Google+

oleh: che'iza Kole-kole kacang

Kole

Satu lagi resepi kuih yg senang n simple...


Created on : 06-05-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi che'iza




Bahan-bahan ( 7-8 orang )

  • ** 1 cwn santan pekat
  • * 1 cawan gula merah
  • * 2 sb gula pasir
  • * 1 cwn air
  • * beberapa helai daun pandan disimpul
  • 2 cwn santan
  • 1 cwn tepung kacang hijau
  • secubit garam

Cara-cara

  1. Masak bahan ** sehingga menjadi tahi minyak. Apabila siap, ambil tahi minyak yg terhasil dan biarkan lebihan minyaknya dlm kuali.
  2. Masak bahan bertanda* sehingga gula larut sejukkan dan ketepikan dulu.
  3. Masukkan tepung kacang hijau, santan, garam dan air gula merah dlm satu bekas kacau hingga sebati.
  4. Masukkan adunan tadi dlm kuali yg berisi lebihan minyak kelapa tadi.Selalu di kacau agar tak bergentel nanti. Masak hingga pekat, tuang adunan dlm bekas atau loyang.
  5. Bila adunan sejuk bolehlah dipotong, terlebih dulu taburkan dgn tahi minyak... Siap...

Tag

kuih-muih









Laporan Masakan Bergambar (18)

Picture_490
11-06-2008
sedap...timakasih byk2 che'iza...
Laporan oleh: junjs11

Wahhh...... mewah tul dgn tahi minyak....... sedapnya junjs...........

Dsc01314
06-07-2008
1st time buat...sedap...menjadi...
Laporan oleh: cute10

Dah cakap dah..... senang.......

Kole_kcg_che_iza
27-03-2009
senang,simple dan pastinye sedaaapp....tq che'iza...:)
Laporan oleh: kak fida

Kak fiza.. masak nasi putih pun sedap........

Dsc01051
21-04-2009
suka sangat sbb 1st time buat mnjadi. dah lama buat bru upload gmbr nie. tp dah byk kali buat. thanx iza
Laporan oleh: rini_82

Kalau dah rini suker, saya pun suker sgt rini...

Dsc_0635
10-08-2009
Salam che`iza!!! dah buat 2 kali mmg jadik!! best kuih nih kita suke!!! tenkiuu!!
Laporan oleh: Natto 1

amboii ijah ko tanam pokok kelapa sendiri ker apa?

01092009356
02-09-2009
pemanis mulut waktu berbuka puasa. tq che'iza.
Laporan oleh: baya74

Sama2 cik baya...

Myr-kole_kacang
13-09-2009
xdan tunggu sejuk, potong gn sudu je, mmg sedap!!tq~~
Laporan oleh: asmah_rusman
27112009132
03-12-2009
TQ IZA, SEDAP LAH...
Laporan oleh: Teratai Desa
Imag0007
22-12-2009
salam cik`iza, memang sedap lah kole-kole kacang ni.tq ya cik`iza
Laporan oleh: rosaliza
Img_1798
12-08-2011
tq.. che iza...
Laporan oleh: iezamel78
Img_3135a
30-08-2012
buat masa bulan posa ari tu... versi malas punya, tp ttp sedap!
Laporan oleh: Kak Rosenah
Kolehkacang
19-09-2012
sedap bangat!
Laporan oleh: yani
20121127_212116
29-11-2012
laporan dr sy..
Laporan oleh: eja1980
20121127_212116
29-11-2012
laporan dr sy..
Laporan oleh: eja1980
20121127_212116
29-11-2012
laporan dr sy..
Laporan oleh: eja1980
20130331_195113
01-04-2013
Best sangat resipi ni.. mudah dan sedap.. dah banyak kali buat tapi tak sempat hantar laporan.. yang ni buat malam tadi.. kole kacang ni kegemaran suami.. terima kasih banyak che'iza!
Laporan oleh: LynnSham
20130729_072035
29-07-2013
resepi yg senang dibuat dan sedap dingap
Laporan oleh: queennoor
2014-01-14_16
21-01-2014
Che Iza... dah byk x Ita buat kuih kegemaran ni, tapi baru ini dpt hntr laporan.. Setiap x ada mkn2 dgn family pasti ada permintaan.. TQVM..
Laporan oleh: itabob

Komen (59)

06-05-2008, rhyniazz komen :

Che'iza, agak2 berapa lama nak masak sampai jadi tahi minyak tu? kekurangan kesabaran la..hehe


06-05-2008, che'iza komen :

Rasanya setengah jam gak kot tp kalu tak sabar bukak api besar, tak sampai 10min tapiiiiiii jgn tinggal nanti hangus....


06-05-2008, nor_67 komen :

org ganu panggil koleh kacang


06-05-2008, AlongRoz komen :

Aduhai, ini feveret along waktu kat hometown. Kat Swk ni xde kuih ni. Nak buat susah ckit sbb kat sini xde tpg kcg hijau. lagipun xrajin le nk buat tahi minyak tu.... leleh air liur ni...


06-05-2008, che'iza komen :

Yerlah tu Kak Nor, kat tempat saya dua2 nama tu guna, saya pun tak pasti mana satu yg betul... He.. he....


06-05-2008, che'iza komen :

Ciannya kat along.... emmmm kat supermarket pun tak de ker? Kalau malas buat tahi minyak leh tabur kacang tumbuk tapi tak umppplah.....


06-05-2008, nor_67 komen :

iza, kalau kat sini kole tu kira cam jug tuk wat air laa


06-05-2008, kakfiza komen :

sedapnyer koleh kcg..peberet akak ni..selalu beli masa bulan puasa kat ganu dulu..!


06-05-2008, che'iza komen :

Kalau kat johor kole tu makna mcm tu gak........ tu yg kole 2 sebut 2x, kole-kole.


07-05-2008, rhyniazz komen :

kuih ni lebih sedap kalau che'iza yang tolong buatkan... hehehe... penyakit M selalu melanda kihkihkih


07-05-2008, nor_67 komen :

rindukan ganu ke, meh la balik sini, tak yah tunggu bulan posa, lambat lg tu..


07-05-2008, che'iza komen :

hahhh!!!! yolah, pandai ekau.... Samolah muffin jagung tu lagi terangkat kalu mkn tuan punya resepi yg buat. hiiii...... hi....hi....


04-06-2008, dania76 komen :

ya rabbii...sedapnyaa kuih nihhh....che'iza tlg la buatkan den ni hah..den takdo tepung kacang ijau tuhh...my peberet sepanjang zaman nih...hihihi........


04-06-2008, che'iza komen :

Mano ekau tinggal dania..... mehlah ekau dtg rumoh den... den buat seloyang kat ekau......


05-06-2008, dania76 komen :

wahaha...bestnyer la klu umh den kat sebelah umh ekau...ari2 den tk yah masak..order jek ngan ekau...bleh kan kan.............den duk merantau kat negara org nihh..huhuhu......


24-06-2008, bee_rbs komen :

che'iza..ada resipi tepung talam tak..??teringin nak buat sendiri..


24-06-2008, che'iza komen :

Kuih talam yg cammana bee eh..... yg atas putih bwh gula melaka tu ker..... Rasa ada kang saya cek kat safety box saya eh.... hi..hi..hi......


24-06-2008, che'iza komen :

Kt sini ada gak resepi kuih talam.... ada resepi joayee, kak izan, molly and nona zarina, nang tunggu say bukak safety box ni takut lama lah pulak......


07-07-2008, yatiezaini komen :

iza ..kyati suka mkn nih ... tp tang nak buat taik minyak tu yg berchinta skit nak buat .. budak2 ni pun x minat kuih ni .. jadi moral of de story .. beli jer lah .... RM1-3kpg .. bile laaa den nak pandai masak kalu cam nih... iskiskisk ...


07-07-2008, che'iza komen :

Kalu rumah hang dekat, den hantaq pi rumah hang... kat batu pahat RM1= 4kpg.


07-07-2008, bee_rbs komen :

ye la..che'iza, yg bawah gula melaka tu..yg ada talam pandan, sama ke..??


17-07-2008, mona_5722 komen :

ooo.....den ingat tepung kacang hijau tu kena buat sendiri....tu yang asyik main beli 3 ketoi singgit.....rupa nya guna yang jual kat super market pon boleh ye....


18-07-2008, lin80 komen :

suke sgt kuih ni..ingatkan susah nk buat


01-09-2008, harisun komen :

baru tadi buat kole kacang ni..first time cuba,..husband suka sangat makan dan merinduinya sbb tak leh beli sbb tak de bazar ramadan kat sini ..alhamdullillah sedap ..dapatla kami sekeluarga menikmatinya masa berbuka ..tepung tu saya suruh saya bawak dari malaysia sbb kat sini tak de jual..terima kasih banyak


16-11-2008, mama sky komen :

che'iza duk nogori 9 ko... dokek la ngan saya kot...kat ner tu... nak tmpah la ngan che'iza.... nak buat tapi penyakit malas selalu jer dtang... leh x che'iza...


16-12-2008, Anak Mak komen :

Thanks for the resepi.masa memula buat tak jadi,sbb tak reti..tp abah ckp sedap.2nd time dh tau nak buat camne.....satu loyang abah makan sorang.Seronak tgh abah makan,thanks ye....


30-12-2008, myaqeela komen :

thanks cik iza...semalam buat menjadi la..cuma next time kena kurangkan gula skit..manis la pada saya... ingatkan susah buat kuih ni...senang rupa2nya..thanks...


11-01-2009, asmayah komen :

Hi... cik iza ari i dah buat pun kole2 u ni tau. I i heran knapa u punya jadi coklat , i punya kehitaman gitu dah gitu keras semacam je.. habis i kene kutuk dgn kakak, mak dan makcik i lah.. Yang hitam jadi colornya tu, i tau lah mungkin i tanak lama sagat kot atas kuali sebabtu black gitu. U tanak brapa lama? I keras semacam itu yang i tak paham , padahal i dah ikut 100% sukatan air , santan, gula.. camna eh boleh keras semacam je... Boleh tolong xplen kan... emel address :- asmayah@singnet.com.sg Tks.


13-01-2009, edmya komen :

baru buat tadi. mmg sedap tapi pelik ler... nape kole2 kacang saya lembik. bila dah sejuk pun masik x leh nak potong?


14-01-2009, baya74 komen :

salam edmya, sy penah buat ikut resepi ni. elok cantik je & sedap. mungkin u msk kurang lama.( smpai pekat& berkilat mcm buat kastard). tp klu masak lama sgt (terlbh msk) ia akn jd keras plk. w,alam.


03-03-2009, mama kastam tioman komen :

betoii kata baya74 tu..


17-08-2009, dardiriz komen :

cara nk masak bahan ** tu bubuh santan pekat tu jer ke?? x paham part yg biar lebihan minyak tu maksudnya macam goreng santan ke?? boleh tolong explain??hehe...kuih favourite jugak ni tp x tau langsung nk buat camner


25-08-2009, baya74 komen :

salam dardiriz. saya tolong jawabkan.... betulla tu mcm goreng santan tanpa minyak. minyak akan terhasil dr proses memasak santan pekat tu. maksudnya , masak santan pekat dgn api sderhana, kacau2 selalu sampai santan tu jd berketul2 & berwarna kecoklatan (ms ni minyak akan terhasil -minyak kelapa namanya-). keluarkan ketulan santan (di panggil tahi minyak) & tinggalkan saje minyak dlm kuali. itulah yg saya faham....kita tunggu jawapan che'iza ye....


25-08-2009, dardiriz komen :

owh...thanx baya74. rasenyer sbb saye pakai santan serbuk kot x jadi pon minyaknya. dah try 2x tp malangnya x menjadi pon kuih ni. jadi terlalu lembik dh macam bubur kacang pon ada=( agak2 sbb apa yg kurang/lebih yer?


26-08-2009, baya74 komen :

kdg2 tepung yg kita beli menjadi faktor juga. tepung yg d jual d pasaran tu ada yg 100% kcg hijau , ada jugak yg d campur dgn tepung lain ( tp x d tulis kat pek pun). nampaknya klu masih lembik mcm bubur tu, dardiriz kena masuk blk dlm kuali & masak lg sampai sejat.


08-09-2009, che'iza komen :

Thanks tuk baya.. Betullah tu semua yg baya jwb tu... 100% correct... hehhehe... thanks baya.... Tujuan campur minyak kelapa yg terhasil dgn adunan.. tuk buat adunan lebih lemak dan tekstur dia lebih lembut n cantik... Santan serbuk saya tak sure tp kalau santan kotak rasanyer, masih boleh jadi tahi minyak... Mcm baya ckp.. mungkin sebab tepung... Solution dia mmglah kena masak balik sampai likat... Tepung kacang hijau... mcm mana pun still akan jadi gak, paling teruk pun dia jd lembik(susah nak potong).. pelik gak tu kalau jadi cam bubur..... hope dardiriz tak putus asa eh...


15-11-2009, dardiriz komen :

thank u very much baya74 n che'iza...mmg actually cam dh nk putus asa jer buat 2x x jadi tp dah dua2 ckp there must be something wrong dgn tepung yg saya pakai so maybe insya-Allah pasni bley try lg skali kot. terima ksh yer bgtau=)


10-05-2010, amrri komen :

terima kasih atas resipi ini,sy dah cuba dan hasilnya memuaskan sekali. kuih ini le yg saya tercari-cari selalu


15-08-2010, ajaricher komen :

koleh kacang ni kuih favourite ni..kalo balik ganu ni senang je nak cari kt pasar ramadhan..kalo cr kt kl..susah nk cr yg sedap..tak ramai yg jual..so dah ade resipi ni,bleh ah try..huhu


30-08-2010, shizuka komen :

saya dh wat smalam...wat setengah adunan jek..mmg menjadi...tp nak tnya la,nape time nak masukkan adunan kat dlm bekas,adunan tu likat sgt smpi xrata bahagian atas ek??mmg camtu ek??kuih keras ckit..next time nak tambah santan ckit lg...papepon tq!!!!coz bg resepi yg simple but marveleous!!!


28-11-2010, dpsazz komen :

dh tgk kt pasaraya tapi xjumpe tepung kacang hijau....erm.... :(


01-12-2010, tipah zalifah komen :

salam che iza.saya dh cuba resepi ni 2x.tp masih lembik di bhgn bwh kuih.kena masuk dlm peti sejuk dulu ke? saya dh masak smp likat dan hampir nk hangus bhgn bwhnya.boleh tlg baiki di mn yg salah?


01-12-2010, cikmar komen :

kuih ni sedap....pernah buat tp tak ikut resepi...main agak2 je...hee


13-12-2010, sally41 komen :

memang saya nak buat,favourite my husband.


15-12-2010, muhdhazman komen :

kak, kenapa saya buat, isi nya pucat ... colour tak segelap mcm kakak punya


14-02-2011, sheeda2010 komen :

Hai, saya nk cube buat kuih nie.. For my husband! Nie Kali pertama nk cube. Tap saya keliru dgn Santan pekat Dan Santan . Gunakn Santan kotak ke??


01-03-2011, hasinah komen :

alhamdulillah menjadi sy buat semalam.trima kasih che'iza


17-03-2011, sheeda2010 komen :

hmm, enak rasa yer.. saya sudah buat 2 kali.. so far family saya kate sedap sgt... bila buat yd pertama ade lembik, yg kali ke2 perfect. suami saya suka sgt!!!! thx che'iza


02-05-2011, rozitaintan komen :

kuih kegemaran kami sekeluarga.nak try buat nanti...selalu dapat makan masa bulan ramadhan je..


16-05-2011, itabob komen :

che'iza, TQVM... i dah lama ngidam nak buat kuih ni sndri. jumpa mcm2 cara tapi x brani buat coz crewet ckit. smlm i try buat cara U, mudah. rasa cam dpt segunung emas jatuh dr langit kerana menjadi sgt... anak2 i smpai melopong mulutnya krn sdap sgt..siap suruh jual lagi. kuih ni antra kuih kegemaran i sejak dr kecil. tq sekali lagi ya. LUV U.


16-05-2011, rozitaintan komen :

tak sangka akhirnya dapat jugak buat kuih ni sendiri. first time buat masing2 tak puas makan (sedap le maknenye tu..).buat 2nd time atas perminataan hubby dan ank2.tks che'iza...


28-05-2011, amily@pila komen :

che iza..nape saya buat dia x leh nak potong..lembik la..padahal sarenye ikut dah resepi tu...2x dah mcm tu jgk...


19-07-2011, rozitaintan komen :

buat lagi...ramai yg suka


04-08-2011, HafizKina komen :

Sy pnye bakal isteri buat xjadi.lembik.Tp sdp.


12-08-2011, shikinsuhaimi komen :

cik iza...,i try dulu yea...ni kue peberet hubby i..klu gi pasar ramadhan mesti cari kue ni...thanks...


16-08-2011, sarahayuni komen :

slm che iza ,baru buat kole kacang td ikut resepi akak,nmpknya berjaya tima kasih bebanyak,coz sblum ni takut2 juga nak wat,takut x jd


10-12-2011, norakilah komen :

rupanya xde la susah mane nak buat kole kacang ni..da buat tadi.. memang sedap..


12-04-2012, Hafizah84 komen :

nak wat tahi minyak kena masak santan bape lama ye??kena sentiasa kacau e santan...confiussss...


24-01-2013, miss mistress komen :

Huhu... Ni kuih faveret saya... Bulan posa je boleh jmpe kuih ni...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd