Google+

oleh: chelin Orange Cupcake

26052008452

My family & friends gelar cupcake nih 'Famous Orange cupcake'...sebabnya klu buat memang habis sekelip mata kita tukang masak tak sempat2 nk makan habis dulu


Created on : 26-05-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi chelin




Bahan-bahan ( 24biji (M size) )

  • 225g self rising flour
  • 225g butter (suhu bilik)
  • 200g gula
  • 1tsp baking powder
  • secubit garam
  • 1 tsp esen vanilla
  • 4biji telur
  • 1tsp zest oren (kulit oren parut)
  • topping:-
  • 150g cream cheese
  • 2tbs guls ising
  • 1/2tsp zes oren
  • 1/2 esen vanilla

Cara-cara

  1. Panaskan oven 175c. Lepas tu krimkan butter, gula sampai pucat
  2. then masukkan telur,esen vanilla, zes oren dan putar lagi sampai sebati.
  3. dalam bekas lain campurkan tepung, garam, baking powder. Guna 'wire whisk' untuk pastikan tepung tak berketul - shorcut utk ayak
  4. masukkan no.3 ke adunan no.2 mix perlahan lahan sampai sebati.
  5. scoop kan adunan pada acuan cupcake..pakai ice cream scoop lagi senang dan cepat, portion pun sekata..pastu bakarmacam biasa
  6. Topping :-
  7. krimkan cream cheese kemudian tambah gula, esen vanilla dan zes oren kalau suka tambahkan jus oren skit dalam 1tsp. dan sedia untuk di tempek atas cupcake.
  8. gula dalam resipi nih you rasalah agak agak tak suka manis kurangkan.

Tag

cupcake








Laporan Masakan Bergambar (2)

Dsc00348
19-01-2009
Dah buat tadi..Sedap rasanya..thanks for the recipe :p
Laporan oleh: oneferial

Best nampak

Cupcake
19-02-2012
buat 2 hr lepas br smpat upload..tp saya ltk blueberry ats topping. sedap sgt. thanx 4 resepi...
Laporan oleh: idalariz

Mcm indulging je letak blueberry tu...btw for some reason i tak leh nk bals byk komen from my n3 apsal yek? Ada yg tahu?


Komen (5)

26-05-2008, yatiezaini komen :

maaf ya chelin.. nak tanya skit.. apa maksud krimkan butter,gula sampai pucat... baru nak belajar .. byk benda yg x faham ni ... ahaks


26-05-2008, chelin komen :

tu maksudnya kita putarkan butter & gula sampai jadi 'creamy' (krim) yang pucat


27-05-2008, chiany2605 komen :

apa tu zest oren


28-05-2008, chelin komen :

zest oren tuh kulit oren yang di parut


09-04-2011, khalishah komen :

cream cheese tu mcm mne ye...?


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu