Google+

oleh: nor_67 Sup Tulang

Sup_tulang_photobucket

masakan sup tulang yg mudah dan insyaallah sedap


Created on : 08-05-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi nor_67




Bahan-bahan ( 4 - 5 org makan )

  • 1 kg tulang lembu (lebih sedap jika digunakan tulang rusuk)
  • 3 biji bawang merah - dimayang halus
  • 1 ulas bawang putih - dimayang halus
  • 2 in halia diketuk
  • 1 sup bunjut
  • 1 1/2 sudu besar lada hitam - ditumbuk
  • bahan penumis :5 kuntum bunga cengkih, 3 biji buah pelaga, 1 btg kulit kayu manis dan 1 kuntum bunga lawang
  • 3 biji ubi kentang
  • garam dan gula secukup rasa
  • 1 btg celery jika suka
  • 1 kiub pati ayam
  • air
  • bawang goreng dan daun sup

Cara-cara

  1. Bersihkan tulang dan masukkan kedalam periuk bersama air. Sukatan air mestilah sekali ganda lebih dari paras tulang. Masaklah sehingga daging 1/2 empuk. Jgn buka api terlalu kuat kerana ini akan menyebabkan daging di tulang akan menjadi keras dan liat. Sebaiknya gunakan api yg sederhana shj. Masukkan sedikit garam supaya isi daging menjadi lebih sedap.
  2. Ceduk keluar bhg. berminyak yg terdapat dipermukaan air rebusan tulang tersebut. Biarkan sehingga ia sejuk dan masukkan kedalam peti ais. Akan terdapat satu lapisan membeku dibhg atasnya dan bolehlah dibuang, manakala air rebusan yg dibahagian bawah itu dimasukkan kembali kedalam air rebusan tulang. Kaedah ini dapat menghalang mulut/bibir kita menjadi berminyak setelah makan sup tersebut. Kaedah ini juga boleh digunakan jika hendak memasak gulai tulang..
  3. Masukkan rempah sup bunjut, halia dan ubi kentang. Bolehlah ditambah air jika kuah kelihatan tidak mencukupi. Masukkan juga serbuk lada hitam dan kiub pati ayam.
  4. Dalam kuali berasingan, panaskan sedikit minyak dan tumislah bahan penumis hingga wangi dan masukkan bawang merah dan bawang putih yg telah dimayang. Goreng sehingga bawang tersebut menjadi garing dan curahkan kesemuanya kedalam periuk rebusan tulang (termasuk minyak).
  5. Masukkan celery jika ada dan masukkan garam dan gula mengikut cita rasa masing2. Masaklah sehingga ubi kentang dan daging empuk. (tulang memang tak leh empuk kan.. hehe)
  6. Hidangkan ke dalam mangkuk dan taburlah bawang goreng dan daun sup. Sedap dimakan dgn roti bantal. Kalau ada vit. R boleh aje buat roti benggali sofinar or roti nasi onigiri..

Tag

sup








Laporan Masakan Bergambar (20)

Sup_tulang
26-05-2008
Buat khas tuk my hubby n my kids.... Sedap.....
Laporan oleh: che'iza

dah tu chef tak makan sama ker :).. thanks iza kerana mencuba resipi ni..

Photo-0068
21-06-2008
menu ari nih...bg kami skluarga klu msk sup tkde sambal kicap kurang kaw...so inilah hasilnya...tQ 4 d resepi k.nor!
Laporan oleh: hana6877

haha.. sup tulang knor dah sampai ke jepun.. mekacih hana coz cuba resipi knor nih..

Sup_tulang
23-12-2008
segala jenis tulang yg ada pd lembu kita wat sup..cayalah..makan begitu saja pon sodap..TQ kak NOR..muachsss :)
Laporan oleh: Aziemas

kita tunggu gak laa tulang lembu korban dia, ghuper2nya dia habiskan wat sup ya... bak sini semangkuk.. :D

20070917_157646
05-02-2009
huhuhuhuhu.... lembut gak akhirnya. berjam2 rebus ni
Laporan oleh: nuanza

nuanza, kalau guna api yg kuat/besar mmg daging/tulang kita jd keras/liat, dia kena guna api sederhana jer.. apa pun thanks ya kerana try resipi ni..

Sup_tulang
06-02-2009
Salam Kak Nor.. kemain sedap derang makan.. suke nengoknya.. tq Kak ..cayang Kak Nor!
Laporan oleh: as75

salam as.. sedap laa nampak sup tu...ada lg, bak semangkuk...

Snv31631
01-03-2009
Tak der sup bunjut dan tak guna celery.. tapi memang kaw sup tulang ni. First time buat sup tulang. Terima kasih kak nor.
Laporan oleh: aludra

tahniah aludra, daging liat tak?..

Sup_tulang
05-04-2009
Salam k.Nor,menu lunch+dinner ari ni.Guna tips yg k.nor bg tu,x berlemak langsung.Sedap sgt.TQ kak Nor
Laporan oleh: Lina_pg

baru la bibir tak berminyak, kan.. ur welcome lina..

Sup_tulang2
18-04-2009
Salam k.nor,he..he..he..wat lagi.Peberet kmi sklurga.Kali terlupa lak nk boh kentang.TQ k.Nor
Laporan oleh: Lina_pg

sori lina, tak perasan ada report nih.. tengok sup lina, terasa nak buat gak.. tq lina sudi buat lagi ..

Sup_tulang
17-07-2009
uhhh..panas!panas!kak norr..lama x mkn sup tulang.kali ni try cara k nor lak..meh makan sekali..shedappp...nih bw smangkuk utk akak!sue letak atas meja mkn yer.hihi..tq2x!
Laporan oleh: HaSue

nasib baik dah hidang semangkuk utk akak, kalau tak akak g ketuk pintu rumah sue.. :)

Dscn5134
31-08-2009
Tercongok tulang dlm periuk lg. Masak guna smart cooker. 5 minit rebus pastu dok dlm periuk tanpa api utk 3 jam. Sedap..ilang gian nak mkn sup tulang. Selamat ari merdeka kak nor !
Laporan oleh: eenat

amboi eenat, makan sorang2 ya tak ajak k.nor ... tq sudi try resipi ni ya

Sup_tulang1
06-09-2009
kak nor,kali nih tumis lak.hehe....thanks kak :)
Laporan oleh: HaSue

ikut sue la nak tumis ke nak campak ke.. tp kan.. sup sue ni menggoda jiwa k.nor la...nak kena buat gak nih..

Dsc01102
29-11-2009
buat sup ni utk makan ngan bihun..So, jadilah bihun sup.. memang sodap..
Laporan oleh: zalieda_a2

alhamdulillah.. mekacih zalieda kerana sudi cuba resipi ni..

Imag0165
20-04-2010
salam kak nor..lauk lunch hari ni...dh lama idamkan sup tulang kak nor ni, rugi awal2 x cuba, memang sedap sangat 5 bintang buat kak nor
Laporan oleh: rosaliza

w'salam.. hehe tak per lepas ni boleh buat lagi dan lagi ya..

Dsc02125
27-02-2011
trima kasih k nor... sedap sgt...menjadi rezeki utk km tghari ni...alhmdulilh...minta izin masuk lam blog yer...
Laporan oleh: zai@umiaiman
Dsc06185
05-05-2011
salam n0r.lunch ari apa xingt..apa x dok terperap dlm kamera hahaha...akhirnya dpt kutunjukn pd mu nor laporan msakn..seeeedap!! berpeluh2 mkn ngn smbl kicap:) thnx nor
Laporan oleh: k.zila66
26102011753
26-10-2011
buat lunch td hujan2 ni mmg best mkn sup.. mekasih ye owner resepi ;)
Laporan oleh: lady_effa
Sup_tulang__4_
15-12-2011
Salam Kak Nor..Alhamdulillah hasilnya sungguh mengujakan dan puas hati sesangat....Thanks sudi share resipi dan tips berguna
Laporan oleh: Nenie
2013-11-02_15
05-11-2013
salam k. nor. sdap sgt wpn simple. tq rcp ni. bleh wat slalu pasni
Laporan oleh: moonbug
Dsc05740
12-12-2013
Assalam Nor,menu lunch...dh selalu wat..mmg sedap! tq ya.. :)
Laporan oleh: k.zila66
Sup_tulang_2_myr
16-12-2013
Hidangan untuk tetamu semalam.. saya hidangkan bersama sambal kicap soto tulip77.. hmmmm sedap! Terima kasih K. Nor & Tulip!
Laporan oleh: LynnSham

Komen (28)

08-05-2008, fatinz komen :

wahhh, sup ni if org sakit cm fatin ni...bleh bertambah makan ni..knor


08-05-2008, nor_67 komen :

memang teramat boleh fatin.. boleh berpeluh satu badan.. insyaallah lebih cepat sembuh demam tu..


08-05-2008, masz_73 komen :

amboi knor..sup tulang lagi tu... bak banyak!.. hehhehe.. x de vit R larr.. yg M punya byk larr.. :P


08-05-2008, nor_67 komen :

masz, delete je M tu, pastu type je ganti ngan R.. hehe


08-05-2008, che'iza komen :

Saja jer tau bagi resepi yg menambahkan lagi bentuk badan....


08-05-2008, nor_67 komen :

apa salahnya, lg berbentuk lg cantik badan tu.. tak lah sekeping jer.. hehe


08-05-2008, che'iza komen :

Kalau yg sekeping tu lawalah, kalau yg dah 5-6 keping tu nak jadi berapa keping lak..... He.. he.......


22-06-2008, nor_67 komen :

tq yani, coz now dah boleh reply komen kat laporan masakan..


23-07-2008, ctmurano komen :

klu letak lengkuas sikit lagi terangkat.


06-10-2008, sulzana1972 komen :

sye nak buat sup tulang tapi kat tempat saya xde di jual sup bunjut. tolonglah bagi saya resipi yg tak guna sup bunjut


06-10-2008, hana6877 komen :

sulzana....klu tkde sup bunjut pon tkpe. cume gune bhn2 tumis yg k.nor sebut tuu.. ok jer! coz hana pon xde sup bunjut! :) >>>sory k.nor interprem jap! :D


06-10-2008, nor_67 komen :

betul tu sulzana kata hana(ina), kalau nak lg terasa rempah dia tu cuba rendam bahan penumis tu dgn air panas mendidih, biar lebih terasa lagi aroma dia.. air yg digunakan utk merendam tu boleh dimasukkan/digunakan kembali dalam periuk kuah sup tu.. thanks ina... no hal nak interprem pun.. :D


05-02-2009, akma_4th komen :

kak fida, just nak share petua. sy slalu guna cara ni utk daging/tulang cpt empuk. masukkan sudu mkn (jenis besi shj) ke dalam periuk ms merebus.


05-02-2009, kak fida komen :

hai akma...awak slh dapur ker?...ppon mmng itu jugak lah petua yg akak gune...heee... :)


05-02-2009, akma_4th komen :

tu la kak fida. sori yerk kak nor. hari tu dok gelakkan org sbb salah masuk dapur org, kan dah terkena kat diri sdiri.


05-02-2009, nor_67 komen :

sebenarnya, kalau kita guna api besar, mmg daging/hati/tulang jd keras, liat dan lambat empuk. sbb daging tu masak cara terkejut.. so kena laa masak dgn api sederhana... insyaallah kena cara masak cepat empuk, tak perlu guna sudu pun..


05-02-2009, kak fida komen :

tapi rase2 kan akma, nor...klau rebus tulang tk yh lah boh sudu,setakat mengempokkan daging yg sikit pd tulang...nnti tulang tk ape2,sudu pulak yg lembek..heheee.... :)


05-02-2009, akma_4th komen :

betul tu... sy bg respon td pn sbb kesian kat nuanza, rebus berjam2. sy pn biasa guna petua yg k.nor bg, rebus ngn api sederhana. tp bila nk rush, guna la sudu nk bg cpt siap n cpt hidang...


17-02-2009, nuanza komen :

heheheh...ye ke...ingatkan besar api, cepatla empuknya. rupanya makin liat ek.. apepun...thanx...x rugi berguru kat my resipi ni..


01-03-2009, aludra komen :

oooo. patut la daging yang saya masak selalu liat jer... sebab nak cepat selalunya saya guna api besar... okay..lain kali saya ingat.. ni nak buat sup tulang la sat lagi nih.. pun tak guna sup bunjut sebab kat sini tak der jual..


02-03-2009, aludra komen :

x liat k. nor.. lembut jer...my hubby suka.. selalunyer dia komplen liat.. hehehe. tq ye.


02-11-2009, k.zila66 komen :

slm nor kte pon nk join gak!..nih smlm punya dh abisss...tulang x ada kte ganti ngn ayam jerr...mmg bestt sgt2...tq ya..


03-11-2009, nor_67 komen :

w'salam zila..seronok ya makan sup tulang.. tak hantar rumah nor semangkuk :)


09-01-2011, MAMA SHU komen :

cedapnye...


09-01-2011, MAMA SHU komen :

cedapnye...


20-05-2011, acer87 komen :

sedap ye sup ni ya allah


16-11-2011, sofea_hariz komen :

nampaknye mmg sedap...sy nk try jugak kak nor....


21-12-2012, zianafirdaus komen :

kalo nk wat utk mkn 30 org nk kire sukatan die mcm mn lak ek....


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu