Google+

oleh: zurin Egg Benedict

Sl370639

Hanya guna roti dan telur sahaja. Sgt senang, murah & berkhasiat untuk kanak2 dan dewasa


Created on : 25-05-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi zurin




Bahan-bahan ( 2 orang )

  • 2 biji telur
  • 2 keping roti putih - dibuang tepinya
  • lada hitam - freshly cracked
  • Sedikit butter atau majerin
  • Garam

Cara-cara

  1. 1. Butterkan bekas muffin atau bekas membakar kecil yg digunakan.
  2. Sl370635
    2. Letakkan sekeping roti didalam bekas muffin. Butterkan roti, taburkan sedikit lada hitam dan garam.
  3. 3. Pecahkan sebiji telur ke atas roti. Tabur lagi sedikit lada hitam & garam. Boleh juga ditaburkan sedikit cheese kalau mahu (optional)
  4. 4. Bakar pada suhu 180 C selama 15-20min atau hingga telur putih just set & telur kuning cair sedikit.

Tag

telur roti








Laporan Masakan Bergambar (39)

Dsc_0395__small_
11-06-2008
I dah buat....yummy
Laporan oleh: SallySalina
Eggbenedict
17-06-2008
3S : senang,simple,sedap. !
Laporan oleh: yani
Egg_benedict
20-06-2008
sedap buat breakfast...
Laporan oleh: lizacomel
Imgp5575
22-06-2008
buat tuk bekfast pagi semalam... tapi telur dia kita kacau dulu than baru taruk atas roti.. pastu letak cheese and pepper... yummy!!
Laporan oleh: tuberose78

tuberose...janji sedap!!! hehehehe

Egg_benedict_1
22-06-2008
1st time buat...sedap
Laporan oleh: tulip77
Egg_benedict_2
22-06-2008
pastu sll buat...he3x..senang & best
Laporan oleh: tulip77

tulip...wat ler byk kali lagi...:)

Egg_benedict
24-06-2008
memang senang n sedap...buat dlm muffin tray..TQ 4 d resipi..
Laporan oleh: liana_pg

Liana tq for trying!! Roti tu garing...sure sedap

Picture_172
30-06-2008
sedap,mudah dan menyelerakan.Telur terpaksa dibuat dadar.Nak jimat telur....hahaha
Laporan oleh: sofieza

Sofieza...tak kisah...asalkan sume dpt rasa...hihihi

100_1584
03-07-2008
simple and sedap!! tq!
Laporan oleh: haXira

haxira...looks very delicious!! thx for trying

Image699
15-07-2008
simple jer..
Laporan oleh: aa_iezah

kan? kan?

Egg_benedict
29-07-2008
2 keping roti nga telur + sosej dah kenyang
Laporan oleh: srikandi

tq for trying this recipe!

Picture_1189d
25-08-2008
telo kuning termasak sket..tp stil sedap..tq
Laporan oleh: junjs11

sedapnya nampak...black pepper byk tuh

27
15-11-2008
Sedap!
Laporan oleh: AlongRoz

A L O N G...along! tq...

Image008
18-11-2008
dah buat utk bfas pagi ni, rupa dia ok tp rasa........rasa telur sgt la, x leh nak telan...maybe next time lah tmbh ngan bhn lain kot utk mengurangkan rasa telur tu...anyway..mmg nmpk sedap..
Laporan oleh: cik_ct1208

aiya cik siti...next time letaklah tambahan2 yg lain ye :) tq for trying..

Egg_benedict__1_
27-11-2008
aku sapu ngan garlic butter (resipi kak yani) kat roti. Sedap! TQ
Laporan oleh: 14sept

bagus juge idea letak garlic butter ni. mesti mengancam

Roti_telur
14-12-2008
memang simple membuatnya....sedap makan masa panas-panas...
Laporan oleh: Mama Adam

mama adam....tq for trying this simple recipe

Egg_benedict
20-12-2008
Buat untuk breakfast pagi tadi. Sedap.
Laporan oleh: hazila

hazila...bakar dlm ramekin bentuk dia mesti cute. tu roti tu garing kat tepi2...yummy

Dsc00440
01-07-2009
1st time wat.. mmg sedap n mudah..tq..
Laporan oleh: bubblegum89

thank U kerana mencuba...

P1000403-1
02-07-2009
apa yang penting, cepat dan mudah!!thanks zurin
Laporan oleh: rabiatun

rabiatun...cantik u buat...marveles! tq for trying

Telur1a
15-07-2009
salam zurin, terima kasih share resepi ni, skrg ni asyik buat ni je sebagai sarapan hubby ros suke sgt...thanks ya
Laporan oleh: onigiri

Onigiri...tqvm!!

Egg_benedict
17-12-2009
Mudah dan sedap untuk sarapan pagi..dah selalu buat..tq zurin.. :)
Laporan oleh: HaSue

HaSue...bestnya...tq for trying this recipe!!!

Img_6587
21-12-2009
buat dalam muffin tray.. bubuh sliced cheese. sangat walla! thanks ya bg resepi yg simple yet maveles nih :)
Laporan oleh: azwalissa
25122009_001
25-12-2009
Lupa nak buang tepi... hangus sket. Tapi sedap...
Laporan oleh: Quraisya
Imag0001
25-12-2009
sedap n simple sangat nak membuatnya...yang akak punya ni rangup sikit...tq ya
Laporan oleh: rosaliza
Cimg2324
08-02-2010
Dah buat banyak kali utk anak-anak..senang aje buatnya...anak manja pun pandai buat:)
Laporan oleh: manjaku
Eggbenedic
26-02-2010
sedapnya roti ni...thanks zurin..:)
Laporan oleh: quinnie
P1000071
28-03-2010
Dah try resepi yang popular ni,sedap n senang
Laporan oleh: amiez150
Egg1
29-03-2010
utk kanak2 ribena... just tuang kicap sket! sedap!
Laporan oleh: hana6877
Egg4
29-03-2010
yang nih plak utk mak dan bapak kanak2 ribena.. hihihi.. with tomato salsa! sungguh sedap!! tenkiu yer zurin..
Laporan oleh: hana6877
Dscn4664
13-04-2010
cpt & mudah... simple but yet healthy breakfast to start the day.
Laporan oleh: kak niza
100_2317
17-03-2011

Laporan oleh: noormala75

Normala...thank you sudi mencuba!!

Dsc02542
28-03-2011
mmg best, tp tiru style cik mat gebu
Laporan oleh: umiey_83

umiey...;) lagi garing lagi sedap tau..thank you!!!

Egbe
25-06-2011
hantar lagi laporan...kali ni buat letak bawang putih cincang dgn oregano...hias dgn mayo n sos cili..best!!
Laporan oleh: quinnie

quinnie..makin advance!!! well done

Dsc01401
19-10-2011
Buat untuk sarapan pagi hari ni, anak dan hubby pun suka .. thank you for the resipi
Laporan oleh: meehunkoey

meehunkoey...tq mencuba resipi ni...mushhh

208__531x800_
27-11-2011
TQ atas rcpnya.Sy wat tomato salsa sekali ikut cara hana.Mmg sedap sgt.TQ zurin
Laporan oleh: Lina_pg

sama-sama lina! good idea ada salsa. i should try this my self...:)

Egg_benedict__3_
09-03-2012
Sedappppnya...saya amat menggemarinya...Thanks sudi share resipi ni....
Laporan oleh: Nenie

Nenie, lawa lah angle gambar :) buat byk kali tau...!

Dsc01279
23-06-2012
dh lama behajat nk wat nie...bukan apa,tang nk mkn yg tgh tu tk tertelan hihi...mengalah bdak kecik lak..apa2pon nk try jgk!..Alhamdulilah... dap gak! hehee...timekacihhh.....
Laporan oleh: k.zila66

Sama2! Hehe betul stgh org tak suka kuning telur cair. Bakar lama sikit. Tapi kan, suka le tgk cara k.zila buat. Mcm tuang je telur atas roti. Senang kan? Hehehe. Tq muah muah Dari Scotland!

Dsc00093
13-07-2012
letak cheess...simple tq..
Laporan oleh: jun75

that's lovely jun! tq mwahhhhh

Egg_benedict
18-07-2012
salam zurin, wat lagi da lagi.Thanks utk rcpnya
Laporan oleh: Lina_pg

Lina that's fabulous!!!


Komen (32)

26-05-2008, hana6877 komen :

cam simple jer kan resepi nih...bleh try pas ni..


26-05-2008, nat_rashid komen :

hai zurin, nampak best jer egg benedict ni. sesuai for breakfast ni. anak2 i mesti suka.. tgk ler nak try esok. nanti i post report nyer ye..


26-05-2008, zurin komen :

hana, try le. boleh makan bila2 masa aje. hana & nat, nak lagi sedap, masak telur tu sparuh masak pastu letak le kicap atas telur (mcm makan telur separuh masak). i slalu buat bila anak2 sedara dtg tido kat umah, hah..bfast dpt le egg ben ni sorang sebijik heheheh. org dewasa makan le dgn tomato salsa...


27-05-2008, kaah komen :

zurin, roti tu perlu dilenyek dulu x, kalau tgk gambar yg dah masak tu cam nipis jer.


28-05-2008, hana6877 komen :

zurin.. i try la wat smlm.. i letak la cheese atas tuh.pastu bako kat microwave.igtkan ok. tp jd keras cam batu roti tuh..waaaaa....nape yek? tu la kot, cikgu ajor gune oven tp murid gune microwave..huhuhu...nasib baik tk sempat bg hb mkn..klu tk lg la dia gelak sakan... hihihi...


30-05-2008, zurin komen :

kaah, tak payah lenyek roti tu. Roti sekeping cam biasa je. Sapu butter & letak je dlm bekas. Hana...alamak. canne bleh keras tu. I tak penah try pakai microwave. Pakai oven biasa aje. Jgn putus harapan....cuba version pakai oven ye...sure menjadi punye. hb i suke telur yg ala2 3suku gitus


06-06-2008, SallySalina komen :

Memang best egg benedict ni..dah buat semalam cuma I doublekan roti dengan sapu butter each pieces then tabur lada hitam dan lada sulah..tak letak garam..hubby dan daughter suka sgt. lain kali I hantar laporan bergambar.


10-06-2008, Ruby Bee komen :

Ruby dah cuba resepi ni...simple dan mudah disediakan....selalu tu asyik buat roti telur je...makan pun dah boring....anak2 & hubby pun suka...habis licin...


11-06-2008, hana6877 komen :

zurin...dh menjadi pun my egg benedict! kali nih i bako kat oven,baru la ok..my son abis 2 keping..means 2 bijik telor..i wat ala2 3 suku gitu..mmg best la..tQ 4 d recipe.


12-06-2008, zurin komen :

Sally & Ruby...tq kerana mencuba! Senang kan?


12-06-2008, zurin komen :

Hana....tq sbb try skali lagi yerr...lain kali toksah microwave kan roti tuh. i pun penah kena...ingat nak panaskan roti...rupanya jadi biskut lutut...tau biskut lutut tak??? hehehe keras jadinyaa...


13-06-2008, hana6877 komen :

kwang3...sama...sama..........


17-06-2008, hana6877 komen :

eh rupa biskut lutut tuh camne aa?? keras cam lutut ker?? hihihi....


19-06-2008, zurin komen :

hana...tak pernah tgk ek biskut lutut? nanti i ambik gambo kat kedai...bleh letak dlm glossary tak nih??? hehheheh...


19-06-2008, hana6877 komen :

alamak tuh kene tnya admin bleh letak tk biskut lutut......klu hana admin hana kata boleh...heheheee.....tkpe la..mintak2 mlm ni bleh mimpi biskut lutut...kwang3......


22-06-2008, yatiezaini komen :

ramai nya peminat egg benedict ni .. nak kena acu try test jugak ler camni .. ;-)


22-06-2008, zurin komen :

tulip, tuberose & lizacomel....terima kasih ya cuba resipi i yg tak seberapa nihhh....


23-06-2008, azwalissa komen :

zurin, nak tanya sket... cemana cara paling best nak makan egg benedict nih? terus ngap masuk mulut ke atau guna sudu? sori le soalan very the darjah 1...


23-06-2008, zurin komen :

yatiezaini...dah cuber nanti kasi respon yerr


23-06-2008, zurin komen :

azwalissa...bleh kuarkan dari bekas bakar tu sebab roti dia dah ikut bentuk. untuk2 yg malu2 tu, bleh makan pakai sudu...kalau telurnya 3suku masak..mang melimpah sket ler...tp make sure dptkan sedikit roti yg garing2 tu utk 1 suapan..baru ada rasa lembut teour & roti yg garing bila mengunyah...hehehe..untuk yg kurenggg segan2 tu...angkat & ngap 1 corner...hehehe...tp husband i dia suke tambah kicap plak kat atas telur tu. ok enjoy!!


23-06-2008, yatiezaini komen :

all right , no problemo !! hihihi ;-_)


25-06-2008, ssapura komen :

asalamualaikum, semua, saya baru daftar disini salam perkenalan. Tapi banyak resepi kat sini saya dah cuba, semuanya best, sy memang minat cuba resepi baru.


25-06-2008, ssapura komen :

nampaknya resepi ni, mcm sedap je nak try nanti. Anak-anak saya memang suka telur.


23-07-2008, pink_lavender komen :

semalam try guna dalam microwave.. alhamdullillah jadi... hubby suka ... anak suka.. anak buah pun suka.. Anak buah cakap lagi sedap buat macam ni dari makan roti letak telur mata... ;-]


11-05-2009, rajaima70 komen :

half boil egg on toast punye kembar ? oklahh. emmmm, creative. :)


10-07-2009, baby ainin sofiya komen :

zurin, resipi ni you cipta sendiri ke? Wah! sedap n senang. Baby makan ngan sosej ayam panggang lagi.


20-12-2009, anasham komen :

tq bg resepi ni..best,simple n cpt nk kenyangkan perut.da buat 4 b'fast..hiris sosej lg..sy guna oven toaster.


07-08-2010, nurulzura komen :

cam sedap jewk... nak try lah wat skrg nie!!!


05-01-2011, reen_noor komen :

mm yummy..mmg sdp sye dh cube bnyk x. tk sempat ambik gmbr dh hbs hehe.


06-02-2011, zurin komen :

Salam. Kepada semua yg dah Cuba resipi...I luuuuuv you all very10x much! Dah lama tak masuk myresipi so tak sempat nak komen balik. Sapa2 yang belum Cuba, give it a try...so simple and delicious ^____^.


13-04-2011, mamamude23 komen :

macam sedappp sgt,nak kne try nih..:)


14-09-2011, humaizah komen :

insyaAllah,i will try...time my hubby blk dr out station nnt leh msk tuk dia,lgpun dia suka telur spruh msk cmni tp 2 biji lah,klu bekas besar i letak 2 biji skali terus lah...hehe...tq for da rcpe...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu