Google+

oleh: nor_67 Singgang sotong

Singgang_sotong

sbg penambah koleksi masakan sotong


Created on : 21-05-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi nor_67




Bahan-bahan ( 4 - 5 orang makan )

  • 500gm sotong
  • 3 biji cili merah (kalau nak pedas boleh tambah cili api)
  • 1 biji bawang besar
  • 1 in kunyit hidup
  • 1/2 in lengkuas
  • 2 btg serai - diketuk
  • 3 kpg asam gelugur
  • daun kesum
  • secubit belacan
  • garam dan gula
  • 500 ml air - terpulang, jika nak lebih kuah boleh tambah

Cara-cara

  1. Bersihkan sotong, potong ikut citarasa anda dan toskan airnya.
  2. Bahan2_singgang_sotong
    Bahan2 yg digunakan
  3. Blend cili, bawang dan kunyit hingga halus.
  4. Masukkan air dan bahan2 yg telah diblend kedalam periuk (kalau guna periuk tanah lg umph..) dan masukkan juga lengkuas, serai, asam gelugur dan belacan.
  5. Masaklah hingga mendidih dan biarkan lebih kurang 5 minit barulah masukkan sotong, daun kesum serta garam dan gula secukup rasa. (Masakan sy memang letak gula sbb sy tak gunakan pak aji ya..)
  6. Biarkan mendidih seketika dan padamkan api. Sotong tak sedap dimasak lama2 sbb nanti isinya liat dan keras.
  7. Bolehlah dihidangkan dan lauk ni sedap dimakan dgn ikan goreng dan sambal belacan..

Tag

seafood









Laporan Masakan Bergambar (14)

Singgang
09-07-2008
nak join k ina masak singgang sotong arihni :) .. tq k nor
Laporan oleh: yani

wahhh.. kalau sifu yg masak semua nampak hebat... mekacih yani...

Dsc_0292
03-09-2008
dah cuba,memang sedap.boleh buat koleksi pelbagai masakan sotong.
Laporan oleh: zaina

alhamdulillah, terima kasih zaina..

Img_5007
14-09-2008
k.nor...mekacih byk2! mmg best mkn ngan sambal belacan! mmmmmm wallla!!
Laporan oleh: hana6877

uihhh sedapnya.. terliur k.nor nih.. ada lg?, mintak sikit..

Sq
17-11-2008
mmg sedap kak Nor..kita + lada putih sket mmg terangkat ler..musim2 hujan ni..kna mkn menda2 panas...walllllllaaaaah mmg best..TQ ya kak Nor
Laporan oleh: Aziemas

ermm sedapnya.. tak nak ajak kita makan sama ke.. :D

Dsc00073
08-04-2009
nor... sedappp la .. tima kasih yer .. ;D
Laporan oleh: yatiezaini

T, ur welcome... jom candat sotong :D

P1040383
27-04-2009
thanks kak nor..mmg sedap ler..rasa segar jer mkn lauk nih.
Laporan oleh: enas_eryna

alhamdulillah... kena dgn selera lieza sekeluarga..

Singgang_sotong
20-06-2009
slalu ikan jer msk singgang,hari ni msk sotong pulak...mmng sdp nor..kene pulak dgn smbl belacan...nyymmm....tq nor... :)
Laporan oleh: kak fida

ur welcome k.fida.. sesekali ubah selera kan..

Singgang_sotong
21-06-2009
Buat utk lunch tadi. Sedap dan bertambah makan nasi. Thanks Kak Nor.
Laporan oleh: hazila

hazila pun buat gak ya.. tq2 kerana sudi cuba.. :)

Singgang_sotong1
22-06-2009
mmg sedap! tq kak nor :)
Laporan oleh: sunkist

Da, mmg sedap makan lauk rebus2 gini kan masa cuaca panas2 nih...

P1000641
19-07-2009
Kak Nor..sedap singgang sotong ni!! thanks.
Laporan oleh: rabiatun

sedap nampak singgang sotong tun ni, geram lak tengok :)

Singgang_sotong
26-09-2009
time kasih kak nor...sedap...bertambah mamam sinmggang sotong nih...siap bersile atas kerusi lagik....wat mase buke pose aritu.. :)
Laporan oleh: nOOrsha

hehehe.. siap bersila atas kerusi tu.. ingat bersilat sambil makan :D

Singgang_kupang
03-11-2009
kak nor!~ ganti sotong ngan kupang...campo pulak belimbing buluh...aduhh sedapnye kak.... nah nih nak ngunjung nih...amik la semangkuk... hehehehe.... thankz k nor... lebiu!~
Laporan oleh: nOOrsha

bijak2 dan kreatif.. mempelbagaikan masakan dgn sesuatu resipi.. mekacih ya noor, siap bg semangkuk utk k.nor tu

Picture_021
09-02-2010
pestaim masak n mkn ni..not bad eh! tq k.nor
Laporan oleh: junjs11

sorii jun, tak perasan ada hantar report.. tq ya sudi mencuba

P1020295
26-04-2010
slm,wat lauk tghari tdi,seeeedap.sya hirup kuahnya smpi tesedak2.
Laporan oleh: Mariani(KT)

w'salam.. rajin sungguh mariani try resipi2 kat myr ni.. mekasih gak kerana sudi mencuba..


Komen (14)

21-05-2008, fatinz komen :

sedapnye knor....mcm asm pedas..


21-05-2008, nor_67 komen :

lauk tuk musim2 panas ni fatin..


21-05-2008, juerin komen :

knor, lengkuas ngan serai tu optional je kan.. kalau takde pun takpe kan... kunyit hidup tu ganti ngan serbuk kunyit buleh tak? he he he


22-05-2008, nor_67 komen :

jue, kalau lengkuas rasanya tak letak pun tak per tp serai kena letak.. kalau dah tak ada kunyit hidup letak kunyit serbuk pun ok gak..


22-05-2008, Nenie komen :

Wah kak Nor...tengok gambar cam best je...aromanya pun terasa cam menusuk hidung jeeee...balik kerja nanti bolehlah cari sotong...boleh cuba for dinner tonight...


23-05-2008, Safiza komen :

singgang sotong?? lain dari yg lain,selalu dok buat singgang ikan.nanti leh try buat singgang sotong.asyik dok wat sambal tumis sotong je.leh ubah selera.


30-05-2008, cthumaida komen :

macam sedap jer rupanya... kalau kekeringan idea nak masak boleh juga cuba.


09-07-2008, roslana_06 komen :

nak buat hari nilah...hem....mesti bertambah makan nasi hari ni......


09-07-2008, nor_67 komen :

k.ina, jgn lupa tumbuk sambal belacan dan sediakan ulaman ya.. nanti boleh nor join sama makan :D


14-09-2008, mikelnaru komen :

yum3! errr.... nampak sedap lah! Tambahan tengah bposa niH! Insya-Allah nanti sya cuba : ) thank u.


24-02-2009, azlyanie_kiddynana komen :

sedapnyerrrrrrrrrrr


21-04-2009, nojie76 komen :

Kalau tak ada asam keping boleh tukar dgn ais asam jawa tak ??? Maklumlah duk kat tempat orang ni, mana asam keping...'


21-04-2009, nor_67 komen :

boleh aje nojie.. cuba la..


14-08-2009, waizuri007 komen :

ermm... nmpk gaya mcm asam pedas/asam rebus, tp rupanya singgang sotong. btul ckp safiza, sllu singgang ikan je. pasni bleh la try... ber+ resipi masakan sotongku! huhu...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd