Google+

oleh: rizaida84 Puding Laici

Pakya_001

Sedap dimakan semasa sejuk


Created on : 25-05-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi rizaida84




Bahan-bahan ( Untuk Loyang 9" )

  • 1 liter air
  • 25g agar-agar
  • 1 tin buah laici
  • 1 tin susu cair
  • 1 cawan Gula (130g)

Cara-cara

  1. Didihkan air dengan agar-agar.
  2. Setelah mendidih, masukkan gula.
  3. Blend buah laici dengan susu cair dan masukkan ke dalam adunan agar-agar tadi.
  4. Biarkan mendidih sebentar. Sesuaikan rasa manis. Curahkan kedalam loyang dan sejukkan.
  5. Untuk sukatan gula td, saya gunakan cawan yang biasa kita gunakan tu. Sebab laici dan sirap dalam tin agak manis.

Tag

puding

Laporan Masakan Bergambar (2)

P
14-05-2009
Miss buat 2 lapisan.Yg bawah merah tuh perasa strawberi dan yg atas resepi puding laici ni.Miss buat dlm cup kecil 250 cups untuk majlis undur menantu my best fren brothers.Best fren miss puji.dia kata sedap dan cantik rupa serta rasa manis nyer.TQ for the receipe
Laporan oleh: MissCoffee

waa...2 perisa tuu...

Agarlaici
21-05-2009
makcik saya suka masak puding ni masa saya kecik2...sekarang bila dah besar saya lak masak kan tuk makcik..:)
Laporan oleh: quinnie

bagus la quinnie....rajin2 la masak untuk makcik tau...



Komen (4)

28-05-2008, azifah84 komen :

1 cawan tu bersamaan dgn brp gram? kang masuk cawan besau lebih manis le plak masuk cawan kecik x manis plak jadinye jadi cmn tu


28-05-2008, rizaida84 komen :

azifah84 : Gula yg saya letak tu sukatannya agak2 manis buah. Klu nak kurang manis leh kurangkan gula sebab laici dlm tin tu dah ada sirap. Ikut sesuai rasa manis tu..


27-07-2008, kirei_na_hanna komen :

msuk sirap laici bila?blend skali ngn buah ke?


04-02-2011, faracomel komen :

thanks,,,tak sabar nak cuba,,,,,,dah lama cari resepi ni.....


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd