Google+

oleh: merpati66 Biskut Susu / Milk Cookies

Image_s9

paling mudah , simple dan anak2 pasti sukakanya...


Created on : 27-10-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi merpati66




Bahan-bahan ( satu adunan boleh dpt hampir 100 biji )

  • 250grm tepung jagung
  • 1 tin susu pekat manis (yang kecik jgn abiskan)
  • 1 sudu baking powder
  • butter /marjerin untuk uli tepung
  • perwarna -ikut suka

Cara-cara

  1. Gaulkan tepung + susu cair
  2. Bila tepung dan susu dah sebati tambah marjerin utk menjadi doh .
  3. Bahagian doh kepada dua bahagian - satu letak warna merah or warna yang disukai
  4. Bakar dlm oven 180 = 15 minit...dah masak sejukan dulu baru alihkan dari dulang pembakar
  5. Perhatian: Biskut nie amat lembut dan cair didalam mulut, jadi berhati2 bila mengangkat biskut dari dulang pembakar...pastikan sejuk betol baru alihkan..








Laporan Masakan Bergambar (27)

Bsikut_susu_salah
30-05-2008
betul ke kene letak baking powder... ni dah jadi salah.. kembang semacam je..jadi peer biskut den..
Laporan oleh: maryam81
Biskut_susu
30-05-2008
utk tidak membuang adunan tu.. kite terpaksa letak dlm paper paper cup kecik..huhuhu
Laporan oleh: maryam81
Mc2
25-08-2008
Disini saya ada tambah dgn All propose flour and thanks resep, sedap sekali
Laporan oleh: May Hickman
Biskut_susu
23-11-2008
anak2 sukaaaa sgt, tq
Laporan oleh: eugeniadarwis
Biskut_susu
05-02-2009
biskut kegemaran anak2
Laporan oleh: nor_67
Picture0298
08-07-2009
semalam buat....memang gebu sgt....senang dan bahan pun simple...tq
Laporan oleh: hanazmanis
Biskut_susu
24-07-2009
mmg terasa susu sgt2. Anak2 x brape suke plak. bw g opis je la ni...ibu tlg abiskan
Laporan oleh: dapurnanie
Biskut_susu
10-08-2009
rcp nie dah lama...tp sy baru jumpa n buat, tq tuan punya rcp.
Laporan oleh: lina2010
Biskut_susu3
06-09-2009
Tak warnakan n bentuk guna garfu. cair di mulut..thanks kak kongsi resepi nihpada kwn2 yg dah mencuba tp x berjaya.sue dah share tip mengadun doh kat komen kat bawah nih.hrp dpt mmbntu..selamat mencuba :)
Laporan oleh: HaSue
Myr-biskut_susu
09-09-2009
sedap...yg bawah die tergaring sikit, tapi tetap lembut...time kaseh!!!
Laporan oleh: asmah_rusman
28092009_001_
29-09-2009
I nye kookie mcm salah buat. maklumla 1st time buat. Apapun sedap!. Melt in your mouth, not in your hand!
Laporan oleh: inawazrun
Dscn1610
01-10-2009
memang sedap... cepat je abis kalo dihidangkan :) thanks and selamat hari raya
Laporan oleh: tfsalihah
150920091493
11-10-2009
bt masa raya tp x berapa menjd la wlpun dh ikut beberapa tip yg d berikan huhu, masa mula masak dia kembang elok jer tp bila sejuk semua mendap & berderai plk, nasib baik my dotter suka mkn smpai abis, tp rasa mmg lemak & manis susu. lenkali nk try lg, tQ.
Laporan oleh: aa_iezah
P1010370
26-11-2009
lmbut dan lemak2 gitu....ingat nak wat utk raye hji nie...(n_n)
Laporan oleh: Mariani(KT)
Biskut_susu_17-05-10
06-06-2010
Dah byk kali buat..& ni first resepi try dr web ni. Anak2 suka..especially yg 5 years old. Ni pun atas permintaan dia.Bhn dan cara buat mmg senang..sedap..Terima kasih kpd tuan resepi..
Laporan oleh: yanidungun
Milk_cookies
06-08-2010
buat mlm tadi. sedap. saya kurangkan susu takut manis sgt. just nice. then tambah gula urai nak bagi cheerful sikit. thanks for the recipe.
Laporan oleh: cikwann
Dsc00312
12-08-2010
1st time try untuk preparation raya nie..not bad..tq ya merpati.
Laporan oleh: adrianie
Imag0008
01-09-2010
Salam merpati66..tq kongsi resepi yang simple kat sini...sekejap je buat biskut ni
Laporan oleh: rosaliza
Dsc03750
29-01-2011
laporan dari saya ;)
Laporan oleh: eja1980
Image158
12-02-2011
biskut sy kembang, manis dan keras, tp ttp sedap dimakan... lps tu sy wat comei2
Laporan oleh: avaadore_ny
Image1197
29-04-2011
baru beberapa hari lepas try buat, resepi mudah dan senang, tq puan punya resepi..
Laporan oleh: annefaiez
P8140048
14-08-2011
menjadik! thanks ye tuan pnye resepi n to HaSue for the useful tips;)
Laporan oleh: asmalini
P8271964
06-09-2011
buat lagi raya ni.kali ni buat bnyk,takut cepat habis mcm taun lps.ank2 mmg suka.buat utk raya tp sekrg baru ada masa nk upload.
Laporan oleh: aznina aziz
Dsc02683
12-06-2012
sangat mudah...barang2 pun senang..ada kat dapur..anak2 suka..tq
Laporan oleh: shahani kaf
Milky_cookies
19-06-2012
sy dah cuba..terima kasih merpati
Laporan oleh: zailinz
Dsc01033
19-06-2012
Gedabak2 kembangnyer..rasa sedap tp terlalu manis..pasni leh cuba lg n kurangkan manis..tq
Laporan oleh: Mizz Eza
Biskut_susu
10-06-2014
saya guna 6 sudu besar susu manis..agak manis jugak boleh kurangkan ke 4-5 sudu besar..mentega mmg kene agak sampai adunan agak2 tak melekat ditangan tapi masih lembap apabila diuli..kalau kering akan menghasilkn biskut yg keras...merekah mungkin sbb terlebih baking powder.. kena kurangkn sikit..apapun lepas ni akan buat lagi sbb sedap dan mudah disediakan
Laporan oleh: ashypink

Komen (91)

28-10-2006, Ringo komen :

puan merpati66, boleh letakkan sukatan susu pekat dan butter/margerin dalam gm ataupun sudu tak. sebab kat jepun susah nak cari susu pekat tin kecik. kalau ada pun mungkin tak sama saiznya. terimakasih.


30-10-2006, merpati66 komen :

kalau susu pekat manis yang kecik tu selalu kat sini dlm 505gm...tapi jgn abiskan sebab tak nak manis sangat...kurangkan ikut selera lee ya...lepas tu marjerin or butter tu kan...ya allah tak sukat pun sebab jangan masukkan semua...masa uli tu letak sikit2 ...ikut basah...dah rasa sebati jgn tambah marjerin or butter tu...harap boleh membantu ya....maaf lee saya tak leh nak timbang marjerin ikut suka orang yang nak makan biskut tu..kalau nak keras kurangkan butter or marjerin ..kalau nak lembut , doh tu lembik lee sikit...


02-11-2006, rafino komen :

Saya dah 6 kali raya selepas kahwin. tahunni beli oven sebab nak masak biskutni lah.. fav husband.. malu aje sebab nya tiap2 kali raya pegi rumah auntie2 dia mesti dia tanya biskutni.. Semua orang kata senang sangat nak buat kuihni naik malu kita.. memang tak minat nak masak kuih tapi sebab suami tercinta ku gagahkan jg tahunni aku buat kuih susuni.. yeah2 berjaya, memang senang. satu lagi fav dia ialah kek sandwich, so rayani aku dapat ler menghasilkan 2 bendani..


04-11-2006, maya_zakry komen :

kihkih.. cayalaa rafino.. i pun semenjak menjak join sini, barula dpt msk pelik2 sikit... kot tak same pattern je.. heran gak my husband.. baru die tau bini die nih tau masak rupenye,,, har har har...


13-12-2006, minah komen :

Minah dah bertahun-tahun cari resepi ni baru hari ni dapat. Bila tanya kat orang yang buat tu dia kate lupa sebab bahannya banyak. Terima kasih merpati 66. Raya Haji ni minah buat - sebab tepung jagong minah ada 3/4 tin lagi. Tq.


07-01-2007, Safiza komen :

memang sedap biskut ni,mudah dan senang di buat.tapi jangan guna acuan samprit,kerana tepung ni cepat keras,nanti kena tambah mentega lagi.buat bulat cam pun kira ok le.


03-08-2007, mag komen :

macam biskut makmur je...


14-09-2007, LizaBBP komen :

dalam resepi guna susu pekat manis tapi dalam cara2 membuat kenapa gaul tepung & susu cair


11-12-2007, ikin scha komen :

act susu pekat ke cair..atas type pekat bawah jadi cair plak..plss


14-01-2008, jinglia komen :

Hello merpati66, nampak macam sedap aje biscut tu, tapi boleh beritahu berapa banyak butter yg kita perlu untuk dohnya pula?


05-08-2008, Abby_Reen komen :

merpati, kena guna susu pekat ke atau susu cair? Boleh beritahu jugak berapa sukatan untuk butter sebenarnya...tak pandai nak agak la...


15-08-2008, UMI BALQIS komen :

merpati66, kita pun nak tahu guna susu pekat ke atau susu cair? ataupun susu pekat bancuh dgn air ke? tapi dlm resepi tak da tulis guna air..


21-08-2008, nurulayman komen :

bole tak tepung jagung tu i gantikan dengan tepung gandum?


23-08-2008, masura busman komen :

saya tengok ja resepi ni terus saya buat mudah dan ringkas.buat kali pertama tak menjadi,lain ja rasanya.Buat kali ke 2 baru lah menjadi.sedap..............


07-09-2008, tulip_abadie82 komen :

betullah...sebenarnya susu pekat ke susu cair...confius jer.


09-09-2008, Ummi_Alya komen :

menarik betul...iyer la...ummi alya pun confius..susu cair ke susu pekat... sure my daughter suka ..colourful n sedap...kuih ni yg dia cari dulu...hehehe


10-09-2008, annalieya komen :

mai nk tlg jwb.. actually susu pekat sbb ye dlm tin kecik yg 500g.. dh buat dh ni, jd.. mmg sdap lg2 klu golek2 kan atas susu tepung pas msk tu.. smt mencuba :)


11-09-2008, nusrah komen :

kenapa biskut sy retak2....? ade sape2 blh tolg jelaskan. tq.


19-09-2008, nuza za komen :

akum kawan2, kalu nak tau itu susu cair ke bukan sebenarnya krimer manis.kalu susu cair yang buat ABC tu tak manis masin sikit lg ada.skrg ni memang krimer manis je yg ada dipasaran.kalau kat label tulis isian sejat tu, namanya susu cair tp kalu krimer manis, susu pekat manis lar namanya.saya memang cari biskut ni.tq


19-09-2008, nor_67 komen :

#


19-09-2008, nor_67 komen :

pada yg konpius, susu yg dimaksudkan tu adalah susu pekat manis, tak kisahlah susu krimer manis pun asalkan jgn susu cair or susu fresh. knor dah acapkali buat cookies ni, so beritau ni berdasarkan pengalaman laa.. tentang cookies yg jd retak tu kemungkinan oven terlalu panas, cuba kurangkan suhu oven ya.. harap2 info ni dpt membantu.. sekian, terimakasih.. :D


19-09-2008, nor_67 komen :

kan kat atas tu tuan resipi dah tulis susu pekat manis.. sepatutnya tak adalah yg konpius lg kan... tentang sukatan butter/marjerin tu kita uli sehingga tak melekat kat bekas or tangan kita masa menggentel tu.. maaf ya merpati, knor tlong jawabkan, sbb nampak dah lama sgt org duk bertanya soalan ttg cookies ni..


24-11-2008, sua_sue komen :

sedap...tp daku wat pecah2..xpe leh cober lg... :)


22-12-2008, mama_ayin komen :

Thanks.. mmg sedap.1 mlm pun bleh abis


06-01-2009, siha komen :

tiap2 kali raye mesti wat kuey ni. dari kecik lagi suka wat sbb simple. tp xpenah buh caler2 nie.. bg idea baru ni supaya nmpak lagi menarik.. thankz yer..


04-02-2009, h20 komen :

iyelahh.. 1st time nmpk yg kaler2 camni, dulu kecik2 mkn yg putih melepak, bila mak ckp biskut susu , kita kata, oooo patut la putih, biskut susu Yg kaler garang tu mcm playdoh laa, hehe, jgn mare ye eugenia


04-02-2009, Mama cun komen :

Nak tanya mcmana nak jadikn 2 warna,lepas adunan dibagi 2 warna,cantumkn semula ke dohnya.kita memg x pakar.tolonglh terangkan.hu..hu..hu.


04-02-2009, Mama cun komen :

Nak tanya mcmana nak jadikn 2 warna,lepas adunan dibagi 2 warna,cantumkn semula ke dohnya.kita memg x pakar.tolonglh terangkan.hu..hu..hu.


05-02-2009, nor_67 komen :

salam mama cun, cara dia, amik secubit yg satu warna, dan secubit lg warna yg lain. cantumkan ke2 tu dan gentel biar dia bercantum dgn elok.. itu jer


05-02-2009, Mama cun komen :

Salam k.nor tima kasih tolong bg penjelasan.barulh faham,pasni blhlh lengkpkn bhn2nya n buat.


01-03-2009, aizat88 komen :

boleh x guna susu tepong?


07-05-2009, akuisha komen :

nape saye wat jadik cair? bentok yg di bulat2 kan jadik leper smase di bakar.... huhuhuh


14-05-2009, ayangku komen :

saya dah buat biskut ni mmg sedap..tp nak kurangkan susu, rasa manis sgt pulak..tp nape biskut saya retak kat atas? oven panas ke?


14-05-2009, ayangku komen :

saya dah buat biskut ni mmg sedap..tp nak kurangkan susu, rasa manis sgt pulak..tp nape biskut saya retak kat atas? oven panas ke?


19-06-2009, fazhani komen :

nampak macam sedap, nak cuba buat. letak dalam paper cup ok tak?


05-07-2009, marianan komen :

raya tahun lepas adik saya buat x jd jd esk saya nak try buat tengok...mesti anak2 suka, terima kasih sebab kongsi resepi ni


08-07-2009, hanazmanis komen :

dah buat semalam biskut nih memang sedap......gebusssss


12-07-2009, mirrsoul komen :

looks great but it taste horrible! i have tossed a batch in the garbage.what a waste! instructions dengan sukatan bahan2 tu sepatutnya lebih jelas.in baking everything must be accurate bukan boleh main agak-agak je semua.saya guna 250gm tepung jagung gaul dengan 3/4 tin susu pekat yg beratnya 390gm.turns out to be big sticky mass the dough was impossible to handle without adding another 50gm of flour.letak butter tak membantu langsung. dia tak jadi doh tp jadi pes berminyak. i don't know what went wrong but this cookies are not for beginner.pada yang dah berjaya tu well good for you hope you all boleh kongsi sukatan betul bahan2 yg digunakan.anyway i definitely won't make this again


24-07-2009, niena_sofea komen :

askum kak..klau nk bskut ni gebu,bpe sukatan butter & susu die?tlg ea..niena bru form 4..nk blaja wat bskt..


27-07-2009, KEMBANG RIA komen :

Saya dah cuba tapi tak jadi gebu la... keras macam batu. Nanti nak cuba lagi.


17-08-2009, RIAPUTIH@yahoo.com.my komen :

Saya cuba dah lama dah...tapi tak mau gebu macam dlm gmbr tu. Keras, boleh bagi tau macam mana nak bagi gebu? Kena buh lebih baking powder ke?


17-08-2009, wmlisa komen :

boleh tak bg sukatan yg betul, susu pekat tu berapa byk?sy dah cuba buat tp tak jadi la, jd macam KEMBANG RIA jugak keras macam batu, rasa dah ok tp keras betul....lagi satu mmg kena masuk baking powder ker?sy terlupa masukkan pun biskutnya kembang semcm aje sampai pecah lg, apa yg silap tu harap bg sukatan yang betul sbb nak cuba buat lg utk raya nanti


20-08-2009, uyoi komen :

dah buat dah...sedap...saya tolong bagi tips ek...mula2 masukkan susu dalam bowl....lepas tu masukkan tepung sikit2...gaul...masukkan tepung lagi n gaul...repeat sampai tepung habis...klu letak semua skali mungkin susah kot nak gaul....baking powder guna measuring spoon...1/2tsp....guna butter(lembutkan dulu....room temperature) butter letak sikit2 dulu...bile rasa dah tak melekat kan tangan jgn letak lagi butter....nak tahu dah okay ke tak try gentel kat tangan....bole jadi bulat ke tak...klu telebih butter nanti bile masak die tak kembang jadik leper...tambah lagi tepung klu perlu....bakar 180c...harap membantu....


20-08-2009, uyoi komen :

for mirrsoul...dis is my time baking cookies...menjadik pun...dont get discourage...try la lagi...maybe u ada silap kot mane2...for merpati66 tenkiu for da resepi...sedap...nanti i postkan biskut tuh...thanx!


20-08-2009, uyoi komen :

sorry...telupe letak kat atas tuh...first time buat cookies hehehe....


25-08-2009, iefa_nabil komen :

thanks uyoi..mula2 bc komen2 yg negatif buat i ilang minat nak buat..but u punyer tips very usefull..thanks to merpati66 too..wish me luck k..hheehe


31-08-2009, alysha2202 komen :

saya setuju dgn mirrsoul. saya buat hari ni mmg kecewa habis. semua masuk tong sampah. saya harap, nx time hopefully bgla sukatan yg tepat. kesian kat kami yg amatur nih. syg sgt tengok kuih ni masuk tong sampah. lagi kesian kat anak2 yg ternanti nanti nak mkn masa bukak puasa tadi...


03-09-2009, zira garcia komen :

sy dah buat biskut ni..tp tak jadi.. cian hubby excited nk mkn tp tak dpt. biskut sy tak masak dalam. mcm mana ye? betul ke suhu 180=15 min??


05-09-2009, mama_ifa komen :

saya pun dah cuba, tapi x menjadi juga.punya lah excited nak buat biskut nie, pepagi lagi saya dah pergi cari bahan2,tapi result amat menyedihkan.biskut jadi keras dan leper.


05-09-2009, niahsya komen :

tadi baru aje buat resepi nie...tapi tak menjadi lah....rasa nya sukatan tepung nya salah lah...doh jadi melekit sgt ....sayang kena masuk tong sampah....harap bagi lah sukatan yang betul ya....tq


06-09-2009, HaSue komen :

mirrsoul, alysha2202, zira garcia, mama_ifa, niahsya>> salam puan2 semua..jangan sedih2 n putus asa yer.. Saya tak pernah juga buat biskut nih..nih sementara tunggu nak kejutkan anak utk bersahur jalan2 kat myr ternampak lak resepi nih..n terpanggil utk mencuba. sy cadangkan,bila kita ingin mencuba resepi baru yg kita rasa x konfiden nak buat tapi nak cuba buat...cubalah buat setengah adunan dulu..tp jika konfiden x kesah nak buat 1 adunan sekaligus.. Bila ada laporan masakan yg menjadi buat insyaAllah resepi tuh memang dah betul cuma mungkin sedikit skill diperlukan..keje2 memasak n membaking nih bkn sekadar resepi diperlukn tp juga kemahiran n imaginasi.. sy baru lepas adun doh biskut nih dan alhmdulillah menjadi.. tapi sy TAK WARNAKAN sebab suka lak tgk warna asal yg putih tu n terap ikut suka jer..nanti dah masak sy akn kongsikn hasilnya n tips membuatnya yer.. sorilah dah macam ceramah dapur lak..selamat bersahur :)


06-09-2009, HaSue komen :

Ini cara yg sy gunakan yer..hrp dpt membantu kwn2 yg ingin mencuba-Dalam bekas..tuangkan tepung jagung bersama baking powder. Kemudian baru tuangkan susu pekat sedikit demi sedikit dan kacau menggunakan sudu sehingga ia nampak sebati(susu dan tepung melekat)...di sini,barulah marjerin diperlukan untuk menjadikannya doh..untuk permulaan,ambillah sesudu marjerin..cuba uli.kalau x cukup juga(tepung masih x menjadi doh,tambah sedikit lagi marjerin-dlm sesudu kecil..uli sehingga boleh dibentuk.. SELAMAT MENCUBA dan harap sangat dapat membantu.. sue pun bukan pandai sangat ni :)


06-09-2009, aa_iezah komen :

wahh..cntik bskut Hasue, thanks jg bg tips 2...br la faham skit..insyaallah nk try bt utk raya nih..:)


06-09-2009, Lynn Sham komen :

Sue, agak-agaknya berapa kuantiti susu yang Sue gunakan? Kat resipi Kak Ida kata "guna tin kecik tapi jangan habiskan".


06-09-2009, HaSue komen :

aa_iezah > Tq2..x cantik mana pun..hee..selamat mencuba juge yer..leh kongsi hasilnya dgn kawan2 kat sini kan.. :)


06-09-2009, HaSue komen :

Lynn Sham > sue rasa kalo 1 adunan nih tak sampai pun setengah tin..bergantung kemanisan kita nak juga..kalo nak lebih manis leh lebihkan susu..kak ida bagi panduan 1 tin tu jer..so tuang jer sikit2 terus dari tin..tuang sikit,kacau guna sudu,nampak dah berketul(bergabung dgn tepung jagung)maknanya dah boleh mula letak mentega/marjerin. kacau/tekan guna sudu..lepas tu baru uli dengan tangan. selamat mencuba ya. P/s:harap penerangan sue nih bleh difahami dan x berbelit.hee..kalo nak tengok adunan doh yg sue buat,leh tengok kat sini >http://sue-hasue.blogspot.com/2009/09/biskut-susu.html


08-09-2009, syahmin komen :

fuyooo..temtingnye..warna-warni lagi,apa rasa ada macam sugi tak?? i nak try lah...


13-09-2009, ayasofya komen :

dah buat td.. warna biru mix merah.. tp rasa kurang sket sbb guna x byk susu tu


22-09-2009, uyoi komen :

betul cakap hasue tu...jgn guna tangan sebab nanti semua melekat lekat....bile dah nampak sebati baru cubit sikit try buat jadik bulat...kalau melekat2 kat tangan maknanya tepung tak cukup... satu lagi tips klu nak tahu biskut masak ke tak....cuba alihkan satu biskut dari dulang tgk bawahnye dah coklat(garing) ke tak..klu dah garing maknanye biskut dah masak...klu still putih makna kena bakar lagi sikit....harap membantu...


28-04-2010, yanidungun komen :

Terima kasih untuk resepi ni. Ni resepi yang pertama saya cuba masa jumpa web ni..sbb nampak sedap & senang. Mula2 buat ltk dlm paper cup..takut tak jd. Biskut jd kembang penuh satu paper cup..tp sedap. Kali kedua buat lps baca semua komen..especially HaSue & Uyoi..Alhamdulillah comel bulat2 jdnya. Tp tak ambik gambar sbb masa tu tak join lg web ni. Nanti lain kali buat blhlah ambik gambar tampal sini..Terima kasih ye..sedap sgt2.


14-08-2010, Yantie Alias komen :

huish....xjd....kenapa ley jd kembang teramat sangat sdangkan pkai baking powder teramat sikit..xsmpai 1 sudu kecil pun...huhuhuhu...sedih2...


14-08-2010, zaz komen :

saya dah cbe rsepi ni ptg td.buat dgn adk bongsu saya.sronok dia gntel kuih ni.wlaupn dia puasa tp smgat nk tlog saya.saya msukn dlm paper cup.gbu n sdap tp saya ltak susu lbih skit jd manis tlbih.nk buat lg lpas ni nti utk raya. TQ tuan pnye rsepi.


14-08-2010, zaz komen :

saya dah cbe rsepi ni ptg td.buat dgn adk bongsu saya.sronok dia gntel kuih ni.wlaupn dia puasa tp smgat nk tlog saya.saya msukn dlm paper cup.gbu n sdap tp saya ltak susu lbih skit jd manis tlbih.nk buat lg lpas ni nti utk raya. TQ tuan pnye rsepi.


14-08-2010, zaz komen :

saya ikut cara HaSue. Mnjadi.susu tu jgn byk sgt nti trmanis mcm saya buat.huhuhu.saya rasa dlm 3@4 sdu mkan susu dah mnckupi.


20-08-2010, ctah85 komen :

sy dah buat biskut ni..sume ikut tunjuk ajar yang betul..tp keras macam batu la..naper jd cmtu ek?susu tu byk sgt ker..?dah la keras mcm batu, kembang smacam plak tu...huk...huk....


21-08-2010, Yantie Alias komen :

ctah85,kita mengalami nasib yg sama...hahaha...=)


25-08-2010, zaz komen :

ctah85... mungkin awak kurang marjerin kot?letak marjerin sikit2...sampai jadi doh yang agak boleh dibentuk. dohnya tak berapa keras dan tak berapa lembut. sebelum uli di tapak tangan elok sapukan sedikit tepung ditapak tangan agar adunan tidak melekit d tpk tangan. itu cara sayalah tak tahu betul ke tidak. pasal kembang tu...baking powder dikurangkan daripada 1 sudu. mungkin setengah sudu kecil...cubalah....


12-02-2011, avaadore_ny komen :

sy da try wat tp keras, memula tak bc hbs komen2 kat atas, sy tuang sebanyak2 tidak susu, punyela manis n lembik jek adunan, sy rs dah tersalah cara n adunan, sy pun tmbah la lg tepung jagung sampai boleh jd doh, adelah dlm 500gm tepung jagunag sy guna, rupanye kena taruk susu sikit2...tak pe nnt sy cuba lg, tq pada sape2 yg share tip2 yg berguna tu...**thumb up**


27-03-2011, nkab komen :

sy baru cuba resepi ni. saya dah guna 300 g tepung jagung dan tak habs kn satu tin susu tapi apasal x jadi doh. lembik dan memang melekit2. nak tambh tepung lg takut keras.mentega pun dah letak bnyk sudu. knp ye?


27-03-2011, nuni komen :

nkab : rasanya mungkin terlebih butter @ susu.nuni dh cuba dlm sukatan yg lebih sedikit.ubah skit2 resepi ni supaya org mudah faham.boleh tengok resepi biskut lemak manis nuni utk cuba2 dlm kuantiti kecil dulu.


31-03-2011, EJAIELA komen :

SALAM,Sy baru cuba resepi nie,family kata sedap,nanti sy nak buat lg utk membe ofis. TQ kpd empunya resepi...


03-05-2011, naby komen :

insyaallah, nanti hujung minggu ni nak try, harap2 menjadi la....


14-06-2011, ummiain komen :

nak cuba la balik keje kang..kalo jadi inSyaAllah sy pos gambar ok..uhhh berdebar..


15-06-2011, ummiain komen :

malam tadi hubby buat biskut ni..Alhamdulillah jadi..1st time die buat biskut..punyelah bangga die..adik2 die smua puji kata sedap..tapi x sempat la nak amik gambar biskut yg dah siap..thanks pd tuan resepi..


27-06-2011, mymoonesa komen :

I dah try biskut ni, 1st adunan terlebih susu, kurang marjerin - so dia jadi keras - tak berapa sedap, tak puas hati buat lagi satu adunan 2nd adunan ni kurang kan susu lebih kan marjerin - wah best biskut ni cair di mulut - thanks merpati 66 for sharing this resepi


04-07-2011, illa hasan komen :

i dah try buat 2 kali. tapi tk jadi-jadi gak.. hu3... tapi i tk nak putus asa.. mlm ni nk try wat lagi...


22-07-2011, pooh90 komen :

assalamualaikum.....blh x sape2 tlg gtau brape sukatn susu tu sbnrnye?Sy bt jd lembik je acuan nye.....yg susu tu ckit je ke nk letk?


24-07-2011, Amy_dappy@yahoo.com komen :

salam...amy dah buat biskut susu hari n.jadi jew.amy xwarnakan pun bab nak warna putih jew lagi cantik.hehehe.amy lupa letak baking powder tapi amy rasa xmenjadi masalah bab kuih n jadi n cair dimulut je...susu tu amy xpkai banyak.amy sukat sama ngan tepung jagung...pastu baru adun ngan marjerin sikit2 sampai jadi doh.pe2 pon tqvm pada merpati66 bab share resepi yg sedap n....


11-08-2011, pu3fina komen :

sesuai tak kalau kuih ni diletakkan dalam acuan?? atau bentukan dengan pembentuk??


12-08-2011, zue2662 komen :

tak pernah buat biskut ni.. sedap ker rasanya....?


14-08-2011, asmalini komen :

bru je lps buat biskut ni...ltak setgh sudu teh je baking powder n ikut tips dr HaSue alhamdulillah menjadi thanx :)


18-08-2011, maniskoko komen :

salam, saya tengah cari resepi untuk biskut raya tahun ni. dan rasa nak cuba resepi ni. cuma nak confirm susu cari atau susu pekat. Dalam cara-cara - susu cair tapi dalam bahan-bahan - susu pekat. siapa boleh confirm. thanks


24-08-2011, bebear90 komen :

salam.. nk tny... butter 2 tak pyh pukul dlu smpi kmbang ke? trus mskkn mcm tu je ke....? pliz reply ASAP....


26-08-2011, nini88noji komen :

saya dah try ..... sedap..... rapuh di mulut..... mula-mula buat 1/2 adunan sebab nk try dlu....tp ble dh jadi tu... mak sye suruh tambah lagi 2 adunan....hihihihihi


28-08-2011, zuev komen :

dt try buat semalam, ni lah biskut pertama sy sepanjang idup ni, hubby suka sgt, dia suh buat lain arini, dia dh habiskan sebalang...biskut tu sy buh color ijau epal n hias choc rice..


11-09-2011, Noran Mirza komen :

Saya ni mmg jenis tk pndai masak. klu buat kek & bskut lbih bnyk tk jd dr yg jd. Utk rspi ni, smua komen & tip saya dh baca, so esok nak ajak anak2 dara buat biskut ni sbb diorg pun dpt cuti sempena UPSR.. Harap2 menjadi..


17-12-2011, cik vanilla komen :

assalamualaikum!!! hm,baru selesai bakar yang kedua dulang,..yang pertama tadi tak berapa jadi,tak twu silap kat mna,..biskut tu jadi pahit sikit..maybe pewarna kot..hm,yg kedua ney pun lbih kurang jgk..nyesal lak g bakar,,rasa macam nak makan teros jaa sebelum bakar tadi..sedap sgt!!..hehehe..btw,thnks sbb sudi share resepi ney..n lagi satu kalau bole nk tanya masa nk bakar tu tak perlu letak majerin kat dulang tu ka??..lepas ney nk buat lagi sampai jdi!!!!


02-01-2012, pooh fatin komen :

macam sedap jer ,, rmai yg komen dah cuba resepi niy.. simple sgt,, x gna bnyak bhan .. esok gerentii buat !!!!!!


22-05-2012, ahmad.syakir.167 komen :

majerin tu banyak mana


22-05-2012, ahmad.syakir.167 komen :

majerin tu nak guna banyak mana


27-02-2013, afi79 komen :

2nd time wat, mmg sdp resipi ni..tp xtau nape xgebu mcm yg lelain komen. Sy ltk tpg jgg ikut sukatan diberi + baking then gaul ngan 4sb susu pekat smpai sebati jd mcm serdak roti gitu pastu masuk 2sb marjerin. Rs manis just nice n lemak masin marjerin ckit2..bkr oven 170c (xberani bk api tggi maklumler brand pensonic je..sll kena tkr position kuih kalu x, hangus sblh hehe). Hasilnya kuih merekah, luar rs rangup tp kt dlm gebu jg n kalau biar dlm mlt mls nk kunyah mmg cair sdp je :) maceh tuan pny resepi


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu