Google+

oleh: che'iza Wat Tan Hor

Wat_tan_hor

Chineese food... simple n easy....


Created on : 23-05-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi che'iza




Bahan-bahan ( 2 org )

  • * UTK MEE *
  • 300 gm kuey teow
  • 2 ulas bawang putih di ketuk
  • 1 sk kicap pekat
  • 1 sb kicap manis
  • 2 sb sos tiram
  • sedikit serbuk lada sulah / lada hitam
  • * UTK KUAH *
  • 6 ekor udang
  • beberapa hirisan daging
  • 1 biji baby jagung
  • 3 helai sawi
  • sedikit lobak merah
  • 2 ulas bawang putih diketuk
  • 3 hirisan halia dihiris halus
  • sedikit lada sulah
  • 1 sk serbuk pati ayam
  • 500 ml air / lebih kurang 3 cwn
  • garam secukup rasa
  • 1 sb tepung jagung bancuh ngan sikit air
  • 1 biji telur

Cara-cara

  1. Utk mee. Tumis bwg putih hingga kekuningan masukkan kuey teow, kicap pekat, manis n sos tiram. Gaul rata, masukkan lada sulah. Siap angkat mee letak pada 2 pinggan dan ketepikan
  2. Utk kuah. Tumis bwg putih n halia hingga kekuningan masukkan air. Biar mendidih masukkan daging, masukkan pati ayam n lada sulah. masukkan pula udang, sawi, lobak n jagung. Buh garam sikit.
  3. Bila kuah mendidih masukkan tepung jagung yg telah di campur ngan sikit air. Pecahkan telur n kacau cepat biar telur hancur. Kejap jer, siap n tuang kuah pada mee tadi...








Laporan Masakan Bergambar (19)

Dscf2761
24-05-2008
TQ cheiza, sedap makan buat buka tadi!but modified sikit sbb xde bhn
Laporan oleh: lemongrass

Ur welcome...Wahh ada cili jeruk..... Wat ikut suka jer Lg, lgpun byk bhn yg optional cam udang n sayur.... Rajin LG puasa..... Ada wat lebih tak..... kat perth pun ada kuey teow ker LG?......

Dsc03394
26-05-2008
ho!ho!ho wat sendiri mewah ngan eksesori .. betul x che'iza ... sedap sesesesangat tQ yer..
Laporan oleh: yatiezaini

ho!ho!Ho!(ish...cam santa klaus lah pulak) Ni buat berapa kilo ni yatie...1/2 kg dah anak yang mkn... Ini mcm punya eksesori berapa sepinggan...... kih..kih...

Wat_tan_hor
26-05-2008
mcm pakat ngan yatie, sama2 buat cik wat tan hor ari ni.. memang best!! thanks iza..
Laporan oleh: nor_67

Same-same..... Meriahnya....... Kak Nor ni memang selalu kalau masak, mesti janji ngan org.. Hari tu janji ngan sofi, ni ngan yatie...... Hi....hi...

Wan_tan_hor_1
02-06-2008
taarraa...weekend project ayu kali ni.sedap banget!!!
Laporan oleh: Ayu61279

Nilah dia hasil terpengaruh dgn Kak Nor......

Img_2515
02-06-2008
Mmg sedapppppp bangetttt...bebudak suka tp mak budakkk lagiiiii suka..hehehe.. tq che`iza ;-)
Laporan oleh: Natto

Ur welcome Ika... rajin cik ika masak sekali luar laporan masakan nama dia jer sorang dah penuh......

Dsc00070
02-06-2008
nak melapor juga, che'iza, mkn mee saje tanpa kuah pun dah sedap.. :)
Laporan oleh: rhyniazz

Dah boleh geng ngan my dotter... tak sempat tuang kuah mee dah lesap......

Wan_tan_hor
12-06-2008
mmg sedap...buat sbagai menu hari besday ku heheheh kununnyer....buat lak ngan kue teaw homemade..terasa kpuasannya..TQ
Laporan oleh: Aziemas

Hepi besday to U.. hepi besday to U... hepi besday to Azie... Hepi besday to U..... Rajin tul besday girl ni buat menu tuk diri sendiri.....Cemburu tul ngan org yg buat kuey teow sendiri ni tau......

Pb020556
02-11-2008
ermmm... 1st time masak terus jadi hehe.. adjust sikt extra rayur n ayam hehe... happy tak terkata.. tq
Laporan oleh: scopio84

Ur welcome.... boleh jer adjust ikut citarasa......

Wan_tat_hor
05-11-2008
sedap... pasti buat lg.. tapi tak sure rupa ok ke tak ni? apa2 pun thanks alot tuan punya recipe ;)
Laporan oleh: sunkist

Rajin cik sunkist ni...... lebih dari okey tau........

Snv30470
14-11-2008
Tak sangka senang jer rupanya buat wat tan hor nih, sedap pulak tuh.. memang akan buat lagi. Hubby tak suka kueh tiau, so saya guna mee telor segera. Bangga rasanya dapat buat.. hehe.. terima kasih for sharing!
Laporan oleh: aludra

Sedap gak erk aludra guna mee telur.. nak trylah....

Dsc00857
23-11-2008
stelah mcuba....sori,gambo xlawa..:)
Laporan oleh: nadiya80

Okeylah tu.... Yang penting rasa dia... kan... kan....

Img_2603
27-04-2009
guna mee untuk pad thai sebab koey teow takde kat sini. tp jadi jugak. rasanya mcm saya terlebih humban telur lah, tp besttt!! tq.. ; )
Laporan oleh: ayu898
Dsc05864
12-11-2009
sedap sgt... sy & hubby suka... tq for sharing ;)
Laporan oleh: eiy_ja
Dsc06120
03-05-2011
salam iza, nih project akk ari tu!..mmg sedapppppp...tq ya.
Laporan oleh: k.zila66
Wantanho
10-06-2011
suka sgt...tersangatlah best...rugi tak cuba dari awal....thanks che'iza
Laporan oleh: quinnie
Wat_tan_hor__3_
15-06-2011
Salam Kak Iza, Best-best-best...Memang puas hati..Boleh makan banyak-banyak-banyak sepuasnya....
Laporan oleh: Nenie
Wat
06-07-2011
buat lagi sebabnya suka sgt dgn wth nih....marvelous rasa dia..hehehhe
Laporan oleh: quinnie
Dsc08662
21-03-2012
sedappp....mekasihhh...
Laporan oleh: k.zila66
Dsc02726
14-09-2013
wat lagiii...hihii..layann jer gmbr nie terBaeKkk... tq iza :)
Laporan oleh: k.zila66

Komen (31)

23-05-2008, che'iza komen :

Nampak cam panjang jer bahan2 dia tapi kalau tgk betul2, bahan2nya senang sgt n simple....


23-05-2008, yatiezaini komen :

waaahhh .. ni peberet anak.. tp kuey teownya biasa di goreng ngan kicap pekat jer .. pggl kuey teow cantonese style / ladna .. setakat 1/2 kg tu tuk dia org 2 beradik jer ... mmg sedap ..


23-05-2008, che'iza komen :

Sama jer yatie.... resepi ni a chineese friend yg ajar.... Mee tu ada rasa sikit, tak lah kosong... Tapi mee ni memang best kan lagi makan panas dgn lada kicap...


23-05-2008, yatiezaini komen :

blh ler cuba plak cara ni.. kalau yg biasa tu kuey teow nya tawar jer.. mmg sedap mkn panas2 sementara kuahnya still pekat .. waduuuh !!! pekena pulak ngan cili jeruk .. sbb tu ler cili jeruk x leh kehabisan stok .. hehe..


23-05-2008, nor_67 komen :

izaaaaaaaaaaa sedapnya nak semangkuk


23-05-2008, che'iza komen :

Samalah yatie, tapi rumah den cili padi jeruk, mkn ngan mee sup, mee hailam pun sedap........ Leh Kak Norrrrrrrrrrrrrrrrrr ambiklah...


23-05-2008, lizacomel komen :

resepi che'iza ni lain sket sebab meenya jadi ada rasa sebab kicap tu ekk...waa...nnt liza try...selalu mee mmg kosong and tukar2 kuah aje...


24-05-2008, che'iza komen :

Yer lah liza mcm tulah yg kwn den ajar. Kalau fikir balik pun mee ni kalau ada rasa agaknya lg sedaplah kan... Kat rumah my dotter kalau tak perasan, tak sempat wat kuah mee dia dah bantai dah mee tu....


24-05-2008, fatinz komen :

izaaaa...patutla....dh tak merempit kt forum.....sibuk mmsk yeee... nak sket.....


24-05-2008, che'iza komen :

Ha... ha... ha.... tak leh nak merempitlah fatinzzzz dan kena tahan roadblock dah ni.... (ada deadline nak kena kejar). Masak pun sbb nak makan...... he..he....


26-05-2008, manisnyermawar komen :

makaih.. sedapnyer kotiau... ni mesti try... untuk anak2 dan suami...


26-05-2008, che'iza komen :

try manisnyermawar (tak do nama pendek kor, tergigit lidoh den) asyik goreng jor kuey teow, try buat cam ni pulak eh....


29-05-2008, Ayu61279 komen :

huhu....klu takde pape weekend ni leh la buat projek wan tan hor.kes t'pengaruh dgn gambo masakan k.nor la ni.iiissskkk...


29-05-2008, nor_67 komen :

buat ayu, jgn ta buat.. hehe sedap ni.. (tukang promote jer..)


02-06-2008, Ayu61279 komen :

che'iza...t'pengaruh tang baik takpe.perut pun kenyang.hehehehe....


02-06-2008, che'iza komen :

Bagus2 ayu teruskan lagi terpengaruh... Kalau dgn terpengaruh ni boleh menyebabkan dapur kita berasap n rajin memasak adalah lebih baik terpengaruh.... ha..ha... betul ker susunan ayat den ni.....


14-06-2008, manisnyermawar komen :

che'iza.. dah buat.. sodapnyer... dah snap gambor. tp tak upload gambor lagi. leh panggil kite manis ..


23-06-2008, che'iza komen :

thanks manis coz trying........ kang leh lah post gambar eh........


17-07-2008, mona_5722 komen :

wat tan hor ni dengan kuewteow kungfu ni sama ke?


17-07-2008, che'iza komen :

Tak samalah mona kalau kuey teow kung... kuey teownya dimasukkan dl telur kemudia digoreng cam telur dadar baru buh kuah.... Rasanya ada resepi kat sini dari hanis....


04-08-2008, irnasz komen :

tq tq.epi sgt jadik.slalu mkn kdai oda menu ni.mak ai mahel hagenye sepggn rm5 lebei wo.slalu tetanye tanye camner org tu wat sdp sgt susah gaknyer rupenye mdah je.tq skali lg.puas ati msak utk bfast pg td.


04-08-2008, che'iza komen :

Welcome... welcome irnasz..... Senangkan, lepas ni leh wat selalu.........


05-08-2008, irnasz komen :

semestinyer selalu!no kedai kedai lg yer.jimat ongkos utk 4 org mkn!tq,tq,.


18-10-2008, tomyam komen :

salam che'iza..nk tnye,klu kicap pekat manis tu same ke dgn kicap pekat yg che'izah tulis tu?ape beza kicap pekat & kicap manis dgn kicap pekat manis?saye konpius ckit....


23-11-2008, nadiya80 komen :

salam semua....dh lama tingin nk wat..akhirnya jadi gak...syukur..tp xreti nk upload gambo...tima kasih yer che'iza..:)


24-11-2008, shnana komen :

Da wat smlm.. tp sy guna spageti, tu jer yg ada kt rmah.. tp sedappp............... Thanks!


25-01-2009, diyanaz komen :

Salam... tq che' iza... dh try wat easy n tasty... tp xsempat nk amik gmbo... mmg sodap n my hubby suke.... 5 star....:-)


28-01-2009, zila66 komen :

slm che iza... smlm wat dinner ... sdp..anak2 pun suka tq so much..........


07-05-2009, zila66 komen :

salam iza...dh selalu wat..tk tahu yg keberapa heheee....mmg bestt...tq ya...


27-05-2009, eiju komen :

emmm...... sedap sangat.buat petang tadi.best... best.tq for the resepi


24-09-2010, UmiNaufal komen :

my faveret ni.. Masa study dulu kat ums selalu pekena wantan hor ni.. Last2 dpt gak resepi.. thank che' iza


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu