Google+

oleh: fidadaud Mini Fried Apple Pie

Applepie

Sesuai untuk minum petang


Created on : 15-05-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi fidadaud




Bahan-bahan ( 12-14 biji )

  • Bahan Inti:
  • 2 biji apple merah - potong dadu
  • 1/3 cawan gula (jika tak suka manis, boleh kurangkan kepada 1/4 cawan saja)
  • 1/2 sdk serbuk kayu manis
  • 1 sdb perahan jus lemon
  • 1 sdk tepung jagung + 1 sdb air
  • Bahan Pastri:
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 sdk garam
  • 1/2 cawan butter - beku (sejuk)
  • 1/2 cawan susu segar sejuk
  • **minyak untuk menggoreng

Cara-cara

  1. Inti: Dalam sauce pan (periuk @ kuali biasa boleh juga lah), campurkan apple, gula dan serbuk kayu manis. Gaul sebati atas api yang kecil.
  2. Campurkan jus lemon. Gaul sebati. Masukkan pula bancuhan tepung jagung. Gaul dan masak sehingga dapat kepekatan yang ideal.
  3. P/S: Jika anda rasa ada kekurangan pada rasa masam @ inti tersangat manis, bolehlah tambahkan perahan jus lemon bagi menyeimbangkan rasanya.
  4. Pastri: Ayak tepung dan garam. Masukkan butter dan gaul menjadi seperti serbuk roti. (Gaul guna hujung jari)
  5. Masukkan susu sedikit demi sedikit. Jika perlu, bolehlah tambahkan lagi susu. Adunan ini seharusnya lembut tetapi sedikit liat.
  6. Canai doh atas papan canai dan potong dalam bentuk segiempat (8cmx4cm).
  7. Masukkan inti di permukaan kepingan pastri dan lekatkan kepingan yang lain pada kepingan tersebut. Tekan keseluruhan bahagian tepi pastri. Kemudian, kelim atau lipat ke belakang. Lebih mudah, tekan dengan garfu.
  8. Goreng menggunakan api sederhana sehingga keperangan/keemasan. Jika ingin pastri lebih rangup, simpan dulu dalam peti ais selama 1 jam sebelum digoreng.

Tag

pie Pastri









Laporan Masakan Bergambar (8)

Apple_pie
20-05-2008
muahahaha my version..try & error..pas tu mandai2 edit dh jd ala2 karipap fida kekeke tp anak2 suke..pas ni mmg kena adjust rase manis dia hehee..TQ
Laporan oleh: Aziemas

haha. xpe azie. lain kali leh improve lg. kan tepung mash banyak? keh keh..

Img_3803
16-09-2008
utk buka puasa semalam. yumm. guna apple hijau instead of apple merah, so bubuh gula lebih sket. tq for sharing the recipe! :-)
Laporan oleh: azareena

yummy.. you're welcome!

Apple_pie
28-08-2009
best! thanks 4 the rcp, as guna green apple..aroma cinnamon tu, wangi dan lemon seimbangkan rasa.. cam rasa Apple pie McD!
Laporan oleh: as75

as, dah lama btol fida tak buat ni. tgk as punya tetiba teringin...

04092009368-002
02-10-2009
salam fidadaud...sedap...guna epal hijau. terima kasih atas resepinya.
Laporan oleh: baya74

sama-sama!

2
02-05-2011
versi bakar...sedappp...saya kurangkan gula 1/4 cawan saja sbb x tahan manis... tengkiyu :)
Laporan oleh: nOOrsha

mak aii! cantiknya..

Sam_0208
02-05-2011
salam fidadaud..alhamdulillah menjadi n sedap..licin abes kami sekeluarga mkn..cume manis skit..tp xpe next time kene kurangkan gule..anyway thanx ya..=)
Laporan oleh: Isteri bekerja

betul. elok juga kurangkan dan selaraskan gula :)

Strawberry_pie
23-06-2012
sorry pada empunya resepi, saya tukar inti buahnya sbb epal disini mahal.hehe.kebetulan tengah musim strawberry..tengah murah disini. saya rebuskan dulu strawberrynya dengan gula hingga larut. isi strawberrynya jadi inti, airnya jadi strawberry sauce. tp sini xde gambar pulak sosnya. hehe. yang penting sedap sangat resepi ni. cecah dengan sos strawberry..sedapnya blh pengsan!hehe..thanks for sharing..i'll keep this recipe as one of the best picked ;)
Laporan oleh: ladyesabelle

alahai.. buat meleleh air liur kita kat sini :D

Img_2152
19-09-2012
inti sangat sedap. guna epal hijau dan gula perang dan di bakar
Laporan oleh: noormala75

:)


Komen (7)

15-05-2008, nor_67 komen :

nak cikit.. :)


16-05-2008, S_Norul komen :

Salam Fida...eeii terujanya kita nak try. BTW nak tanya sikit, adunan pastry FIda ni bila digoreng takkan kembang minyak yerr?


16-05-2008, fidadaud komen :

salam s_norul. erm, pastri dia ni ala2 macam karipap juga la. tapi kalau karipap tu lebih lemak n rangup. resap mintak tu rasanya bergantung pada cara kita menggoreng. pastikan tahap kepanasan minyak tu sederhana saja. terbalik2kan pie ni sentiasa. tak lama masa menggorengnya, kira2 3 minit saja rasanya. jgn lupa, lepas goreng terus lap dengan kitchen towel ye. lg satu, pastri ni tak sama dgn apple pie mcD.


16-05-2008, fidadaud komen :

haha.. lupa nak ucapkan selamat mencuba pada s_norul. pada k.nor, nak ckit? 3 biji kat gambar tu memang utk k.nor la!


29-05-2008, Ayu61279 komen :

huhu....peberet tu apple pie.skalu beli je kat mcD.pasni leh la kot buat s'diri.


12-12-2008, cahayer komen :

tak same ke cam mcd fida?..sebab kat mcd pun goreng gak... cume saya tak minat yg apple..minat pineapple pie...


21-04-2009, rini_82 komen :

fida cmner nk jadi kn kulit dia rangup mcm kat mcd tu? anak i suka sgt apple pie mcd, pasni boleh la buat sendiri..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu