Google+

oleh: maryam81 Kek Milo

Dsc00002

Mudah & Cepat


Created on : 25-04-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi maryam81




Bahan-bahan ( 23cm )

  • 5 Biji Telur
  • 1 Gelas / 250ml Minyak
  • 1 S/K Ovellete
  • 1 1/2 Gelas / 150gm tepung gandum
  • 1 sudu kecik soda bikar bonat
  • 1 gelas / 100gm milo
  • 1 gelas / 100gm gula aising

Cara-cara

  1. Kisar sehingga kembang telur, minyak dan ovellete. Sehingga menjadi seperti krim.
  2. Tepung gandum, soda bikat bonat dan milo di gaul rata.
  3. Masukkan adunan telur ke dalam gula. Kacau hingga sebati.
  4. masukkan adunan tepung ke dalam adunan telur.
  5. kacau hingga sebati dan boelhlah di bakar dlm suhu 180'c selama 45 minit
  6. Saya hias dgn cooking coklat & cream well yang di campur dgn gula aising.
  7. Dsc00004
    Gambar Gelas
  8. Ovallate
    Gambar Ovelette
  9. Klik untuk isi cara-cara di sini

Tag

kek

Laporan Masakan Bergambar (2)

Kekmilo
27-04-2008
orang pertama hantar laporan, ma kasih mariam lembut, terbubuh baking powder, kemudian bubuk pula soda nasib baik jadi, lembut.....
Laporan oleh: sofinar

wah.. sofinar.. thanks ye kerana mencuba

13012009501
15-01-2009
thanks maryam. sedap
Laporan oleh: baya74


Komen (25)

25-04-2008, maryam81 komen :

ni.. untuk jamuan perpisahan kawan sekerja ari tu.. dia suka sangat... heheheh


25-04-2008, tuberose78 komen :

xnampak pon isik kandungannyer...?


25-04-2008, tuberose78 komen :

ooo... ok. letak komen, baru keluar...


25-04-2008, sofinar komen :

sedap ke mariam? nak try wat, nantikan laporannya


26-04-2008, sofinar komen :

dah buat, ok juga rasanya, tak leh bubuh gambar lagi sebab adik ipar pinjam kamera, sat gi bawa balik umah mak boleh ambk gambar


28-04-2008, maryam81 komen :

kalau rajin.. kan kek ni boleh buat bisnes punya.. banyak untung leh dapat.. boelh tukar2 perisa


28-04-2008, lea komen :

nak tanya sikit,bhn2 seperti telur,minyak n ovellete tu kisar dengan blend ke...


29-04-2008, maryam81 komen :

ak ah.. saya kisar dgn blender. kat rumah ada 2 blender, 1 utk blender bawang yang 1 lagi ni mmg utk blender bahan2 utk buat kek


29-04-2008, lea komen :

klu guna dgan blender khas utk bawang blh tak,sbb blender utk bhn2 kek saya dah rosak hehehe...


29-04-2008, lea komen :

klu guna dgan blender khas utk bawang blh tak,sbb blender utk bhn2 kek saya dah rosak hehehe...


29-04-2008, maryam81 komen :

boleh jer.. saya pun guna blender jenis tu.. tp kene hilangkan bau2 bawang tu lah..kalau tak nanti.. kek nya rasa bawang lak..


01-05-2008, zaira komen :

em saya br je join ruang ni...nk tnye leh tak..ovellette tu ape...hehe..maklumla org br nk blajr....


01-05-2008, kimin_03 komen :

Nak tanye sket... Kek ni gebu x? Atau padat? Cemane ngan ukuran gelas tu? Agak2 brape gram ye atau ade sukatan lain? Thanx...


02-05-2008, maryam81 komen :

Zaira dan kimin.. kite dah upload gambar gelas & ovellete. Kek ni gebu. Ukuran dlm gm ialah 100gm


04-05-2008, sofinar komen :

i dah buat kek ni mak i suka sgt, memang ia gebu, cubalah


13-05-2008, Nick komen :

Kak.....Nak tnya ckit. Ovelette ni bleh guna ker? Sebabnya kta dengar macm meragukan jer. Thanx.....


22-05-2008, maryam81 komen :

ish den sendiri pun tak nampak apa2 komen..


22-05-2008, maryam81 komen :

Nick.. kalau rasa was-was jangan guna... kite guna sbb tak rasa was2.. lg pun tak keluar media lagi.. benda ni ada campur apa2...


28-04-2009, jaitini komen :

saya dah cuba dah 3 x buat emm memang sedap!


10-10-2010, akmar azman komen :

kukus bleh x..??


08-04-2011, red n cherry komen :

wow..mcm best je.sya slalu wat kek cokelat.tp kek milo ni sesuatu yang baru sya dgr..thanx 4 ur resipi..nk try ler..hrp2 mnjd..hehehe


09-07-2011, Shah Jiehan komen :

Klu guna mixer bukan blender bleh ke?


01-01-2012, bunga lovato komen :

kt mane nk dptkan ovellette tu?pelik semacam je bunyi,xpena tengok pom,he


15-07-2013, Aien76 komen :

Nk trylh


15-07-2013, Aien76 komen :

No 9 tu klik xde apa2pun


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd