Google+

oleh: nizamadey Almond London

Kb_almond_london

Resepi yg saya adjust dr resepi kawan.. Coklat yang saya guna ialah compound coklat atau cooking coklat dari BS Bakery ... cooking coklat van houtan atau vochelle x m'bantu...


Created on : 18-10-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi nizamadey




Bahan-bahan ( +/- 150 biji )

  • 250 gm mentega
  • 125 gm gula halus
  • 1 biji telur
  • 1 tsp esen vanilla
  • 50 gm serbuk badam (optional)
  • 200 gm tepung jagung
  • 300 gm tepung gandum
  • 2 sudu tepung beras
  • 1 tsp baking powder
  • 200 gm kacang badam (digoreng tanpa minyak)
  • 50 gm badam cincang (utk hiasan)
  • +/- 700 gm coklat (compound coklat lebih baik dr cooking coklat)

Cara-cara

  1. Pukul mentega dengan gula hingga kembang
  2. Masukkan telur, esen vanilla dan dipukul lagi.
  3. Masukkan serbuk badam, kacau
  4. Ayak bersama tepung jagung, tepung beras, baking powder dan gaulkan bersama adunan tadi
  5. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit hingga adunan menjadi doh
  6. Bentukkan doh menjadi bulat-bulat kecil/lonjong & masukkan kacang didalamnyer.
  7. Letakkan diatas dulang pembakar yg telah dilenserkan sedikit mentega
  8. Bakar pada suhu 200'c.d selama 20 minit
  9. Cairkan coklat masak dengan kaedah "double-boil"
  10. Masukkan biskut tadi kedalam mangkuk kertas dan tuang atau celup coklat masak. (Saya guna pipe untuk sadur coklat...x comot sgt!!) Taburkan sedikit badam cincang utk hiasan
  11. Biarkan ia kering seketika dan sedia dimakan atau disimpan.

Laporan Masakan Bergambar (38)

Pict0348
03-10-2007
almond london ku yg gumuk!!
Laporan oleh: rrozie17
02102007344
04-10-2007
1st time wat.. Alhamdulillah menjadi... guna resipi k.hanieliza.. coklat tu rai guna yg xde brand tambah sket minyak jagung..
Laporan oleh: rai
Img_2444
19-10-2007
Biskut raye perantau. 1st time buat almond london, jadik plak tuh, syiok!! mekaseh..!!
Laporan oleh: melankollia
Almondlondon
24-10-2007
hai semua! saya pun first time buat biskut ni.. buat utk raya ni. Alhamdulillah jadi dan rangup. thx nizamadey!
Laporan oleh: maniskoko
Dsc03540
11-06-2008
projek smlm gak .. semua biskut kat rumah nak kena CERIA .. baru cepat habis .. hihi ;-) tQ
Laporan oleh: yatiezaini
14-09-08_1052
14-09-2008
tima kaseh...banyak !!! menjadi jugak akhirnyer! sodap....
Laporan oleh: Lina_80
Dett_759_
17-09-2008
second try. i just made it sebelah saja. hehe. still look not nice as u guys. sorry im just a 17 yrs old girl =DD
Laporan oleh: heddyat
Dsc02878
24-09-2008
nie 1st tym mcuba wat biskut nie.. menjadi! hepi rasenyer.. cam xcaye tue say yang buat.. hihihik.. ;) ape2 pn thanks! :)
Laporan oleh: miz LiNa
Londonalmond
25-09-2008
tada...ni dia London Almond ku yg ceria...Best tapi tergemuk sket...TQ 4 the recipe
Laporan oleh: haniaz
Almond
28-09-2008
yeay!berjaye gak akhirnye buat biskut ni.thanks for the recipe :)
Laporan oleh: missanis
Almond
29-09-2008
tQ tuan empunyer resepi! sekut raya wajib setiap tahun! :)
Laporan oleh: hana6877
30092008_005_
30-09-2008
Inilah hasil almond london saya. Thanks for the recepi
Laporan oleh: amy08
Img_4085
30-09-2008
ni versi almond london "marble". :-) first time buat almond london. sedap, even before salut dengan coklat. tq for sharing the recipe! :-)
Laporan oleh: azareena
Almund_london
10-10-2008
Hasil cookies pertama bersama hubby..alhamdulillah menjadi..thanz for da recipe..
Laporan oleh: Bunge_semalu
Almondlondon1
01-09-2009
Raptai utk raya..hehehe...mmg nmpk gaya x smpt utk raya.buat stgh adunan..best!mekasih nizamadey.. :)
Laporan oleh: HaSue
Dscn6874
01-09-2009
projek sblm blk kampung. ranggup dan haruum.. thanks for the recipe!
Laporan oleh: zachoes
Almond_london2
06-09-2009
sedappp....! dah cuba buat semalam... cuma cooking choc tu saya campurkan sdkt dgn coco butter...
Laporan oleh: giblieta1
Dscn4393
06-09-2009
mmg sedap.. buat utk kuih tahun ni.. thanx for the recipe!!
Laporan oleh: yummiez
Dsc01010
07-09-2009
Ni yg sy wat mse thn lps. starting wat raya 2007 tp smue tepung lastly masuk tong sampah, xde sape ajarkn. Yg ni pon jd sb teliti btol2 resepi dlm internet. Bkilat tu cantek ke? Sy igtkn yg tu cacat, sb sy asek dpt bkilat je nampak x sdp, sy suke yg x bkilat tu nmpak mcm Ferero Rochier. Bile baca komen2 dlm ni rasa thibur sgt, sb sy pon alami hal yg same! =)
Laporan oleh: abidahmajid
Imag0008
07-09-2009
salam nizamadey, projek semalam , best resepi yg tepat ngan sukatan, tp lupalak nk boh hiasannya. tq ya
Laporan oleh: rosaliza
Almond
14-09-2009
ann ubah sket badam letak 100gm...telo tak letak...ranggup giler...sukanya...tq yer
Laporan oleh: kak ann
Almond_london
14-09-2009
Almond London ku yg pertama, rasa cam x percaya lak berjaya wt sekut yg femes ni.Hepi sgt..mmg puas hati ngan hasilnya...tq
Laporan oleh: Lina_pg
Dsc00392
15-09-2009
rangup,sedap xterkata..xsangka 1st time buat terus menjadi..tq niza
Laporan oleh: amydanish
P8290127
28-09-2009
biasa jgk buat almond london ni, suka cuba2 resipi tgk mana yg sedap...resipi niza ni ok jgk...rangup biskutnya...thanx...
Laporan oleh: zana0508
Almond_london
28-09-2009
buat satu adunan dapat utk 4 balang X 50 bj = 200bj. bulat sederhana besar, tapi coat dengan chocolate yang penuh~ best resipi awk ni. customer pun puji =;) thanks for sharing this recipe.
Laporan oleh: ishikawa_ayumi
Cimg4045
24-10-2009
Tersangat sedap dan rangup. Sungguh puas hati!
Laporan oleh: suehanes
Kuih4_019
23-08-2010
dah abis satu balang dah...anak2 suka, kena buat lg le...kali ni kena buat byk2!
Laporan oleh: rohaya1710
265672_231597066869827_100000586066473_919011_7267709_o
01-07-2011
Projek cuti Israk Mikraj ari tu. Memang best kueh ni. Tak rugi masuk dlm list 'kueh raye yg bakal dibuat'. Rasenye still maintain w/pun saye abaikan telur. Mekacih tuan punye resepi...
Laporan oleh: Microtiny
Almon
13-08-2011
dah cuba, sedap & rangup. Tq for recipe. Dapat 2 balang.
Laporan oleh: r41494
14082011385
14-08-2011
tadaa..ini kali ke 2 buat.thn lps resepi len thn ni cuba resepi ni lak..ni gmbr seblum bkr.mgu dpn br nk celup coklat.insyaAllah jd..thanks to empunya resepi :)
Laporan oleh: izzaiff
Img_1653
15-08-2011
Almond London - Done! Thanks for d recipe..
Laporan oleh: chocoholic_me
London_almod
24-08-2011
buat lagi..lebih sikit sbb 1st time buat haritu tak cukup
Laporan oleh: r41494
Snc00235
24-08-2011
jengjengjeng..first time buat mmg comot..nih second batch..semua ckp sedap.nt tahu depan leh buat lagik..hihi
Laporan oleh: erycatz
Sdc12815
06-09-2011
sedap..raya ke2 dah hbis..hehehe.TQ utk resepi yg sedap ni..=)
Laporan oleh: chiq aein
Almond_london
13-07-2012
Salam perkenalan..em boleh tahan ...rangup..tapi anak2 kite tak berapa suke ngan badam tu...Ap2 thanks
Laporan oleh: Resepi2011
2012-07-28_15
28-07-2012
buat lg utk raya tahun ni.belum sadur coklat.mmg resepi terbaik,tq.
Laporan oleh: r41494
L
13-08-2012
resepi almond london yg terbaik yg pernah sye try ! ('',) terima kasih tuan empunye resepi ❤
Laporan oleh: nana loveday
Img_1913myresipi
24-08-2012
tq for the recipe akak..alhamdulillah, this is my 2nd attempt..sedap~ ^^
Laporan oleh: yuchimaro


Komen (120)

18-10-2006, admin komen :

nizamadey.. selamat berkongsi resepi diucapkan.. tq.. but i edit sket ur resepi.. bahan-bahan dan cara-cara berada ditempat yg sepatutnya.. utk bahan yg last tu nizamadey boleh edit sebab masih tak lengkap.. thanx agains :)


19-10-2006, ummuaiman1 komen :

nak tanya, coklat masakan tu masa u cairkan ada tambah apa2 ker? cthnya, tambah mentega ker... ata memang coklat tu semata2...


19-10-2006, ummuaiman1 komen :

i dah pernah buat, tapi masa nak tabur badam cincang tu, selalu coklat dah kering, so tak melekat lah badam cincang tuu.. lagi satu coklat yang i cairkan tu pekat sangat...


19-10-2006, zawiah komen :

biasanya dalam coklat tu orang tambahkan shortening,agar coklat tu cantik berkilat dan cepat kering


21-10-2006, nure komen :

ada byk cara gak nak cairkn coklat..kalo sy, sy tambahkn skit susu(susu pekat atau fresh milk)..kdg2 kalo ssh nk jumpe coklat masakan, sy guna coklat bar utk mkn yg biasa..amik yg black coklat.yg penting kene double boil.tabur badam tuh sebelum coklat keras..


25-10-2006, FAIRUZA AULA komen :

Saya pasti biskut mesti sedap. Sebab bahannya best2 dan rich. Akan ku cuba.............................


01-11-2006, zeera komen :

sebenarnya bila coklat tu diletak mcm2 benda takut nanti coklat tak keras dgn sempurna... paling senang kalau nak coklat nampak berkilat, masa masak coklat tu, letak 1 sudu teh minyak jagung,..tu jer.. Insya'Allah no problem.. badam tu panggang dalm oven aja selama 5 minit dengan suhu 160 darjah, kalau goreng dia hitam sikit... tQ


01-11-2006, zeera komen :

coklat masakan yg bar tu mmg tak bagus, beli yang packing dlm kontena atau bar yang tebal...


09-11-2006, mihan komen :

saya ni baru nak belajar buat biskur nih, sebelum asyik beli jer nak cuba buat sendiri.... resepi dah ada ikut jer sukatannyeee....tapi tang kat salut coklatnya tak dek bahan-bahannye takkan coklat cooking jer nak masak mesti ader dicampurkan ngan bahan lain cam kat gambo tuh cantik jer dipandang dan sedappp...


24-12-2006, junjs11 komen :

jun wat tambah shortening sket..mmg ok.


21-08-2007, ina sayang komen :

sorry, baru jumpa resipi ni. tapi kenapa biskut saya jadi 'gemuk' bila masak. masa buat tu cantik je kecilnya, tapi bila bakar dah 'gemuk'.. tak muat nak masuk dlm cup comel tu. tlg advice pls...


01-09-2007, mamanooi komen :

saya memang selalu buat almond london ni, memang betoi la...kalau guna coklat yang ada brand memang tak jadi, tak beku...guna yang dalam packing biasa je, sure jadi. nak bagi nampak kilat, masa cairkan tu campur sikit minyak jagung....baru comel!!!!


01-09-2007, mamanooi komen :

buat ina sayang...... masa nak isikan badam dalam tepung tu, tepung jgn tebal sangat..nanti jadi gemuk macam U buat tu...kalau ikut resepi I, I tak letak telur sebab telur tu yg buatkan tepung naik jadi gemuk.


02-09-2007, ina sayang komen :

ok tq. hrp2 thn ni x la almond london ku jadi gemuk lg. tiap kali rayapun buat.. walaupun duk jadi gemuk. ni peberet ni..


05-09-2007, Itarossi komen :

Hai.. nak kongsi tips utk choc. coating. Sya dah buat al.lond. ni sejak 10 thn yg lalu jual utk raya. Dlm byk2 cooking choc. tu the best ialah brand Tulip (ada gambar bunga tulip) tp mahal sikit Rm12-14/kg (ikut kedai) x yah campur apa2, licin,halus dan bkilat. Satu lg Dark Couventure Choc Rm15-16/2.5kg campur skit ngan coco butter supaya x cepat beku dan bkilat. 4 more details email sya myrossi_ita@yahoo.com.my sbb ruang ni thad. "Practice make perfect!" Slmt bpuasa.


07-09-2007, mamanooi komen :

TQ Itarossi.... Bukannya senang org yg buat bisnes nak bagi tips. I akan cari choc brand yg U ckap tu. Tak kisahla mahal pun, janji jadi cantik. Selamat berpuasa kepada semua ahli my resepi.


08-09-2007, aleez_29 komen :

dah buat dah cookies ni malam tadi.. first attempt and my god.. alhamdulillah menjadi sungguh... rapuh lemak dan enak. Utk choc tu.. i tak buat double boiling... i masuk lam microwave aje.. sebelum masuk tu add up shortening and butter and a bit of fresh milk.. rich in taste... cubalah..


17-09-2007, shaza84 komen :

hai,saya baru je blajar bt kuih ni tp nape yek tiap kali bt mesti jd gemuk bila kuar oven.apa sebabnya leh jd gemuk yer?...T.Q


25-09-2007, mummy_toyol komen :

biskut wajib ada atas meja setiap tahun, anak anak marah kalau hidangkan pada tetamu.. setiap tahun buat 300 keping, makan sampai jemu. resepi saya tambah cornflakes yg dimesin halus..


26-10-2007, nurnikisha komen :

resepi almond london nih mmg excellent lah..kish try untuk raya thn ni...semua puji gak..menjadi tue...hehheh...as for the choc topping,kish tambahkan sedikit shortening masa cairkan cooking choc tuh..hasil dier mmg tak menghampakan...nampak cantik,berkilat,kemassss jekkk..try ler bg sesaper yg ader prob sal topping choc ni...:)


17-11-2007, mummynonie komen :

i nak cuba buat le...selalu tak pernah menjadi...


27-05-2008, wannies komen :

nak tanya..tepung beras tu,function dia utk apa? kalo x letak,bleh x?


16-06-2008, cikgu hasmah komen :

Biskut ni le yang byk pakai rm.... Mahal tu bahan2nya. Anak2 saya lak peluk sorang satu botol esp lepas buka puasa.... Raya, x sempat hidang kat orang... sendiri makan...


18-07-2008, hargina komen :

fuyoo..sodap nyer rupa al.lon. yg gumuk rrozie17 nyer 2..heheh..nak try gak la..nak tnye tuannyer recipe..leh x gune choc. cadbury..instead of choc mskn 2..?looks mabeles..la..nyum..nyum...ghaye thn ni buat le..


26-08-2008, Jenna komen :

I am 34 and will bake my first raya cookies this year!!! Will definately try Almond London. Thank you for all tips.


01-09-2008, husnayusoff komen :

sy penah try buat biskut ni, tp x taula nape jd x rangup.maybe sbb tebal sgt kot..xpela, kali ni sy try gune resipi ni.harap2 la jadi hehe =)


10-09-2008, Lina_80 komen :

semua bahan2 dah beli ari ni .... so esok bole try. kalau jadi nanti bole buat bisness ni... Masyuk, Masyuk !


14-09-2008, Lina_80 komen :

Alhamdulilah... akhirnyer menjadi jugak Almond London ku...tq semua ! memang senang nak buat biskut ni. nak syer ngan you all , Lina x guna telur dlm resepi ni and coklat to Lina beli yg xde brand pastu add shortening. biskut lina rangup, badam tu lina bakar dlm oven. thanks ....


18-09-2008, rahanisya komen :

ade sape2 bole bgtau shortening tu apa ek....sy nk buat almond london nk kasi rangup kena ltk shortening tp x tau ape tu shortening......tlg le sape2 reply


18-09-2008, quinnie komen :

shortening tu bhn dia warna putih..boleh beli kat kedai baking..kalau tak pun kat pasar raya ada jual..jenama selalunya nona...meriah...kalau nak tengok rupa dia gi kat glosary..ada pic dia..


18-09-2008, wannies komen :

kenapa xde org jawab pun pertanyaan sy ttg kegunaan tepung beras dlm ni?huaa..sedih sy camni.. =( oh ye lagi satu nak tnya..macam mana nak celup biskut tu dlm coklat sblm dimasukkan ke dalam bekas dia tanpa ada comot2 lelehan coklat kat tepi? bleh tolong ajarkan x?


20-09-2008, radio4planet komen :

for wannies, tak mau comot coklat kat bskut tu, ms nak celup guna penyepit kuih yg kecil tu...celupkan satu² then masuk dalm cup tabur badam halus²..buat satu² mesti perfect almond london tu.


20-09-2008, Lina_80 komen :

lepas try wat ari tu, Lina terus wat bisness kuih raya.. tima tempahan banyak gak! Alhamdulilah...4 info Wannies, lepas celup biskut dlm coklat Lina guna sudu kecil KFC (kentang putar) utk masukkan dlm cup. tangan x kotor, keje pun jadi cepat..


21-09-2008, irnasz komen :

tima ksih.jadik dh wat pon.dpt byk.saya wat bntuk oval konon nmpk kelainan sket.guna tpg biskut bkn gndum.dh beli tpg biskut byk guna je ape yg ader yg lain sume ikut step.sedap,kesukaan ramai.!


22-09-2008, Rahmawati komen :

TQVM kpd penyumbang resepi. Sgt marvelous. Dari adunan doh yg mudah dibentuk sehinggalah biskutnye yg rangup. Kpd sesiapa yg baru 1st time nak cube, jgn ragu2 ikut la resepi ni, sure jadi pny....


22-09-2008, Bunge_semalu komen :

Saya da bli sumer barang2 tok buat cookies ni...bar coklat saya beli yang brand meriah bole ke...


04-10-2008, Imah13 komen :

TQVM, saya dah pernah wat dulu2, jual lagi dlm beberapa versi kiekacang..hazel,badam dan gajus...tapi bahan2 u paling mudah sedap,garing,rangup..Hubby suka, anak makan tanpa choc. coating pun ok.Saya guna Tulip choc je...thks again for sharing your recipe.


30-10-2008, zanamie74 komen :

1st time wat almond london thn nie, ok jadik gak cuma mgkn campuran tepung x sesuai keras sikit. coklat masak guna yg xde brand. kpd wannies satu lg cara supaya coklat x comot, masukkn sikit coklat dlm bekas pastu masukkn biskut then tabur coklat guna sudu lastly tabur nib almd. pasnie nak cuba resepi nizamadey, tq for sharing rcp


02-12-2008, fifi mimi komen :

my almond laondon mak saye lagi sedap...awk punya resepi ni laceh nak itulah,inilah susah!so,buang je resepi ni tul tak????? sorry cikit u all ni buta,hidung tersumbat ape?kan tak sedap tu uwek.....alah,korang saje je nak buat2 baik ngan die ni aq dah knl die pless lah jng nak prssan sdp rase mcm aq ditipu my mother maybe nak saman coz tipu resepi die ni k klau xpuas hati call aq ni numb0r aq 0197553565 k good bye my name isha c u dan jngn lupa pdm resepi ni ingat mak aq akn heret kau!!!!!!!!!!!!


02-12-2008, Mat Gebu komen :

Mak aii!!...budak sekolah mana lah ni yg longkang beno ayat nyaa!!!...fifi...dari ko lepas2 geram kat sini, elok lah tolong mak ko basuh2 bilik air, atau lap tingkap...lagi satu nak tanya...siap bagi2 no fon tu pesal ek....nak meniaga "almond london" untuk raya haji keee?....Lagi satu kan, kalau nak tulis komen walau pun ala2 "DBKL"..elok perbetulkan sikit ejaan dan susunan ayat tuu....


03-12-2008, HaSue komen :

Salam..Mat Gebu,agaknya fifi mimi geram tu..biskut mak dier kurang laku kot..ehe. Erm nak try jwb soalan wannies,fungsi tepung beras tu utk menambah kerangupan biskut..so biskutnya lbh rangup kalo ltk sedikit tepung beras.tu yg sy tau ler.mungkin ada lg kwn2 yg lbh tau..tq :)


03-12-2008, cahayer komen :

tak paham aku ayat fifi tu yg ditipu ditipu tu... pakkal aku tak de timbang kat umah utk sukat bahan2 kuih, kalo tak aku dah buat dah...


03-12-2008, Nabiha komen :

Betul kata Mat Gebu tu, eloklah tolong mak kau bagus bilik air...fifi oooi. Dah nak raya haji nie buatlah apa yang patut kejar lembu ke...kambing ke...asah pisau ke...bersihkan rumah ke...daripada kau tak puas hati kat orang..tak ada guna...belum tentu org puas hati kat kau...cikgu sekolah mana ntah ajar ayat kau tunggang langgang camtu...insaflah...buat apa buat dosa baik kau buat almond london mak kau yang kata sedap sangat tu...aku x kata ye... kau sendiri yang kata ye...


03-12-2008, Nabiha komen :

Sorry terlampau geram ...nak kata basuh bilik air tertulis bagus bilik air


19-12-2008, zanamie74 komen :

Mak oiii!... betul punya marah fifi, column ni utk share resipi bukan column lepas geram. Agaknya fifi ni tersilap tempat, bawak2 lah mengucap...


16-06-2009, doris asmani komen :

hai..i ni xpnah wat almond london b4 nie,asik beli aje tau!!!nie nak try wat lah..xpi after bace sume komen2, i nak ask 1 benda..shortening yg kne masukan dlm coklet time nak caikan 2 ape??i2 aje..tQ


24-06-2009, kak gee komen :

nak bakar guna api atas ke bawah ke atau bawah saja.. confiusla tk biasa guna oven..


13-07-2009, dahliadahlan komen :

Terima kasih untuk resepi ni..kebanyakan resepi guna GREM..kalau dapat yg pakai sukat CAWAN lagi bagus..yelah org kampung...Belum pernah cuba resepi AL sblum ini..tapi tahun ni nak cubalah..nak test skill..Harap2 menjadi.


27-07-2009, rosnani81 komen :

kalau sukatan cawan macam mana pulak?mesti lagi senang nak buatkan?


06-08-2009, jazkysha komen :

hi suma!!!br2 ni mimi ada try bt biskut AL ni...tp cam xberapa jd la..mimi gn resepi lain,biskut xberapa rangup..then gn choc cooking brand van houtten...susah nak beku la...(pengajaran:jangan masukkan dalam peti ais,coklat akan keras dan akhirnya lebih susah nak beku)...tp nak try gn resepi ni...mudah-mudahan berjaya...


10-08-2009, mama aleeya82 komen :

nak try buat untk raya nnti... s'lalu beli jer..nak rasa sndiri buat plak.dah baca semua komen2...hrp m'jadi ler


11-08-2009, munabalqis komen :

aii..saya nak tanye..sape2 ader tips nak buat badam jd rangup..biasanya sy buat kalau d goreng lame2 badam jd pahit..kalau goreng kejap ajer lemau plak..sedih...bantu sayer ye..nak buat biskut raye nih..


14-08-2009, pawana85 komen :

i memang nak try wat resipi A/L ni........nak belajar wat biskut....tapi sejak dulu tak penah jadi2....hope kali ni menjadi.....usaha tangga kejayaan..................


29-08-2009, ryna_raudhah komen :

i dah try resepi ni thn lepas..sekali try terus jadi....pastu i bagi kawan-kawan rasa...terus diaorang tempah sebab kata diaorang sedap sangat....i rasa lebih 2000 biji diaorang tempah...sampai hubby kena tlg i...thnx a lot for the recipe...


30-08-2009, mardhi komen :

nampak sedap gak ek.. leh lah wat for ari raye ni kan? :-)


31-08-2009, nourel houda komen :

Askum, sy nk tya, selepas masuk tepung2 yg diayak 2, kena putar kan bersama bahan2 yg telah diputarkan ke atau cuma taruk tepung2 yg diayak tue macam tu sja and then gaul jer tanpe memukulnya, Saya x paham nak kena gaul ker atau pukul. Boleh terangkan x cam ner nak gaul kan 2, perlu letak sikit demi sedikit ke.


03-09-2009, alisa komen :

salam,first time sy msuk forum nie..sy dh try resepi nie..alhamdulillah menjadi..tp kali ke2 sy buat badam cam hangit sikit..biasanye bpe lama ha badam dibakar?ada sape2 blh tlg jwp x?


04-09-2009, izzann komen :

salam tuan rumah@sapa2 tlg jawab kan..bakar ni nak guna api atas bawah ke? plssss


04-09-2009, mama kastam tioman komen :

izzann, bakar biskut guna api bawah aje..tgk bahagian bawah dia tu dah perang bermakna biskut tu dah masak lah..


04-09-2009, ulamraja komen :

sis...i baru bt sajer test tuk raya nie...wow menjadi....tak caya lak...he.he..tima kasih


09-09-2009, HaSue komen :

nourel houda > tepung jagung, tepung beras, baking powder=ayak dahulu di mangkuk lain,kemudian campur dalam adunan..tp saya terus ayak ke dalam adunan jer.. :) gaul,ia masih lembik lg masa ni,guna pemukul pun takpe..pastu baru masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit hingga jadi doh.. harap dpt membantu yer n selamat mencuba.


09-09-2009, HaSue komen :

alisa > rasanya bergantung ngan jenis oven..sy bakar gak badam tu.kalo goreng kan kulitnya x berapa sedap.. sy bkr suhu 160c selama 6-7minit. haap dpt membantu :)


13-09-2009, Apisza komen :

Nak cuba untuk raya nih.. Tima kasih ye tuan punya resipi


13-09-2009, darma komen :

tima kasi byk2 bab baik hati nak kongsi resipi peberet ni.raya taun ni kira sep bagetlah dpt buat biskut sendiri.tima


13-09-2009, darma komen :

tima kasi byk2 ye taun ni dpt lah anak saya merasa airtangan maknya sendiri


13-09-2009, murnie73@yahoo.com komen :

saya baru je cuba resepi biskut almond ni, alhamdulilah ranggup.. cuma badam jer kurang ranggup. kenapa yer. saya dah bakar 2 kali tapi hasilnya sama..bleh beri tips?


15-09-2009, balqis79 komen :

first time buat biskut nie...Alhamdulillah menjadi.Anak2 suka sgt.thanks for the recipe.lain kali tak yah beli, sbb dah boleh buat sendiri...:)


25-09-2009, alisa komen :

thanx ye HaSue...sy bakar badam dlm 30 minit tp still x ranggup..n sy tpksa bakar byk kali..mybe betul la ckp HaSue...oven yg sy guna tu yg kecil je...tp alhamdulillah fisrt time sy cuba n sy dh berani amik order dr customer...dlm 3000 biji gak la sy terima tempahan thn nie..ramai puji sedap..tp sy still nk perbaiki kualiti almond nie...kalo blh sy nk perfect...


27-09-2009, sararina komen :

Dah try resepi ni, memang sedap , ramai puji boleh buat jual. hehehhe tq nizamadey


30-09-2009, idrawatimarlan komen :

dah buat resepi ni.. memang menjadi sedap lak tu siap buatkan utk mak & mak mertua lagi


15-10-2009, ealisnah komen :

memandangkan resipini bnyak yang puji so aku pn nak buatlah. walaupun aku dah jual banyak almon london kekekeke terima kasih.


21-10-2009, mak_ngah komen :

kwn2 tolong bg tau sye mcm ne nak wat coklat almond london bg b'kilat..plz..


12-11-2009, sufiajulia komen :

sorryla, saya budak baru blaja, teknik double boil tu cam na yek, nak sangat try, my hubby and my dad suka sangat, tiap raya mesti beli dlm 10 bekas.


28-12-2009, lisanishanth komen :

dah buat almond london biscuit for the 1st time for xmas,.. memang menjadi,..lebih lama simpan,lebih sedap pulak! cuma masa nak celup chocolate tu process dia leceh sikit,.. any tips tak? nak buat lagi ni,.. anyway,terima kasih kepada nizamadey kerana berkongsi resipi,..:)


31-12-2009, ninie93 komen :

mcm ne nk wat nie?? mcm xpndai.... xpe... cube dulu lah...


19-02-2010, 208159 komen :

lisanishanth...nak mencelup senang je,,buat macam mama..mama gunakan penyepit khas tuk celup al/london ni..ada jual kat kedai bakery..gi lah cari ya..


22-02-2010, rbecca cookies komen :

nak cubalah resipi ne..biasa guna resipi mak je..mesti lain rasanya..


28-03-2010, 77777 komen :

ni satu lagu ku mau komen utk cik nabiha yang mengomen ci fifi mimi tu...guru tidak bersalah...jangan disebabkan nila setitik habis kena semuanya...kerana aku juga adalah guru....


25-08-2010, zaz komen :

saya dah cuba buat untuk raya. terima kasih kepada tuan punya resepi. nanti saya upload gambar...insyallah. rangup....mak puji sedap..nyam3....eh...pose la.hehehe.tunang saya suka sangat almond london. tahun lepas buat biskutnya tak berapa ranggup. resepi ni memang baik...tahun ni nak buat berbalang-balang la...huhuhu.


10-02-2011, sofya syer liza komen :

x sbr nk tgu rya thn ni,nk try rspi nizamadey la.tiap thn jual tat nenas,nk try jual a/london x cnfdent la,sbb pas smggu bskut lmau n rsa plastik balang.wlaupun byk guna brg n kos tp hsilnya dpt berbalang2.klu jual blik modal tuh!lgpn wtnya x boring sgt


11-02-2011, okinawa komen :

salam... boleh bg sukatan dalam cawan? tq


25-02-2011, moonzira komen :

almond london ney perlu ke guna telur ?


08-04-2011, €m@ komen :

Time kasih byk2 first time cube trs jadi sbg prmulaan thn lps saye dh start amik tempahan. Syok sgt....


19-04-2011, layha komen :

nk cbe3!!!


24-04-2011, amierasue komen :

mok sayo suko bena...nok wat ag lor


07-05-2011, meng yue komen :

bestla join my resipi ni..coz bnyak resipi leh d perolehi..dah tu resipi kat cni best2 n snang nak dpat bhan...congrats..


18-05-2011, fizazaza komen :

sebelum nie pernah buat almond london tp tak ranggup...nak cuba la...utk raya kali nie...mesti sedap..ranggup...teruja baca komen kwn2 semua...


25-07-2011, sufadzilah komen :

salam..first time nk try wat biskut ni..x tau jd ke tak..tgh semngat ni..nk tnya leh tak?tpg gandum&mentega bley guna jenama murah&biasa2 je atau kena yg jenama khas utk wat biskut..leh bgtau jenama kwn2 guna.thanks sudi berkongsi resepi


01-08-2011, ijarahim komen :

salam ... saya nk try buat thn ni..lihat kt komen2 ni...memberangsgkn nk mbuatnye...bile da buat nnt saya komen kt sini...hasilnye...hrp2 menjadi dgn jayenye....


01-08-2011, ijarahim komen :

salam ... saya nk try buat thn ni..lihat kt komen2 ni...memberangsgkn nk mbuatnye...bile da buat nnt saya komen kt sini...hasilnye...hrp2 menjadi dgn jayenye....


04-08-2011, fafasukamasak komen :

kalau guna cooking coklat knp xjd ek???


07-08-2011, intan_pink komen :

nk try la.. =)


07-08-2011, izatul86 komen :

salam..dh wt td..adunan biskut mcm manis je.ikut sukatan yg diberi......


07-08-2011, wanmaziah komen :

salam...saya dah buat tadi...memang best sgt2...ranggup ...sy pun guna coklay compound jg...memang best dan senang nk celupnye...thanks for the recipe...


11-08-2011, WANZIANI komen :

dah buat minggu lepas,mmg jadik..he33.first coklat biasa ok gak,second coklat compound lagi la sedap dan senang je celup.x pakai telur..tepung gandum kurang sikit dri 300gm..badam tu sy bakar...almon sy gebu dan rangup..cayalah..tq for sharing the recipes..


13-08-2011, marisa80 komen :

sy pon nk buat,utk teknik bouble boli boleh rujuk sini sweetcakes4u.blogspot.com


14-08-2011, aishah_gurlz komen :

blh ker x guna telur?? sy pun bdk br nk blaja memasak la...


15-08-2011, makcikkantin komen :

AL ni akan masuk dlm senarai kuih raya thn ni...harap2 mjadi...


19-08-2011, mayon komen :

Dlm bulan puasa ni akak dah buat 2 kali..sedap sangat. Anak fikir di bli..cantik dn sedap...tk tau la bleh sampai kat raya..hehe trima kasi sngt2 dgn resepinya...


22-08-2011, ijarahim komen :

i da buat...mmg sedap n rangup ..my test actually..tq nizamadey...suppppppeeeerrrr!!!!!!!


22-08-2011, ilhamshah komen :

first time buat smlm utk biskut raya..a/dulillah menjadi..hehe..sedap sgt..tq nizamadey


22-08-2011, mummyharith komen :

i buat first time..thankxx cuma kalau kurangkan gula lagi sedap coz manis sagt arr,pas tu satu benda yg confius,compaund coklattu macam mana


22-08-2011, shuehad komen :

bestt resepi ni..dah siapkan order 400 bji..pelanggan ckap best,ciap order tambahan lgi.thanks tuan punye resepi.


25-08-2011, shazni komen :

terujanyaa bc komen2 diats,,balik nanti nk try wat la,hopely mjdi la,


09-09-2011, nikfizza komen :

first time buat biskut hangit la,nk tanya sblum masak biskut kena panaskan oven dulu ke?saya panaskan dulu suhu pada 220cc selamat 10minit pastu baru masak biskut guna api panas atas bawah selama 10minit waaa biskut hangit laa,and saya guna choclate compound masak api perlahan tapi rasanya pahit laa,sapa bole tolong nk try lagi ni bagi la tips yang terbaik;;;


10-09-2011, r41494 komen :

nikfizza: sblm masak tu mmg kena panaskan dulu oven~10min. Tapi u punya kepanasan kuat sgt 220C. Lain oven lain kepanasan, saya guna 150C saja masak ~10-15min bergantung pada ketebalan doh. Coklat compound kena masak guna double boil..tak boleh masak direct atas dapur, masuk sedikit minyak masak/minyak mazola/butter utk bagi coklat cair & kilat. Masa beli coklat jgn beli dark colkat..pahit.


20-09-2011, mrsAilah komen :

nk tnya kwn2 sni la..biskut AL da ckup sdp tp bla d celup dm coklat masakn,memang cntik la bkilat tp tunggu2 x beku jg..apa yg kurang ye??


23-09-2011, Qasih mama komen :

1st time buat kuih ni,not bad,cuma qhenyah ckt kan,kuih jd tapi terhangit ckit,saya guna cooking coklat,tambah shotening,buttern susu sejat ja..sbb tak dak fresh milk,masa letak atas kuih ok,cuma tak sempat nk decoration,coklat sah beku...apa pun sedappp jgak,boleh try lg


27-10-2011, asneyda komen :

salam..nk tmpang tnye.. 1)mentega tu kalo ganti dgn butter bleh ker? 2)kalo x msuk telur, bahan lain kne tambah x? 3)bile dh masuk tepung beras..x yh msuk emplex la ek? harap ade yg sudi bantu..


12-11-2011, lolipop lolipop komen :

compound coklat -bleh bg salah satu nama coklat ni x? klu coklat masakan tu tau..tp biasa guna x sdp..


12-11-2011, lolipop lolipop komen :

nk guna SUDU mkn kite suap nasi ker atau SUDU utk kite senduk nasi?


12-11-2011, lolipop lolipop komen :

1 tsp esen vanilla mksud nye ape ye


24-12-2011, lia80 komen :

salam, nampak macam best je,nak tanya sikit,telur tu letak ngan putih sekali ke?


17-06-2012, Siti Nur Fateha komen :

mana leh dpt cokelat compund kt singapore eh...hmm memang suka sgt mkn almond london.. Lagi tgh berbdn dua ni...makin kuat makan...hehehe bulan depan dah pose...slamat berpuasa semua..


27-06-2012, nizamadey komen :

Siti Nur Fateha, Kat Singapore saya x berapa tau la mana nak cari compound choclate... Try cari online la..


27-06-2012, nizamadey komen :

compound choclate yang biasa saya guna ialah COLATTA atau BERYLS


28-07-2012, r41494 komen :

Coklat compound biasa ada jual kat mana2 kedai jual bahan2 buat kek. Saya pun guna collata or beryls,mmg sedap. Badam saya bakar dlm oven suhu 150C selama 15 min,mmg rangup.


28-07-2012, r41494 komen :

Coklat compound biasa ada jual kat mana2 kedai jual bahan2 buat kek. Saya pun guna collata or beryls,mmg sedap. Badam saya bakar dlm oven suhu 150C selama 15 min,mmg rangup.


13-08-2012, nana loveday komen :

just finished baking these cookies.. tgu nak salut coklat jer.. Alhamdulillah sgt memuaskan.. walaupun buat spruh adunan shj.. ape yg penting yg sye nk kongsikan ...Kalau biskut nye rangup dan msak SEPENUHNYA , kacang bdm dalam tu pun maintain rangup jer... Sbb sye pernah bce komen dr ssrg, badam yg dibakar tu rangup, bila dh dibentukkan jd biskut kmudian dibakar, badam x serangup yg dibakar awl2 td.. So, make sure biskut tu kena masak sepenuhnye baik luar maupun dalam.. huhu.. Thanks for posting dis awesome cookie :D


14-08-2012, cutie_winkle komen :

nizamadey, resepi awak lebih kurang sama dgn yg sepupu saya bagi..mmg akan menghasilkn beskot yg rangup dan sgt sedap. dulu masa blajar saya selalu buat smpi dapat tempahan dari makcik2 saya berbalang2!! lepas tu terus taubat tak nak buat sebab penat! hahaha.. cuma resepi sepupu saya tak guna pun tepung beras. apapun, nnti boleh saya cuba resepi nizamadey ni..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd