Google+

oleh: dyna Sup cendawan

Resize_of_img_6090

sup cendawan yang simple.. enak dimakan bersama roti atau nasi


Created on : 03-11-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi dyna




Bahan-bahan ( 3-4 orang )

  • 5-6 cendawan
  • carrot
  • isi ayam
  • isi ketam
  • tepung jagung
  • sos tiram
  • putih telur ( daripada sebiji telur)
  • sekeping tauhu

Cara-cara

  1. cendawan, tauhu, isi ayam, dan carrot dipotong nipis-nipis
  2. isi ayam dicampurkan dengan sesudu tepung jagung
  3. didihkan air didalam periuk dan masukkan isi ayam tadi
  4. masukkan cendawan, carrot, dan tauhu. isi ketam jangan masukkan terlalu awal takut terlalu hancur.
  5. masukkan 2 sudu sos tiram
  6. bancuh tepung jagung dengan sedikit air. masukkan ke dalam masakan tadi. pastikan kuah sedikit likat.
  7. tambah garam secukup rasa dan masukkan putih telur sambil dikacau.
  8. bolehlah dimakan begitu saja atau dimakan bersama nasi atau roti

Tag

sup

Laporan Masakan Bergambar (1)

Sup_cendawan_dyna_mr
17-11-2008
Sup yg sesuai dimkm dgn roti,sedap jugak dimkn begitu saja ketika panas...tq dyna atas resipi yg sedap ini...
Laporan oleh: kak fida


Komen (24)

03-11-2006, sanah komen :

kalau boleh gunakan telor yg besar sakira-nya kecil tambah sabiji lagi.selamat mencuba


05-11-2006, dyna komen :

yaaaa betoi...


06-11-2006, tie2103 komen :

Nak guna cendawan apa yer? butang, tiram or else?


07-11-2006, dyna komen :

tak sure la org panggil aper cendawan tu.. tp yg mcm cendawan butang tp dia besar skit n warna gelap..


08-11-2006, charmaine komen :

bestnye....saya paling sup cnedawan.. :)


09-11-2006, azia_pa komen :

belum cube lagi tapi i memang suka sup cendawan


11-01-2007, eunicesara komen :

nyaman nampak, kalau tak nak pakai isi ketam boleh tak?


17-02-2007, ZAHIRA komen :

rasa macam sedap nak try la


18-06-2007, paklang komen :

name cendawan tu ialah cendawan shiitake, memang sedap tak terkata.


01-08-2008, zuanyani komen :

cendawan apa blh guna?


08-09-2008, zayain komen :

cendawan ada sy beli hitam n besar tp kenapa berbau bila masak,cendawan tiram n butang kot lbh sedap.


02-11-2008, shazie711 komen :

org panggil cendawan shitake la.. kalo yg putih tu cndawan butang


07-11-2008, Fazrina komen :

nak tanya kalau isi ketam tu rina tukar dengan isi ketam segera yg jual kat supermkt tu boleh gak ker?


26-03-2009, Ladies komen :

NAPER NAMpak serabut jer ye tp sedap la


17-05-2009, ezetty komen :

adik zati suke makan cendwan. harap dia suke sup cendawan ni. tapi ade sape2 ada resepi cendawan goreng yang masak macam sayur-sayuran lain bukannya cendawan goreng tuk snek atau makan bese2 tu.thanks.:)


13-01-2010, amalina723 komen :

saya dah buat. tp rasenye terlebih tepung jagung kot. tpg jagung yg cmpur ngan air tu bpe byk?


14-10-2010, firdausismail komen :

salam, eeee......nampak sodap dlm gambar tulah......kalau mkn dgn nasi goreng cina kauw2 lagi kot.....thankz bg recepi tu yeaaa.........


30-01-2011, Ry_Nia komen :

I WILL make it for my lovely future husband..:) for his birthday..thanx..MY RESEPICOM..


20-02-2011, suhairi komen :

nampak ringkas tapi sedap


22-02-2011, MamaDanishDamia komen :

best nya nak try lah


09-03-2011, norisamin komen :

ni tgh lapo...tgok pa semua sedap...


10-04-2011, lekmah komen :

zati saya selalu buat cendawan goreng memang best, anak dan suami pun suka. simple je, 1 paket cendawan tiram gaul dengan sebiji telur, lepas tu taburkan tepung kentucky, goreng. ranggung dan sedap. takyah tambah garam, tepung tu dah elok rasanya.


10-04-2011, lekmah komen :

nak tambah idea sup tu. saya selalu gak wat sup macam tu tp lain sikit. nama sup harirah dari moroco. blender tomato buah, daun ketumbar, daun bawang, daun sup, bawang besar. yg lain tu sma la. kalau tambah daging kambing lg best.


07-07-2011, monalisa ismail komen :

nampak mcm sedap je...nak cuba buat la nanti....mesti sedap kan....


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd