Google+

oleh: LeZeO Ais Krim Vanila

No picture

Desert


Created on : 20-10-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi LeZeO




Bahan-bahan ( Sekeluarga )

  • 2 1/2 cawan gula halus
  • 8 cawan susu cair
  • 6 biji telur (dipukul)
  • 1 tin susu pekat
  • 3 sudu teh vanila

Cara-cara

  1. Campurkan semua bahan-bahan.
  2. Pukul rata-rata.
  3. Tuangkan ke dalam kontena yang ada penutupnya.
  4. Kemudian bekukan di dalam peti ais.









Laporan Masakan Bergambar (0)


Komen (25)

06-11-2006, widad komen :

tak perlu masak ke? so.. telur tu macam makan mentah2 la ye?


26-11-2007, kartika komen :

x dpt nk imagin la mkn telor mentah.... blh x ganti telor tu dgn bhn lain???


09-01-2008, surie komen :

betul la,tak ke akan rasa hanyir bila telur tu becampur dgn smua bahan?


08-05-2008, haiza hailam komen :

sedap juga tapi ada masukkan telur separuh masak,bahan ada bubuh sikit


11-07-2008, NorYus komen :

susu pekat lg gula lg..x manis sgt ker?


21-07-2008, azlida komen :

telur tu pukul sampai kembang ke? susu pekat tu pulak yg kecil ker yg besar?


30-12-2008, kasmia komen :

saya ada tengok orang buat ais krim tak guna telur.boleh tak yang ni tak guna telur.jadi tak?


21-03-2009, Hamidah.Baharom komen :

enam biji telur semua sekali ker. atau ambil telur putih saja. bole komen tak


10-04-2009, whiterose komen :

ari tu sy dah try buat...x jadi pun...


01-05-2009, balqis_n_i komen :

hah..x brani lak nk cuba..tuan empunya resepi pun senyap je thadap komen2 skalian..huhu..


01-05-2009, TwiLighT komen :

meh i tlg jwbkan .. usual,org buat aiskrim mmg gner telur mentah .. depends pd orang tu la .. ada recipe yg panaskan kejap .. macam2 la.. tpi,kalau recipe ni utk kids x sesuwai la .. telur mentah x baik untuk perkembangan otak .


06-12-2010, ekiut.nyer komen :

ari tu masa kat klinik ada pakar zat makanan ajar buat aiscream. tapi aiscream tu untuk bg kat budak kurang zat. cara hampir sama guna telur ngan susu predentual ngan gula sedap tp lama2 rasa cam hanyir skit.


18-12-2010, penny komen :

telur 2 mcm mna?dibekukan saja..


05-02-2011, 161081 komen :

ntahla..rasa cam x msk akal nak dimakan.apalagi bg kat anak2


16-02-2011, ermeera komen :

letak telur?boleh ke kalau mkan telur mentah?tak yakin la nak buat...


18-02-2011, ena mahmud komen :

try wat cam saaya wat..saya pon blaja2 gak ngan kengkawan sambil bukak buku resepi mat saleh....menjadik!!! 1/2 tin susu pekat 1 tin air atau susu fresh 1 biji merah telur 1 sudubesar ovalette 1sdteh vanilla +pukul semua sampai berkrim.... buh lam container..bekukan...


29-03-2011, adk_ain komen :

Kak kalu n bt ais krim b'rerisa plak mcm mne?? blh ajr adk x.. Adk t'ingin nk bt utk hubby..


01-04-2011, azizah salleh komen :

yummmmyyyyy cam sodap jer.....nk try buat lah.....


17-04-2011, zaiton orkid komen :

letak telur?x hanyir ke?ade cara ke untuk hilangkan hanyir telur?...


22-05-2011, mawarduri_234 komen :

x berapa yakin la nak buat...


25-07-2011, fieka2412 komen :

pelik.. pelik.. tuan punya tolong komen.. saya pun nak cuba gak ni..


05-08-2011, maymax komen :

gilaaa ka...tuan punya sendiri suka2 hati je letak resepi.kalau x tau resepi pliz dont put ur resepi yg macam sial kat sini k.....sapa la nak makan telur mentah...bodoh!!!!!mak kau ke yang ajar resepi ni? sama bodoh macam kau gak...


22-09-2011, finas85 komen :

ais cream mne de org msk.. ais cream greng de la.. pape pon cba la bt dulu....


17-01-2012, MrsReza komen :

bhn icing nk wat kek pn gne telur gak..so sme jew..


24-06-2012, faizridza komen :

biasanya akak sy just ambil telur putih je, tapis dulu 2 kali, untuk asingkan tali perut dalam telur tu supaya hilang bau hanyir, baru teruskan proses pukulan, pukul sehingga kembang dan timbul bentuk duri-duri bila dicuit-cuit pada prmukaan tlur kembang tadi ^^


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd