Google+

oleh: yani Cheesy potato

Cheesypotato

resipi try and error


Created on : 16-05-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi yani




Bahan-bahan ( 1-2 orang )

  • 2 cawan potato (french fries)
  • 1 sudu besar parmesan cheese
  • 1/2 sudu kecil Maggie Cukup Rasa

Cara-cara

  1. Goreng potato sehingga perang atau masak. Angkat dan toskan.
  2. Kemudian gaulkan kentang dengan parmesan cheese dan Maggie Cukup Rasa
  3. Bolehlah dimakan sambil menonton rancangan kegemaran anda. ;)








Laporan Masakan Bergambar (3)

Pic_127_
23-05-2008
dah buat..! sedap lah k.yani. tQ share idea!
Laporan oleh: azwalissa

kan sedapkan. mengalah yg kat McD.. ahaha

Dsc00115
01-08-2008
sedap nya... sampai mencicah jari kat mangkuk tu..
Laporan oleh: shalaku

ehehe samalah dgn my kids.. bila makan ni..

Dsc00558
25-05-2012
best gak! sesekali layan cheesy potato :) tq yani.
Laporan oleh: k.zila66

Komen (17)

16-05-2008, asmiaishah komen :

kak yani, kiranya pasmesan cheese n MCR tu gaulkan kat kentang goreng tu ker or pencecah nyer??


16-05-2008, oKa sHiZuKa komen :

Kak Yani, u minat masak eih? i tgk eh semua resepi u best2...u keja ape eik?


16-05-2008, yani komen :

asmiaishah .. opss cara2 x clear rupanya.. dah edit kat atas tu.. gaul parmesan cheese tu kat kentang.


16-05-2008, yani komen :

oKa sHiZuKa .. saya seorg chef kepada seorang suami dan 2 org anak2.. ehehe.. Saya minat memasak bila ada org nak makan.. kalau xde org nak makan tu.. tension gaklah.. :p


16-05-2008, azwalissa komen :

k.yani guna french fries yang siap paket tu ke atau potong sendiri ubi kentang? cemana eh nak dapatkan kentang yang kita potong sendiri tu bila digoreng cantik aje berdiri? saya slalu goreng kentang lembik liuk jadinya.. satu lagi soalan, kentang jenis apa yg sesuai utk di goreng?


16-05-2008, yani komen :

azwalissa.. saya guna french fries je.. cepat dan senang. Tak pernah potong sendiri.. jap nak edit kat atas tu..


20-05-2008, tuntung15 komen :

Senangnyer. Nampak mengiorkan je fries2 tuh. Leh buat snack makan mase tgk tv tambah2 cuti skolah dah dekat nih. Anak2 mesti suke......


29-05-2008, Ayu61279 komen :

azwalissa....ayu slalu buat french fries s'diri.nak kata jd cantik mcm fries yg sedia digoreng tu takde la tp tak lak meliuk lentuk bila dah digoreng.chef wan prnh ajar....lps potong kentang tu,rendam dlm air b'ais utk 10-15min seblm goreng.ayu lak biasa guna kentang yg isinya kuning (jenis kecik2) coz hat ni kurang serap minyak.klu buat potato chip pakai kentang ni pun sedap.make sure goreng masa minyak tul2 panas.


06-06-2008, nur2912 komen :

i nak tanya, Maggie Cukup Rasa tu serbuk maggi curry eh?


23-06-2008, ayu1 komen :

As'kum Yani, Ayu nak tanya sebab tak berapa faham la, selepas goring kentang tu yang parmesan cheese dan maggie tu macam mana ?


25-06-2008, Achik78 komen :

nur2912....bukan serbuk kari, memang ada jual Maggie Cukup Rasa tuh... kat kedai mamak pun senang dapat..


25-06-2008, Achik78 komen :

ayu1.. i rasa lepas goreng kentang, kita gaul kan kentang, cheese dan serbuk megi tu... tolong jawabkan jer..kalo salah ya ampun..


25-06-2008, yani komen :

tima kasih Achik tulun jwb.. betulah tu.. ok saya dah edit resipi kat atas tu.. harap ayu1 bulih faham.


12-09-2008, pinksakura komen :

yani I nak jadikan resipi u ni sebagai inspirasi resipi baru I boleh tak????


17-12-2009, applerex komen :

dekat jepon ader maggie ckop raser ker?


09-03-2010, kunonit komen :

gaul dgn serbuk blackpepper pon sedap....


01-04-2011, chintahati_02 komen :

parmesan cheese cmne?


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu