Google+

oleh: tuntung15 Bahulu Cermai

P4260095

Seronoknyer..... at last kak ogy berjaya buat bahulu sendiri


Created on : 26-04-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi tuntung15




Bahan-bahan ( Dalam 80 biji )

  • 10 biji telur gred A
  • 380gm gula pasir
  • 1 tsp esen ros (kalau suka. Kak ogy omit nih sb nak dapatkan bau ori bahulu)
  • 200gm tepung gandum
  • 1/4 tsp baking powder

Cara-cara

  1. Pukul telur dan gula sehingga kembang dan pekat.
  2. Ayak tepung dan baking powder kedalam adunan batter yang telah betul-betul kembang dan pekat. Kacau adunan dengan spatula.
  3. Tips 1. Sebelum bakar bahulu, isikan acuan dengan minyak dan bakar dalam oven selama 10 minit untuk memanaskan acuan dan supaya adunan tidak melekat. Keluarkan acuan yang telah panas dari oven dan buangkan minyak. Acuan sedia untuk digunakan.
  4. Tips 2. Sediakan kain yang dibalut pada kayu untuk sapukan minyak ke acuan setiap kali sebelum masukkan adunan ke acuan.
  5. Tips 3. Bakar gula dalam oven sebentar sebelum guna sehingga agak-agak hangat dan terus tuang kedalam telur. Tips ini untuk ketahanan kuih bahulu. Tahan sehingga sebulan tanpa pengawet. Kalau x mahu buat cara ini, kuih bahulu boleh tahan selamat 2 minggu. InsyaAllah.
  6. Tips 4. Untuk meringankan kuih bahulu, bakar tepung dalam oven. Tapi jangan lama-lama. Sekejab je. Dan tepung agak-agak hangat je. Ini sama lah dengan kaedah orang dulu-dulu jemur tepung.
  7. Update : Suhu bakar 220C sehingga bahulu kekuningan. Bahulu naik lebih cantik jika 'off' kan fan kat oven sbb kalo guna fan bahulu akan mengecut sedikit nanti.

Laporan Masakan Bergambar (10)

Bahulu
24-08-2008
Praktis untuk raya ni. Kalau rajin la..tapi kalau malas,,,takpe..dh merasa makan dh..tima kasih tuntung
Laporan oleh: Isya_Irfan

bestkan isya leh buat bahulu sendiri. Trima kasih kerana sudi mencuba resipi ni.

Bahulu_indays
19-11-2008
Menjadi..seronok giler!!blh buat jual..hehe..
Laporan oleh: Indays

tahniah....tahniah.... bravo...... indays....

Img_0834
09-12-2008
bahulu aidil adha .....hmmm
Laporan oleh: syahmi

wah! syahmi cantiknyer bahulu awak. Menyerlah gitu.....

141020092815
15-10-2009
tima kasih kak ogy coz udi berkongsi resepi ni...tp yg saya buat tu x le segebusss kak ogy kan....
Laporan oleh: NURAINA

asal sedap kat selera pamili kira ok lah nuraina. akak pun praktis2 few times dulu baru jadi gebusss...

Pb120500
14-11-2009
1st time buat bahulu menjadi.. lembut sangat..anak2 suka mankan bahulu ni...TQ kongsi resipi
Laporan oleh: zida_idah

same2 zida. trime ksh kerana sudi mencuba.

Pc090596
09-12-2009
Inilah hasilnye... cantik dipandang & sedap dimakan...baru pertama kali cuba dah jadi.. dapat pujian dr family..
Laporan oleh: Fazila

amboi ...... cantiknyer kuih bahulu awak. 1st time buat jadi gini. clap clap clap for fazila....

Dsc00371
21-12-2009
salam...hehe saya punya x cntik...guna cetak bskut,tpi mmg lembut,x smpi satu jam dah licin.tq sifu..leb u.
Laporan oleh: Mariani(KT)

kt, very creative. pakai cetak bskut...yg dok oberc leh tiru cara awak. tq.

Picture0043
31-12-2009
xjd arrr bentat
Laporan oleh: kaksu84

xjadik......ape masalah eeee......

Bahulu
23-11-2010
tqvm kak ogy..sedap kuih bahulu cermai ni
Laporan oleh: noraini cg
Imag0185
28-08-2011
Pertama kali cuba kuih bahulu. Menjadi XD!!!
Laporan oleh: noob


Komen (64)

26-04-2008, kakfiza komen :

cutenyer bahulu k.ogy...kalau x masukkan baking powder x pe ke..?sbb kalau ikut resepi dulu2 x letak b.powder.


27-04-2008, nurnikisha komen :

wowwwww...best tul mkn baulu panas2 kan..iskk...musti cuberrrrrrrrrrrrrr...hehhe..thanks kak ogy..next week nak try..this week dah fully booked dah..heheh


27-04-2008, sofinar komen :

sedapnye......


28-04-2008, fatinz komen :

kak ogy..boleh x letak jem kt dlm baulu tu.....sy pernah mkn....sedap....


28-04-2008, nurnikisha komen :

kak ogy..nak tanya skettt...suhu ovennyer braper ek??pastu adunan isi penuh acuan ker separuh..iskk..hehhe..kish dok tgh bakar lam oven nih...guna suhu 180'c for 15 minutes...isi penuh gak lerr..iskkkk...susupen nih nak tunggu masak...


28-04-2008, mallanhead komen :

Hari tu tercari2 resipi kuih bahulu ni. Nampaknye raya ni boleh lah berbahulu kat Australia ni.


28-04-2008, tuntung15 komen :

Alamak sori la nurnikisha terlupo lak nak letak suhu oven. Bakar 220C. Suhu tinggi x sama ngan kek. Api atas bawah. Dan bila letak adunan letak penuh acuan pun x pe. Dia naik terlebih sikit dari acuan tapi cantik berseri. hehehe. camne bahulu awak jadik x?


28-04-2008, tuntung15 komen :

kak fiza, saya letak sikit je baking powder. Rasanyer x letak pun x pe. Cubalah.


28-04-2008, tuntung15 komen :

Mallenhead, akak pun plan nak buat bahulu sendiri raya nih. hehehehe. Meh le kite sesame buat bahulu sendiri. Bahulu yg kak ogy buat ni laku sesangat. Anak2 suke, ayahnyer pun suke. Berbaloi sungguh duk berpaneh depan oven.


29-04-2008, NanaSham komen :

nana memang suka kueh bahulu ni nak comfirm tepung hanya 200g aje?


30-04-2008, tuntung15 komen :

Confirmed. Mmg guna cikit je tepung.


30-04-2008, nor_67 komen :

bahulu memang tak guna banyak tepung.. kalau guna banyak gak, dia jd agak keras, tak gebu


03-05-2008, umida komen :

tung,tepong tu if i goreng je kejap boleh kan??


03-06-2008, mimiloma komen :

saya nak cuba buat bahulu ni, kak ogy kena beri panduan kat saya secara direct. Kak ogy beri le contact no. boleh le saya hubungi. Mana le tahu kalau resepi ni saya boleh buka perusahaan membuat bahulu.


17-06-2008, tuntung15 komen :

Sori mimi, kak ogy baru ari ni log in. Email kak ogy tuntung15@yahoo.com leh la kite communicate.


17-06-2008, tuntung15 komen :

umida, tpg leh dgoreng. Yg kak ogy tunjuk dalam resepi cara yang lebih mudah.


27-06-2008, iwanaimanaizad komen :

saya nak tanya lepas bakar gula tu tak payah kisar ke?Pukul gula pasir tu dengan telur hingga betul-betul kembang,berapa lama agak-agaknya ?


29-06-2008, tuntung15 komen :

iwana, gula x yah kisar. Pukul sehingga kembang tu maksudnye sehingga telur n gula jadi warna putih gebu.


02-07-2008, chemox komen :

boleh try wat nih...n thanks sebab bg tips2 yg sangat berguna...


03-07-2008, bee_rbs komen :

dulu masa buat bahulu dgn arwah nenek guna telur, gula & tepung aje..sukatan gula & telur mesti sama..kalau 1 mangkuk telur = 1 mangkuk gula. Pukul sampai betul2 kembang. masa nak bakar, baru campurkan tepung sikit2 dlm bekas lain..jadi boleh adjust lembut keras dia..best sangat..bakar lak pakai sabut..!!


03-07-2008, aeenie komen :

I pon nak try lah k. ogy...slama ni nampak mcm remeh nak wat coz nak kene mencabung telur till kembang...nanti dah jd kita update u n download gambar k...TQ


05-07-2008, tuntung15 komen :

bee_rbs, dulu2 mak kak ogy pun buat bahulu adunan lebih kurang sama ngan arwak nenek bee. Tapi semenjak anak2 dia dah kawen dan kuar ikut suami memasing dan dah x de tukang pukul telo, mak akak start le beli je bahulu. Pastu bila kite tny dia resepi dia konpius. Punya la frust. Hingga lah akak dapat buat bahulu ni n puas ati dengan hasilnyer tu le akak share ngan semua yang berminat so that ilmu tu berpanjangan.


05-07-2008, tuntung15 komen :

aeenie, mmg remeh keje ni x macam kek sbb kek masuk je lam satu acuan, bakar sekali je dah siap. Whereas bahulu kene berapi dik ooiiii paneeehh duk depan oben. Tapi hasilnyer fuh........ best, puas ati tetambah bila hubby puji. Kembang semangkuk dik...... cubalah mmg berbaloi.


05-07-2008, tuntung15 komen :

chemox, buat ye jgn x buat. Sedap n berbaloi. Meh le kite sesame kongsi ilmu dengan seikhlas-ikhlasnyer.


03-10-2008, nigellasativa komen :

hehe sy xde acuan cermai tu, sy tuang je kat loyang bunga sy...sdp r bahulu ni!sy guna telur itik cz ayah sy usahakn tlur itik,jd moist n kaler pn kuning cntik!!!sronok tol!!slmt ari raye!!


19-10-2008, tuntung15 komen :

nigel, ade sorang kawan akak pun rekomen telor itik. Katanye bahulu lebih ranggup dan moist. Tapi akak x pernah try. So trime kasih kat awak bagi tips nih, jadi kengkawan lain leh la share info ni. tq.


20-10-2008, Khaty2008 komen :

kat ne nak dapatkan acuan cermai cute tu tuntung15. Excited nak buat kueh bahulu nih....


08-11-2008, kakyun sg besi komen :

nak bljr jugak...


19-11-2008, Indays komen :

Saya cuma guna telur 5biji,gula 160g,tpg gandum 200g-sangai,1 tsp esen ros,ooppsss...baking pwdr 1/4 tsp n jgn lupa ayak bersama tpg..ok je..mesti jd punya!!meh la cuba!


27-11-2008, tuntung15 komen :

khaty2008, kalo kat s alam ni, kat demanis dan bagus bakeri ade jual. Kat kedai jual pinggan mangkuk pun ade gak. awak kat maner? kak ogy punyer ni warisan dari emak. hehehe


27-11-2008, tuntung15 komen :

kakyun, meh le kite sama2 belajar.


18-12-2008, HaSue komen :

Eihh..tomeyyynyer bahulu kak ogy tuuu...nak sgt try buat.tp lum beli acuan la pulak..err,kak ogy..acuan yg guna kat oven ni acuan yg besi tebal tu ke?yg berat tuuu..aritu ade tgk kat kedai,tp x beli lg..x konfiden org guna tu ke atau ade lg yg simple..


23-12-2008, tuntung15 komen :

ye hasue, tu lah acuannyer. kak ogy punyer lagi tebal (jenis lama orang dulu2 punyer) n itam pun sbb warisan dari emak. hehehe.....


06-01-2009, IbuMai komen :

kak ogy...cantiknye bahulu...mesti try ni..tp oven sy jenis api kt tepi...oven bulat yg ade cermin kt atas tu....boleh?


06-01-2009, IbuMai komen :

eehh...tertekan hantar lak...xabih tanye lg..hehe.. boleh ke pakai oven tu? pas2...klu pakai telur selain gred A boleh x? ade org kt kg sy meniaga bahulu ni..die kate nk wat bahulu kene pakai telur gred A sbb telur gred C byk air...katenye la..


06-02-2009, tuntung15 komen :

Ibumai, pasal telor tu mmg itu lah jugak kengkawan kak ogy bgitau. Tu lah sbbnyer kak ogy guna telor gred A. Bab oven tu, sori ye kak ogy x pernah guna oven tuh so xtau la nk bagi jawapan. Maap may be ade orang lain yang leh bagi komen.


09-02-2009, Emyz80 komen :

salam kak ogy, saya baru kat cni, ada pertanyaan skit... Saya dah try buat kuih bahulu tapi kat luar rangup, camner nak kurangkan kerangupan kat luar tue?actually saya nak buat bisnes bahulu tapi tak jadik2 lagi


23-02-2009, sssss komen :

a.kum ada sape2 yang tahu bagaimana nak hasilkan bahulu yang rangup?


27-02-2009, suhail komen :

a,kum Emyz80, saye nak tanya macamana caranya membuat bahulu yang rangup ? saya dah try macam2 cara termasuk membakar 2kali tapi rangup bertahan 5minit saje.wassalam


17-06-2009, zaleha Jaafar komen :

halo..saya dah lama teringin nk buat bahulu tpi tk tau.tq atas resepi you tpi knapa da jadi tk cantik mcm bahulu you?top nya mengelupas walau saya da sapu minyak di dalam acuan..


24-06-2009, tuntung15 komen :

Salam zaleha. Top mengelupas maksudnyer acuan u melekat ker? Cube Tip 1 dalam resepi. Bakar acuan yang diisi ngan minyak masak sehingga benar2 panas. Lama sikit xpe so tat acuan xmelekat nanti. Try ok.


12-12-2009, rahmah16 komen :

dah try buat bahulu ni...mnjdi laa..sdap sgt..Tq sbb bgi resepi....


13-08-2010, nora3547 komen :

boleh ke tak jika guna telur itik utk buat bahulu tu cik kak?


13-08-2010, nora3547 komen :

boleh ke tak jika guna telur itik utk buat bahulu tu cik kak?


16-11-2010, shajar_78 komen :

salam.. nak tanye siket ni, pukul gula dengan telur tu boleh guna machine yang macam buat cakes tue ke atau kene guna yang macam old fashion tue?


07-12-2010, kaymal komen :

baulu saya menjadi ,lembut ,manis ,sedapppppp.. tp baulu saya melekatlah kt acuan.. mcm ne erk??? tp saya amt bangga sebb ni first time saya buat terus menjadi.


18-01-2011, zlila komen :

nk tya skit la kak ogy...bole x kalau saya bakar bahulu dgn acuan kueh kemboja (pecah 8)? TQ


02-02-2011, ibujah komen :

trima kasih. happy sangat2 kali pertama buat bahulu dan menjadi. Cute n lembut. Berangan-angan dah nak buat bagi org sebelah rumah


08-02-2011, fauzie_nana@yahoo.com komen :

salam....nak tanyalah,kenapa ek bahulu yg sya buat agak liat tp takla keras.dan mcm mane nk buat bahulu cermai jadi rangup dan tidak liat


11-04-2011, mia amyra komen :

slalu cube x jd tp dpt resepi kakogi msti jd...nk try la


13-04-2011, elaibrahim komen :

sekiranya kita tak pakai oven, boleh ke bakar di atas dapur? any option for not using oven tak?


27-07-2011, virgogalz85 komen :

k.ogy pakai acuan besi tu siap penutup ke atau biarkan je dier terbuka dlm oven tuh? boleh ke bakar dlm oven serbaguna mcm microwave tuh atau mesti guna ketuhar gak?


28-07-2011, myhobby komen :

kak ogy...ni kali ke 2 saya buat resepi ni...kali pertama buat kuih nya tak masak di bahagian atas...sya pun pelik sbb kepanasan oven sama seperti yg aka tulis...saya masak slama 15 min...api pakai atas bwh...bila tak masak bgian atas saya tmbah kan masa masakan kpd 18 min...pastu baru masak betul...tpi bila saya pakai acuan bahulu pecah lapan...bgian tgh sbelah plak mcm lembap...tpi luar bahulu smua ranggup..still can enjoy the bahulu...arini saya buat tuk kali ke 2...insallah harap ok


28-07-2011, myhobby komen :

Kak..bole tak klu kita masak guna api bwh sja???


31-07-2011, amran38 komen :

mem saya dah buat ikut resepi yang mem bagi jadi memang jadi tapi tak macam kat kedai tulah,,,, cadang nak meniaga bahulu puasa ni,,, hari ni saya dah cuba 2 rasepi,, 1 guna ais cremm soda ,, tapong 1kg telor 23,, jadinya macam biskut,, mem punya lembut tapi kat kepalanya lekuk????


16-08-2011, princess flower komen :

Hai kak...kite ambik resepi nie ye..thanks sbb sudi berkongsi...


24-08-2011, grimjaw555 komen :

seriesly sedap.. :D first time buat terus jadi.. selama ni asyik membeli je bahulu.. skrang da buat sendiri.. rmai2 awek2 yg minat bahulu I.. hehe.. :P p/s : gmba laporan tkleh upload.. sbb tk smpat amek gmbar da abes abang2 kakak2 kebas... -_-


28-08-2011, noob komen :

Jadi, memang keras kat luar, lembut kat dalam. Tapi saya punya jadi lembut balik lepas bahulu tuh sejuk. Kenapa ye?


10-09-2011, ross84 komen :

saya buat pn x jd... lmbut sgt.. slh ape ye...smua jd kempis hehe..


02-11-2011, azizah.jaafar komen :

bahulu yg buat sering melekat walau dh panaskan acuan 10 min dan letakkn minyak sekali trlebih dahulu..


27-12-2011, Pujaan Hati komen :

Alhamdulilah~menjadi ler bahulu saye..Terima kasih ye :)


27-02-2012, nadiya7537 komen :

klu gna oven bulat yg cermin kt atas tu leh x?


06-07-2013, wahidajepon komen :

assalam kak G...Sy nk tnya skit.klau guna tepung kek bleh x?


13-11-2013, mamaekin komen :

as salam...sy pun nak ambik resepi ni..terima kasih yea sudi kosing...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd