Google+

oleh: yani Muffin coklat

Muffincoklat

Resepi yg simple. tak payah pukul sehingga kembang. Cuma gaul sehingga sebati


Created on : 23-10-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi yani




Bahan-bahan ( 10 biji )

  • 200g coklat masakan
  • 70g mentega
  • 2 biji telur
  • 50g gula halus
  • 60g tepung gandum
  • 1 sudu kecil baking powder

Cara-cara

  1. Cara1
    Antara bahan-bahan yang diperlukan
  2. Cara2
    Cairkan coklat. Gunakan kaedah "double boiler" .
  3. Cara3
    Kemudian masukkan mentega. Kacau sehingga mentega cair. Selepas tu bolehlah panaskan oven sehingga suhu 170C.
  4. Cara4
    Dalam mangkuk lain, masukkan telur dan gula. Kacau sampai sebati. Tak perlu penaik(kembang).
  5. Cara5
    Masukkan telur ke dalam mangkuk coklat. Kacau biar campuran sebati.
  6. Cara7
    Ayakkan tepung dan baking powder ke dalam mangkuk coklat. Gaul sehingga sebati.
  7. Cara8
    Isikan adunan ke dalam bekas muffin sehingga 1/2 penuh atau 60% penuh. Bakar selama 20 minit.
  8. Selepas masak tu, mungkin muffin ni lembik sikit( sebab hanya sedikit tepung yg digunakan) tapi bila dah sejuk dia akan keras dengan sendiri. Jadi kalau lepas 20 minit tu, masih lembik tak payah bakar semula.








Laporan Masakan Bergambar (97)

Chocolate_muffin
04-12-2006
Muffin coklat yg mewah, putih2 tu badam cincang.......
Laporan oleh: Mat Gebu

suka arr bekas muffin u tu Mat, simple dan cantik..

Choc_muffin_zeera
07-12-2006
The easiest muffin... marvellous tasted!! tapi i dapat 5 biji je yani.. agaknya cup i besar, kan.. nanti nak cari mcm mat punyer cup... comel jer i tgk..
Laporan oleh: zeera

mesti besar tu.. kalo dpt 5 biji..

Muffin
11-12-2006
muffin tanpa muffin cup & tak berapa naik :p.. tp ramai yg kata sedap ^o^.. thanks yani
Laporan oleh: lindw

jgn putus asa.. kalau ramai kata sedap.. boleh buat lagi tu :)

Cupcakes_2
12-12-2006
1st try yg menjadi......huhu
Laporan oleh: haXira

clap..clap..clap... :)

12110005-1_copy
12-12-2006
lihatlah ... tak sabar anak-anak kena goda baunya... memang sedap! terima kasih Yani..
Laporan oleh: lynn

sama-sama

S_berry_muffin_zeera
12-12-2006
Strawberry Muffin.. i guna strawberry cooking chocolate.. rasa dia sedap bagi yg suka strawberry.. Sory ye Yani, i ubah sket resepi u ni...
Laporan oleh: zeera

no problem zeera.. bagus ni, boleh berkongsi idea dgn org lain..

Dscf6081-1
13-12-2006
yeaaaa...menjadi pun buat muffin ni tp muffin cup dia besar sikit. pastu tercomot sikit masa nak masukkan adunan kat dlm cup tu.
Laporan oleh: ratnamurniwati

clap..clap..clap :)

15122006_021_
15-12-2006
mmmm. mmg sesuai utk penggemar coklat. clap.. clap.. clap~
Laporan oleh: zara_klate

clap.. clap.. clap ^~*

P1000424
31-12-2006
muffin coklat no. 2.. utk tetamu yg dtg beraya aidiladha..jom rasa!
Laporan oleh: lindw

nak!..nak!.. *~*

Img_1819
18-02-2007
buat minggu lepas. baru nak report. oishikatta yo. abg Hadi suka sangat.
Laporan oleh: Ringo

oishii so.. dah lama tak buat muffin ni..

Imgp1033
29-03-2007
saya guna dark choc utk masak, takut terpahit nanti so kurangkan 20%. Gula pula saya guna 2x. Result dia... best choc muffin ever! kat kedai punya banyak tepung sgt... ni lembut n rich choc. thanks yani.
Laporan oleh: skyblue

i tak berani nak guna dark coklat.. takut terpahit.. nantikan x pasal2 i sorang je yg kena abihkan..

Dsc00013
09-04-2007
Buat semalam..bawak pi rumah mak mentua..mendapat pujian..terima kasih yani..mmg sangat mudah.. *gambo terover focus pulak dah * hehehe
Laporan oleh: nazahiriah

mesti mak mertua bertambah sayang kat menantunya tu.. ;)

Chomuf2
19-04-2007
sedap
Laporan oleh: princessharyati

nak sket!!

Img_1912
23-04-2007
Terima kasih Kak Yani, 1st time buat menjadi la pulak.. Suka sgt2 :D
Laporan oleh: Natto

sorry.. x sempat jawab.. tp Natto dah buat.. menjadi pulak tu.. tahniah

Muffin
10-05-2007
muffin ni adik laki i yg buat semalam. pertama kali dia guna oven. Dia minta resepi kek coklat tapi saya bagi dia resepi ni sbb sedap n senang. Sungguh2 dia gi Giant 8pm utk beli barang2 then balik rumah terus buat. mari kita bagi clap sikit... :p
Laporan oleh: skyblue

clap..3x.. wpun lelaki tp kerja dia kemas.. tak nampak comot.. btw bertuah mak u sky, ada anak laki rajin masak. ;)

P1010145
19-07-2007
Hehehe...tak menjadi, sebab telur tidak pada suhu bilik kut...tapi tetap dapat pujian dari anak dan mak mertua...nyam..nyam...sedapppp
Laporan oleh: MamaInaz

wah.. itu muffin yg belum menjadi.. kalau dah menjadi nanti.. meti lagi bertambah sayang mak mertua kat menantu dia nih.. :)

Muffinchoco
05-08-2007
huhu. x lawa lah "muka" muffin nih. tp rase mmg ade umphh. buat ptg nk exam. haha. dare to try ;D
Laporan oleh: pijah

bakpo pijah.. muka dia tumbuh jerawat ke?... ehehe

Muffin
08-08-2007
memang mengancam & sedappp....hehe
Laporan oleh: sis_74

gebu tu nampaknya....

Image_184_
08-08-2007
jie try wat smlm..asben suke mkn..hbs licin dia sapu...
Laporan oleh: cik jie

mesti jie tersenyum lebar tengoh hb makan abih tu ;)

P8101520
14-08-2007
sedap betul muffin ni...rozee guna coklat cadbury...best
Laporan oleh: rozee21

betul tu.. coklat memang memainkan peranan ptg.. lagi sedap coklat yg diguna.. lagi sedaplah muffin ni..

Muffin_coklat
09-11-2007
bekfes muffin la ari ni pulak......
Laporan oleh: syahmi

ceria nampak muffin tu.. ;)

08-11-07_1103
19-11-2007
maaf lmbt update ~ 1st trial buat muffin, kureng jd ckit..tp rasa ttp sedap!..tq yani.. nnt try lg..
Laporan oleh: masz_73

sama-sama

Copy_of_imgp3611
21-11-2007
mmg sedap giller resepi muffin yani. ni 1st time i buat, trus jadik gitu!! happy sgt... buat pagi, ingat ptg nk mkn dah abis licin...
Laporan oleh: tuberose78

tahniah!... mesti senyum lebar sampai ke pipi nih..

Dsc02191
24-11-2007
memang sedap sgt...hubby dgn anak2 suka sgt..
Laporan oleh: nizam

hubby suka .. anak suka.. mesti ibunya gumbira hehe

Muffin
12-01-2008
*****!!! Bagi 5 bintang untuk muffin yang sedap!
Laporan oleh: fidadaud

btk muffin yg tersendiri ;)

Img_0503
21-01-2008
simple n sdap..kawan2 sume puji..besh2..tq
Laporan oleh: zatiMJ

ehehe.. boleh buat lagi dan lagilah lepas ni..

Copy_of_imgp4414
08-02-2008
yg nie version guna dark coklat plak.. tetap yummylicious!!!
Laporan oleh: tuberose78

holaa.. memang nampak sedap tu..

08022008385
20-02-2008
Sedap jugak....terima kasih yani
Laporan oleh: NIDA

sama-sama Nida.. terima kasih juga ..sudi try this recipe

Baking_010
10-03-2008
Mudah dibuat & sedap dimakan. Anak2 really love it. Da 3x buat. Tapi this time yg dapat ambil gambar. Thks Yani....
Laporan oleh: Hazel

banyak dpt.. mesti buat double or triple recipe ni

Rimg0173
19-03-2008
senang dan sedap. saya ni tengah ngandung 8 bulan, tapi buat jugak pasal nampak sedap je..memang sedap pun.
Laporan oleh: salieysa

resipi simple.. tak sempat letih pun kan

Pict4319
21-03-2008
Hehehe..baru test petang semalam dgn adik...mmg best..first time try buat muffin...Sedap..not so sweet..just nice...Pic ni diamik masa lepas taruk topping (Coklat masakan dgn coklat flake)...best!!!
Laporan oleh: sue_ginola
1st_cupcakes
29-03-2008
sgt sedap! sy buat utk celebrate birthday my mum lastnite. icing pun first time cube, agak terabor
Laporan oleh: anatohanati

mesti mak dia happy ni

1st_cupcakes_small
29-03-2008
ini gambar laporannye..
Laporan oleh: anatohanati

cantikkkk

Jong_114
01-04-2008
adunan coklat ikut resepi yani, tambah sket dgn adunan cream cheese, sedap
Laporan oleh: nazmus

ehehe.. saya pun pernah wat gini.. memang sedapkan

Muffin_coklat
24-04-2008
trima kasih yani..sedap muffinnya..
Laporan oleh: rosshi

sama-sama

Mufin_coklat2
20-05-2008
seronok la dpt buat mufin sesedap ini...
Laporan oleh: humyrah

pasni boleh buat lagi

Muffin_coklat
23-05-2008
lalalalalalalalalalalalalala amacam k.yani lulus tak muffin ni :) minggu muffin bg azie sekeluarga hahahah..mmg sedap dh buat bnyk kali tp x smpt amek gmbo..kali ni cpt2 snap..sbb takut d ngap dlu hehee nway TQ mmg bestt
Laporan oleh: Aziemas

boleh bagi 5 bintang dah ni..

Img_2493
02-06-2008
da buat byk kali, mmg penuh dgn rasa ke coklatannyerr.. tq kak..
Laporan oleh: Natto

ttima kaseh..

Picture_081
16-06-2008
Cubaan pertama dan menjadi. Terima kasih kerana resepi.Tapi saya ubah sedikit dengan meletakkan emulco oren.Yang lain sume ikut bahan2 di sini.
Laporan oleh: sofieza

oo guna emulco.. patut ler rupa nampak lain .. ;)

Picture_791
07-07-2008
bekpes pagi tadi..tq yani...
Laporan oleh: junjs11

ur welcome! kak jun

P7280584
29-07-2008
Ulalalalala....yaniiii....2nd posing 1st time liciiiiinnnnnnn....tq...tq....:)
Laporan oleh: waheedeana

cantikkkkkkkkkk...

Photo-0269
29-07-2008
tQ k.yani atas muffin yg mabeles nih! n tQ juga wat k.nor atas tunjuk ajar! :) pas nih nk try cantik lg dan lg...hehe...
Laporan oleh: hana6877

tQ jugalah sudi try resipi ni.. rajin2 ler bak mai brg seketul dua kat cni ;)

Muffin_coklat
17-08-2008
Kali ke2 buat petang tadi utk minum petang. Dapat 7 biji je. Tak cukup, esok buat lagi...
Laporan oleh: rossitamz

k ita.. lenkali kena double triple resipi kot..ehehe

Muffin_coklat_decorate
27-08-2008
sedap sesangat...nyum...nyum :)
Laporan oleh: tulip77

kalo anak dara sy ni tengok mesti suka.. sebab kaler pink

Choc_muffin_wawa
29-08-2008
Hasil kerja tangan daughter akak,siap topping dan deco...tq...yani... resipi yg mudah n enak...
Laporan oleh: kak fida

resipi ni memang simple sgt.. sesuailah utk anak2 yg nak belajar baking kan..

Mufin
07-10-2008
muffin yg dibuat pd raye ke-5 utk bwk ke kolej esoknye.... trimas kak yani
Laporan oleh: Che wan

belajar rajin2 ye che wan ;)

Chocmuffin
04-11-2008
1st trial masa 16th Oct... Now dah 3-4 kali dah buat.. termasuk utk jamuan hari raya kat pejabat kakak saya... Alhamdulillah...sedap.. kejap je dah abis... Thanks kak Yani for the simple yet delicious recipe :)
Laporan oleh: MielaMonT

Mesti seronokkan bila kueh yg kita buat cepat abih

11082008435
09-11-2008
Dah lama buat baru skrg letak gambar.. ingat letak gambar cam kat forum tu... tu yg tangguh... sedap sangat coklat muffin ni.. thanks yani..
Laporan oleh: suha

ur welcome! cantik hiasnya

Img_9703
14-11-2008
buat lagik...tk tau dh kali ke berapa...hihihi....
Laporan oleh: hana6877

takpa.. buatlah lagi.. kalo tak abih pos ler ke sini

Img_9715
14-11-2008
yang ni dah kene make-up! heeeee.....
Laporan oleh: hana6877

cantikkkk

Img_0547
25-11-2008
sedap rase nyer, tapi naper x naik sgt n x merekah??? n nape permukaan atas keras lepas sejuk. mmg muffin atas dier keras eyh??? muffin kak yani atas dier keras x???
Laporan oleh: pu3bay

mungkin terlebih bakar kot

Muffin_cokelet1a
01-12-2008
Senang... n sedap.....
Laporan oleh: che'iza

fulamak...gambo cun abih

07012009_004_
07-01-2009
first time buat dah jd...selalu gak wat muffin ni...tp selalu buat xbakar..sy kukus jer..bila dia masak kembang elok jer...klu buat sy suka letak choklate chip..jd choklate dia byk baru sedap...
Laporan oleh: ciku_hafi

lg banyak soklat lagi sedapkan..

P1130118
19-01-2009
sesuai utl linda yg baru nk belajar buat muffin ni..tq yani anak2 suka sgt..
Laporan oleh: Farzana_Aliah

bagus tu... bila anak2 suka

Tt_-_muffin_coklat_2
14-02-2009
Yani, thank you so much for the recipe. D tertinggal ketapi ramai dah buat, D baru terkedek2 nak buat. D kasi 5 bintang muffin sungguh terasa kecoklatannya dan very lembab. Thanks Yani!
Laporan oleh: DianaA

ehehe k D.. dlm bab memasak ni tertinggal ketapi pun takpa... dlm gambo tu macam ada coklat chips.. mesti lagi sodap..

Dsc00078
09-04-2009
sedapppp .. penuh ngan rasa coklat .. tks yani
Laporan oleh: yatiezaini
Coklat_muffin_yani
22-04-2009
sungguh coklaty.....dan sedap dgn bau yg enak....good bye bakery shop......myr mengatasi kegawatan ekonomi ...tingkatkan creativity para suri ......
Laporan oleh: watierman
Muffin
29-04-2009
sedap.. sedap sangat.. anak2 suka
Laporan oleh: juwitajamaludin
Muffin_choc
29-04-2009
nak join org lain hantar report gak la.. muffin coklat yg paling best..dah berapa kali buat pun tak ingat dah...thanks yani..
Laporan oleh: nor_67
Muffin
05-05-2009
nak joint jugakkk Yani tq sedapp
Laporan oleh: imim
Dsc_4081
05-05-2009
sedap dan mudah disediakan...thanks yani.
Laporan oleh: zaina
Img_1243
11-05-2009
muffin coklat yang paling enak
Laporan oleh: cikgunita
Dsc00509
15-05-2009
tak jadi :( mungkin sbb tambah coklat chip.tp hubby kata sedap
Laporan oleh: yukichan

takde kaitan dgn coklat chip tu.. i pernah juga letak coklat chips .. ok je :) ..

Dsc00332
14-06-2009
sedap la...suka sangat..mewah dengan cokolat la..tapi napa agak kecut bila dah sejuk...tq..
Laporan oleh: earthling923
Img_0990
08-07-2009
Rasa senang jugak nak buat... nak seribu daya, kalu malas x jd muffin cokelat nie.. mekasih share resepi (",)
Laporan oleh: nasliza5
17072009246
23-07-2009
akhirnya menjadi... tapi memang kena guna tepung naik sendiri...usaha tangga kejayaan..
Laporan oleh: Arin
Muffin_coklat
15-08-2009
salam kak yani..mmg sedap muffin nih..tapi camne nak bagi mengembang cantik..yg ni leper je atas dia..leh ke isi penuh sikit..pernah buat tapi melimpah kuar lak kak..
Laporan oleh: annie deen

masa campur tepung tu jgn kacau lama2 atau kuat... nanti adunan jadi cair. Bila dah cair dia akan jd leper dan bila bubuh banyak dlm cup dia akan melimpah keluar masa bakar tu.. penjelasan sy ni harap boleh membantu.

19082009951
19-08-2009
still hot from oven!.he2..sempena rasmi oven br ;), mmg semua resp yani hebat & sedap2 belaka..1st time cuba alhamdulillah menjadi..tQ's.
Laporan oleh: aa_iezah

beli oben utk projek biskut raya ke?.. hihi

P5020050
17-11-2009
tq yani..i biase buat kek coklat kukus je..ni i "muffin" kan mcm respi yani..so far..ok..wpun rupenye x brp cun..huhu..
Laporan oleh: mamakiut
Dsc00650
17-02-2010
kek cocolate yg sgt mudah, sedap..selalu sangat buat dan menerima tempahan dari kawan2. tq yani
Laporan oleh: wchom

wah bagus tu.. boleh tambah pendapatan

Pic1
03-03-2010
Memang sedap muffin ni.. yang paling best senang nak buat dan bahan yang digunakan tak banyak.. terima kasih Yani..
Laporan oleh: LynnSham

yup betul... senangkan.. sama-sama

Baby_shower_chocmuffin
06-03-2010
dh bnyk kali buat dn kali ni jadikan baby shower choc. muffin...tq Yani... :)
Laporan oleh: kak fida

tomeyyy...

Kek
07-03-2010
baru abis masak muffin ni..first time cuba dh menjadi..tq yani..
Laporan oleh: pu3intan
Img_0332
06-05-2010
akak yani, xtau la sy wat ni mnjadi ke x... mcm xnek kmbang jer, by the way mmg sedap... sy bg jiran sebelah umah sume puji.. hehehe...
Laporan oleh: zulzie
Coc_muf
02-12-2010
huhu..guna cup gedabak. dapat 6 ketul sahaja. (T_T)
Laporan oleh: hayatan
Muffin_kyani3
25-12-2010
banyak kali sangat buat muffin ni..the best choc muffin ever..mekasih kak yani
Laporan oleh: izahdaut
17032011_007_
17-03-2011
ni first time sy cuba resepi ni.alhamdulillah menjadi.hubby cakap kenapa buat sikit sangat.anak tak sempat abis bakar dia dah bedal dulu...
Laporan oleh: syasya79
My_muffin
30-03-2011
ni hasil pertama oven baru ku... thanx yani..suke..
Laporan oleh: syamjie05
Picture_007
31-03-2011
Sedap muffin ni..tapi napa erkk..bahagian atasnya keras sikit bila da sejuk..dalam lembut..boleh sapa2 bantu saya?
Laporan oleh: lina71
020420114422-001
02-04-2011
1st time buat muffin.Alhamdulilah menjadi.guna cup yg saiz kecil sekali dpt dlm 50pcs..thanks yani resepi yg simple & sedap sgt
Laporan oleh: mamafisa
Dscn1515
04-04-2011
sedap... terasa kecoklatannya.....!
Laporan oleh: ibu_safeyya
Dsc00250
11-04-2011
Baru buat tadi. Alhamdlillah, adik2 suka. :) Thanks to Kak Yani sudi berkongsi resipi. Paling best, resipi ni simple.
Laporan oleh: shazahidah
C
15-04-2011
akhirnya...setelah percubaan pertama tak menjadi, Alhamdulillah percubaan kedua membuahkan hasil...sodap~!~ tengkiyu kak yani.. :)
Laporan oleh: nOOrsha
P1010647
29-04-2011
letak dalam paper cup kecik2 je senang nak ngap..
Laporan oleh: ogy_alif
Muffin_coklat
05-05-2011
first time buat mmg menjadi.. sedap sangat sebab sungguh kaya dengan coklat..
Laporan oleh: yuhanayunus
Dsc00769
23-05-2011
muffin yang senang dibuat dan sangattt sedappppp....
Laporan oleh: mass80
Muffin_coklat__small_
14-06-2011
Thanks! sangat mudah dan sedap...
Laporan oleh: LadyNor
Mufin_coklat
07-09-2011
terasa sungguk kecoklatannye.. sesuai utk chocolate lover..
Laporan oleh: ieyra
Muffincoklat
31-10-2011
Saya nak ucap terima kasih kpd Yani.Mudah,Menjadi dan Sedap.Nak buat utk kenduri sepupu bulan Nov ni...cuma nak tanya Yani, kalau kita nak guna dark coklat,boleh pecah 150g coklat bar dan 50g dark coklat tak?
Laporan oleh: rosnita rashid
382684_2342030842014_1587247665_2261645_2025178475_n
08-11-2011
mmg sedap....br cube mlm td....buat setengah adunan je....cbb nak cube....dan hasilnye..mmg maveles....hb n anak2 suke..sekelip mate je habis....tq...cbb kongsi resepi
Laporan oleh: bndsya
396137_10150481779908369_750668368_8667964_560526369_n
16-01-2012
nie lah hasil nyer muffin saye..sungguh sedap..senang je buat..tq ^__^
Laporan oleh: lynnYus
Muffin_coklat
29-08-2012
1st time cuba terus jadi.. tapi saya buat yang mini.. so lagi cute and senang nak makan, sekali ngap je...
Laporan oleh: dilaraaz
Muffin_coklat
29-08-2012
1st time cuba terus jadi.. tapi saya buat yang mini.. so lagi cute and senang nak makan, sekali ngap je...
Laporan oleh: dilaraaz

buat kecik2 ni cepat abih.. org tak teragak2 nak try.. sekali dah ngap tu mesti nak lagikan...

Imag0383-1
13-12-2012
topping letak cream cheese. lebihan bt cheese tart smlm... juga resepi dr yani... tq yani... kedua- dua resepi mmg best
Laporan oleh: nhafiza_mj

Ur welk..nhafiza

Img_6491_tonemapped
17-02-2013
sedap sungguh!kaya dengan rasa coklat.next time leh projek lagi.tq k.yani =)
Laporan oleh: diniesd

Sesuai utk peminat coklat..

Muffin_coklat
11-03-2013
tried...:)
Laporan oleh: rsz123
20131001_232327
01-10-2013
tq yani.. dah 3 kali buat.. ni 1st time decorate plak... yummy..
Laporan oleh: deqnur78

Komen (234)

23-10-2006, skyblue komen :

Hi Yani, kat mana u beli bekas muffin ni? looks nice!!


23-10-2006, yani komen :

skyblue.. i beli kat 100 yen shop kat sini.


24-10-2006, skyblue komen :

yani tinggal kat jepun ke?


24-10-2006, yani komen :

skyblue, ya .. sekarang i kat jepun.. u pernah ikut ur boyfriend balik jepun ke?


25-10-2006, skyblue komen :

belum lagi, tahun depan... march maybe. macam mana life kat jepun? yani ada blog tak?


26-10-2006, yani komen :

skyblue , nanti i tinggal link kat your blog ..k


30-10-2006, batrisyia komen :

k. yani ni pandai masaklah!! banyak betul resepi yang k.yani bagi... boleh kasi email x?? kita nak kenal lebih lagilah...


31-10-2006, ApEk`D komen :

kak..yani... apek suka..dgn resepi yang ada gambar cam nie...yer la..bila ada cara bergambar ..semangat nak buat tu...terlalu tinggi...nak tanya sikit... kenapa dalam resepi lain nak buat muffin kena guna susu segar..apa fungsinya ye kak yani...raya nie..semua resepi yang kak yani ..apek dah test... yang paling suka crem puff kak yani. waaalahh...


31-10-2006, zawiah komen :

nampak senang dan simple,nak cubalah buat anak2 suka sangat muffin ni


01-11-2006, zeera komen :

hi Yani,.. Selamat Hari Raya.. Yani, bila nak buat Cotton Cheese cake?.. I nak mintak resepi buleh tak?


07-11-2006, yani komen :

hi Zeera.. masih tak terlewat rasanya nak ucapkan selamat hari raya.. sorry lambat balas, akhir2 ni sibuk memanjang.. sekali lagi minta maaf, hari tu i tersilap. Rupanya resepi yg i ada ni cottage cheesecake bukannye cotton. :p


07-11-2006, yani komen :

ApEk`D.. alangkah bestnye kalo ApEk`D ada kamera ... boleh tengok masakan yg dah ApEk`D masak.. tak dpt merasa, dpt tengok gambar pun jadilah.. :).. kat jepun ni susu cair tak banyak... tak macam susu segar. Susu segar memang senang nak dpt dan boleh pilih yg mana lebih sedap. Lagipun susu cair kat sini mahal.. sebab tu kalau resepi akak banyak guna susu segar.


07-11-2006, yani komen :

batrisyia.. pls check ur email


11-11-2006, qusyaini komen :

hi yani. sy da try wat muffin tu. memang sedap


11-11-2006, qusyaini komen :

lagi satu nak tanya, kalau masak muffin tapi tak naik bila frist bakar nape ek?


11-11-2006, yani komen :

tahniah qusyaini.. takde gambar ke :).. pasal soklan tu.. kurang faham sket.. utk resepi ni qusyaini buat 2 kali bakar ke?.. adakah bakar utk muffin yg sama atau muffin yg berbeza?... qusyaini panas dulu ke tidak oven sebelum bakar muffin ni.. kalau tak panaskan dulu mungkin sebab tu lah yg 1st bakar tu tak naik.. dan yg 2nd atau seterusnya tu naik.. yg seterusnya tu naik sebab oven dah panas..


14-11-2006, Jay Anne komen :

kak yani, anne buat pun xnaik. jd kelepek je. tp mmg sedap. mmg menjilat jadi la. cuma rupa dia xberapa cantik. masa dlm oven tu anne nampak dia naik bila dh nak dkt 20 minit tu dia turun balik. anne mmg suka buat muffin. any muffin yg sedap lg??


15-11-2006, yani komen :

Anne .. selain masalah yg kak yani gitau kat atas tu.. mungkin juga sebab telur yg digunakan.. biasanya telur yg digunakan untuk buat kek or muffin ni mesti berada dalam suhu bilik. Biasanya kalau akak nak buat muffin or kek ni pada esoknya.. mlm ni dah akak bawa keluarkan dr peti ais... emm selain dr tu tak tahulah pulak..


16-11-2006, Jay Anne komen :

Anne mmg dh noted psl telur tu. mmg b4 this anne selalu gak buat kek ke biskut, anne tau la mmg pakai telur suhu bilik. this is 1st time tried buat muffin. look easy kan. but tu la. tp FYI anne pakai butter xpakai majerin. is it possible b'cos of that. may be butter more liquid than majerin bila kita panas tu kan. anyway. this weekend i'll try again. cos mmg sedap.TQ kak


16-11-2006, yani komen :

so now you know kan... apa masalahnya.. gabatte... hopefully lepas ni muffin u akan menjadi. Tuan resepi sebenarnya susah nak bagitahu apa masalah kalau org lain buat tak menjadi.. sebab dia tak tahu macam mana cara org lain buat tu.. Terpaksalah org yg mencuba tu fikir sendiri mana silapnya... macam ni lah dikata belajar dari kesilapan.


16-11-2006, azimah mohamad komen :

kak, saya ingat nak buat muffin utk bagi kat tetamu masa adik kahwin nanti. kak yani ada resepi yg jimat kos tak? sebab kalau pakai susu segar ni, kos banyaklah. saya nak buat dalam anggaran 500 org makan. tq.


17-11-2006, yani komen :

azimah.. kalau nak guna resipi ni tukar kepada susu cair pun boleh rasanya.. saya guna susu segar sebab kat sini harganya lebih murah berbanding dgn susu cair. azimah tryla buat sikit dulu guna susu cair.. tengok macam mana rasanya.. ok ke tidak...


17-11-2006, hanis komen :

ooo...telur tu rupanya ada kaitan ye. patutla buat selalu tak naik. dah naik turun balik. ingat sbb terlebih/terkurang baking powder. lenkali boleh la try pulak


20-11-2006, ApEk`D komen :

nie...nak kongsi sikit apasal...setenggah org buat muffin tak naik.... salah satu sebabnya...suhu oven tak setabil...maksudnta.. *oven belum panas sebetullnya ...panaskan oven dalam..15 minit,... * pastikan anda ..tidak buka oven kerap kali...ketika muffin ada dalam oven... biarkan saja ..muffin tu *tiba masa baru lah buka oven dan jgn tergesa2 nak buka oven tu biar kan seketika..lepas bunyi.. *kalau nak tau...muffin nie..yang paling jimat nak buat....dan tak leceh...serta hasil yang sedap... *penggunaan butter atau majerin tidak ada kaitan kenapa muffin bantut... * lagi satu...nak mudahkan anda ..kalau tak nak guna baking powder ...silalah gunakan tepung naik sendiri...jenama blue key tu....tak yah risau2 lagi muffin tu pahit ..ok..


20-11-2006, ApEk`D komen :

kak yani jgn mare..... yer... apek tulis cam tu pasal..dari penggalaman..sendiri..tu yng nak konsi ..tu...eeeee.....nie nak kasi tau kak yani...apek dah buat 2000 muffin nie..utuk majlis kawen...semua ..kata sedap... kiranya muffin nie...boleh tahan lama...dalam...4 hari masih elok...lagi...dan lembut... ok..kak...org ..nak ucapkan terima kasih bebanyak..kat akak...selamat maju jaya,,...(jumpa lagi)


20-11-2006, yani komen :

ApEk`D .. takde nak marahnye.. seronok lagi adalah.. takyah dah akak dok fikir naper org lain buat tak jadi.. sedangkan akak buat ok je.. <br/>huyooooo 2000 biji.. ni dah lawan taukeh..heheh.. nak banyangkan sat.. rupa muffin ApEk`D yg 2000 biji tu... bestnye kalo dpt tengok gambar...


21-11-2006, ApEk`D komen :

kak yani...apek letak muffin tu dalam..bekas plastik bulat ..( kalau kat malaysia ..org panggil bekas tapai).. apek buat 2 hari tu pun sebab guna oven yang besar...dan tenga pekerja semua kawan2 rapat..dalam 5 org..yer la...apek nie tenggah sarat gandung akak..tak larat nak buat sorang2 sebab dah niat, tu yang..berusaha buat..untuk ..sahabat karib. tapi apek puas hati...tq kak yani...atas resepi..nie...ada gambar nanti apek..bagi yer...


21-11-2006, yani komen :

ApEk`D , good idea boh dlm bekas tapai(tapi akak tak dpt idea macam mana bekas tapai sekarang ni.. setahu yg balut dalam daun tu je.. nanti tempeklah gambar.. selain berkongsi resipi, berkongsi idea pun bagus juga .. |^_^|


22-11-2006, azimah mohamad komen :

wah apek, boleh tak nak minta resepi muffin yang apek buat tu? zimah ni pun tengah sarat mengandung, itulah...sebab dah janji dengan adik setahun dulu, ingatkan nak resepi yg mudah2 aje. zimah pulak buat sorang2, oven pun kecil jer. apek bakar muffin tu terus dalam bekas tapai tu ke atau dlm cup muffin. sebab kalau bakar dalam cup muffin tu, tak cantik rupa muffin tu. kembang semangkuk..tq


22-11-2006, rogayah komen :

boleh x dapatkan link yani atau blog or e mail dia


24-11-2006, ApEk`D komen :

hai, azimah..taniah.( baby sulung ke...) ok...resepi tu resepi kak yani yg nie..lah muffin coklat takyah pukul sampai kembang... kalau tak nak muffin tu...kembang letakkan cup muffin tu dalam ..loyang yang ada lubang2 tu...nak cita pun tak pandai macam mana rupa loyang tu... tapi apek tak bakar muffin tu dalam bekas tapai...tapi..bila muffin tu siap..baru isi dalam bekas tu...dan hias reben bagi menarik...


24-11-2006, ApEk`D komen :

hai kak yani... mungkin ini org kata rezeki anak ..kan... yer lah...sekarang nie.. apek ada terima tempahan untuk buat muffin.nie...tapi tu lah ..sama ada larat atau pun tak nak buat ..kerana..due apek makin dekat tinggal 4 minggu je lagi..kang tenggah kalut ..buat muffin... baby lak nak kuar...tapi apek ..jenis tak leh nak duduk diam.. lagi pun suami apek suka gak..main masak2 nie dan suka duduk dapur... mana tak nya ..bila cuti jer ..apek suka..masak yang bukan2...test resepi2 yang baru... dan suka..bagi jiran2 kawan2 kalau ..resepi ...menjadi...(aktiviti hujung minggu) tapi sejak ahir2 nie..apek selalu ..masak ikut resepi2 kat ruangan web nie... rasanya setakat nie..tak menghapakan.. semuanya..sedap ..terutama resepi dari kak yani..(kak yani apek mintak izin..ambik resepi kak yani nie..untuk..bisnes kecil2lan..kami) TQ.....:)


24-11-2006, sharinaz komen :

yani, kenapa bila dah masak atas dia keras???


24-11-2006, yani komen :

seronoknya dgr ApEk`D nak buat bisnes guna resipi ni.. nanti dah berjaya jd usahawan muffin coklat tu jgn lupa kat akak tau...heheh... <br/> ApEk`D pun nanti bakal dpt baby sulong ke?.. tahniah! boy or girl?.. <br/> sharinaz.. soklan ni kena tanya ApEk`D.. dia dah master dlm buat muffin coklat ni.. mungkin dia tahu naper..


26-11-2006, lindw komen :

mmg kat malaysia nih susah nak carik muffin cup yg kawaii cam dlm gambar tuu.. susah sesgt tu psl terbantut jer usaha nak buat muffin yg mudah nih.. bagus gak idea letak dlm bekas plastik tu


26-11-2006, yani komen :

lindw... rasanya kat msia lagi senang kot dptkan muffin cup yg cantik2.. pernah tengok dlm fotopages or forum kat net ni yg guna muffin cup yg cantik2 utk buat cupcake yg cantik berhias tu.. try cari kat kedai yg jual alat2 utk buat kek ke?...


26-11-2006, yani komen :

ataupun lindw.. boleh guna muffin cup yg kertas nipis tu dan letak dlm acuan muffin maca yg nure buat kat resipi muffin dia tu http://www.myresipi.com/top/detail/568


27-11-2006, lindw komen :

ooo mcm yg nure buat tu.. ok will try next weekend lak.. klu jadik nnt leh taruk gamba kat sni.. baguih betol myresipi.com nih!!


28-11-2006, sharinaz komen :

second time buat after 20mins terus off oven..hasilnye still keras kat atas compared to bahagian dalm mufin ... apek'D tolong advise since Yani pun suruh tanya you..


30-11-2006, wana komen :

kak yani, muffin ne mmg sedap....wana tak sangka menjadi.. mmg mula-mula kluar oven tu sedikit lembik tp lama-lama die keras sendiri... ada yg lembik sikit walaupon dah lama sejuk tp anggap je yg lembik tu topping coklat... hehehe...sedappppp... tp nak tanya le...selain guna coklat bar, blh tak kita ganti dgn yg lain misalnya koko ke...sbb satu bar cuma blh dapat 8-10 biji je...


30-11-2006, yani komen :

wana.. mungkin yg muffin yg wana letak kat tepi dlm dulang oven tu yg jg lembik sket.. kalau nak semua elok.. dekat2 nak masak tu ubahkan kedudukan muffin yg kat tepi ke bahagian tengah dan sebaliknya.. kalau nak ganti koko rasanya kurang sedaplah.. coz muffin ni sedap sebab coklat yg banyak diguna tu la..


30-11-2006, Lilydvalley komen :

Yani, bila u nak balik mesia? boleh kirim muffin cup yg kawaii tu x? Kat Nihon, 100 yen dpt berapa cup?


01-12-2006, lindw komen :

agak2 letak muffin tu dlm aluminium foil boleh ker?..


01-12-2006, yani komen :

Lilydvalley.. lambat lagi nak balik msia.. mungkin setahun lagi kot di sini.. 100yen hanya 8 cups je.. mahal lah kalau tukar ke RM.. <br/><br/> lindw.. kalau susah2, guna loyang kek pun boleh.. jadilah kek coklat..


02-12-2006, ayna komen :

kalau x guna coklat masakn tp gune serbuk koko blh ke.. klu blh berapa byk? tq.


02-12-2006, Mat Gebu komen :

yani coklat muffin u, betul2 pure chocolate laa sedap hmm sesapa pecinta coklat i rekomenkan muffin nie sure tak leh tido malam sebab teringat-ingat rasanya tul tak yani................


02-12-2006, yani komen :

ayna.. rasanya tak bestlah kalo resipi ni diganti dgn serbuk koko.. <br/><br/> mat gebu... hahaha u ni ada-ada je la.. err u dah try ke belum.. kalau dah mana gambarnye?..


04-12-2006, Mat Gebu komen :

Yani tu i dah letak gambar muffin cekelet yang i buat. Mangkuk muffin lawa tak de lah i cuma ada mangkuk muffin paper kaler putih tu aje hmmm... tapi oklah kan.. syok kan yani bila tengok muffin tu macam gunung berapi nak meletup dalam oven. Oh ye i taburkan badam cincang sebelum bakar, saja lebih2 buat biskut raya ari tu.. ok kalau i cuba resepi u yang lain, nanti i letak gambar ok..... selamat memasak yani..............


04-12-2006, yani komen :

mat.. i dah lama berkenan muffin cup tu tau.. selalu tengok kat fotopages org msia guna cup tu.. sampai i pegi intai2 kat sini.. banyak kali i dok pi intai kat supermarket.. at last i jumpa juga.. tapi yg kecik je.. dah beli tu sayang pulak nak guna.. kena tunggu special day nanti kot..


04-12-2006, Mat Gebu komen :

Setuju dengan yani muffin cup yg lawa2 guna untuk special day je kan. Tapi yani kalau yang dok KL tu senang laa sebab kat sana kedai jual benda2 macam nie banyak,nie i dok JB kedai jual bahan kek pun tak de jual yg lawa2 mereka kata tak laku. Muffin cup kaler putih dan bertahun kat kedai tu i je yg beli satu kotak ada 250 cups sekitar RM20+. Itu pun kalau nak buat muffin untuk makan i cuma gunakan ia sebagai acuan je dalamnya i bubuh paper cup biasa jimat sikit yelah lepas makan pun dibuangkan jadi tak delah ralat sangat.


05-12-2006, Mat Gebu komen :

Yani nak tanya u lah sikit, barang Noritake harga dia ok ke kat Jepun tu...............


06-12-2006, yansani komen :

tu bukan cup aiskrim ke? tak terbakar ke masuk oven?


06-12-2006, y'da komen :

kak yani, nak tanya la, kenapa muffin naik tapi tak pecah(overlapping)dah byk kali bkr pun jadi jgk. sekali bakar tak semua naik.tolong la kak yani......


06-12-2006, yani komen :

dah ikut semua cara2 tu ke?.. kalau dah tu tak tahulah kenapa.. saya buat tak pernah jadi macam tu.. sorry :(


06-12-2006, yani komen :

yansani .. cup yg saya guna tu ke?.. cup tu memang utk cake.. kat cup tu pun ada tulis "gateau".. kalau tak silap dlm bahasa french pun maksudnya kek


06-12-2006, Mat Gebu komen :

Yani tadi mat baru bagi resepi u kat kakak mat. hmm ari tu masa mat buat dia tak de so tak dapat leer nak mencuba... jadi mat bagi jelah resepi yani kat dia untuk dicuba. Oh ye lagi satu, masa mat buat muffin coklat nie tak de pulak lepas bakat tu lembik ke, just nice aje, bakar 20 minit and hasilnya xcelent.... texture dia pun lawa je bersarang macam kek, tapi sarang dia besar2 skit kan seakan2 roti. Raya haji nie nak buat lah 3-4 adunan byk skit kan......


06-12-2006, yani komen :

tu la.. mat, masa i buat pun takde masalah.. sebab tu tak tahu nak jawab bila org lain ada masalah dgn muffin ni.. cewahh.. rajinnya mat masak.. kalo dok sebelah rumah mat ni mau nye dr pagi sampai ke ptg dok beraya kat umah dia..heheh..


06-12-2006, ninas komen :

em nampak menarik resepi ni. pastu cam senang je nak buat. tu yang cam tak sabar je nak try.


07-12-2006, Mat Gebu komen :

ninas elok u try tak rugi...... i bukan kempen nie tapi sebab dah buat ishhh.. kalau hotel sure harga mahal muffin cam nie yelah pure chocolate bukan serbuk koko yg koman2 tu...............


08-12-2006, zeera komen :

Yani, boleh i dapatkan add blog u? emel me @ zeera_abadie@hotmail.com


09-12-2006, yani komen :

zeera..plz check ur email


10-12-2006, Mat Gebu komen :

yani, mat pun nak jugak add blog u laa. email mat ----> ibnu_sina0760@yahoo.com


12-12-2006, lindw komen :

time buat td timbul satu pertanyaan.. biler letak telur & tepung dlm adunan coklat tu.. masih nak buat double boiler ker?.. atau just kacau kasi sebati?


12-12-2006, yani komen :

lindw.. masa double boiler tu hanya letak coklat dah butter. Cairkan dulu coklat.. kemudian letaklah butter.. biar sampai butter cair. Pastu angkatlah mangkuk tu keluar. Pukul pula telur dgn gula.. tak payah kembang..cukup sekadar gula tu dah sebati. Kemudian masukkan telur ke dalam coklat. Kacau lagi sampai sebati. Pastu ayaklah tepung dan baking powder ke dlm mangkuk coklat tu.. kacau biar sebati.. ikutlah arahan yg seterusnya..


12-12-2006, lindw komen :

gitu ker.. ok tima kasih byk2 nnt saya buat & snap gambar lg..


12-12-2006, lindw komen :

comel muffin haXira tu..


13-12-2006, nuarliesya komen :

yani,kalau kita letakkan muffin ni kedlm mangkuk yang org buat lompang tu blh tak?agak2 jadik ker tak


13-12-2006, tactical_sea komen :

Saya dah try buat. memang sedap giler. anak2 pun suka. tak sempat nak tangkap gambar dah licin. Dah siap bakar je, kena sapu bersih.


13-12-2006, yellowgirl_park komen :

saya dah buat muffin ni....ternyata sedap! cuma bahagian bawah tu hangus sikit mungkin sebab terlampau panas. saya ikut suhu oven 170 tapi mcm over sangat. mungkin sebab jenis oven tak sama kut.... anyway thanks yani. mak saya puji muffin tu mcm beli kat kedai hehehe


14-12-2006, Mat Gebu komen :

nuarliesya. mat rasa kalau u guna cawan utk buat lompang yg jenis porselin tu boleh kot, alas dalam dia dgn paper cup yg kecik skit sure blh dpt byk muffin tu and lagi satu muffin tu kalau jadi mesti kecil dan cute utk kanak2.. sesuai beno utk parti hari jadi........


15-12-2006, amaruszati komen :

salam perkenalan semua. ini kali pertama saya log in untuk komen. dah cuba resepi yani, sedap. tapi yang saya buat tak merekah seperti dalam gambar yani tu. guna api atas bawa atau bawah saja? tq


16-12-2006, Mat Gebu komen :

amaruszati boleh mat mencelah sikit. Kebiasaannya lah kalau mat buat muffin nie guna api atas dan bawah macam biasa kita guna utk bakar kek atau biskut (kecuali kek lapis). Muffin u tak merekah tu mungkin terlebih gaul kot masa lepas u ayak tepung dgn baking powder atau pun oven tak cukup panas. hmm tapi itu semua "kemungkinan" aje apa2 pun jgn putus asa u cuba lagi dan ikut procedure dia betul2, mat pasti hasil dia menjadi dgn elok.


16-12-2006, yani komen :

mat.. tq tolong jawab soklan amaruszati tu.. i memang tak tahu kalau tanya pasal oven api atas bawah ni.. sebab i guna yg jenis oven microwave.. so takde pun kena pilih api tu.. yg kena pilih sama ada oven ke or microwave.


16-12-2006, haXira komen :

eh kak yani.....camne rupe oven microwave??...tak penah nampak pun.


16-12-2006, yani komen :

rupa microwave oven ni macam rupa oven biasa juga.. takde plate kat tengah macam microwave.. cuma ada fungsi utk microwave


16-12-2006, Mat Gebu komen :

rumah mat microwave tak de, cuma ada oven yg betul2 oven tu (hehehehe). jadi nak guna microwave nie alah hai tak reti, biasa laa old pesen lagi .....tapi kan yani itu mat tak kesah cuma yg kesah sekarang nie nak beli bread maker laa ishh tgk gambo je pernah yg realnya lom pernah tgk lagi.. ish tak leh jadi nie.............


16-12-2006, amaruszati komen :

tq mat. saya akan cuba lagi


17-12-2006, rosbiru komen :

saya nak cuba! saya nak cuba! :)


24-12-2006, rogayah bostamam komen :

hari ini saya dah cuba buat muffin ini dan rasa sangat sedap anak saya makan 3 biji dan semua anak saudara saya suka siap minta resepi lagi.10q yani.......


12-02-2007, hzasabrina komen :

dh try..kita tmbh peanut butter kt atasnye..sedappp sgt..


21-02-2007, perdana komen :

Dah buat 2 x . Cooking choc diptg. kecik dan jadikan ala inti lagi best yani - anak2 kata best tp mak dia x blh amalkan.


23-02-2007, nurdiana komen :

should i call u kak?? hurmm... anyway kak yani..mekasih. dh byk kali sgt2 try.semua org ckp sedap.. thanks a lot.


26-02-2007, miza komen :

kak yani, sedih betolah miza dah buat mufin ni semlm tp kn tersilap isi 3/4 penuh so ape lagi dia melimpah keluar abis comot yg terkeluar tu jd cokies tp still boleh makan.nak kena buat semula lah tak puas hati sgt itu ari masa buat coco banana mufin kena isi 3/4 itu yg langsung buat mufin ni isi 3/4 juga..


01-03-2007, nOOrsha komen :

salamX...kak yani, i ada cube wat muffin ni last week....nak tanyelaa, nape bile bakar tu di naik cantik... tapi bila kuarkan dari oven die terus mendap ke bawah... pastu jadi berlompang pulak kat tengah²... erm... sedey tul.. tapi still ley makan laa....cume die jadi macam 'bantat' je... tapi memang da ikut sebijik² dalam resepi tu.. nape ea?


01-03-2007, aby komen :

aby pun problem macam noorsha gak,tak tau silap kat mana,tapi nanti nak cuba lagi sampai jadi..tapi rasanyer memang sedap :)


02-03-2007, yani komen :

@miza.. good luck utk lain kali tu... >> @nOOrsha&aby.. emm tak tahu nak kata apa.. hari ni i try semula resipi ni dan ikut step by step yg i tulis ni.. no. prob. ok je.. so tak tahulah nak kata.. try lah buat sekali lagi.. try buat separuh dulu ke..


05-03-2007, miza komen :

kak yani, miza buat kali ke2 poblem nye same cam aby dan noorsha.. berlubang mase dlm oven tu punyalah naik tinggi tp makan sedap tak tahu lah mane silapnye tp mmg dah ikut step ... sebab sedap tulah semangat nak cuba lagi..


06-03-2007, leotsene komen :

hi sis yani! kite dah cuba resepi muffin nih..mmg best sesgt! first time wat terus jd..pastu 2nd time wat semlm utk party kat umah nih..kawan2 sume kata sedap..drg siap mintak resepi :) thanx for the wonderful recipe! btw..kite pun kat jepun gak tp nk balik dah akhir lan nih :)


13-03-2007, atila komen :

kak yani. atila dah try buat mufin ni. sedap mereka kat, tp tak puashati sbb bahagian atas mufin agak keras sdkit. kenape ye. tolong jawab k.yani. tq.


14-03-2007, yani komen :

atila.. happynya dengar bila kata muffin ni sedap.. emm pasal keras kat atas tu tak tahu nak kata.. sorry ye..


29-03-2007, skyblue komen :

yani.... i baru siap bakar muffin ni, kali ni i buat mini juga. Terlupa nak buka tingkap n pintu (dekat musim sejuk)... bau coklat tu masih linger kat dlm rumah... mengancam! mesti sedap. i kasi laporan besok, sbb dah time tidur ni.


03-04-2007, mamasexy komen :

i suke muffin..Kalo nak wat mufin x yah pakai mixture machine ker? Pukul guna tangan jer ke?


09-04-2007, nazahiriah komen :

muffin yg saya cuba ni, guna serbuk koko..adjust berat tepung + serbuk koko sama dgn berat tepung dlm resepi yani.. mamasexy, tak yah pakai mixer pun tak per..sbb tak perlu nak kembangkan telur and gula..cuma sebatikan ajer..guna spatula and whisk dah memadai... kan yani kan?


09-04-2007, yeeha komen :

yeeha dah buat cmner nk msk kan gambar. sy ni bdk br belajar.


09-04-2007, yani komen :

yeeha.. klik Tulis Laporan" sebelah gambar muffin kat atas tu..


09-04-2007, princessharyati komen :

aik.. i kene buat muffin ni.. mana tau MIL pun puji i nanti... mesti mesti buat


19-04-2007, akizila komen :

mcm teringin nk buat jer..kalo guna serbuk koko leh x??malas nk double boil choc masak tue..hehehe..:)


23-04-2007, Natto komen :

Kak Yani, kita ni baru nak belajar buat muffin, tp tak tahu step yg nak cairkan coklat tu, "double boiler" apa tu? Minta tunjuk ajar....


26-04-2007, are3646 komen :

sedapp....aniq mkn sampai 4 biji..dpt 15 biji guna muffin cup kecik jerr.


26-04-2007, yani komen :

are... aniq nak cepat besarlah tu.. hehehee


11-05-2007, damnmachine komen :

urmm..nape bile sy buat..bakar dlm 10 min dier naik tp xlame tu dier trun blk..mayb sbb saye gune gula castor ker?? spatutnye kene gune gula icing eh??


11-05-2007, yani komen :

damnmachine.. emm x tahulah naper.. kalau gula jenis apa pun rasanya takde masalah.. saya guna gula halus.


17-05-2007, pinkaddict komen :

pink rasa pink tau nape tengah tu cam blubang..td pink buat muffin tp bukan yg nie tau, yg lain..first2 half adunan yg pink buat, pink kacau2 cam biasa jek, kasik sebati, another half pink pakai mixer kasik ringan abis la.. so hasilnya, yg x pakai mixer tu jadik moist sket, berat sket n another half jadik ringan n berlubang cam bahulu.. tp pink rasa yg moist sedap lagi la, kalu x rasa cam makan angin jek.. :) nnt pink try resepi kak yani plak k.. pink sbenarnta x bape suke choc sgt, tp bla baca semua kata sedap, mesti cuba gak nie.. heheheheee..


06-08-2007, noore komen :

saya dah cube...mmg seedap =) nyuum nyumm..


07-08-2007, eza_sendoh komen :

addooii saya neh tak reti masak...tapi saya nak bwat jugak muffin neh...tapi saya tak tau double boiler tu ape....bley terangkan tak


08-08-2007, sis_74 komen :

cik eza.....dari pengetahuan sis yg cetek ni kan....ni nak habaq mai...double boiler tu....."mesti ader 2 bekas.....1 bekas letak atas dapur diisikan air....then letak lagi satu bekas atas bekas yg diisikan air tu...so kita masak kan cooking coklat tu...dlm bekas yg diatas tu...supaya coklat kita tak hangus.....sekian time kasih..kalau tak paham jugakk...cek pon tak tau laa nak habaq lagu mana lagii...hehehe


08-08-2007, yani komen :

tima kacih cik sis_74.. dah betul lah tu.. harap eza dpt faham..


09-08-2007, sis_74 komen :

first time buat resepi muffin yani tu.....menjadi lak tu.....seronok tak terkira..tq yani...muffin tu buat tuk my birthday boy 5 ogos baru2 ni...:)..


17-08-2007, redmummy komen :

k.yani..smlm saya buat...sdap...tp nape muffin nyer turun yek? tgh2 tuh dia jatuh la...huhuu....apa yg silap...?


03-09-2007, comelbest komen :

mane nak dapat cup tu yer matgebu dan rozee21??


13-09-2007, zura5777 komen :

nak tanya... coklat masakan brand apa yang sesuai untuk resipi nie?


21-11-2007, AlongRoz komen :

Hello Yani. Along baru je join member tadi. I puji you sebab very generous utk share resipi2 yg best. Insyaallah I will also post my favourite resipi later. Masih terkuil2 nak check cara2 nak post resipi.


23-11-2007, maniskoko komen :

Hi Yani, kalau i nak masuk kan walnuts dlm muffin kena toast dulu ke kacang tu?


29-11-2007, suzieshah komen :

yani, saya nak tanya, smlm saya 1st time buat..tp masa bakar tu mmg npk cantik..naik n gebu.. bila dh masak dia ke dalam, kenapa ek? rasanya sukatan dh betul.. tp rasa dia mmg sedap la...


01-12-2007, shikinma70 komen :

shikin nak tumpang tanya, disingapura dimana nak cari double boiler yang kecil?


01-12-2007, shikinma70 komen :

sorry soalan tak lengkap, maksud shikin periuk double boiler


10-12-2007, riena komen :

nak mintak tolong kwn2 yg sudi menolong. dah 2,3 kali riena buat tp asyik tak jer. Bila masak dia jadi ke dlm. Selalunya kalau buat resepi kak yani selalunya mmg jadik je. Tolong sapA2 YG BULEH MEMBANTU. Walaupun tak menjadi tp rasanya mmg sedap....tu yg geram je...


12-12-2007, cruises komen :

sebab muffin tu jadi ke dlm,,,sebab tak letak tepung penaik..senang guna tepung naik sendiri lg senang...kita selalu buat...jadi je....satu lg..klau buat muffin@pun kek ni jgn selalu nak g tengok je...anggar kan masak dlm 30minit, baru g tengokkk...sebab bila asyik bukak je.....tu yg dia kecut ...


12-12-2007, cruises komen :

klau nak lagi cantikmuffin tu same naik je..kita mesti pukul telor sahaja dulu..bila dah nmpak putih2 skit baru masuk gula...pukul satu pusingan, atau pun rata.....nanti cantik lahhhh muffin tu..insyallah sy dah cuba,.....


17-01-2008, sasszi komen :

buat petang semalam...memula buat satu adunan...satu adunan dapat 8 biji...pas tu buat satu lagi adunan...tak sempat snap gmbr dah habis...my son yg 2 tahun makan sampai 4 biji...memang sedap sangat...thank you yani...


21-01-2008, oven komen :

dah buat tp keras la pulak.ntah mana silapnyer.kna cuba lg.


27-02-2008, Cik Has komen :

Baru jap tadi buat, menjadi.........1st time cuba resepi K.yani. Dapat 11 biji.cantik bila masak naik dan gebu. Anak dah mkn satu, katanya sedap!!!.Thank U K.Yani.


29-02-2008, Lady V komen :

Elo yani..i try wat mula2 tu ok..tp terhangus plak sket! mayb cuz i guna mcrowave..i da many times wat muffins tp msti hangus.Adakah dsbbkan i guna mcrowave? suhu dia x sama dgn oven la..


29-02-2008, Lady V komen :

Elo yani..i try wat mula2 tu ok..tp terhangus plak sket! mayb cuz i guna mcrowave..i da many times wat muffins tp msti hangus.Adakah dsbbkan i guna mcrowave? suhu dia x sama dgn oven la..


21-03-2008, nejinna komen :

nak tny kat yani..nejin dah buat aritu tp xjd..keras bhgn atas n bawah cam basah sgt..sebab nejin gune microwave ke?dah byk kali test buat kek coklat dr web nih tp jd yg same..so nejin rase myb sbb microwave...ade pae yg buleh ubah x?


26-03-2008, linot komen :

wahhhh...mmg double thumb tuk muffin ni, sdp. Tp saya wat terkeras, over bake lak...hehehhehe. resepi yani mmg best je.


23-04-2008, suteraputih77 komen :

saya ada belajar wat muffin tapi ada yg kukus ada yg bakar... yang mana ekk paling sesuai untuk dijual


02-06-2008, ellyzwin komen :

alamak..saya buat x naiklah...kurang baking powderke..


08-06-2008, shaena komen :

yani, shaena dah buat, waktu dlm oven, punyalah naik cntk, excited giler nak rase, tp lps klrkan, dia masuk ke dlm, dah xcntk rupa dia, sedih sgt, namun begitu rasenye tidak mengecewakan, sedap sgt.kene try buat lg kasi cntk.instruction semua dah ikut.adakah pukul dgn senduk or machine memainkan peranan? coz i pukul guna senduk je utk resepi ni.


24-06-2008, budak comel komen :

nak tanya yani.. - nak bakar muffun nie berapa yea suhu dia.Takut panas sangat kang x jadi lak..Berapa lama masa di ambil yea. - yani bagi resipi nie boleh dapat berapa cup cake yea. - ingat petang nie nak buat


24-06-2008, yani komen :

shaena.. dlm buat muffin ni saya x guna apa2 machine pun.. cuma guna wisk utk pukul telur..


24-06-2008, yani komen :

budak comel .. dlm resipi kat atas tu saya dah tulis suhu dan masa utk bake muffin ni.. kalau ikutkan saiz bekas yg saya guna tu.. dpt ler dlm 10 biji..


07-07-2008, zila66 komen :

hai yani...sy nk sgt buat muffin ne..tp..x ada alat penimbang...bleh x pkai cwn...ada ssiapa yg tahu..tolong....t'kasih.


07-07-2008, yani komen :

uhuhu...zila66, x leh nak tolong.. saya x pernah guna cwn utk resipi ni.. sorry ye


08-07-2008, zila66 komen :

iskiskisk....sedihnyee.........kawan2 lain mmane?..YANI ...t'kasih..nk tya sikt lg.ada x muffin dmy resipi ne yg guna cwn...(jgn mare)...apa2 pun t'kasih byk..


08-07-2008, yani komen :

zila66.. search la kat MR ni.. kot2 ada resipi yg guna cwn.. rasa2nya ada.. Tapikan kalau u beli penimbang tak rugi ooo.. banyak u boleh try resipi2 dlm ni yg best2 belaka.. ;)


08-07-2008, zila66 komen :

yani..t'kasih byk..dulu ada dh rosak(murah kot) mne nk cari duit neee.... zila tgk 'yatiezani punya'..mak datukk..bleh than harganye..hehhehe...(kne main KUTU ne)..yani n kawan2 kt mana nk dapatkn...


08-07-2008, fari komen :

sedapnya muffin nih .. nak try buat dis weekend nih kalau jadi ...


09-07-2008, Ayu61279 komen :

huhu....ayu dah buat muffin ni tp tak ambik gambo sbb....sbb tak cun!! uuwwaaa...tp rasanya mmg best.buat masa upacara pecah dara oven yg en suami hadiahkan


21-07-2008, shaena komen :

yani, shaena dah try kali kedua alhamdulillah x tenggelam ke dalam dah. sedap bangat muffin nie, thanks a lot yani.


29-07-2008, zsa komen :

rasanya teringin nak buat muffin coklat yani. tapi macamana kalau nak guna sukatan dalam cawan.


14-11-2008, srt08 komen :

hai yani, saya dah selalu wat muffin dan mcm2 lg lah resipi yani, tp x leh nak upload kat sini sb x de kamera digital, hb kata nak beli tp lum beli lg.


15-11-2008, cahayer komen :

nak tanya yek.. kita mmeg tak penah buat muffin ke cup cake, tu bekas dia tu... leh recycle balik ke? ke dah pakai terus buang... penah buat isi dlm paper cupcake, habis tumpah dln oven... tolong jawabkan... boleh?


17-11-2008, nur insyirah komen :

dah try dah buat muffin tu,emm memang sedap,anak suka sangat tapi tak der gambor sbb tak cantik. tak per 1st time buat nanti leh buat lagi. thnk yanie for the recipi


17-11-2008, citiey komen :

nape ct buat tak menjadi ct buang je coz keras semacam je...masa bakar elok je dia kembang bila masak jadi mendat dan tak boleh makan lansung tak tahu mana silap nya..


22-11-2008, REDz komen :

yani! walaupun simple, tapi sedap! sedap lg kalu di add dengan kekacang or cip coklat!


28-11-2008, suka_makan komen :

wush!! banyak peminat ek ish ish ish mintak tolong bley ke akak/cik/puan nak tanya biar betul tepung 60 gram je


02-12-2008, agen puncak komen :

Yezzz Yani, zai pun dah cuba anak2 suka cam kedai punya katanya....


05-12-2008, mama ela komen :

first time wat x jd waaaaa sedih nya :( mmg keturunan x leh wat kuih,kek.muffin mama ela ni la :p byk kali cuba x pnh jd huhuuuuu


18-01-2009, nurunnajiha komen :

nak try jugakla..blk ry cina ni..hrp2 menjadilah..sonok tgk sume org ckp cedap...nyummy..


20-01-2009, syime komen :

kalo ganti coklat mskan ngan serbuk koko boleh x kak yani? kalo boleh berape sukatan serbuk koko tu ye? 200gm gak ke?


28-01-2009, kakyush komen :

Saya dah byk kali buat..Alhamdulillah...sentiasa menjadi. Anak2 dan adik2 semua suka. Saya buat 1 1/2 adunan dapat 12 cup(penuh satu muffin tray). Cuma saya guna 20gm gula dan tambah 2 sudu makan susu segar utk setiap adunan. Family semua kurang makan manis. Letak susu segar jadi lebih moist. Tks yani...resepi yg amat mudah dan amat sedap.


28-01-2009, kakyush komen :

suka_makan: mmg betul 60gm sahaja tepung...sbb tu muffin ni jadi moist. Ikut je resepi tu..mesti jadi.


23-02-2009, amalfaeqah komen :

nape sy buat dye xnaek la..mcm mne nak bgi dye naek..sy buat dye jd leper jew..ikut surface dye..rse dah sedaap..cme nk taw cmne nk ksi dye naek..??


24-02-2009, kakyush komen :

kalau letak baking powder ikut betul2 sukatannya, dia mesti naik..agaknya amalfaeqah tertinggal baking powder tak?


09-03-2009, Raja Muffin komen :

SAYE BUAT TAK JADI PONNNNNNNN


09-03-2009, yani komen :

alamak.. kesian kat u Raja Muffin. Panas dulu tak oven tu sebelum bakar muffin. Baking powder pula macam mana.. letak ke tak.. kalau nak senang boleh guna self rising flour(tepung naik sendiri). Kalau guna tepung ni tak perlu letak baking powder lagi... / nak ucap terima kasih pd kakyush tolong jawab soklan dr amalfaeqah


09-03-2009, kakyush komen :

sama2 yani...semoga selamat bersalin. Tengah tunggu hari je kan..


17-03-2009, irfaniskandar komen :

yani...i sll gak ikut resepi u...yang nie baru nak buat esok...(baru beli barang)..can i have ur blog r email?


01-04-2009, mama-ziq komen :

Rasanya sedap yg amat,tapi saya buat tenggelam kedlm bila dah masak,masalah lebih kurang sama mcm yg lain yg tak menjadi tu..Anak saya tanya kuih apa ni?Rupanya teruk benor.Tapi habis gak anak belasah,rasa sedap depa kata...nak cuba lagi sampai jadi...


28-04-2009, shepah85 komen :

Sye ahli baru.. baru je tadi join. :) nk tanye kit bole? kalu guna microwave oven bleh x? sbb kt umah sye ni ade microwave oven jer.. oven xder... agak2nye kalu saye buat jd x? sblom ni try wat tp xd. adakah disebabkan microwave oven yg sye gune instead of oven? hu...


11-05-2009, bohemian komen :

Sy ahli baru.. sy dah try buat muffin ni.. Sedap sgt.. Makacih tn nya resipi.. Tapi muffin sy agak kering. Naper ya?


15-05-2009, nana azlina komen :

sy org baru... tp dah lama jd pemerhati kat sini... tgh try muffin... masih dlm oven...


15-05-2009, nana azlina komen :

thanks k.yani for the resipi... sedap sangat muffin ni..... suka semua resipi k.yani yg mudah & simple..


14-06-2009, earthling923 komen :

kak yani...can i have ur blog r email?


18-06-2009, bohemian komen :

Ada tak sesapa bleh tlg sy kenapa muffin sy buat kering? Sy bakar guna api atas & bawah.. Ke kena guna api bawah sj?


18-06-2009, bohemian komen :

Oppps dah 2x sy buat tapi tetap sama jekk.. Hasilnya tak mcm dlm repot2 kat atas.. Mmg kering sesgt..Hu hu hu


18-06-2009, yani komen :

bohemian... mungkin oven u panas sgt. Kalau gitu u try turunkan suhu oven atau kurangkan masa bakarnya


18-06-2009, yani komen :

earthling923 ... my blog http://yani.jugem.jp


19-06-2009, bohemian komen :

Tq Yani.. mungkin lee.. Mlm ni sy buat cuba bakar dgn 150 c lak.. Harap2 dpt le muffin yg cantik mcm org lain..


22-06-2009, nanayap komen :

salam..yani muffin ni bole kukus x


24-06-2009, mrsmaneh komen :

xsabarnye nk try...ptg nih nk ajak hubby g giant la...nk g beli bahan2!!~~


05-07-2009, beehivenababy komen :

baru buat tadi.sedaaap sgt!muffin tu naik tp xde efek merekah laa.kena try lg nih.try smpai merekah!hihi.tenkiu kak yani :) oh btw,kalau guna microwave, xleh guna muffin tray kan?nnti meletop pulak.nk guna ape ek?


08-07-2009, Arin komen :

salam.. kita org baru kat cni. kita da try 2x. 1st jd keras, 2nd ok tp x naik la. sbb sedappp nak wat lg. tq for the simple recipe.


20-07-2009, dekta74 komen :

yani...i try tp x jadi...bila dah keluarkan, muffin tu mendap ke bawah...apsal ek? is it bcoz dia lembik sangat? tepung memang sikit sgt ke?...tension i tau....


20-09-2009, tiniewanpa komen :

hi yani..kalau pakai oven yg ada api atas bawah..api bawah berapa celcius, api atas berapa celcius? tolonglah tinie cik yaniiii...


19-10-2009, iracome komen :

hi yani...thanks for the resepi...semua kata sedap sbb sgt coklat...tp nape kite buat x naik2?huhuhuhu....mlm ni try lg skali...pun sama jer x naik2...turun lg ada...can share any petua x? email to me k...tq


20-10-2009, yani komen :

minta maaf pd semua yg soklan2nya tak sempat dijawab. Muffin ni memang guna sikit je tepung. Lepas masukkan tepung tu, jgn ter over kacau. Nanti muffin tak naik. Kaup balik je tepung tu sehingga sebati.


02-01-2010, irishnana komen :

saya dah cuba...mmg sedap,resepi yani ni mmg betul2 menjadi...tQ banyak2...muahhh3


08-02-2010, goldenwhiterosesz komen :

owh jgn terover kacau?? jadi muffin tue mendak la eh?? sy da try.. mule2 je gebu.. pastu kek saya jd mendak.. nape ek?? huhu.. sadisnye tak berjaya wat lagi...


18-02-2010, 7474 komen :

camner nak wat cream atas dia 2 ekkk.. sowiii... i ni x pndai sgt wat kek... ade saper yg nak bgtau x...


27-02-2010, Nurul77 komen :

Boleh tak kalju nak cairkan coklat pakai mikrowave jer?


06-03-2010, rbecca cookies komen :

sya pun nk cuba jugalah...semua ckp sedap...biasanya..resipi yani..semua sedap...


06-03-2010, lina z komen :

kak yani saya dah cuba mmg sedap..tapi x smp nk snap gambo...sy nk buat muffin utk majlis kawen adik ada resipi yg dapat byk dgn kos yg murah...ekonomi gawat...he..he..he..


06-03-2010, lina z komen :

kak yani dlam resipi ni x de susu segar @ susu cairkan...


06-03-2010, yani komen :

lina z .. sonok dgr.. tq for trying. Kalau nak buh susu segar or cair pun boleh. Akak biasa juga buat. Utk resepi ni boleh tambah 1-2 sudu besar susu cair/susu segar. Hasilnya lebih moist..


06-03-2010, yani komen :

buat rbecca dan sape jua yg dah cuba resepi ni.. terima kasih diucapkan.. harap semuanya berpuas hati dgn hasil masakan masing2. Utk Nurul77, u boleh guna mikrowave utk cairkan coklat.. Cara tu lah yg selalu i gunakan... senangkan.. ;)


07-03-2010, pu3intan komen :

yani..muffin ni sdp tp intan nak tanya ckit lah..nape ada muffin yg jd senget sebelah..apa silapnyer..???:)


16-03-2010, kaseh ardini komen :

yani,nak tye sket..lau kite wat muffin ni kn...then kte nk smpan...agk2 bpe lame muffin ni dpat berthn tnpa perubhn rse, warne n klembutnnya?????


28-03-2010, nur_hawa komen :

salam..kak yanie,act hawa bru join web ni..hehe..nak tanye erk..lau gne oven y kat dapur gas tu bole x..sbb hawa nye oven xde api atas..howw?


07-09-2010, juita ulala komen :

haha kak yani, ptg ni juita na cuba buat, arini besdayy kwn hehe. if da siap t juita anta laporan okayy, wish me luck !


08-10-2010, meenziha komen :

salam,Yani klau nk buat bnyk sukatannya cmner yer


10-10-2010, farisnazran komen :

hai kak yani... thanks yer,b4 ni tercari2 resepi nak buat muffin yg best,sedap & simple...resepi akak ni mmg power la..dah bw g ofis & dpt pujian gak dr member..ritu sempat la bw blik g umah kak ipar,Alhamdulillah..dpt pujian..dah byk kali dah test..esok nak buat tuk jamuan kat ofis plak,yummy....hope menjadi la..hehe klu dah pro,ingt nak buat bisnes muffin la..kak yani blh x izinkan sha guna resepi akak ni buat bisnes..hehehe


10-10-2010, yani komen :

minta maaf pd semua utk soklan2 yg tak sempat dijawab... sha akak izinkan guna utk bisnes.. bila dah berjaya nanti ingat2kanlah akak di sini.. ;)


10-10-2010, faizahmd.zain komen :

Banyakkkknyaaa komen sedap.... kena cuba ni ... nak buat utk birthday anak i ... simple dan sedap .. TQ..


19-10-2010, dak_cumel komen :

nk cuber blik umh kang!!jum g tesco....hehe


23-11-2010, imahzahar komen :

wahhh....cam sedap jew tgok muffin nie...nak try laaa...anak2 mesti suka.. Tapi nak tanye la kak yani, kak yani guna mentega ape yee..... yg biasa kak yani guna? Kalo guna butter cup leh tak kak yani?...


27-11-2010, hagimaru komen :

tma kasih yani kongsi rspi ni,br jumpe..dah wt ptg ni...naik menggebu...tp kt atas nye cm garing skit,bdnnye ok....yang penting sedappppp......heheh..nape jd gtu ek?bestnyer.....blh wt mcm2 resipi...nak2 musim cuti ni.....


01-12-2010, annacotton komen :

yani....hu..hu..hu..baru hbs try buat muffin tu..sedap memang sedap but melimpah ruah..sedih giler..padahal letak separuh jer dlm cup....agaknya lama sgt ker saya kacau tepung..saya takut tepung berketul jer...dan tak rata...


02-12-2010, mama pia komen :

kak yani, lau saya letak adunan muffin dlm cup pastu letak dalam bekas loyang biasa tanpa loyang lubang2 tu xpa ker agak2 menjadi x..... maksudnya kembang x muffin tu....


02-12-2010, cikmar komen :

cantikla cup yani tu..beli kt kedai mana ek...


07-12-2010, emelantny komen :

nak jugalah blog Yani ni...


10-12-2010, sazdiena komen :

salam...nk tnya skit sape yg ada di sini n tau..boleh tak kita bakar mufin tu dua layer sekali..jimat kos masa membakar..then guna api atas bawah..any idea? tq..


23-01-2011, eyra88 komen :

k.yani, first time sy buat xmenjd la..actually bkr muffin nie api ats atau bwh?


03-02-2011, sila12 komen :

1st time buat...xsangka jadi lak...hubby pun kate sedap...


24-02-2011, lina71 komen :

saya tak cuba lagi resepi ni..tapi saya lihat cam menarik dan mudah dibuat. Saya nak tanya cokelat masakan brand apa yang sedap??


08-03-2011, yayakamil komen :

saya dah cuba!!!!! sedap gile. rich coklat. heheh sebab guna van hauten mmg superb. tp tu la, masa mula2 bake saya xpenah buat jenis2 kek niy, sy on fan oven terus kering. huhu ke bakar kek, muffin niy mmg xperlu pasang kipas ea?sapa2 bole jawabkan?


16-03-2011, eiisha komen :

selalunye bape lame tahan ye afte baked? coz i nk buat doorgift weding


17-03-2011, yayakamil komen :

akak 2nd time jadi tp kan, kenapa after sy msuk peti sejuk keras kak. sedap stil sedap tp xlembut :(


17-03-2011, syasya79 komen :

time bila kita nak hiaskan dgn badam tu...lepas kuar oven ke...igt nak try le jap lagi...


17-03-2011, syasya79 komen :

thank's pada tuan resepi dah try memang sedap....


28-03-2011, yayakamil komen :

saya dah buat! yeah, alhamdulilah saya buat menjadi. suka sgt, yup betul muffin jgn over kacau. sy cari2 & selidik2 masa nk kacau tu kira 12 kali sahaja kacau arah yg sama. baru naik cantik. petua lain, masa bakar tu, kalau guna tray muffin letak air kat tempat yg kosong (tempat yg xde cup muffin), sy baca utk elakkan kering muffin kita. hasilnya mmg lembap sgt. lepas ni nk try buat guna cara water bath la hihhi ke salah ejaan sy? hmm apa pun terima kasih kak yani. mmg akakn buat la mcm niy. xsampai 30 minit bancuh je setel semua! yeah!!! :) sy buat versi mini muffin sekali mkan masuk 2 3 ketul huhu


31-03-2011, azliana.yana komen :

sy dh cube wat muffin ni..mmg best sgt rase coklatnyer..tp nk tnya nape muffin sy wat td atasnyer keras sdkit...dlm lembut tp atas kasar dn keras?blh bantu saya..


31-03-2011, lina71 komen :

Assalam, saya da try buat muffin ni malam tadi..naik cantik, tapi keras sikit bahagian atasnya bila da sejuk...dalam lembut. Ada sapa2 boleh tolong jawabkan?? camne nak buat Laporan Masakan Bergambar ???


15-04-2011, linrazali komen :

salam, nak tanya yek......sayabudak baru belajar.....if bakar kek or muffin nak guna api atas or bawah shj or both....


15-04-2011, nOOrsha komen :

muffin ni kurang tepung, dan lebih coklat masakan.. sebab tu bahagian atas die keras tapi bahagian dalam lembut.. dont worry, saye buat pun jadi gitu... dye bkn macam muffin biase yang lembut luar dalam.. tp the best recipe la ni kan, kaya ngan rase coklat.. :)


20-04-2011, zainulariffin69 komen :

dah buat minggu lepas sebelum p kursus kat Akademi Audit Negara...mula2 nmpak cntik n kembang tapi x merekah pun..tup2 dah masak tgok leper balik..rasanya cukup ramuannya...ni nak test lagi ni


20-04-2011, zainulariffin69 komen :

dah buat minggu lepas sebelum p kursus kat Akademi Audit Negara...mula2 nmpak cntik n kembang tapi x merekah pun..tup2 dah masak tgok leper balik..rasanya cukup ramuannya...ni nak test lagi ni


25-04-2011, rosnitaabdulwahid komen :

smlam sy buat muffin..tapi kenapa bhgn tengah kemek bila dah di keluar kan dari oven...dlam oven kembang cantik...


22-05-2011, shida89 komen :

sy nk tnye sape2 kat cni,biasanya muffin bole than smpai brape ari erk??


22-06-2011, sfah komen :

nak tanya apa maksud Cairkan coklat. Gunakan kaedah "double boiler" . Awak guna mentega jenama pe ek..? telur saiz pe?


25-07-2011, laici komen :

mntak maaf..nk tnye..de spe2 leh trangkan pe mksud cairkan cklat gnakan kaedah "double boiler"..tringin sgt nk try wat muffin nie..plsss..urgent..tq


07-10-2011, antaron76 komen :

hai sfah & laici double boiler boleh check kat youtube....try link ni http://www.youtube.com/watch?v=CM0OaWLP4IE&feature=related saya belum buat lagi muffin ni tapi saya selalu buat coklat homemade...rasa nak buat muffin pulak cam senang....


27-10-2011, salwa94 komen :

hari nie aku masak bersama ibuku sampai menjadi muffin coklatku, berebut-rebut adik beradiku mkn sambil merasa keenakkan mufin coklat... nyam...nyam sedapnye!!....... *(^_^)*


31-10-2011, ibumar komen :

yani, bole tak klau sy guna coklat compound?? ke tak sesuai eh??


30-11-2011, pyxis komen :

saya dh try, mmg senang sgt. tapi terlebih pukul adunan, so muffin x berapa naik. anyway mmg sedap n senang (penting nie.. senang).. hehe


01-12-2011, maryatimahmod komen :

muffin yg sgt simple... simple tp sedap... tp kali ni saya buat x pki coklat masakan... sy guna serbuk koko + susu pekat... menjadi jugak... thanx yani...


11-12-2011, ummi with 3 princess komen :

1st time buat dah menjadi, mudah sesangat...n sedap tak pyh cakap la...


30-12-2011, hatiqkazar komen :

salam.kak yani, telur ngan tepung tu nak kene kacau atas api ke tak payah? hehe ~ saya blur2 sikit ni..


15-04-2013, kakila komen :

Byk yg try buat kata sedap. Sayapun nak cuba buatlah!


30-06-2013, waneishah komen :

assalamualaikum yani, kalau bake muffin guna api atas bawah ke atau bawah saja ke ?


30-06-2013, waneishah komen :

Kalau sesiapa saja boleh tolong jawab pun tak pe.


02-07-2013, r41494 komen :

Biasa muffin, kek & sewaktu dgnnye bakar api atas bawah.....


02-07-2013, r41494 komen :

Biasa muffin, kek & sewaktu dgnnye bakar api atas bawah.....


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu