Google+

oleh: che'iza Nasi Goreng Ikan Masin Thai Stlye

Nasi_ikan_masin

Resepi ni kakak tukang msk kedai makanan ala thai yg ajar...... Baik sungguh dia......


Created on : 07-05-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi che'iza




Bahan-bahan ( 2 org )

  • 3 mangkuk nasi
  • 1/2 labu bawang besar dihiris
  • 2 ulas bawang putih di ketuk
  • 8 biji cili padi diketuk
  • Ikan tenggiri masin sebesar 2 jari dipotong kecil.
  • 2 sb sos tiram
  • 1 sb nampla (sos ikan)
  • 2 helai kailan
  • 1 btg kacang panjang dipotong kecil
  • lobak merah di potong kecil
  • sedikit garam (tu pun kalau sos tiram tak masin)

Cara-cara

  1. Tumis ikan masin, tekan2 sikit dgn sudip biar dia hancur sikit2.
  2. Bila ikan masin nak garing masukkan bwg besar, bwg putih n cili padi. Tumis sampai naik bau masukkan sos tiram n nampla.
  3. Masukkan kacang panjang, lobak merah n nasi gaul rata. boleh letak garam sikit kalau sos tiram tu tak masin.Bila nasi dah nak masak baru letak kailan. Siap utuk dimakan....









Laporan Masakan Bergambar (16)

Ngcheiza
09-05-2008
memang best macam kat kedai tomyam rasanya... tak ada sos ikan jadi tak letak le tap rasanya memang terangkat best......
Laporan oleh: sofinar

Cargaslah sofi tuk breakfast pg td eh?... Saya pun kalau tak da nampla tak letak.... Ishh tgk pun dah tau sedap.....

Nasi_goreng_ikan_masin
09-05-2008
ingat nak jd org 1st hantar report, tp dah dipotong dek sofinar..
Laporan oleh: nor_67

Kak Nor lambat 0.001 saat jer dari sofi, dia memtong betul2 kat garisan penamat.....He.. he... Cunnya, bak kepok sekeping......

Dsc03162
10-05-2008
buat utk lunch ari ni ... ngam
Laporan oleh: yatiezaini

Bestnya lunch makan nasi goreng ikan masin..... Nyumm....yumm.. udang..... mesti lg sedap.... Nak cikit.....

Dsc00029
20-05-2008
che'iza... saya pun dah try buat nasi goreng ni..memang sedap. kat umah ada sos ikan tp tak pernah guna.. now bolehlah guna selalu... thanx
Laporan oleh: rhyniazz

Ur welcome.... Cedapnya....... Buatlah byk sikit, kang pos kat sini eh.... hi..hi...

Nasi_goreng_thai
21-05-2008
Buat utk breakfast pagi tadi. TQ
Laporan oleh: hazila

Telur dadar eh tu hiris halus... Amboiii rajin sungguh... kalau saya dah tak dan nak buat telur dadar..

Dsc00368
22-01-2009
Jadi...sedap tapi macam xde masukkan bahan yang secukupnya. Apa pun rasa sedap.
Laporan oleh: oneferial
P1010256
23-04-2009
Izaaaa tqvm sedappp
Laporan oleh: imim
P4250107
27-04-2009
iza..kita wat terpedas...jadinya ternganga ler nk perabiskan...kekeke...tp sedap
Laporan oleh: tulip77
08072009039
08-07-2009
wat pagi tadi utk bekfest coz tghari tak sempat nak masak.consider food utk bekfest & lunch ler gitu.Husband sempat makan b4 g kejer.Siap bawa bekal lagi.. Mmg cedap.Thanks dear..
Laporan oleh: elin8888
Dsc01728
09-07-2009
Salam che' iza. TQVM 4 de marbeles recipe!! mmmm..sedap..lazat..puas hatiku. 2 thumbs up!!!
Laporan oleh: nat_rashid
22022010819
23-02-2010
Sedap sekali~msk dinner utk Hb smlm. Tp telebih pedas plk. Letak mix vegi sbb xde kailan so nmpk rupa mcm ns grng cina plk. Sos ikan xde tp still rs terangakat. Thnks for da resipi.
Laporan oleh: winzpink
403265_353936137954882_100000154961062_1634272_1705685618_n
01-01-2012
ni nasi goreng saya, buat pagi tadi.. sayur xde dalam peti...so letak jering... hehehe
Laporan oleh: yatt-zaie
Nmas
16-04-2012
tq iza...muahhhh..:)
Laporan oleh: quinnie
Dsc00020
24-04-2012
buat sarapan ni..tqvm iza :)
Laporan oleh: k.zila66
121030_nasi_goreng_ikan_masin
30-10-2012
simple n sdap. sy guna ikan gelama masin je n tmbh telur 2 biji. tq :)
Laporan oleh: moonbug
Dsc03448
28-12-2012
buat utk breakfast...maceh iza :)
Laporan oleh: k.zila66

Komen (31)

07-05-2008, nor_67 komen :

hah, tu dia... dalam kena racun, keluar pulak resipi baru...


07-05-2008, mamafyna komen :

Salam. Mane resipi nye che iza. my favourite ni! Tapi tak boleh mkn slalu kot kena darah tinggi!


07-05-2008, mamafyna komen :

Ops...dah kluar resepinye.


07-05-2008, che'iza komen :

Ni resepi akak yg meniaga dkt tempat saya tinggal ni Kak Nor. Makan nasi dia naik gian... Saya kecek kat dia, dia bagi lak resepinya.... Tapi mmg bestlah..


07-05-2008, nor_67 komen :

siap tuk dimakan ya, bk sepinggan...


07-05-2008, che'iza komen :

Kena try mamafyna, resepi asli org thai (akak tu org Pattani)


07-05-2008, che'iza komen :

Meh Kak Nor datang rumah......


07-05-2008, nor_67 komen :

jgn perabiskan nasi tu ya.. tungguuuuuuuuuuuuuuuuuuu.....


07-05-2008, fatinz komen :

iza yummy nye....tmn seri bakau dh tau kn kt ne....


07-05-2008, onigiri komen :

wah kak iza lepas buat roti nasi, buat nasi goreng ikan masin pulak, klu saya ni dok dekat sure dah mintak sikit ni, lebih nasi tu buat roti ek? hehehehhehe


07-05-2008, che'iza komen :

He..... he..... Tau tu mmg dah tau tp masih malu2 kucing lg ni....


07-05-2008, che'iza komen :

Pandai pun onigiri, meh lah pindah sebelah rumah....


07-05-2008, yatiezaini komen :

aduisss.. cedap nyer che'iza oooiii.. terliur ler ... ada lagi x .. nak try ler .. tp ari ni x masak nasi ler .. nanti ler try bila ada nasi lebih.. sure terangkat budak2 ni mkn... depa semua ni suka nasi goreng specially nasi goreng kg..


07-05-2008, che'iza komen :

Alaa.... lambatlah yatie ni... dah selamat dahh.... Bestlah kalau ada tukang makan yg suka makan....


08-05-2008, ass komen :

mana nak beli sos ikan tu? yang ass selalu jumpa buatan thailand...x de tanda halal pun...kalau x letak sos ikan boleh ke?


08-05-2008, che'iza komen :

Ass, saya guna produk thai, carilah mmg ada tanda halal. Tak samalah rupa dia ssb kat malaysia jakim kuarkan. Kat thailand jabatan agama diorang kuarkan sama juga dgn di indonesia dan australia cthnya mereka pun ada badan islam yg uruskan. Mereka pun kuar tanda halal sendiri.


08-05-2008, sofinar komen :

assigment utk esok, hujung minggu di negeri jelapang padi


08-05-2008, che'iza komen :

Cuti esokkan kat negeri jelapang padi........ bolehlah beraktiviti......


09-05-2008, nor_67 komen :

loorr sofinar.. menang dia dulu yaa...


09-05-2008, ass komen :

thanks che'iza... nnt ass pergi cari sos tu...


08-07-2008, kasihsuci komen :

nampak sedap.dah lama cari recepi ni.tq che'iza.


15-08-2008, IbuMai komen :

sy dah try wat semalam. wat utk berbuke pose...sedap....hby kate mcm mkn kt kedai....seronoknye....tq che'iza 4 sharing the recipe...


13-11-2008, marianie komen :

klu letak telur lg sedap kan?....he.....he...he...


24-04-2009, footscray komen :

t.q atas resepi ini.mmg sedappp.cuma kami xguna ikan tgiri sbb xda dlm stok.guna apa yg ada saja.tapi ttap sedap nyam2....:)


26-08-2009, dahliadahlan komen :

..salam che'iza...."Selamat Berpuasa"..akak penah gak cuba resepi dr Thai ni...tapi akak xletak ikan asin dia....tau ajelah ikan jeruk ni ramai yg alah....jadi akak cuma letak sos ikan aja...ok gak.Ari ni rasa nk goreng nasi ajalh tuk berbuka....Ehek.Any way thanks 4 the resepi....L.U


18-12-2009, nurkhalisa komen :

kalau saya nak tulis kat buku boleh tak auntie? sebab baru nak belajar masak. n nampak menarik dan sedap. ;)


18-12-2009, ismaliza1977 komen :

saya baru nak join n dah cuba resepi ni tak de nampla ganti ngan kicap cair n guna ikan masin yg biasa je. sedap gak. nak masuk photo camne ye?


19-12-2009, che'iza komen :

nurkhalisa.... boleh jer dik nak salin kat buku...... Ismaliza.. nampak tak ada perkataan tulis laporan kat sebelah gambor tu.... klik situ.. eh..


19-02-2011, Fieyda komen :

wat mkn tgh hari arini...best tp terpedas skit,hehehe... thanks che'iza.


11-07-2011, donnalita komen :

salam che'iza.saya dah jatuh cinta la dengan nasi goreng ni.sedap sangat...suke....makan pulak dengan keropok. best...tq ye untuk resepi ni....


05-08-2011, abdulwahub komen :

erm,,lazat


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd