Google+

oleh: che'iza Ikan Pais

Pais

Ada beberapa versi ikan pais, tapi hari ni buat yg senang dulu.....


Created on : 04-05-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi che'iza




Bahan-bahan ( 3-4 org )

  • 1/2 kg ikan kembung
  • * 4 biji bawang merah
  • * 3 ulas bawang putih
  • * 1/2 inci halia
  • * 1/2 inci kunyit
  • 5 sb lada boh
  • 3 sb air asam jawa
  • 2 sb santan pekat
  • sedikit garam, gula n perasa
  • daun pisang n lidi utk bungkus

Cara-cara

  1. Bersihkan ikan, toskan airnya dan ketepikan. Tumbuk bahan bertanda *
  2. Satukan bahan tumbuk dan semua bahan lain, gaul sebati.
  3. Ambil daun pisang selebar 30 cm, letak pes lada diatas daun. Letak ikan atas pes lada tadi. Kemudian lapiskan lg dgn pes lada. Balutkan ikan dgn daun pisang .
  4. Lipatkan sedikit dihujng daun kiri n kanan dan cucuk dgn lidi supaya pes lada tak terkeluar masa bakar nanti. Siap utuk dibakar.
  5. Bakar lebih kurang 25-35 min bergantung pada saiz ikan yg digunakan. Sedap mkn panas2 ngan nasi putih.









Laporan Masakan Bergambar (12)

Dsc00078
07-05-2008
sedap..hubby kata nanti buat lagi ye
Laporan oleh: ainaibu

Sedapnya..... tgk sambal dia basah2 tu kan, Mcm nilah sedapp..... Cayalahhh ainaibu berjaya menambat hati cik abang...

Kembung_pais
15-05-2008
Buat dah lama cuma baru sempat upload gambar.
Laporan oleh: hazila

Saya nak yg kat tengah-tengah tu eh........

Dsc03422
30-05-2008
x der daun pisang utk wat selimut .. so sub ngan daun kunyit .. yg ni pun sooodddap .. ;~0
Laporan oleh: yatiezaini

Lagi sodap buh daun kunyit.. Say pun kadang2 kalu ada daun kunyit saya balut daun kunyit lepas tu selimut lak ngan daun pisang..... Hah kan dan terliur dah....... bak sekor..... tak tahan dah ni tgk ikan yatie ni....

Ikan_pais
25-06-2008
anak dara suka, ayahnya suka, emaknya lagiiii lah suka.. berselimut dgn daun kunyit jer.. sedap diratah begitu sajaaaa.... thanks iza..
Laporan oleh: nor_67

Sedapnya Kak Nor pakai daun kunyit....... Macam ni saya pun suka......

28072008009_20-_20copy_1_
28-07-2008
jeles tengok org lain ade daun pisang, daun kunyit... tapi kite kat sini yg ade auminium foil je... jadilaaa...ngidam punye pasal....tq 4 the mabeles recipe....sedapp sampai menjilat jari!!~
Laporan oleh: nOOrsha

Belasah jerlah noorsha... Hidup merantaulah katakan........ Amboi cantik posing Ikan pais ni......

Pais
08-08-2008
best betul la resepi pais ni...semalam makan tuk berbuka puasa..saya guna ikan sungai..bagus la sebab dia tak hanyir...masak byk ketul gak semalam..habis licin..hhehehe
Laporan oleh: quinnie

Suka betul quinnie makan ikan sungai eh.... sedap tak ikan sungai.....

Dsc00445
07-10-2008
baru buat smlm.saya guna microwave jerr utk bakar.guna filet ikan dlm 6 ketul, bakar lebih kurang 15min.tq4de recipe!
Laporan oleh: asnidar hanim

Kretiflah asnidar... Camaner rasa guna fillet ikan eh......

Imported_photos_00363
11-11-2008
Ini yg kali ke berapa ntah buat.....senang dan sedap...
Laporan oleh: ziehelmy

Kak zie.... benda yg senang buat ni mmg best..... ehehehheheh

Img_0093
16-11-2008
sedap! selimut daun kunyit ngan a.foil jerk.. tQ
Laporan oleh: hana6877

Pandai org jepun mkn lkan pais..

Pais_ikan
01-12-2008
sedap ler....senang lak tu..emmm TQ yer cheiza...
Laporan oleh: Aziemas

Sama2 ustazah..... eheheheh

Dscn6304ee
09-08-2011
Sedap..cuma ada rasa payau sikit..mungkin salah saya tak reti nak ukur kunyit tu kot...hihihihii...anyway...TQ....lain kali sy nak cuba buat lagi...^_^
Laporan oleh: sue_ginola
Ikan_pais
12-02-2012
da bnyk kli wt...sdap...trma ksih ya kongsi resepinya... =)
Laporan oleh: Purple.T

Komen (34)

04-05-2008, yatiezaini komen :

amboi che'iza.. rajin sungguh ler dok kat dapur & dpn komputer pagi2 ni ... hehe ... bertuah ler anak2 & suami che'iza... ;-)


04-05-2008, che'iza komen :

Tak de mananyer rajin yatie oii.... Ni malaslah ni tu yg buat pais, senang godak2, balut, bakar, senang.... tak yah nak tumis2.. (^^,)


04-05-2008, nor_67 komen :

che'0za (hehe).. kalau belah trg kita org letak daun kesum dalam rempah2 tu.. wangi jer bila bakar pais ikan tu.. eh lupa org trg panggil pais ikan..


04-05-2008, che'iza komen :

Satu resepi baru lagi tuk saya 2 kak, saya ada 2-3 version pais lg kak ada yg guna kerisik, ulam n bahan rempah lain lg. Kang leh lah try letak daun kesum lak..


04-05-2008, nor_67 komen :

ooo ada gak yg guna kerisik ya.. yg kata letak kesum td tu ada letak kelapa parut gak.. arwah mak sedara knor pandai wat, tp sayang tak teringat langsung nak ambik ilmu dari dia..


04-05-2008, cekintan komen :

nak pakai ikan kembung jantan ke betina?..


04-05-2008, che'iza komen :

Yg saya belajo mcm tulah resepi mak, nenek, mak sedara semua tak sama kak Nor, kalau versi yg rumit ada kerisik, rempah dan segala mcm ulam tu dia dah naik pangkat dah tak panggil pais panggil botok2. He.... he... rasa lain mcm artis lak panggil oza.....


04-05-2008, che'iza komen :

Alamak....... Cekintan tak perasan pulak ikan tu jantina dia apa? Masak jer apa yg beli kat pasar tu.....Hi..hi....


04-05-2008, nor_67 komen :

hehe.. sampai jantina ikan lak ya..


04-05-2008, che'iza komen :

Haah lah, susah sungguh soalan tu tak tau nak jwb cammana.... Emmm... yg betulnya tak pernah ambik tau pun, selalu beli masak jer, tak dan nak belek2.... Sorry eh sekintan.....


05-05-2008, hazila komen :

Rajin betul che'iza masak yek... nanti sampai Perlis boleh tumpang makan kat rumah kot......


05-05-2008, che'iza komen :

Boleh..... jemput-jemputlah mai, saya pun sebatang kara kat sini ada hubby n anak2 jer. Takde sedara mara kat sini. Kwn2 pun semua org yg duk merantau gak. Selalu kalu sedara mara dtg, rumah ni jd tempat transit jer sbb depa nak pi langkawi n padang besar... ha... haa.....


05-05-2008, yatiezaini komen :

yalah iza.. saya pun kalau beli ikan x nah plk tanya ikan tu betina ker jantan ... main ambik jer yg mana bkenan kat mata.. kalau tanya pun tuk ikan kat aquarium jer...


05-05-2008, yatiezaini komen :

yalah iza.. saya pun kalau beli ikan x nah plk tanya ikan tu betina ker jantan ... main ambik jer yg mana bkenan kat mata.. kalau tanya pun tuk ikan kat aquarium jer...


05-05-2008, che'iza komen :

Nak tanya pun segan yatie, selalu yg jual ikan ni org lelaki, kang senget pulak leher org yg jual tu...... Kalau ikan pari taulah......


07-05-2008, nur_yatt komen :

dah try buat utk dinner last night, tp guna ikan kerisi & tambah daun kunyit...mmg best! nak try buat ikan lain lak nnti..


07-05-2008, ainaibu komen :

kita dah try ni sedap..camana nak masukkan gambar dalam ni...hehehe


07-05-2008, ainaibu komen :

dah dapat masukkan gambarnyer...


07-05-2008, che'iza komen :

Postlah sikit gambbor eh nur_yatt, den nak tgk jugok apo rupa ikan kerisi buat pais mesti bestkan.....


08-05-2008, sofinar komen :

alamak kena balik umah mak la esok ni nak ambik daun pisang, umah taman ni tak ada daun pisang


08-05-2008, che'iza komen :

Ambik sofi jgn tak ambik....... jgnkan pais, boleh buat mcm2 lagilah kalau ada daun.


15-05-2008, mama_dina komen :

Dah try, tapi tak sempat ambik gambar. I balut dgn daun kunyit, bau semerbak satu rumah. Anak-anak suruh buat lagi...sedap.


25-06-2008, tulip77 komen :

cedapnya...klu letak tempoyak mesti lagi sedap..hehehe..nk buat sni takda bhn2 ler pulak..huhuhu


25-06-2008, nor_67 komen :

ada stok tempoyak ke kat paki tu tulip..


25-06-2008, Rahmawati komen :

Che 'Iza! kalau bakar dlm oven bole tak....klu bole....agak2 brp minit ye


25-06-2008, che'iza komen :

Kang kalu buat hantarlah sikit kat sini.... Nak gak rasa pais letak tempoyak ni. Mesti sedap, tulip lak yg buat... perghhhh bestt....


25-06-2008, che'iza komen :

Boleh rahmawati, tapi den tak ingat lah pulak berapa lama.... tapi rasa2nya.... Suhu 200c. Tgk gak saiz ikannya... Saya selalu buat guna ikan kecik, dlm 45 min masak dah....


05-07-2008, quinnie komen :

ooo ini ke pais..baru la saya tau...cam ikan bakar la ye...nanti nak cuba...mesti best ni..


16-09-2008, ina sayang komen :

akhirnya dapat gak idea nak buat apa dgn mackerel 2 ekor dlm freezer tu.. menu esok sbb ari ni dah masak. Mesti best ni...


18-09-2008, bungatulip komen :

tak pnh mkn ikan pais nie...b4 nie pnh dgr jerk...ble dh tgk ramai yg cube...errrmmm cam sdp jerk..jadi lak tu...jelesss nye..kalu wat tok buka pose nie pon ok gak...nak try la...tQ


18-09-2008, che'iza komen :

Kena try bungatulip ..... baru tahu rasa dia camaner..... Buat menambahkan kelainan dlm masakan.... promote ni... ekekekekeke... Taklah... trylah dulu.....


24-10-2008, hafiza780 komen :

resepi yang bagus ni...boleh kurangkan minyak dalam masakan... makan makanan yang berminyak je pun tak bgus gak untuk kesihatan...kalau kita balut ikan ni dengan daun salam ok tak kak?


23-01-2011, kikkapo78 komen :

baru join ni...to be honest i don't really good at cooking...but my hubby is a food lover....aduss...ikan pais....nak try la..ni dah ada seru nak memasak ni


23-04-2011, fiza_myazarra komen :

dulu masa kecik2 slalu buat, sedap gila...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu