Google+

oleh: Ayu61279 Telur Bungkus

Tb

Resepi dr rancangan masakan kat tv.Lupa lak apa nama rancangannya.Tp hat ni dah diubahsuai ikut selera ayu


Created on : 12-05-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi Ayu61279




Bahan-bahan ( 2 Orang )

  • Daging cincang - anggaran segenggam tgn dewasa
  • Mix veggie - ikut suka nak byk mana
  • 1 biji bawang besar - dipotong dadu.Ayu guna 1/2 je sbb bawangnya besar
  • 1 biji bawang putih - dicincang kasar
  • 2 sudu besar sos cili
  • 2 sudu besar sos tomato - boleh krgkan sape yg tak suka masam
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu besar kicap - ayu guna kicap manis
  • 2 biji telur - dipukul sedikit
  • Garam & gula - secukup rasa
  • Lada sulah - secukup rasa
  • Minyak utk menumis

Cara-cara

  1. Perap daging cincang bersama-sama dgn garam,gula & lada sulah dlm 10-15minit.Kemudian goreng daging t'sebut.
  2. Setelah air daging hampir2 kering,masukkan bawang besar & bawang putih.Kacau biar serata.klu nak tumis bawang besar & bawang putih dulu seblm masukkan daging pun boleh gak.t'pulang pd masing2 la.
  3. Bila bawang besar mulai layu,masukkan kesemua sos & kicap.Kacau sampai sebati.
  4. Kemudian masukkan mix veggie.Ayu tak guna mix veggie.Ayu gantikan dgn kacang panjang,lobak merah & tomato yg dipotong dadu.Kacau biar serata & agak2 sayurnya dah mula layu,boleh le padam apinya.
  5. Dalam kuali lain,panaskan sedikit minyak & tuangkan telur yg dipukul.Seratakan telur ditepi kuali supaya boleh meliputi daging tadi.
  6. Letak daging cincang yg tlh dimasak ditengah2 kuali.Lipat telur t'sebut & letak piring.T'langkupkan kuali & telur bungkus sedia dihidang.SIAP!!!








Laporan Masakan Bergambar (3)

Image_221_
14-09-2008
Jadi org pertama htr laporan ehekss... Tapi telur bungkus i leper je mcm telur dadar. Silap kuali kot atau tkg msknya ops! Anyway sedap, cuma x sama mcm yg i slalu mkn kat restoran. Silap tkg msk lagi. hehehe....
Laporan oleh: som e one

thanks ye sbb sudi try.mmg lain skit dr kat kedai...kena pandai adjust la ikut tekak msg2 :-D

Image008
28-01-2009
saya dah cube.. tapi ganti dgn daging ayam dan tambah daun saleri hehe... mmg sodap :)
Laporan oleh: siti_saleha

t.kasih siti krn sudi m'cuba.leh gak gantikan dgn daging ayam.nak guna daging burger pun takde masalah....

Dsc_0125
07-03-2013
saya buat utk dinner td..sedap..tqvm for the recipe..suami & ank2 pun suka
Laporan oleh: wanmaziah

Komen (44)

12-05-2008, Rosnani_Kasrin komen :

Ini memang menu pilihan kalau makan luar dengan keluarga.


12-05-2008, Ayu61279 komen :

sama la dgn ayu tp sejak dah tau resepinya,prefer masak s'diri dr beli.


29-05-2008, Ayu61279 komen :

:-D


26-06-2008, rosmiyati komen :

mmmmmm...sedap


26-06-2008, Ayu61279 komen :

try la rosmiyati.senang je resepi tu.klu takde daging cincang,leh ganti dgn daging burger yg dah dicincang.


27-06-2008, falynn komen :

mmmm...sedapnya..tgh lapar nih


07-07-2008, Ayu61279 komen :

falynn....tu tandanya kena try.hehehehe....


14-07-2008, fazzkf komen :

menarik ni..slalu makan kt kedai ni..nak cuba lah.tks ayu


15-07-2008, Ayu61279 komen :

try la fazz...tak ssh pun.lg satu...bahan2 tu kita leh ltk ikut brp byk yg kita nak.takde limit...tak mcm kat kedai.hehehehe....dah try nnti jgn lupa bg laporan ye.nak gak dgr komennya.


20-07-2008, lizanor komen :

nampak sedap,mudah nak disediakan sebab telur memang sentiasa ada di rumah.


07-10-2008, Ayu61279 komen :

cuba liza jgn tak cuba...klu dah cuba tu jgn lupa bg laporannya ye.;-D


04-11-2008, sahidah komen :

resepi u i dah cuba... tambahan sedikit. Telur yang i goreng i masukkan cheese dale yan g dihiris.Jangan tebalikkan... biar gitu..


12-11-2008, Ayu61279 komen :

ok gak tu sahidah.leh try nnti w/pun ayu bkn p'gemar cheese.btw klu ada gambar tu lg syok rasanya.hehehe....


27-12-2008, enna_dan komen :

baru je buat tadi utk lunch..sedap! tap saya buat tak terbungkus pon..hihi jadi cm pizza telur...


05-02-2009, Ayu61279 komen :

hehehehehe....pizza telur eh enna? ok gak tu...kdg2 ayu pun tak t'bungkus gak nak2 klu telurnya nipis...isinya t'burai kuar.iiisskkk...


09-02-2009, ieyka komen :

waaa..cutie ari tu mak sedara ajar wak mende neh.tibe2 recall balek ng tgok resipi ayu ni.simple


11-02-2009, Ayu61279 komen :

mmg simple pun ieyka...senang pun senang.


17-05-2009, achikcomel komen :

mmg sdap..dulu slalu mkn kat luar, la ni bleh wat sniri yahooo.


18-05-2009, zila66 komen :

salam ayu... dh byk kali wat...mmg besttt..senangg sgtt...tq ya...


19-05-2009, aliaaila komen :

dah try buat,tp xjd berbungkus..hehe..telur dadarnya tebal sgt sbb kuali kecil;) kena cuba lg buat..tq


24-05-2009, meedazis komen :

best ar resipi ni .....tp bab bungkus tu yg tak reti...


26-05-2009, Ayu61279 komen :

achikcomel....sama la dgn ayu.bila dah tau buat s'diri,takde la nak order kat luar lg.klu daging cincang takde,guna daging burger pun takpe


26-05-2009, Ayu61279 komen :

zila66...thanks ye sbb sudi m'cuba resepi ni.senang kan?


26-05-2009, Ayu61279 komen :

aliaaila....takpe klu tak b'bungkus.janji leh makan.hehe...seeloknya masa tebar telur tu gunakan kuali yg besar


26-05-2009, Ayu61279 komen :

meezadis....memula tu ayu pun tak reti nak bungkus.abis koyak rabak dibuatnya.tp bila dah slalu buat,jadi gak akhirnya.cuma cantik dgn tak jela.hehehe...


16-06-2009, princess honey komen :

princess pom nk try wat gak mana la tau hubby princess ska...tq ayu cz bg resipi nie


26-06-2009, Ayu61279 komen :

try la princess....tak rugi m'cuba.hehehe...


15-08-2009, Lady_Gaga komen :

ni mmg pebret husband i... slalu kalo p mkn kat luar x pnah miss... pasni i nak try wat la... yela.. nak menag ati suami..kene tambat perut die dlu.....tol x pwen???


11-11-2009, k.zila66 komen :

ayu...buat lagi mmg bestt..sgt2..anak2 suka!...m'kasih ayu..


03-12-2009, Ayu61279 komen :

tul tu lady gaga...:D


03-12-2009, Ayu61279 komen :

thanks k.zila sbb sudi try resepi ni.


13-10-2010, ina_azmira komen :

dlu ssh nyer ina nk cari resipi skrg dh sng siap buka buku maskn cari resipi ni mklomla baru nk kenal dunia tenet skrg dh sng cari2 punya carijumpa lk resipi ni baru leh wat dlu dh wat tp tk jd


24-10-2010, akaffa komen :

ada apa2 resipi lagi ,ayu


07-12-2010, liahannan komen :

I like it!nyam nyam


22-02-2011, sue77 komen :

dah lame cari resepi telur bungkus ni...rupenye senang je nak buat ye...makan ngan nasi paprik lagi sedapkan...nyam..nyam..nyam..


07-04-2011, nurhafizan_azhar komen :

nak tanya, daging tu goreng tanpa minyak dulu ke untuk keringkan air daging tu?


08-05-2011, WanHassim komen :

selalu nya kuah semua sos 2 tahan untuk berapa hari? Malas lah nak buat kuah 2 setiap kali malas,ingat nak buat skali bbanyak ja.


26-05-2011, babyliezz komen :

1st time buat telur bungkus arini....intinye menjadi tp xpuas hati ckit tang nk bungkusnye! x t'bungkus semua intinye..tp xpe...xnpk pn sb kt bawah..hehe..


30-07-2011, red_dahlia8803 komen :

thnx tuan punya resepi!hehe.sdap la..yummy!msti hb suka.


14-09-2011, yatiewawa komen :

yt bt xjd lh ayu...daging yt tkr ke aym cox kt kdai tu daging kisar dh hbs.... rse pn x brape sdp tp blh mkn lh... erm...kecewa. maybe next time nk cb lg.


09-10-2011, azzua komen :

MEMANG SEMP0I !!! User click URL anda,anda dapat duit..Jom sama2 buat duit lebih..sertai sekarang.. http://www.kelabjutawan.org/index.php?ref=azzua SY CUMA INGIN BERK0NGSI REZEKI YG TUHAN BERI..CUBA DULU BARU TAHU..


23-11-2011, dzafa komen :

ha...yang nie..saya dah cuba memang..piauuuuu.cuma saya gunakan lebihan bahan perap ayam utk buat ayam nasi ayam pada siang hari dan lebihan bahan perap saya campurkan bersam inti utk telur rebus..antara bahannya bawang besar, halia, sos tiram dan butter dikisar sekali dan dimasukkkan ayam utk perap..so tak lah membazir bahan tersebut..


15-06-2012, Ayu61279 komen :

maaf pd yg bertanya sbb ayu xleh jwb p'tanyaan uols seblm ni sbb xleh login. nurhafizan - goreng daging tu dgn minyak yg sedikit je...dlm 2 sudu besar (b'gantung pd brp byk daging yg kita guna).klu byk sgt minyak nnti masa bungkus tu minyak dia mengalir keluar WanHassim - sos tu lak klu dah masak leh je simpan dlm fridge n time nak guna juz panaskan balik.seeloknya simpan kat freezer la so xmudah rosak yatiewawa - klu guna ayam mmg kureng skit sbb sosnya tu mcm tak berapa menyerap pd isi ayam.ayu prefer daging lg dzafa - thanks for trying :) ayu lak klu telur bungkus ni tak abis esoknya ayu akn jdkan perencah nasi goreng.juz tambah apa yg perlu je


07-03-2013, wanmaziah komen :

Sy buat pun x cantik bungkusnye....tp nk jg tampal gmbrnye...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu