Google+

oleh: fidadaud Conney Dog

Conney_dog

Resipi ilham dari blog kawan..


Created on : 27-05-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi fidadaud




Bahan-bahan ( 10 biji )

  • 400 gm daging kisar
  • 3 biji bawang besar - potong dadu
  • 2 ulas bawang putih - cincang halus
  • 1 sdk serbuk lada (chilli powder)
  • 3/4 sdk lada hitam - kisar halus
  • 3/4 cawan sos tomato
  • 1/4 cawan air
  • 1 sdk garam
  • 1 sdk gula
  • serbuk perasa secukup rasa
  • 10-12 biji roti hotdog (frankfurter roll)
  • 10-12 biji sosej / frankfurter

Cara-cara

  1. SOS: Tumis bawang besar dan bawang putih sehingga naik bau. Lepas itu, masukkan serbuk lada dan masak sehingga agak-agak rempah masak.
  2. Masukkan daging kisar. Gaul sebati sehingga daging mengecut.
  3. Tuangkan sos tomato. Gaul sebati. Masukkan pula bahan-bahan lain, (air, lada hitam, garam, perasa dan sedikit gula) dan tunggu sehingga daging benar-benar masak.
  4. Masak sosej. (Terpulang ingin guna cara bagaimana spt guna microwave).
  5. Belah tengah-tengah roti hotdog, letakkan sosej dan tuangkan sos daging ke atasnya.









Laporan Masakan Bergambar (27)

Photo-0064
28-05-2008
fida..ptg tu jugak i g jusco cr roti nk wat...so pueh ati la dpt mkn ngan famili...nyum nyum...tq fida!
Laporan oleh: hana6877

you're welcome. seronoknya dia makan satu family! TQ juga sbb sudi cuba ye hana..

29052008788
30-05-2008
sorryla decoration xcantik, xsempat sebab yg ni pun dah last. Family i semua suka . Diorang ckp sedap. semalam buat hari ni pun buat lagi. Tq :)
Laporan oleh: jaja78

jaja, decoration no.2. yang penting u & family semua suka. TQ for jaja too!

Dsc00080
02-06-2008
buat utk bfast smlm, hubby suka sgt.. tq fida. nk tanya fida ni org keje hotel ke?
Laporan oleh: rhyniazz

hahaha.. rhyniazz, napa ingt saya ni keje hotel? saya ni tak bekerja lagi. msh menganggur. anyway, TQ juga sebab sudi cuba!

Dsc03528
14-06-2008
utk breakfast 2 3 hari lepas .. guna isi ayam .. kids cakap rasa cam sos spagetti jer mama !!! hehehe ;) .. tQ fida ..
Laporan oleh: yatiezaini

sama2 yatiezaini!

Dsc00255
16-07-2008
buat semalam.. kat atas sosej tu letak mayonis ngan sos cili, pastu baru letak inti.. sodap pon..
Laporan oleh: ieyra

wow! ini deluxe coney dog. makan satu pun dah kenyang!

Conney
30-07-2008
Maceh Fida.. memang best conney dog ni. tak perlu lagi ke A&W lps ni
Laporan oleh: S_Norul

kalau mcm tu kene la prepare dgn root beer sekali SNorul! heh heh.. Maceh juga ye SNorul.

Conney_dog
03-12-2008
tadaaaaaaaaaaa...dh buat gak..guna roti hotdog kak yani gak..sedapp ler fida...TQ
Laporan oleh: Aziemas

Eheh heh.. roti hotdog pun buat sendiri? Susah la sykt roti mcm ni..

Conney_dog
05-12-2008
cik pida... dah buat ni... chedap banget.. mekacih ya...... :D
Laporan oleh: nor_67

kalau k.nor yang buat, tak sedap pun jadi sedap punya! yummy!

Conneydog
23-12-2008
untuk dinner mlm ni.. dh lama nk buat ni kes terliur tengok laporan masakan kak nor.. simple dan pastinya sedap.. thanks fida :)
Laporan oleh: sunkist

sunkist, mengancamnya!

Cimg0612
21-01-2009
Tq yer!:D Sgt sdp la resepi nih. Yg version husband punyer, saye punya saye taruk mozarela skit kat atas sos tuh..sdp!!:D
Laporan oleh: Arien Dani

betol tu, letak cheese mesti lagi kick kan?

Conney_hotdog
03-02-2009
buat 2mggu lps, masa tu xde roti hotdog, ganti dgn roti pita, dh jd mcm kebab...haha. apa2 pun mmg sgt sdp dan marvelos rasa dia
Laporan oleh: ati_hayat

kebab pun sedap juga ati. tq sbb sudi cuba!

Cimg0635
22-03-2009
Hehe..saje je nak bg terliur sikit..ni version yg ade mozarella tuh..huhu!:D
Laporan oleh: Arien Dani

saja je tau arien ni... huhuhu..

Mee_001
24-03-2009
Buat untuk breakfast pagi ni. Sedap mcm kat A&W tu. Thanks Fida
Laporan oleh: Mummy7857

mmg la sedap. mummy7857 yg buat! tgk gmbr dia pun dah tau sedap...

Coneydog
27-03-2009
Salam sumer... ni 1st laporan bergambar saya hantar... best nye... dah kemaruk memasak ni
Laporan oleh: yasminhumaira

yasmin.. addicted ke?. apa pun, tahniah ye. its a very good start!

09072009044
09-07-2009
Wat utk dinner mlm ni.Cedap cedap cedap kater ipin.Anak elin cakap "Wow" bila elin tunjuk ajer bila dah siap he he Thanks dear. lebiu...
Laporan oleh: elin8888

ehihihi...

09-07-09_1323
18-07-2009
sedap,tapi saya letak rempah kurma 1 sudu..hehehe.sebijik la macam A&W
Laporan oleh: kamal77

rempah kurma? ok gak ek? blh cuba nnt.

134
23-07-2009
our conney dogs..hehe..tengkiu so much!
Laporan oleh: junjs11

welcome! nyum....

Conney
03-10-2009
thanks kak resepi ni.. sedap sangat.. hilang rindu nak makan conney dog kat A&W..
Laporan oleh: juwitajamaludin

wah.. lawanya CD dia..

Conney_dog__1_
11-11-2009
yeyy!! dah pandai wat conneydog sendirik... x yah gi a&w lg. kihkihkih! tq2...
Laporan oleh: 14sept

welcome2. hihi

Roti3
06-02-2010
tima kasih cikgu fida!! buat lagi dan lagi.. hihihi
Laporan oleh: hana6877

HAHahaha.. ni la org pertama try dulu. wah.. bertambah lawa CD dia..

34117_1519088545990_1497823004_1348784_4264806_n_1_
15-08-2010
kat ipoh dah tak de A&W.. bila teringin nk mkn coney dog kena buat sendiri.. puas hati sgt.. resepi yg marbelles.. timakasih fida..
Laporan oleh: kak niza

sama2 kak :)

Img00748-20101123-1139
23-11-2010
hehehe...daging kisar xder saya guna daging burger..n...tambahkn oregano cket...sedaplah...n kenyang...saya suka...saya suka....tq yer....
Laporan oleh: kunonit

awak suka, saya lagi la suka. hehe

Dsc02012
26-12-2010
sedap, my dotter suka sngat, thnks fida.
Laporan oleh: aa_iezah

sama-sama! :D

P1310188
04-02-2011
2nd time... mavelessss... tq fida
Laporan oleh: CheqSueCommot

hehee.. ur welcome!

Dscn2920c
24-08-2012
sedap..tq kongsi resepi
Laporan oleh: wanH

:)

2013-07-24_coney_dog___fidadaud_02
02-08-2013
Mudah dan sedap.. dah buat beberapa kali.. dan pasti akan buat lagi dan lagi.. terima kasih fidadaud!
Laporan oleh: LynnSham
2013-08-12_12
12-08-2013
tq for resepi, budak2 suka makan ni
Laporan oleh: r41494

Komen (30)

27-05-2008, che'iza komen :

Sedapnya fida...rindu lak kat A&W...... Ermmm..... tak kan wat satu jer........


27-05-2008, fidadaud komen :

che'iza ni duduk kat mana ye? resipi ni takde la exactly macam kat A&W, tapi boleh la kalau nak ubat rindu pada A&W. ehehe..


27-05-2008, che'iza komen :

Ha... ha... tak de lah jauh mana.. kat utara malaysia jer tp kat sini kalau nak mkn mc'd pun kena pi alor staq...... Kalau nak mkn cam ni mmg A&W jerlah yg terlintas kat kepala..... Tp lepas ni kalau terasa nak mkn conney dog ni, mesti teringat kat fidadaud lak pulak..... he..he..


27-05-2008, Faridah1 komen :

Administrator tolong pikey kan cara yang paling "simple" untuk keyed in bahan2 dan cara masakan, pasal banyak resepi tergantung cam tu ajer, users find it difficult dan complicated.


28-05-2008, Rahmawati komen :

La..baru je mlm td nak search resepi coney dog, tup2 pagi ni tgk dah ada....bole cuba ni....


29-05-2008, fidadaud komen :

che'iza, ingtkan jauh sangat. hehe.. erm, ni rindu yang boleh diubat lagi nih! rahmawati, kalau cuba, nnt hantarlah report ye. Atau, kalau rahmawati ada resipi yg different version boleh juga kita bertukar-tukar idea. Boleh saya cuba u punya pula.


29-05-2008, Ayu61279 komen :

fida....akak nak skit!!!!


29-05-2008, fidadaud komen :

ehehe.. k.ayu, apa lambat sangat? conney dog ni fida buat masa hujung mggu lepas. kalau tak blh kita buat delivery service!


30-05-2008, Ayu61279 komen :

tu tandanya nak srh fida buat lg la tu.hehehehe....


15-06-2008, cutecengkeh komen :

adik, da try memang sedappppppppp giler!~ kalau kuah spaghetti yg tinggal belen belen pon boleh buat conneydog kan? =]


15-06-2008, fidodido komen :

saya dh try dah masak, sedap ooo...hubby ngan anak2 suka sgt..thank ek..gambar tak sempat nak ambik..


20-06-2008, fidadaud komen :

cutecengkih, sedap ke? betul tu, rasa sos dia ala2 kuah spaghetti juga kan?


20-06-2008, fidadaud komen :

cutecengkih, sedap ke? betul tu, rasa sos dia ala2 kuah spaghetti juga kan?


20-06-2008, fidadaud komen :

fidodido, keh keh.. napa nickname kita ni akan2 je? tak kisah la tak sempat amik gambar, janji u n ur family suka n enjoy it. maybe next time punya trial blh posing?


24-06-2008, daunpandan komen :

Dah buat,sedap..Ooo rupanya Cik Fida dah keja ya,patutla rmh ada sawang hihi..jgn mrh!


24-06-2008, fidadaud komen :

hahaha.. daunpandan, betul tu. sbb tu la lately ni umah tu bersawang semacam!


28-06-2008, senggis komen :

mmg sedap saya dh cube... tgk gamba pon dh terliur... cool!!


20-09-2008, cthaizad komen :

makanan ini amat mengenyangkan untk berbuka puasa.anak sangat suka .....dah buat 2 kali...terimakasih


27-03-2009, yasminhumaira komen :

Salam sumer... 1st time try buat coney dog ni.. hubby belasah sampai 2 ketul.. tak sangka plak dpd mmg tak pandai masak... dia ngap byk... mekasih cik fida..


18-05-2009, azatie komen :

tie dh bt 2x tp sorryla penyakit lupa je tie ni.hehe..lupa nk snap gmbr..anyway, tq 4 sharing the nice resepi ni.


27-06-2009, charkoeyteowgirl komen :

emm, tumpang tanya...sdk 2 ape?senduk ke?


23-07-2009, nora_kai komen :

kite tlg jwbkn sdk tu sudu kecil. Terliur la tgk conney dog ni. Nk try la, msti sdp nih sbb rmi yg dh buat.


15-09-2009, Akira2 komen :

laa ingat td sdk tu senduk rupa nye sudu kecil. Pas raya nnt nak cuba wat utk open house.


17-10-2009, dila_dilaila komen :

buat untuk pasar ria di sekolah. modal RM 30 dapat untung RM 120. Tapi next time kena buat pakai daging ayam kisar jugak. kesian all the indians and chinese yang tak makan beef. budak2 kata sedap sangat cikgu


16-12-2009, pija_pkc komen :

salam.saya bru kat sini tp dh 3 x wat coney dog ni.best sgt.thanx 4 d resipi


06-02-2010, ezralovescook komen :

terliur da...cm kt a&w...blh wat sndiri nant..


29-03-2010, hana6877 komen :

hahahahaa.. dulu tk lawo erk fida! cam budak2 skola jerk! kikikiki


24-04-2010, fidadaud komen :

thanx pada semua yg sudi mencuba! seronok dengar ada yg jamu family & ada yang berniaga. hihiii.. yg penting, resipi ni simple je kan? hehe k.hana, dulu lawo juga tp jauh sgt gambarnya. yg ni dekat. hehee..


26-10-2010, waris rembau komen :

Salam Fida, Resipi ekau nie buek den terliur ....ehh. Nanti den nak cubolah pulah . Timo kasih


05-02-2011, powerpuffgals komen :

tq kak fida....lama da cr resipi nih...nak cuba wat lah...e he


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd