Google+

oleh: tuntung15 Kek Coklat Kukus Lapis Cheese

P4260100

Tambah koleksi kek coklat anda


Created on : 26-04-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi tuntung15




Bahan-bahan ( 10 x 10 )

  • Bahan A
  • 150gm butter
  • 100gm coklat masakan
  • Bahan B
  • 10 biji kuning telur - Gred A
  • 5 biji putih telur
  • 225gm gula castor
  • 1 sudu besar ovalette (bumbun)
  • Bahan C
  • 125gm tepung gandum/superfine
  • 25gm tepung jagung
  • 1 tsp baking powder
  • 30gm serbuk koko
  • 1 sudu besar coklat emulco
  • Bahan untuk lapisan cheese
  • 250gm cream cheese
  • 100gm coklat masakan putih
  • 2 biji telur gred A
  • 30gm tepung gandum/superfine

Cara-cara

  1. Cairkan bahan A dan sejukkan.
  2. Campurkan semua bahan B dan pukul sehingga gebu dan bertanduk.
  3. Masukkan bahan C dan gaul sebati. Gaul mengunakan spatula.
  4. Kemudian masukkan bahan A yang telah sejuk sedikit demi sedikit dan gaul sebati.
  5. Untuk lapisan cheese. Masukkan semua bahan dan pukul sehingga gebu.
  6. Sediakan acuan. Sapukan acuan dengan butter dan alas dasar dengan kertas.
  7. Bahagikan adunan coklat kepada 2. Masukkan bahagian 1 kedalam acuan dan tutup dengan aluminium foil. Kukus kek selama 20 minit.
  8. Selepas 20 minit. Periksa kek. Sentuh atas kek dan jika kek tidak basah bermakna kek telah sedia untuk lapisan kedua. Lapisan kedua - masukkan adunan cheese. Tutup semula dengan aluminium foil dan kukus selama 20 minit. Lapisan cheese dah masak, bolehlah masukkan bahagian ke 2 kek dan kukus lagi selama 20 minit. Jangan lupa untuk tutup kek dengan aluminium foil sebelum mengukus. Tips : Pastikan dan periksa kek telah masak sebelum tuang lapisan ke 2 dan seterusnya kerana kek sangat lembut dan bimbang2 jika kek tidak masak adunan akan mendap.
  9. Kalau suka boleh la ganache kan kek. Yang ini kak ogy x ganache kek sb anak2 suka jugak kalau kek kosong je. Selamat mencuba.

Laporan Masakan Bergambar (0)



Komen (14)

28-04-2008, nur_yatt komen :

mana resepinya ?


28-04-2008, tuntung15 komen :

tu dah ade resipi nyer dik....


30-05-2008, Ayu61279 komen :

k.ogy....nape tak hntr skit kat ayu???


17-06-2008, tuntung15 komen :

Ayu, x sempat la. Masa buat kek ni akak buat 2 biji. 1 anta umah kawan sb dia buat pamili gathering. 1 lagi tuk sendiri. Anak2 dah lama x makan so macam x penah makan lerrrr. Lain kali akak anta ok.


28-08-2008, zal komen :

sedap x?teringin nak cuba tapi bhn byk sgt la......


18-11-2008, tuntung15 komen :

Ya zal. Mula2 dulu pun akak camtu gak. Malas nk buat sb byk sgt bahan. Tapi bila dah buat, sedaaappp n vy important anak2 n hubby suke so buat jugak ler sekali sekala, tukar selera.


26-11-2008, eujin komen :

ovalette n coklat emulco tu leh dapat kat pasaraya ke?sori..im still new in baking cakes..hehe..n cheese 2 nk pakai brand apa?


27-11-2008, tuntung15 komen :

eujin, sume bahan2 tu leh dapat kat kedai jual bahan2 baking. Kalo kat s alam g je ke demanis o bagus sure leh dapat bahan2 tuh. Kat giant, tesco o mydin pun ade gak.


01-02-2009, kereta komen :

belum cuba lagi. baru nak belajar


06-04-2009, Liyana Salam komen :

macam best jer ! Nnt iena cube yer!


06-04-2009, Liyana Salam komen :

Tpkan overlett 2kan boleh guna ke?


06-05-2009, loreia komen :

My brother suka whatever cakes made from cheese+choc.Nanti nak cuba buat & ask my mum to compare it to her recipe.pun pakai cheese jugak...kek lapis kukus coklat berkeju (origin:sarawak)


27-11-2010, mely komen :

kek! ko selalu je batalkan program diet aku.


15-12-2010, preety_moon@yahoo.com komen :

im dh penah mkn kek ni... wahhh!! mervelous tul... hinnga mhjilat jari u... ni dh dpt respi, pastikn sya nk wat sendri...huhu selamat mencuba tuk dri sendiri... huhuhu


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd