Google+

oleh: anakamat Opor Ayam

Opor

Menu wajib family mertua setiap kali Hari Raya ... makan dgn ketupat or nasi impit ..... masakan ni agak masam2 pedas sikit ...


Created on : 05-05-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi anakamat




Bahan-bahan ( Hidangan utk 4-5 org )

  • 5- 6 ketul ayam
  • Serbuk kunyit
  • Sedikit Garam
  • Bahan untuk di blender :
  • **5 batang serai
  • **5 biji chili hidup (merah)
  • **1 labu bawang besar ( sederhana )
  • **2 ulas bawang putih
  • **1 cm kunyit hidup
  • ** 2 cm halia
  • 3 biji limau kasturi (di ambil jus)
  • Garam, gula secukup rasa
  • Minyak untuk mengoreng ayam dan untuk menumis

Cara-cara

  1. Ayam digaul dengan serbuk kunyit dan sedikit garam kemudian di goreng 3/4 masak dan di ketepikan.
  2. Tumis bahan-bahan yang di blender hingga garing.
  3. Bila dah garing, masukkan perahan jus limau ( ikut rasa klu suka masam2 boleh lebihkan limau). Masukakn garam, gula secukuprasa.
  4. Masukkan ayam yang dah di goreng tadi ke dalam bahan tumisan , gaul rata dan kacau hingga ayam masak sepenuhnya. Dah siap dan bolehlah dihidangkan .

Tag

ayam opor









Laporan Masakan Bergambar (0)


Komen (6)

05-05-2008, fidadaud komen :

erm, nampak mmg sedap! pernah makan sebelum ni tp belum pernah buat sendiri. ringkas je rupanya bahan nak membuatnya ya..


05-05-2008, anakamat komen :

Memang sedap ... rasanya ada unik sikit ... bagi yg tak biasa makan mungkin kurang suka ... anyway selamat mencuba ...


06-05-2008, Eidah komen :

kenapa saya tk boleh nampak recipe nye ek? nak click pon tk boleh..????


06-05-2008, Eidah komen :

ops sorry skarang dah boleh... hehehehe... jgn marah yek :-)


21-10-2008, fadzyjemi komen :

emhh.. famili in law mmg buat ni sebagai menu wajib.. tp setau kita mmg ada rempah opor kan?? tp dijual kat kuantan kot.. coz in law kalo kesana sure memborong rempah opor ni


05-11-2009, Princess Iman komen :

kakak ipar sy pernah buat untuk menu kenduri kawen sy. pergh.sedap giler! jadi rebutan semua tetamu sampai sy pun xdapt nak mkan.huhu...kempunan pengantin..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd