Google+

oleh: Biduri Ikan bakar air asam

Ikanbakar

air asam- masam manis dan pedas


Created on : 09-05-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi Biduri




Bahan-bahan ( 1 orang )

  • 1 ekor ikan
  • 1/2 biji tomato
  • 1 sudu besar asam jawa
  • 2 biji cili padi- kalau nak lagi pedas boleh tambah
  • 1/4 biji bawang besar
  • 2 tangkai daun kesum
  • garam
  • gula

Cara-cara

  1. Bersih ikan. Letakkan sedikit garam dan bakar
  2. [ Persediaan untuk air asam ]
  3. Potong dadu tomato,mayang bawang besar dan juga daun kesum. Potong cili padi
  4. Masukkan air masak ke dalam asam jawa. Tapis untuk ambil airnya
  5. Masukkan semua bahan-bahan yang dipotong tadi ke dalam air asam jawa.
  6. Tambahkan garam dan gula secukup rasa

Laporan Masakan Bergambar (4)

Dsc00728
29-12-2008
dh try, versi tanpa belacan bagus utk org yg ada resdung.
Laporan oleh: akma_4th
Dsc00003
10-10-2012
salam biduri, kalini buat ikn bakar simple nih, simple2 pon sgt sdp & menyelerakan. sekilo mkn 4 org slesai skali hadap.. memang x mnjemukn espeseli air asam dia..peh! jazakillah utk rspinye yer..
Laporan oleh: kakbesah
Dsc02494
18-10-2012
salam biduri..nie lauk lunch dua ari lps...guna ikan cencaru sedappp!!...tq ya ;-)
Laporan oleh: k.zila66
Dsc02499
18-10-2012
kasi npk cikittt... :D
Laporan oleh: k.zila66


Komen (35)

27-09-2006, azlina komen :

camne nak buat air asm yang kaw macam air asam kat restoran MUARA port klang?


29-09-2006, ainzul komen :

kalu letak belacan leh tak?


29-09-2006, Biduri komen :

letak belacan lagi sedap..


29-09-2006, REN HE komen :

KALAU GUNA IKAN SUNGAI LEH TAK


01-10-2006, loqlaq komen :

nak power belacan la


11-10-2006, 333 komen :

guna asam jawa byk skt.biar pekat


11-01-2007, kulaan12000 komen :

macam mane nak aramo ikan bakar tu naik hinggap org yg menghidunya terbuka selara....


20-03-2007, beyoncelie komen :

hai...tumpang tanye...ikan tuh leh bakar pakai oven tak.....bepe suhu bepe lama


15-04-2008, normyaida komen :

best betul la resipi ni.saya suka sangat..suami lg suka..


09-06-2008, irnie komen :

ikan apa yang paling sesuai dan sedap untuk di panggang mcm tu...?


09-06-2008, kemma81 komen :

irnie, ikan ape2 pun blh...tp biasa org buat ikn cencaru, sdaaaaap....ikn keli pun boleh...ikan kembung pun ok...isi dia sdap... hehe sori biduri, saya tlg jawabkan...


19-06-2008, azeila98 komen :

shuke sgt ikan bakar cecah air asam....sedappp


27-06-2008, zizou6942 komen :

kaw ke air asam muara port klang tu..xpn...biasa je..anyway,,hi sy bdk bru kat cni sila beri tnjuk ajar..nama sy azizul k


25-07-2008, jo_je komen :

yummy... kegemaranku...


06-08-2008, che pah komen :

macam sodap jer...


14-11-2008, kak comey komen :

nampak sedap..


17-11-2008, bigbro komen :

ikw tuka bakr laaa...sedap sunguuuhhh


21-02-2009, lizaliza komen :

Nak sedap air asam dan ikan bakarnya dkt bagan lalang sepang, dkt tepi pantai tepi padang bola, memang sedap gila,cubalah dah kena mesti nak gi lagi,klu dkt muara port kelang biasa je...sedap air asam saya lagi.


22-04-2009, ierarisidi komen :

pakai oven same ker rasanya nanti???????


22-04-2009, mama kastam tioman komen :

same..cuma ikan tu lembab sikit..tak kering mcm di bakar ngan arang


17-06-2009, pinkbusu79 komen :

sedapnya terliur pink......nak try buatlah mlm ni...sbb ni pun duk pk nak masak apa utk mlm ni


17-06-2009, makteh75 komen :

Sodap nampaknya ikan bakar ni... kalau rasa nak try, pi makan ikan bakar kat Tanjung Lupur di Kuantan, tepi laut tu... Sodap! Try ikan bakar sambal petai!


01-10-2009, amsyar08 komen :

bestnyer.... camner nk buat air asam tu?


26-10-2009, puan tini komen :

sedap kalau dapat ikan fresh...huhuhu kt area serendah ni...payah sangat nk dapat ikan fresh..


07-01-2010, mc ni komen :

puan tini kena mai jale kat kelate lah kalu nak dpt ike yang fresh.kena g tok bali.


24-07-2010, ruzilakasrin komen :

klu nk asm jwa yg power cba gna asm dri utara(kedah)memg best.bkr blcn(nk sodp blcn kg tmpt sy)bwng puth &cli api(ikut ska)blnder kering(mls nk tmbk).perh asm jwa&msukkn bhn td,+bwg beso potg dadu,tmato ptng dadu..akhr skli msukkn grm,prsa&gula..cobalah!!!memg trangkt.


18-03-2011, iena77 komen :

nmpk air asam tu pun dh meleleh air liur... tk sabar nk cuba ni..


09-05-2011, nor azlina abd aziz komen :

memang sedap..bagus untuk berdiet..


21-07-2011, bunga kerawang komen :

maaf yer..sy bdk br nk bljr masak ni...sy nk tnya grm 2 kt lumurkan kt ikan tu...x pyh ltk knyit skt ker?? juz ltk grm sj?? pd sape2 yg dh berjaya wat 2 tlg jwb prtnyaan sy...Tq olls...


03-10-2011, jaios komen :

sedap


12-11-2011, yangzakaria komen :

Cmne nk wat air paling sedap lau sya wat msti x sdp


21-12-2011, najwa_irdina@yahoo.com komen :

salam,hari ni saya nk cuba...kalau sdp sy brth,kalau d sebaliknya saya diam je heeee....


23-12-2011, citralela komen :

terima kasih cik biduri, nak cuba lah. saya nie klu buat air asam selalu tak kaw lah....


24-05-2012, sukida komen :

senang dan cepat, sedap dan menyelerakan...t q....


15-07-2013, aisyahsufiah komen :

nampak sedap sgt2..nk mtk resepi yer=)


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd