Google+

oleh: hanis Puding marble

Dsc03807

ambil dr buku resepi kat malaysia. tapi tak ingat dah nama bukunya.


Created on : 18-10-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi hanis




Bahan-bahan ( 5 org )

  • 1 liter air
  • 10g agar-agar
  • 250g gula
  • 100g tepung kastard
  • 2 sudu kecil serbuk koko

Cara-cara

  1. masak air bersama agar-agar dan gula hingga larut.
  2. masukkan tepung kastard yang dibancuh dengan air. masak hingga gelegak.
  3. bahagi adunan kepada 2 dan campurkan serbuk koko pada salah satu.
  4. dalam acuan, tuang adunan berselang-seli untuk dapatkan corak.
  5. sejukkan dan sedia untuk dimakan. lebih sedap jika diletak dalam peti ais.








Laporan Masakan Bergambar (10)

Puding_marble
29-12-2006
hehehe ni baru dapat upload gambo... Thanks for the recipe! gambo potong tak amek lagi... nantilah tgk camna rupa bila dah potong...
Laporan oleh: umi_e
Pudingmarble
31-12-2006
inilah rupa puding tu bila di potong... TQ lagi...
Laporan oleh: umi_e

waahh....cantiknya. berjaya jugak umi e buat ye.

Puding_myr
04-12-2008
sedap dimakan sejuk2...tq 4 d recipe...
Laporan oleh: kak fida
Dsc01676
06-04-2009
Silap sebab tak bancuh tepung kastard dengan air, bergentel tepung jadinya. Anyway dah jadi, manis dan memang sedap dimakan bila dah sejuk. TQ.
Laporan oleh: Sharm1969
Puding_marble
19-04-2009
Cara nak buat senang, n bahan2 dah ada kt dapur..so,try buat. alhamdulillah, sedap. tQ sudi berkongsi:))
Laporan oleh: wardahitumawar
Puding_marble2
29-04-2009
tuang dalam bekas kecil senang nak serve...sedap tq yer!!!
Laporan oleh: watierman
13092009670
13-09-2009
buat untuk berbuka td,xberapa nk marble,anyway sedap!
Laporan oleh: adrianie
P1020316
27-05-2010
sdp puding ni..wat pon senang..
Laporan oleh: Mariani(KT)
Dsc00025
01-04-2011
1st trial..menjadi tp termanis sedikit..thanx hanis for sharing:)
Laporan oleh: mrs akhbar nizam
Img_2776
27-06-2011
ni puding opah... cuba wat sikit je dulu... suspen gak takut tak jadi.. biler dah jadi senyum smpi ke pipi ^.^
Laporan oleh: opahiscooking

Komen (28)

19-10-2006, zkidin komen :

best...buleh buat kasi kat kita skit.. :-D


21-10-2006, ksuzana komen :

Saya baru joint


22-10-2006, azlin_sofia komen :

Assalamualaikum.. Sy br je log in arini.. Leh x bg sy resepi bubur lambuk ayam yang sedap n masyuk??


22-10-2006, MARIZZA komen :

NAMPAK CAM SEDAP JE.RAYA NI BOLEH TRY BUAT LE


26-10-2006, binxz komen :

dah buat tapi tak jadik... :o( lembik tak cantik cam dalam gambar


12-11-2006, fazrinapi komen :

serbuk agar-agar boleh ganti dengan agar-agar paket tak? bape gram erk sukatannya?


24-11-2006, umi_e komen :

binxz... u ikut betul2 ke cam dalam resepi tu??? Mana tau ada yang terlebih kat mana2 atau custard kurng masak kot... ermmm I am not good in making puding or jelly tu yg tak berani nak buat... anyway tahniah sebab you berani mencuba! Teruskan usaha anda!


19-12-2006, hanis komen :

tak tau la pulak kalau nak tukar agar2 peket jadi berapa. tak pandai guna agar2 peket. sorry ye. kastard tu kena masak sampai betul2 pekat. sampai melekat kat senduk. cuba lagi ye, binxz


20-12-2006, umi_e komen :

hanis... I tak pandai main dgn custard but this saturday nak try buat... tak faham bab step masak custard tu... masa mana? masuk sekali dalam agar2 yang dah cair tu ke? need help plsssssss


29-12-2006, umi_e komen :

ermmmm jadi lah hanis! TQ... nampak belang2 nya tapi gambar tak dpt nak upload sebab my PC ler... nanti2 kalau dah OK I tempek kat laporan ok... thanks again!


31-12-2006, umi_e komen :

Hari ni buat lagi puding ni untuk kawan buat open house raya haji... nak promote ler tu hehehehehe


14-01-2008, callin komen :

smlam sya buat tpi x jadi knape warna puding tu kuning cair je sya rasa was2 la betul ke pakai air masa masak sgar 2 tu x pakai santan atau susu ke........


19-01-2008, topal komen :

callin..tadi petang saya baru pas buat puding..saya try letak susu cair dalam 1/2 cawan and 2 sudu besar tepung jagung...warna jd cantik dan rasanya bertambah sedap..cubalahh


07-03-2008, mayani komen :

i dah cuba wat tadi...hmmmmm yummmy...sedap.....


24-03-2008, cute_pumpkin komen :

hye kawan2..kin baru buat pagi tadi..tp sedihnye rase..cam xjadi je pelangi nye tu..nak buat lapis tu camne ye?Kin buat lapis tu n sengetkn sprt mana cara2nye..tapi masuk selapis brcampur terus sume warna..Kin betul2 nak blaja..sape leh tunjuk ajar pada kin..terima kasih.


22-06-2008, ainsalsabila komen :

eyh .. exitednye nk wat .. sy sgt sukeeeee lamanweb nie..muahhh


21-07-2008, asran komen :

I baru je layari your recipe.nantilah i try.you ada tak resepi sedap-sedap yang lain. bagi le kat I same.hantar kat emel i , ye hanis. tq 4 ur recipe


16-10-2008, merlin komen :

dah try...yg lebih sedap part yg coklat tu..hehe...nasib baik buat bhgn coklat lebih sikit..tapi serbuk koko tu nampak bijik2 la...ke kena bancuh ngan air dulu sebelum masukkan?


25-04-2009, azzahy komen :

Dah cuba minggu lepas masa besday anak. Siap buat untuk 40 orang makan..hehe. Yakin boleh! Cuma custard jadi berketul skit. Mak sedara kata sebab beli tepung custard murah. Tah la. Thanks 4 simple recipe.


25-05-2009, syazil komen :

assalammualaikum..saya nak tanya..kalau 10g serbuk agar2 tue equal ngan brapa gram ngan 1 agar2 peket..?dok kat jepun so susah sket nak cr agar2 peket sini...minta tolong cerita sket ye kak..


04-10-2009, acap89 komen :

saya pelajar, n lelaki, so mmg bkn air tgn pompuan la...sbb 2 sy wat tadi bile masukkan kastad jadi berketol....dahla salah beli agar2, kaler hijau...arini las saye pose 6, sok raya...bleh bg tips x supaya saya leh wat sampai jadi ntok raya sok?? ;D


06-01-2010, mc ni komen :

baru check in laman ni...emm ok jgk lah.banyak sgt resepi dia.mudah lah jugak kan.


25-11-2010, k.yong komen :

sedap sgt2...TQ yeeee


20-01-2011, kichendiva komen :

saya baru cuba buat, senang n sedap. Koko saya ganti dgn nescafe...(sbb takde koko)


23-02-2011, Chikin komen :

macam best jerk, nak try buat la


09-04-2011, honey_baby komen :

sy bru try bt..senang mmg senang.tp sy gantikan serbuk koko pada milo...tp sy main sukat je..(agak2)nampak mcm jd,tp ntah la..anyway,tqvm..


07-09-2011, khaty81 komen :

inilh resepi yg saya cari2... emmm.. x-cited nk cuba...


24-09-2012, shiina komen :

Assalamualaikum Hanis...nak tanya sikit...agar2 serbuk 10 gram bersamaan dengan berapa gram agar2 tali/strip?...terima kasih...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu