Google+

oleh: che'iza Kembung masak kuali

Ikan_msk_k_2

Saya tak tahu kenapa nama dia mcm ni, mak saya kata tulah namanya (he.. he...). Tapi lauk ni sedap....


Created on : 30-04-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi che'iza




Bahan-bahan ( 3-4 org )

  • 1/2 kg ikan kembung (ikan cencaru, selar @ tongkol pun sedap).
  • 4 sudu besar lada boh / cili giling
  • * 3 biji bwg merah
  • * 3 ulas bawang putih
  • * 1/2 inci halia
  • * 1/2 inci kunyit
  • * 1/2 inci lengkuas
  • * 2 btg serai
  • 1 sk halba
  • 1/3 cwn santan pekat
  • 2 sb air asam jawa
  • garam, gula and perasa

Cara-cara

  1. Ikan dibersihkan dan digoreng. Ketepikan ikan yg telah siap digoreng.
  2. Kisar bahan bertanda *. Dgn menggunakan lebihan minyak goreng ikan tadi (keluarkan sikit minyak kalau byk) tumis bahan kisar hingga naik bau.
  3. Masukkan lada boh tumis hingga garing. Masukkan air asam jawa n halba. Jika tumisan agak kering boleh masukkan sedikit air.
  4. Masukkan ikan yg telah digoreng tadi juga santan. Akhir sekali masukkan garam, gula n pak aji.
  5. Siap utk dihidang. Selalunya saya suka mkn lauk ni keesokan hari, lagi sedap.

Laporan Masakan Bergambar (40)

Dsc02966
01-05-2008
inilah hasil misteri selar masak kuali... utk mghapuskn misteri anda.. cuba jgn x cuba ... anda pasti x akan di hantui misteri lagi... che'iza caya lah...
Laporan oleh: yatiezaini

Wahhh!!!!!!! cepatnya yatie buat, ni betul2 misteriiiiii ni..... he.. he....

Dsc00958
02-05-2008
ni lah hasil dia che iza memang sedap giler!!!i bt cair ckit ye lah adik i nk makan kuah..ni pun hongga mjilat pggn!!ckp name kt diorg terus gelak!!ape2 cayaaalah!!sedap!!
Laporan oleh: unies

Wahh!!!!!! cunlah unies, mak saya kalau buat pun mcm unies gak, dia kata takut anak2 tak cukup makan... hah... ha.....

Tenggiri_kuali
06-05-2008
kita tak dan pon nk hias2 tp jgn mrh aee...kita ganti kembung ngan tenggiri kekekek aci tak?sbb ikan tu je yg ada, tp tingin beno nk rase mcmana rasenyer..mmg best..leh wat selalu..kita jati johor pon tak tau ada nama resepi gini..nway TQ mmg sedap :)
Laporan oleh: Aziemas

Alaa..... hias tu wat lawa jer...Dlm tak makeup tu hensem jugak ikan azie tu... Best ar guna tenggiri, ikan org kaya2 tu.... He.. he... Jgnkan azie, saya sampaikan la ni pun masih duk fikir sapalah org yg bg nama kat resepi ni...

Masak_kuali
11-05-2008
guna ikan tongkol jer, rasa dia memang ada umpphh..
Laporan oleh: nor_67

Huwahhhh!!!! Sedapnya ikan tongkol, peberet ni..... Kat rumah ni tak leh masak hubby tak makan... Nak mkn kena balik kampung..... Tgk Kak Nor nyer ikan yg rupawan ni buat rasa nak balik kampungggg.....

Ikan_caru
13-05-2008
Muahahaha kita buat lg..kali ni guna ikan cencaru lak..besttt wooo heheheh
Laporan oleh: Aziemas

Kali ni sempat berhiaslah ikan tu.... he... he... Berseri-seri mcm tuan dia...........Rajin sungguh azie ni masak......

Kembung_masak_kuali
13-05-2008
Tak payah nak hias2...habis!!! Instead of ikan kembung, saya guna ikan cencaru... "Cencaru masak kuali..."!!!
Laporan oleh: rossitamz

Janji eh ngan azie masak cencaru....... Tak hias pun habis, kalau duk berhias alamat tak sempat posinglahhh...... Hi...hi..... Tahniahhh.... tahniah....

Dsc00031
20-05-2008
hubby kata sedap.... tapi dia gelak je dgr nama resepi ni.. hehe
Laporan oleh: rhyniazz

Jelitanya ikan rhyniazz duk posing.... Samalah ngan hubby saya, agaknya sbb tu dia buh nama ni kut...... utk menambahkan kemesraan.... suami isteri... kih..kih..kih...

Cencaru_kuali
29-05-2008
2 thumbs up. Kena dengan selera.
Laporan oleh: hazila

Sedapnya hazila......Kalau kena dgn selera, boleh buat selalu..... Lawalah mangkuk tu, pinjam boleh ngan isi dia sekali hi..hi..hi....

Dsc00074
29-05-2008
sedap lauk nih...2nd time buat nih..first pakai ikan kembong n yg ni pakai ikan tongkol..marvelous...
Laporan oleh: enas_eryna

Bestnya ikan tongkol....... Nak sikit bolehhhh..... Thanks enas for trying..........

Kembung_msk_kuali
22-06-2008
jgn dipandang pada rupa he3x... tapi mmg cedap!!
Laporan oleh: tulip77

Okey jer rupa dia... nampak suci tau tanpa make-up tau....... hi...hi...hi......

Picture_670df
30-06-2008
dh jd bawal masak kuali...tq che iza
Laporan oleh: junjs11

Sedapnya bawal...... Org lain semua duk guna ikan mahal2... den jer sorang guna ikan tak berapa mahal.....

Dsc00472-001
09-07-2008
sedap sgt..baru jerk masak td..trus hntar repot...he3...hubby suh masak lagi..owh..kite 2kar ikan 2..kite gna ikan selar..ikan kembung xder stock lak..
Laporan oleh: kathy_cyclops

Sempat lagi nak edit gambar tu eh......

Photo-0102
10-07-2008
kembung from japan....haha....hb kata oishi! so mmg sedap la tuh! tQ iza!
Laporan oleh: hana6877

Pandai jugak org jepong ni mkn pedas eh....... kih..kih...kih....

Image003
13-07-2008
memang best resepi ni..kuah jadi wangi bila letak halba...tapi saya guna ikan sungai..tak tau nama dia..hehehe..
Laporan oleh: quinnie

Tullah halba lah yg buat resepi ni special...... emmm sedap tak ikan sungai........

Kgb
15-07-2008
Dh dapat kelainan dalam membuat sambal ikan..thank Iza..
Laporan oleh: Mummy7857

Cara yg sama... tambah satu bahan jer dah mengubah rasa dia kan......

Imgp5773
18-07-2008
ikan merah je yg ada.. sambal dia terlebeh plak, ikan 2 ekor jek.. hehehe.. sedap jugak!
Laporan oleh: tuberose78

Sedap tu ikan merah............... 2 ekor jer buat buka ker?..................

Kembung_masak_kuali
17-09-2008
kali nih dpt ikan fresh..mmg sodap & puas hati ;)
Laporan oleh: tulip77

Sodap tu ikan fresh mak yung...... ehehheeh rajin wak yung ni berperang kat dapur eh.....

P1000575
10-11-2008
sedap, thanks iza kerana kongsi resipi
Laporan oleh: imim
Dsc00715
11-11-2008
masak mlm td.. tayang sekor jek sbb yg len dh wat tapau g kije pg ni. sedapp... hihihi!
Laporan oleh: mamaRisya

hehehe..... Nasib baiklah ada tinggal sekor......

Dsc_0327
13-01-2009
iza..........sedap masakan ni ,ada kelainan....tapi yg ini terlebih kuah.
Laporan oleh: zaina
Selar_ijo_masak_kuali
15-01-2009
guna ikan selar ijo... layannn....
Laporan oleh: cahayer
Ikan_masak_kuali
21-01-2009
Dah buat kat sebulan dah baru nak upload. Sedap gak..
Laporan oleh: samsuria7943
Kembung_msk_kuali
31-01-2009
Msk utk dinner.Inilah rupanyer kembung msk kuali.Bab m'hias lemah sket,boh timun je la.Bleh wt ulam skali.Mmg sedap sgt..TQ iza
Laporan oleh: Lina_pg
Dscn2181
20-02-2009
haaa.. sy dh try resepi ni mmg sedap. thanxs.. :)
Laporan oleh: Hardlena
Dsc_4102
08-05-2009
sedap...thanks iza.
Laporan oleh: zaina
Masak_kuali
13-05-2009
best ar masak nie!..tp saya tukar ikannya.. ikan bawal! hby suka.. tp saya buat sambalnya banyak skit.. biar mcm berkuah.. tp tk pekat.. hmm bau dia pun sedap.. smalm nk ambil gambar.. hby kata tak payah.. "dah lapar nie.tak tahan bau dia sedap!" hehhe nie sambil nk makan tmpat keje,tapou lagi tau! rugi tak tapo..ngidam nanti! heheh bru teringat nk comment huhuh.. try lah kwan2 ku semua.. sedap wei..
Laporan oleh: nanie09
P5160923
16-05-2009
iza, besstttt!!!!... nanti nk try ikan lain pulak... 10Q!!!
Laporan oleh: waheedeana
Kembung_msk_kuali_1606
18-06-2009
salam che iza..mmg sodap la u punya resipe, rasanya unik..next time i nak try guna ikan talapia laks coz i ni peminat ikan talapia..mesti besh kann..anywat tq for sharing..
Laporan oleh: ibu nuruls
Kembungk
01-07-2009
semua resepi iza sedap2.. caya la! tapi ke mana menghilang iza oii? lama tak nampak..
Laporan oleh: sunkist
Dsc00154
14-09-2009
masak tok berbuka ptg td..best sgt resepi ni.. =)
Laporan oleh: zira garcia
P1050479
16-11-2009
dah byk kali buat che iza ..mmg cedap..
Laporan oleh: enas_eryna
Kembung_masak_kuali
09-01-2011
Slm..Tak rugi mencuba..Memang sedap n puas hati...Thanks Kak Iza sudi share resipi kat sini
Laporan oleh: Nenie
Dsc09780
16-05-2011
dah lama buat...baru teringat nak anto report....memang best ikan masak kuali ni...dah banyak kali mas buat....
Laporan oleh: mass80
P1160008
31-10-2011
Nk cuba upload laporan la...dah lama x dapat. Rcp ni saya ganti dengan ikan bawal...sedap!
Laporan oleh: CheqSueCommot
Kuali
28-03-2012
dulu hantar laporan pakai ikan sungai..ni guna ikan kembong..tq iza..4 ever sedap resepi ni..:)
Laporan oleh: quinnie
Iphone_027
24-05-2012
salam che'iza..akak slalu gak msk lauk ni..mmg sedap..kwn akak pun kata nama lauk ni masak kuali..hehe.. :)
Laporan oleh: kh267tm
Img_20130912_151727
24-09-2013
salam che'iza, Alhamdulillah, trcapai jg hajat nk mrase ikn msk kuali ni, trnyata mmang sdp n mabeles rsenye. mcm rendang pn ade. kb rase nk msk gini time raya..mkn ngn ketupat. dh bosan lh asyek rndang ayam/daging..hehe.. jazakillah utk che'iza krna brkongsi rspi..
Laporan oleh: kakbesah
Wp_20130928_008
16-01-2014
salam che iza,, dulu buat dgn ikn selar, kalini buat dgn ikan kembung btol2, memang sekuali sungguh-11/2 kg..hehe. sdp pnye psl licin dibuatnye. syukran skali lg yer..
Laporan oleh: kakbesah
Talang_masak_kuali_myr
27-11-2014
Percubaan pertama pada 11 Nov.. guna ikan talang yg sedia ada dlm freezer.. hubby kata sedap sangat! Terima kasih che'iza!
Laporan oleh: LynnSham
Tongkol_masak_kuali_myr
27-11-2014
Sekali lagi buat masak kuali.. hari ni guna ikan tongkol pulak.. saya gandakan kuahnya sebab hari tu hubby kata kuahnya sikit sangat.. he.. he.. he.. terima kasih sekali lagi ya che'iza.. memang sedap!
Laporan oleh: LynnSham


Komen (35)

30-04-2008, Aziemas komen :

napa kita dok nmpk gmbonyer ni??? nk tgk gak kembung msk kuali ni mcmana ropanya..hehehe


30-04-2008, Aziemas komen :

ohhhh gini..ala2 ikan msk smbal ekkk...gmbo nmpk menyelerakan mesti sodap ni :)


30-04-2008, nur_yatt komen :

che'iza, klu ibu sy panggil masakan ni Panggang Kuali, and selalunya dia buat ikan bawal or tenggiri je..


30-04-2008, che'iza komen :

Azie, mcm ala2 sambal tapi kehadiran halba (Allah ayat....) telah menyebabkan rasa ikan ni totally lain tak mcm masak sambal lah kiranya. Kena try baru tau rasa ikan kuali ni.


30-04-2008, che'iza komen :

Hah tulah nur_yatt ada gak perkataan kuali tu kan. Agaknya sbb mak saya org johor tu yg nama dia lain kot. Ikan bawal and tenggiri tu, kategori org kaya nur_yatt. Ni org biasa2, pakai jerlah ikan kembung. (he..he...)(^^,)


30-04-2008, fatinz komen :

che iza...misterinya...nama!!!


01-05-2008, che'iza komen :

Nama misteri tak pe fatinz jgn diselubungi misteri...... He... he....


01-05-2008, yatiezaini komen :

iza... serai apa cerita???


01-05-2008, yatiezaini komen :

kita dah cuba ler iza... rasa halba dlm masakan ni mberikn kelainan .. so sapa2 yg masih di landa misteri tu.. cuba ler.. jgn biarkn dirimu dilselubungi misteri... kihkihkih


01-05-2008, nor_67 komen :

yatie, misteri nusantara ke misteri myr.. hehe


01-05-2008, yatiezaini komen :

misteri ikan masak kuali... :-)


01-05-2008, che'iza komen :

Alamak!!!! sorrylah yatie tak perasanlah, Hi.. hi... patutnya ada tanda * kat dpn perkataan serai tu, tak pun titik pun boleh. Saya dah betulkan dah..... Jgn marah eh.....


01-05-2008, che'iza komen :

Haah kak nor,bak kata yatie misteri ikan masak kuali.... Ambil sikit dialog kawan mia dlm cite anak pontianak, biar seram jgn suram bosan nanti......


01-05-2008, yatiezaini komen :

ala hai iza.. apasal lambat jawab... ikan pun dah tinggal tulang dah.. dah habis... serai tu saya titik jer sbb bhn2 lain dah diblend so mls ler pulokkkk nak blend serai jer.. sbb tu titik jer pastu ditumis sekali ngan bahan kisar.. sodap pun.. mjilat sampai ke tulang ler... tks yer c'iza tuk resepi yg mabeles...


02-05-2008, che'iza komen :

Welcome cik yatie, nasib baiklah cik yatie ni bijak bistari. He... he....


02-05-2008, unies komen :

memang sedap la!!name nye memang sesuai!!mane x nye satu kuali n dapur skali bslrak....lau sape yang x cuba lagi tu kena la cuba x rugi!!lain kali boleh jadi menu la thankd che iza!!cayaaalah!!!!muaaahhhh!!!!!!!!!!!!


03-05-2008, che'iza komen :

Sedapkan unies, rasa dia seindah namanya (he.. he...) Kuali n dapur jer berselerak tapi ikan comel jer duk bersanding kat pinggan tu erk... Tahniahhh....tahniah... boleh wat selalu.....


03-05-2008, yatiezaini komen :

unise.. teruja kn mkn ikan masak kuali ni.. betollll.. sapa2 yg belum cuba tu ptt cuba .. jgn x cuba ... org ckp x kenal maka x cinta .... iza mai hantaq sini 2 pinggan ... muaahhhlalala!!!!!


03-05-2008, unies komen :

tul yatiezaini!!!mmg patut cuba jgn dibelenggu ngn namenye dah la!!lau x blh jadi meroyan lak!!!!hehe!!


04-05-2008, che'iza komen :

Mehlah yatie mai rumah jgn 2 ekoq, satu kuali den buat kat ekau.... Hii.... hiii....


12-05-2008, winda komen :

kalau mak saya lauk ni dipanggil lauk panggang kuali..tp ada kelainan sket..tak letak halba tp letak buah keras..tp mmg best..terangkat sungguh..sy sendri dah lama tak buat lauk nie..:))


14-05-2008, che'iza komen :

Winda, ada gak perkataan kuali tu kan......


10-07-2008, hana6877 komen :

tuh org jepong tokak melayu!! tuh pon my hb duk garu2 kpala bcoz pedas!! hahahaaa...tp still ckp oishi! kih kih kih...


10-07-2008, che'iza komen :

Ada pulak garu kepala patut kena garu hana... kih..kih..kih.....


10-07-2008, hana6877 komen :

tuh garu lain tuh iza woii....hahaha..... nih style my hb klu pedas mula dia duk garu2 kpala dia yg tk gatal tuh...kih3.....oitt out topic nih...hahahaa...cter email la!


13-07-2008, quinnie komen :

o.k la iza kalau masak ikan sungai guna resepi ni sebab dia leh kurangkan bau ikan...nanti ada masa nak buat guna ikan kayu or kembung lak..


16-07-2008, lin80 komen :

dah cube buat 2 kali..memang sedap.biase buat sambal ikan biase je..


13-08-2008, azlina1175 komen :

As'kum.. che'iza, thankz for the resepi semlm dah cuba memang mistiklah rasanyer..


15-01-2009, cahayer komen :

ganti ayam pun sedap nih..


20-02-2009, untielong komen :

wahhh.. ramai dah try.. semua kata sedap.. nak trylah.. biasa kita buat Ikan grg masak sambal... la nie ikan masak kuali... maybe dier masak dlm kuali tu yg bg nama masak kuali kui..kui..kui..


17-05-2009, achikcomel komen :

dah try buat mmg sedap..lain dr sambal tumis biasa...


16-08-2009, stormieda komen :

thanks akak..sedap sgt ikan ni...sy pkai ikan cencaru...tp sy x ltk halba n lengkuas sbb x de...br nk blajar memasak...so dpr pn x complete lg...tp best...sedap...thanks akak


16-11-2009, qaseh nizam komen :

memg sedap lauk ni.tp xtau lak nama dia cam tu.biasa mak kite panggil lauk ni ikan goreng percik.dlu masa ngidam kite suruh mak kite bwak lauk ni dr kg.


13-04-2010, SHARIFFAH FADZILAH komen :

hari ini baru ahli dah cuba kembong masak kuali memang sedap resepi baru pada saya tkaseh che iza semoga di berkati ALLAH. MAAF TAK AMBIL GAMBAR.


20-06-2011, ezatul_85@yahoo.com komen :

saya da cube tp rasa die macam sambal je..cme ada rasa halba je kelainan jew.em,kurg memuaskan la..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd