Google+

oleh: LeZeO Kek Kukus Kurma

No picture

Sesuai untuk hidangan berbuka puasa atau majlis-majlis keramaian ataupun untuk sambutan hari raya.


Created on : 20-10-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi LeZeO




Bahan-bahan ( 20-30 orang )

  • 350 gram tepung
  • 300 gram mentega
  • 300 gram gula
  • 150 gram kurma (dibuang biji & gunting kecik2)
  • 1 sudu teh esen vanila
  • 2 sudu teh soda bicarbonate
  • 5 biji telur

Cara-cara

  1. Pukul mentega dan gula sampai naik. Kemudian masukkan telur sebiji-sebiji.
  2. Tepung di campur dengan kurma, kemudian masukkan kedalam adunan tadi.
  3. Setelah sebati, masukkan adunan tadi ke dalam acuan kek dan kukus hingga masak.
  4. Jika anda tidak menyukai kurma, boleh lah ditukar dengan 300 gram kismis.

Related Recipes









Laporan Masakan Bergambar (0)


Komen (20)

22-10-2006, MARIZZA komen :

boleh tak sape2 bagi rahsia nak bagi kek yang dimasak tu nampak lembut dan basah.....


31-10-2006, LeZeO komen :

MARIZZA, ape kate awak try resipi saya ni.. kek 2 lembut dan juga basah..dan enak.


06-11-2006, ziniew komen :

nak cubaleh, kalau nak bubuh buah prune boleh tak, rasanya tentu masam manis lah kut.


13-11-2006, dagang komen :

LeZeO,Resipi you nie i berminat nak cuba tapi tak berapa lengkap dipunya cara..so boleh tak bagi in detail..TQ


24-11-2006, sharinaz komen :

kek ni boleh di bakar tak


30-10-2007, dj_vjuice komen :

selalunya, mak I ajar kalau nak kurangkan keras dia kurangkan tepung, betul ke?


18-12-2008, idah66 komen :

nampak macam mudah dan ringkas, nak cubalah, this week insyallah


21-04-2009, fazilah_88 komen :

erm, nak tanye, kalo xde mentega then gune butter boleh x? pastu xde soda bicarbonate.. gune baking powder bole? ker mende 2 ni same?


12-08-2009, seenamal komen :

THE BEST


16-08-2009, hajra komen :

I TRIGIN LA NAK TRY RESIPI NANTI BILA RAYA


16-08-2009, mama kastam tioman komen :

mama pun nak try jugak lah..


17-08-2009, badleez komen :

saya dah cuba memang sedap. TQ


20-08-2010, mama_cute komen :

salam..kek nie nak kks bape lame ekk??


10-12-2010, nur,via,zahra, komen :

knp kek ni retak ble sye kukus?


23-01-2011, eja1980 komen :

bagi saya yang pernah buat resepi kek kukus asam manis mesti jadi punya... lebih kurang sama je...cuma bahan lain sikt jee


24-01-2011, adk_ain komen :

bkn ke laporan mat x lengkap?? adk rselh mcm x jd je kuih yg akan adk bt 6t... tp pe2 pn adk akn try bt dlu bru adk akn hantar gmbr.. 2pn kalu jd..


11-02-2011, sitisaif@gmail.com komen :

nampak macam best jer kuih nie..nak try laa esok petang..


18-02-2011, leongyuzhen komen :

kak, kek ini kukus pakai loyang berapa inci ?


23-11-2011, ramlah edon komen :

yes....saya suka


01-03-2012, otaibaker komen :

kalo ikut care n resepi nih.. mmg bleh kalo nak bakar je...... tukar soda ngn baking powder.....


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu