPIS: Sukat 250 ml agar2 (A) letak pewarna..masukan dlm loyang..biarkan dlm 5 minit @ agak keras
  6. Lapisan pertama dh agk keras.lorek2 permukaan agar2 yg dh agak keras td dgn garfu supaya lapisan akan melekat.sukat lg 250 ml agar2 (B) tuang dlm loyang..biarkan dlm 5 minit
  7. Ulangi langkah 5 & 6...hingga habis..tp setiap kali turn agar2 (A) kena letak pewarna..ikut sukalah nk letak warna apa..TAPI jgn lupa setiap lapisan yg dh keras mesti dlorek2 dgn garfu. agar2 (B) tetap clear warna putih santan je...ala2 mcm kek lapis
  8. Sapa2 yg tak suka manis sgt blh adjust rasa dia...

Laporan Masakan Bergambar (36)

Agar2_rainbow_potong
28-05-2008
Ni versi yg dh d potong..
Laporan oleh: Aziemas
Dsc03430
30-05-2008
cantik, menawan .. seronok tgk kaler2 cam ni .. sayang nak potong td.. rasa cam agar2 santan .. bhgian yg kaler2 2 cam keras skit sbb tlebih bbh serbuk agar2 .. xper2 hihi.. tQ Azie utk resepi cantik menawan ni .. :-)
Laporan oleh: yatiezaini

clap10x Wahhh lulus..A+++ lg cun dr kita punyer lah..cantiknyer, TQ sudi cuba kak yatie :)

Image020
28-07-2008
sy dah try tapi x secantik azie punya la...tq azie, anak2 saya suka
Laporan oleh: aini70

Ehhh dh ok ler tu...anak2 suke kn kale warna warni..TQ 4 trying :)

Pudingi_pelangi2
15-09-2008
Try 2 hari lepas, sedap tapi x puas hati sebab kaler ada yang comot coz x sabar nak melapis...bukan apa ni sebab buat 2 keja dalam satu masa. sambil bakar biskut nak juga buat agar2. apa pun tq 4 d resepi.
Laporan oleh: ira70

emmm cantiknya..cun ar wane biru tu tergoda ehehhehehe

Pudingi_pelangi2
15-09-2008
Try 2 hari lepas, sedap tapi x puas hati sebab kaler ada yang comot coz x sabar nak melapis...bukan apa ni sebab buat 2 keja dalam satu masa. sambil bakar biskut nak juga buat agar2. apa pun tq 4 d resepi.
Laporan oleh: ira70

dh ok dh tu..TQ sudi mcuba resepi ini ya..:)

Dsc04702_resize
15-12-2008
salam. sedap agar ni... cuma sy x buat yg jernih je...x sempat. apapun rasa sedap yg penting... TQ
Laporan oleh: shafea

TQ sudi cuba resepi ini..emm cun lak wat mcm tu kn..btw TQ juga :)

Agar2pelangi
30-01-2009
ok ke ni cikgu ;)
Laporan oleh: yani

ok sggh ni...TQ sudi cuba

Dsc_0068
01-02-2009
Azie, dah buat. sedap. akak kurangkan gula. tapikan tak pandai lagik. masih relai sekeping2. nak kena wat lagi :D
Laporan oleh: Ringo

yer ker..relai2 emmm akak tak lorek2 ker..tp nmpk oishii tu kak..TQ ya :)

Agar2lapis
07-02-2009
ketandusan santan..huhu
Laporan oleh: Jamilah1

shantek dh ni heheheh..TQ

P1000888
21-04-2009
best.. walaupun tak mcm pelangi...nanti boleh cuba lagi..
Laporan oleh: juwitajamaludin

Cantik dh tu..tq yaaaa ;)

Agar-agar_lapis_pelangi_watierman
22-04-2009
dessert untuk lunch gathering dgn cousin2 last weekend
Laporan oleh: watierman

waa gader2 sambil mkn2 besttnyer...tq

Agar-agar_lapis
23-04-2009
Love buat hari ni...anak cukup tergoda...;)
Laporan oleh: love2cook

kalernyer yg meriah tu yg buat anak2 tergoda :)..tq

Agar_lapis_pelangi_lagi
24-04-2009
buat lagi sebab cantik menarik
Laporan oleh: watierman

alhamdulilah terima kasih yaaaa

Picture_028
02-05-2009
sedap..buat 2 acuan..ni yg 1
Laporan oleh: chomeldvery

waaa cantiknya layer dia..tqvm

Picture_027
02-05-2009
yg ni acuan ke 2..hehhe..sedap sbb ada santan..sukeee sgt.thanks ye
Laporan oleh: chomeldvery

acuannya cute sgt2...makin sedapler nih hehehe

Dsc01933
07-05-2009
Memang cantiklah, berkaca-2. Cuma silap tak berapa melekat. Nanti nak buat lagi. TQ
Laporan oleh: Sharm1969

terima kasih juga...dh cantik dh nih..tak pe nnt cuba lg ya..:)

Imga0373
14-05-2009
Salam, Aziemas. Buat lagi kali ke 2. Masih fail lagi, tak melekat. Tapi warna tetap CuN. Tq
Laporan oleh: Sharm1969

Kalu nk bg melekat, lps agak keras lapisan 1 lorek2kan atasnya br tuang lapisan..ulang lg keras..lorek br tuang lapisan..insyaallah lekat..btw TQ ya tak jemu mencuba..:)

Dsc00142
21-06-2009
mekacih pada azie...i first time cuba resepi ni jadi la n sdp....
Laporan oleh: lina2010

alalalalalla cutenyer...acu dia pon cun wooo..TQ ya sudi cuba :)

Pelangi3
04-07-2009
azie... thanks a lot for posting this agar2 recipe.. mmg jadi penyelamat tadi.. :)
Laporan oleh: sunkist

alhamdulilah...cantiknya dia punya hihihi..TQ yaaa

07072009_001_
15-07-2009
Ni 1st attempt..relai sekeping2..cantik sgt,,kilat tp x blh dipotong. Wat pd 7 julai aritu. X puas hati..maybe jenis agar2 kot..sebab dh lorek tp x moh lekat..adehhh
Laporan oleh: eenat

wahhhh acu dia pon cun lerr..tq sudi cuba yaaa :)

15072009_001_
15-07-2009
2nd attempt wat dlm bekas dadih. x brp lekat gak...tensen dah ni..Ni gmbr 3rd attempt...br wat td~yahooooo....dgn tmbh SEBIJI TELUR dlm adunan agar2 santan, selesainya misteri kenapa x lekat n relai..so, blh la wat lg utk raya ni..yahoooooooo...ingat kengkwn, tmbh sebiji telur kalau x moh lekat walau dah toreh bagai nak rak..tengkiu for the recipe..lap u lap u lap u
Laporan oleh: eenat

ooo tmbh telo ya..kita buat mmg tak tmbh telo dia ok jer..tak pa..TQ sudi kongsi tips..kwn2 lain leh cuba..kita pon leh try gak + telooo TQ yaaaa :)

Dsc_6394
23-07-2009
memang sedap agar2 ni,cantik pula tu.buat untuk makan2 dengan kawan2 kat tempat kerja...
Laporan oleh: zaina

Wahhh cantiknya layer atas tu putih suci bersih...cun :) TQ ya sudi cuba

Agar2_lapis_pelangi_03
10-08-2009
Buat lg rcp nie...coz suka sgt tgk ctk.tp kali nie buat byk utk jamuan..keke
Laporan oleh: lina2010

alhamdulilah..dh jd pebret ya...nmpk cute jer..kalu wat lg meh anto sket ya hihihih

Img_0263
13-08-2009
menarik, dan enak rasanya, TQ azie...
Laporan oleh: asnhr1074

TQ juga sudi cuba...

P1020182
20-10-2009
mendapat pujian hb akak, zie. thanks!!!
Laporan oleh: rabiatun

sure hb makin syg ni ;)..TQ kak

Agar2
07-01-2010
Jadi, x tanggal..dan mendapat pujian sbb cantek sgt. Thanks!
Laporan oleh: cik com
Dsc05484
29-12-2010
baru potong tadi...sedapppp.....
Laporan oleh: mass80
Img_0011
26-01-2011
i dah cuba n the result is fantadelicious....thanks tuan punya resipe for sharing
Laporan oleh: Adriena
Aalp2
06-04-2011
cantik...tapi ada yg terlerai walaupun sy dah letak telur
Laporan oleh: lyne
Aaa
02-10-2011
dah lama nak wat..akhirnya tercapai jgak niat..tp 1st try wat ni, lapisan tak lekat..ape2 pun memang Sedap! TQ
Laporan oleh: chunkiess
10102011346
11-10-2011
Tima kasih Aziemas sbb sudi kongsi resepi ni...sebelum ni saya masak agar2 biasa je...1 colour je...tp dgn resepi awak ni menarik minat saya utk wrna warni kan agar2 tu...cantik dan menarik anak2 saya utk menikmati nya....
Laporan oleh: kasma30
Image0360
13-10-2011
ni sy pnya!! cntik, mnawan n sedap! tq 4 sharing...
Laporan oleh: razin fahmi
09122011_002_
09-12-2011
Syukur..menjadi..terims ksh Aziemas. Sy ikut ckp siu kena lorekkan bila da beku. Tapi sy pki agar2 jalur 20 g..air 1500ml.Buat utk jamuan besday kat opis pagi tadi.
Laporan oleh: Ira Edora
Agar2_pelangi
21-12-2011
1st time try..alhamdulillah. jadi. tak menggelongsor pun. ica guna 15g serbuk agar2. tak guna santan. ica rasa..penyebab tak lekat ialah kerana santan. sbb santan kan berminyak. ica tukar.guna susu cair.
Laporan oleh: icaland
38018_425160823368_750668368_4537537_4871432_n
16-01-2012
sedap..tq..my kids n my hubby suke..
Laporan oleh: lynnYus
Dsc_0669edt
20-05-2012
Thanks utk resepi pencuci mulut yg cantik dan sedap ini. Seronok tgk kaler2 tuh rasa syg nk makan :)
Laporan oleh: FidaRafidah


Komen (56)

28-05-2008, che'iza komen :

Cun woo...... Chaiyo! chaiyo! Azie.......


28-05-2008, nor_67 komen :

wahhh.. tokey tepung buat puding ari ni... cantiknya... lapis2.. ada lg ker, nak rasa skit..


28-05-2008, beth komen :

wah...sgt cantik ooo...terang benderang..menarik selera


28-05-2008, Aziemas komen :

heheheheh dh siap..tergedik2 nk taip heheheh..Che'iza>>cun kan heheh..kaknor>>ada lg ni meh ler tp masa terhad ni :D..beth>>>mmg bg kalerfull..cubalah heheheh


28-05-2008, yatiezaini komen :

fuhhh ... cantik nya warna/i lagi .. meriah camni sure anak2 senang nak tgkap cintan ngan agar2 ni.. caya lah azie


28-05-2008, idfsjnr komen :

erm..nak tanyer nie..serbuk agar2 tue nak guna jenama per?.aziemas guna brand per e'k?


28-05-2008, nor_67 komen :

memang cun, boleh buat hantaran nih... dah nak terima menantu ker..


28-05-2008, Aziemas komen :

idfsjnr:brand apa2 tak kisah..yg penting ada cop HALAL heheheh, kt supermarket bnyk jual..biasa dlm pek kecil je


28-05-2008, Aziemas komen :

ehem..ehemm..kak yatiezaini>>>ni lah kan nk bg anak2 mkn kena wane wani sket..Kaknor>> mmg tak sabo nk time menantu tp sapa lah nk usha amin yg br 4 thn tu heheh aniess lak br 2 thn..sabooooo je lah hehehhe


28-05-2008, azida komen :

wah... boleh tahan gak agar2 lapis pelangi ni. Dari jauh dah nampak. Ada masa nak try lah..


28-05-2008, Safiza komen :

Azie... bila nak lapis ni x bercampor warna ka?tgk cantik,tp bila nak lapis tu rasa tak yakin pula,takut bercampor warna pula


28-05-2008, AlongRoz komen :

Oh pandai nya Azie ni menggoda....tiba2 lak teringin nak makan...


28-05-2008, che'iza komen :

Tak pe boleh besan ngan yatie ker... Tak pun ramai lg candidate besan kat sini..... Cari yg terror masak...... Tunangkan anak awal2.... kih..kih....


28-05-2008, yatiezaini komen :

hehe anak truna kita ker che'iza .. kan yatie lain pulak ni kang .. kot2 perasan plak .. yg kecik baru 4 thn .. baru pas besday


28-05-2008, nor_67 komen :

ai..ai.. teringin nak terima menantu dah ker masing2...


28-05-2008, Aziemas komen :

Safiza:agar2 ni tak bercampur warnanya tp lps letak dlm loyang tu biar 5 minit @ hingga keras sket..rasa ngan tgn kalu dh tak lekat boleh lapiskan dgn lain..mcm kek lapis jugak hehehehe..sbb tu adunan yg belum dguna biar atas api kecil @ bekas lain (kaedah double boiler)


28-05-2008, Aziemas komen :

keh..keh..keh pas ni leh buat borang ekk sapa nk jd besan heheheheh yg penting azie nk cari menantu yg pndai masak..leh rileks sket bila tua nnt hehehehe


28-05-2008, liana_pg komen :

amboii kak azie..menganazzz nampak..hurmm one day nak try lah agar2 nih..tu pon klau ada hangin lapis-melapis nih...kalau x tunggu k.azie wat kan utk kita je lah..wahaha..bleh kan...


29-05-2008, Aziemas komen :

Liana>>>>boleh saja...heheheh bgtau nk dtg bila ekk..tp pas tu liana kena ganti ngan muffin hahahahh aci tak?kekeekeekkeke


29-05-2008, sofinar komen :

memang sesuai djadkan hantaran ni... menwan sekali.. hai sapa lah sedara2 yang nak kahwin tak sabor nak wat hantaran ni..


29-05-2008, fatinz komen :

kalepul nyeee, mesti sedap ni... azie...tepung dh abis ke....hehehe;D


29-05-2008, maryam81 komen :

wah hahahaha... che'iza ni.. dah jadi macam arwah mak kite dulu2.. sekali anak anak dah besar.. langsung tak berbesan dgn rakan2 seperjuangannya yg terror memasak.. hampeh..p


29-05-2008, che'iza komen :

Tulah maryam... apo kato sapa yg suka dan berkonan di hati pi lah risik awal2. Den nak tunggu anok den ramai skit barulah boleh mix n match.... yg ada sekarang pun masih pakai lampin laie... kih..kih..kih.....


29-05-2008, nor_67 komen :

ala fatin, takkan nak makan tepung jer ari2.. kena lah makan yg basah2 pulak...


29-05-2008, rizaida84 komen :

Azie....nt bila nak kuagkan dr loyang tu dia bercerai x lapisan tu..sy dah try...time potong plak dah cantik...time nak angkat masuk mulut dah tertinggal plak lapisan bawah tu....camne.....?


29-05-2008, rosshi komen :

salam...hi azie.. nak tanya u nie,,kale biru tu kale ape ehk, apa namanya...hehehe..lagi satu, x nampak kale putih pun pada agar-agar u tu,,I nk try wat laa..nampak lawo btul kalenye...tu yg I tanya kale biru tu...


29-05-2008, Aziemas komen :

rizaida84>>ye ker?? azie buat tak bercerai plak..biar keras sgt kot tu yg bercerai.masa azie buat azie tgu dlm 5 min je masa tu agar2 tu dh agak keras tp tak lembik sgt..tak pe cuba lagi ehh :D


29-05-2008, Aziemas komen :

rosshi, tu wane purple sebenonyer heheheh ada jual kt kedai baking..mgkin kt supa pn ada..try cari pewarna tu..tang warna tak kisah ikut suka ati kita nk boh kaler apa..tp hijau tu mesti kot br nmpk menarik..lain leh boh wane merah, biru, purple dll..tak yah ikut lapis pn tak pe..buat ala2 rainbow gitu heheh..tang wane putih santan tu ada..tp dlm gmbr ni tak berapa nmpk..slmt mcuba :)..nnt anto laporan ehh heheheh


30-05-2008, rosshi komen :

ooo..yeke..I nak guna santan dlm kotak ok x...sudah semestinya akan I anto nyer repot untuk tuan nye resepi ..hehee.....nak try nih,,tunggu haby blik dlu ...lawo betol kaler nyer...TQ azie..


30-05-2008, Aziemas komen :

rosshi;boleh saja guna santan kotak & sememangnya azie guna santan kotak hehehehehe


30-05-2008, yatiezaini komen :

azie ni melobih-lobih plk .. kn den dah kobau kn yg kaler2 tu terkeras skit .. x der A+++ // dpt B+++ pun jadi ler .. hihi .. yg kaler purple tu mmg gi beli khas utk wat puding ni ler sbb dah jatuh cintan la kira nya ni ... hehe .. :D


22-08-2008, nora ahmad komen :

askum azie saya bru habis buat agar2 ini jadi dan sedap sbb saya pebagaikan rasanya bagi setiap warna, mmg best mcm2 rasa. Yg ta sedapnya agar2 ini tidak melekat antara lapisanya bila potong berterabur sakpg2 sedih yg amat sgt tlg beritau petuanya saya akan cuba lgi and mail u bck TQ


15-12-2008, Aziemas komen :

oppss Maaf Nora br perasan..emm tak lekat ya..ok kalu azie buat mcm ni b4 kita tuang lapisan lain tu kita lorekn atas pmukaan agar2 yg dh spara beku td ngan garfu ke apa ke yg penting mesti berlorek pmukaannya pas tu br tuang adunan lain..insyaallah ianya akan melekat..TQ ya sudi try resepi ini..tak pa cuba lg ya :)


02-03-2009, rendangtok komen :

dah lama cari resipi ni, baru jumpa....mesti try. Hasilnya nanti insyaallah kita bagi tau.


06-03-2009, watierman komen :

tq aziemas....sedap wlpun lapisan ada yang kecundang...nak load gambar tak pandai lah....


22-04-2009, love2cook komen :

Love pasti akan cuba resipi ni!!! Ish warnanye cukup attractive!!! ;)


12-06-2009, faiza1010 komen :

Eh eh cantiknyaaa!! Suke suke suke


20-06-2009, lina2010 komen :

salam azie, nk ty u...u guna pewarna brand apa?u buat cantik sgt2...i nk buat mcm u....pls.... Tq


07-07-2009, momyabby komen :

salam Aziemas...saya buat tak jadi..lembik..saya gune serbuk agar-agar NONA...serbuk agar-agar yg mana paling elok? tolonggg...terima kasih..:)


12-07-2009, Aziemas komen :

alamak maaf lama tak masuk sini..ampuunn br perasan komen ni..sorry sgt2 to lina2010...saya guna pewarna starbrand..yg biasa2 jer ada kat mana2 market..yg cecair dlm botol kecik ;) to momyabby...rasanya kalu guna mana2 brand serbuk agar2 jadi saja...kalu lembek mmg lebih air lah tu..tp jgn silap guna serbuk jelly plak..kalu guna serbuk jelly..ikut sukatan air ni mmg lembek..rasanya saya pon guna serbuk agar2 nona..tak pun sukatan air tgk pek belakang serbuk agar2 tu..biasanya utk resepi ni azie mmg guna sepeket serbuk agar2 yg 10gm..kiranya bg 2 lah 1peket tu so sukatan air tu pon bg 2 ,sebahagian utk bhn A sebahagian utk bhn B..harap dpt membantu ya


27-08-2009, imi101 komen :

salam..baru try buak agar2 ni..tapi tak melekat..nak tanya nak lorek tu di sekeliling permukaan atau di bahagian tgh permukaan..n nak loerk dalam2 atau setakat nipis shje.. coz dah lorek di bgn permukaabn tgh2 tapi tak melekat gak..


11-09-2009, maaynany komen :

saya buat pun tak lekat, frust betullah... tolonglah sape2 yang pandai tu kongsi2 ilmu


20-01-2010, put3 ct komen :

Assalamualaikum... teruja lak nak buat. cuma ada persoalan..... : 1) nak lorekkan macam mana.. (just lorek bahagian mana.... tgh permukaan @ smua permukaan? nk lorek dlm2 ke selapis je) 2)kalau guna agar2 tali gaka2 berapa ehh.Koz kurang suka guna serbuk. 3) Tips yg add egg tuh..add dlm bahan A ke B..? Tq smua....


29-04-2010, ibudhiya'ammar komen :

waaa nak nangis.... sya wat x jd. ikut sume bahan dlm 2. myb lbh air koz bila sya baca komen diatas suh ikut sukatan air blkg kotak nona. sya pakai nona tp x ikut la sukatan airnye koz ikut ape yg akak tulis. frustnye. x thn tgk kale2 2. hubby pun kata cantik. anyway sya nak try lg.... wish me luck yaaa


29-04-2010, ibudhiya'ammar komen :

x jumpa la kale purple


17-11-2010, miaayuni komen :

saya buat tak jd hancur harapan saya,saya ikut semua step datas tiba2 bca komen suruh ikut sukatan agar2 serbuk blkg kotak,sedangkan tuan resepi suruh letak 2 sudu je memang pening kepala saya,ada tk sape ble komen..............cara2 yg btul\\\ saya buat langsung tk jd bancuhan tk keras2 mcm air jdnya,saya ikut semua step datas,bla bca komen sukatan serbuk agar2ikut blkang kotak,sedangkan resepinya suruhh letak 2 sudu je,kecewa btul saya,bolh sesiapa tlg bg tau resepi yg sebetul betulnya mcm mana............


30-12-2010, suzzlyn komen :

teruja nak wat... tp takut tak melekat cam kwn2 yg dah cuba... huhu


30-12-2010, suzzlyn komen :

400ml santan = brp cawan erk?


30-12-2010, mass80 komen :

mass80 tolong jawab yer, 400ml tu sama dengan 2 cawan. kalau ikut mcm dicakap, lorekkan dengan garfu, sure agar2 tu melekat elok....mass80 dah buat, elok jer jadinya.


10-03-2011, jey5156 komen :

cantiknyerr...nak cubalah..tq


05-05-2011, fidah79 komen :

ramai dah cuba ni......saya pun nak buat gak lah......


20-07-2011, JUNECUTE komen :

wau macm best jekkkk.mesti try ni


20-07-2011, myg_77 komen :

saya wat dah tapi relai satu2, frust tau...


22-09-2011, razama komen :

InsyaAllah nak try suatu hari nanti


13-10-2011, razin fahmi komen :

taadaaa!!! cntik, sdp n menawan...


21-12-2011, icaland komen :

try kwn2..tukar yg santan tu kepada susu cair utk mengatasi masalah tak melekat tu. sbb ica guna susu cair..jd elok je. tak mengelongsor pun. pendapat ica.. santan berminyak..sbb tu tak lekat.


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd