Google+

oleh: che'iza Tauhu Bakar

Tauhu

Teramatlah senang.........


Created on : 05-05-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi che'iza




Bahan-bahan ( 2 org )

  • 4 kpg tahu
  • 100 gm taugeh
  • 1/2 btg timun
  • 1/2 biji sengkuang
  • * 3 sb lada boh / lada giling
  • * 1 ulas bawang putih dititik
  • * 2 sb gula merah
  • * 1 sb gula pasir
  • * 3 sb air asam jawa
  • * 2 cwn air
  • sedikit garam
  • 1 sb bijan digoreng tanpa minyak
  • kacang tanah tumbuk utk tabur atas tauhu

Cara-cara

  1. Tahu bakar hingga masak dan ketepikan.
  2. Celur taugeh dgn air panas, tapis dan ketepikan.
  3. Potong kecil2 atau baji sengkuang dan timun
  4. Masak semua bahan bertanda * sehingga pekat. Consistencynya bergantung pd citarasa masing2 tp baik buat pekat sikit sbb tauhu akan kuar air gak sikit nanti. Bila kuah hampir siap masukkan bijan kacau rata dan matikan api.
  5. Potong tahu kecil2, letak taugeh sengkuang n timun, bolehlah tuang kuah sos keatasnya. Tabur sikit ngan kacang tumbuk, siap tuk dihidang....
  6. Sos boleh simpan dlm fridge n boleh tahan lama gaklah, sesuai gak tuk keropok lekor, popia n karipap sayur..









Laporan Masakan Bergambar (9)

Tauhu_bakar
14-05-2008
1st time makan tauhu bakar.. nasi makan skit jer, duk ratah si tauhu bakar.. sedapppp!!
Laporan oleh: nor_67

Memanglah kalau ada tahu bakar ni, nasi tu lak jadi lauk..... Nak sikitttttttt................

Dsc03425
30-05-2008
sedap nya ... ratah jer tuk lunch .. tks iza
Laporan oleh: yatiezaini

Kita dah tak leh panggil tahu ni lauk lagi dah... kita kena panggil dia snek utk diratah...hi..hi..hi...

Img_3740
19-11-2008
sedap la...betul, tak tipu...!:)
Laporan oleh: hunny

Hunny bak sikit vit "r" ko ni kat den... Tapi kalau tak nak bg tak perlah, bglah jerlah sepinggan tauhu bakar tu... ehehehehheh

Tauhu_bakar
25-04-2009
dalam kuah tu den tambah bolacan sket...tuh yg makin kombang selero den dibuek eh....timo kasih la yo iza... sodap botul.... :)
Laporan oleh: nOOrsha
Dscn1341
25-07-2009
kuah cair skit, tapi licin jugak.. hehehe.. sedap
Laporan oleh: tfsalihah
Tauhu
14-01-2010
Salam che iza. tq for d recipe. cuma tauhu kte digoreng bukan dibakar. sorry yerr. tp sosnya memang sedap sgt
Laporan oleh: S_Norul
Tauhu_bakar_myresipi
21-04-2011
wat semalam..sedap,jap je licin..tima kasih kongsi resipi..
Laporan oleh: june eyda
Tauhu_bakar
29-02-2012
assalam cik iza...kali ni buat,terus snap..takot telepas plak sebab sedap sgt!akan ku buat bekali2 lagi..simple n mabeles!tq ;)
Laporan oleh: purplerossa
Pic01
05-03-2012
Saya buat hari Sabtu lepas.. punya tak sabar nak rasa, sampai lupa tabur kacang tumbuk.. he.. he.. he.. saya lebihkan gula dan tambah otak udang/petis dan kicap lemak manis untuk dapatkan warna yang gelap dan rasa yang macam biasa kami makan di 'Jumpa'.. memang menepati selera.. Che'iza, terima kasih banyak berkongsi resipi ini.. sedap dan boleh buat lagi dan lagi..
Laporan oleh: LynnSham

Komen (23)

05-05-2008, sofinar komen :

wah che iza hang memang bayk resepi nooo.... best2 pulak tu tak dan nak try yang lama dah keluaq yang baru


05-05-2008, che'iza komen :

Ini bukan rajin sofi, ni tuntutan suka ker tak kena gak masak, tapi masak kalau org tak mkn buat sakit hati jer.. So tak nak sakitkan hati sendiri, kenalah pelbagaikan masakan kalau tak tong sampah yg kenyang nanti kang..... Hahh.. hahhh.


05-05-2008, yatiezaini komen :

my peberet nih.. dulu sll lepak kat pantai lido mkn tauhu bakar ngan rojak buah.. uuuiiiihhh nyaman nyer...


05-05-2008, yatiezaini komen :

tauhu tuk wat tauhu bakar x der ler kat tpt kita... siannyer


05-05-2008, nor_67 komen :

iza, patutlah lily mintak tuhu bakar, rupanya dah wat keluar resipi ni..


05-05-2008, nor_67 komen :

tauhu bakar laa.. silap taip ..


05-05-2008, che'iza komen :

Aduhhhhhh yatie, terkenang lak memori saat bujang dulu. Kat my hometown dulu saya lepak kat 'tasik Y'. Nilah santapan popular, mkn lak ngan rojak buah ada yong tau fu ngan air cekong... Perghhh tambah dgn suasana org bujang kat tepi tasik lak. Memang bestlah.....


05-05-2008, che'iza komen :

Tulah kak nor ingat dah duk melepak kat porem tak de yang peransan.... Kantoilah pulak.... He... he... lily ni dia memang cargas.....


05-05-2008, nor_67 komen :

tak per, bila masuk orum lg, kena bg sorang sepinggan.. :)


05-05-2008, nor_67 komen :

alahai asyik type error je ari ni..


06-05-2008, che'iza komen :

Ada yg sebut tu Kak Nor tu yg asyik error jer.........


06-05-2008, mrsdayat komen :

tasik Y..? asal batu pahat kerr...=)


06-05-2008, che'iza komen :

Yerlah cik mrsdayat, saya org peserai... dekat dah dgn kedai baryani md shah yg tip-top tu


14-05-2008, Safiza komen :

dulu pernah makan kat melaka tauhu bakar.sedap rasanya.ni ada resepi leh try le


15-05-2008, che'iza komen :

Trylah safiza kang buat, leh load gambar kat sini... Boleh lepas rindu kat tauhu bakar melaka.


11-08-2008, Penyulawa komen :

emmm... mesti try tauhu bakar nih. pernah makan sekali kat belakang life centre tu. masa kita sekolah dulu (tasik Y belakang sekolah) tak pernah dengar pun ada tauhu bakar. rasa cam jakun kat KL dpt makan tauhu bakar. rupa2nya kat tempat sendiri pun ada ek...


19-11-2008, akma_4th komen :

che'iza, nk tanya sket blh? tauhu ni bakar guna pan or oven or atas api?


19-11-2008, nananis komen :

nak sedap guna tauhu yang lebih kurang mcm tauhu pok. kalau guna tauhu biasa tuh kurang sedap. dan tak garing lepas dibakar. rasa pon lebih kurang mcm tauhu sumbat. tauhu bakar ni sebenarnya garing dan bila makan tuh ada rasa rangup2.. itu yang paling best!


18-02-2011, alice karim komen :

dah lama cari resepi ne,akhirnya.........!nyam...nyam.....!enak gitu!!!!


24-02-2011, erin_jef komen :

leh tambah otak udang atau petis tak?


24-08-2011, oddpansy komen :

Salam, alhamdulillah terubat kmpunan sy nk mkn tauhu bakar :) sedap plak tu..thanks a lot ye tuan resepi. Barakallahufiki :) slamat m'jlni ibadah pose yg msih b'baki n slmt hri ry..


30-12-2011, Farah Amirah komen :

teringat pula masa makan tahu bakar ni kat Tesco Shah Alam...sedapnye..terluir plak...esok nak cuba buat la..thanks tuan punya resepi ye..


07-02-2012, purplerossa komen :

assalam che'iza..mmg teramatlah senang buat tauhu bakar ni..sy dah try hari tu,tapi ku kachiwa..belum sempat shooting,dah abeh...tak sabo nak makan nye pasal..bes sgt resipi ni..lowfat dan very simple..thanxx!


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd