Google+

oleh: loveliana Steamed Buttercream

Steam_buttercream12

Cara yang mudah utk menyalut Cake


Created on : 24-04-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi loveliana




Bahan-bahan ( 1 bijik cake )

  • Boleh gunakan resipi buttercream apa sahaja,asalkan resipi yg tidak mengandungi telur dan bukan freshcream
  • Siapkan sebijik cake

Cara-cara

  1. Masak Buttercream yang telah di pukul gebu atas api kecil dengan masa cukup 3 minit sahaja, jaga jangan sampai terlalu cair.
  2. siapkan cake yang siap di siram dengan buttercream. masukan sekejap cake kedalam peti ais bagi sejuk
  3. Siramkan buttercream yang dah di masak tadi diatas cake, siramkan masa panas2 dan merata keatas seluruh cake.
  4. Diamkan selama 5 minit dan buttercream akan segera membeku.cake siap di hias
  5. Dengan cara steamed buttercream,akan di dapat hasil yang sangat halus.licin dan mulus,tak payah lagi membuang masa dan tenaga hanya utk melicinkan butterream atas cake.
  6. Selamat mencuba ya..
  7. Jangan lupa bagi Feedback :-)

Laporan Masakan Bergambar (0)



Komen (22)

24-04-2008, obama komen :

bagilah sekali resepi buttermcream mana yg liana guna


24-04-2008, nor_67 komen :

tumpang tanya... mana bahan2 dia..


24-04-2008, zaliana komen :

liana,saya pernah cuba cara ni tapi kan kenapa buttercream tu jadi cair macam pecah minyak? bila sapu kat atas kek dia jadi tak sekata,tak licin mcm u buat..please advice.


24-04-2008, umaira komen :

xfaham la.sebelum nk siram buttercream yg dipanaskan tu kena siram kek dgn buttercream yg mana plk..


26-04-2008, Jue Hussin komen :

Saya nak tolong jawabkan boleh Ayu? Hehehe... saya mmg suka masuk blog Ayu... resepi bc tuh, mana2 resepi bc yg kita suka. Za, kita kena kacau sampai cair aje, & jaga2 jangan sampai dia pecah minyak. Rasanya, kalau dia bebetul cair, kita tak yah sapu dah atas kek tu, kita cuma siramkan aje & gerak2kan kek tu utk meratakan bc tu semasa masih cair.


26-04-2008, kakfiza komen :

liana..kalau tunjuk step by step lagi bagus..lebih mudah faham.


27-04-2008, edazman komen :

tak faham lah!...rasa2nya no.2 ngan no.3 tu terbalik kut?...sori kalo eda tersilap komen!....hheheh


05-05-2008, loveliana komen :

Salam Obama dan nor_67 , kaedah steamed buttercream ini boleh guna resipi butetrcream apa sahaja, kalau tak silap dulu saya pernah tempek satu resipi buttercream utk kek basket,yang tu pun dapat digunakan :-) pantang dia hanya 2 tak leh gunakan freshcream dan buttercream yang guna putih telur,itu sahaja! salam zaliana stema jangan terlalu lama dan setelah steam langsung tuang atas cake, takleh di sapu, ketuk2an cake sehingga buttercream jatuh ke bawah dengan mulus. Salam umaira muahaha ..maaf saya baru tersadar yang saya adakalanya tersilap menulis dalam bhs indonesia hehehe.."siap" disini dlm bhs indo ertinyasedia nak kena siram,sedangkan siap dlm bhs melayu,dah kena siram, buttercream yg kita guna hanya satu sahaja.jadi maksudnya sebelum di siram,cake tu elok amsuk peti ais duluuu... salam jue Husin.. timakaseh daun keladi..saya nie pun tak selalu depan PC..adakalanya tak dapat secepatnya menjawab pertanyaan kawan2 harap maklum dan banyak2 sabar yea... salam kak fiza.. mintak maaf sebab liana takde gambar step b step,dah takde masa nak snap kak..tapi sebenarnya boleh image. sangat mudah. salam edazman.. no 2 dan no 3 tidak terbalik,masukan kek dalam peti ais sampai kek tu agak sejuk, pastu siramkan buttercream, karena kek nya dah sejuk maka buttercream akan langsung beku dengan cantik.


30-10-2008, monica_jules komen :

boleh tlng i tak... bulan depan abg i nak kahwin n i nk buat kek cawan utk hantaran nanti tapi i tak jumpa apa yg nak di buat... sbb i masih baru lagi dalam buat kek n cream lagi sbb tu i tak tahu apa kena buat dulu n i tak tahu cup kek tu tahan berapa lama? tolong i?


20-01-2009, amy76 komen :

bc 2 trus msk atas api ke atau buat kaedah d/boiler?


09-05-2009, ciLLa komen :

it's so complicated to understand for the begginer like ME..=(


22-05-2009, ayangku komen :

salam, buttercream ni tahan panas tak? sesuai tak kalau nak buat kek hantaran?


08-12-2009, cha komen :

salam..wat steam bc nih gune kaedah double boiler but kne ati2 jgn spi pecah minyak..kne sllu kacau. steam bc nih lg sedap dr bc biase sbb krimnye soft dan x muak bile di mkn. dan cara menghias nya mudah..jimat masa..da cukup cair cume tuangkn atas kek dan hasilnya..superb!! saya pon x pernah amik kursus steam bc nih..juz try n error..anyway gud luck 4 beginner like me..


05-08-2010, nor62 komen :

kalu, masuk microwave je leh tak..sbb pyhla nk buat double boiler ni..


29-08-2010, mulyati komen :

Rasanya cam ne pulak..Dia beku ke..atau jadi macam buttercream biase..jwb ek..coz nk wat tk bday anak.


18-02-2011, mamayayad komen :

anybody yg tau tak cara nak hilangkan muak buttercream..i mean leh tak letak perisa ke apape ke yg leh buatkan ia x muak bile dmakan...please advice me..tq


17-04-2011, SisIda komen :

blh jer nak letak jus limau ckit,x adalah rasa muak sgt buttercream 2...try la,resepi buttercream yg sis punya...kalu tak nak manis sgt,kurgkan la gula ckit...no problem la...still sdap jgk buttercream 2...


17-04-2011, SisIda komen :

nak tanya ni..agak2 bpe gram buttercream yg nak guna untuk wat kek yg saiz 8" ea...


29-04-2011, SisIda komen :

x jadilah...dah buat..dia jd x sekata lah....pastu.kek 2 x kesah bentuk2 cmane ker?


17-05-2011, nuraffiqah komen :

no2. siapkan cake yang siap di siram dengan buttercream. maksudnye.siram kek sekali..masukan dlm peti..dah sejuk..siram lg sekali?


23-05-2011, sendoque komen :

aduyaii..berselirat otak nk phm. cer tepek gambo cecara pembuatan. senang skit teman nk paham.


14-01-2013, ellisss komen :

assalamualaikum..sori nk mencelah skt..setahu ellisss kek tu sblm letak cream kena potong bhg tepi2 tajam tu kan..kasi jd bulat mcm pic ats tu.. nnti baru cream mudah turun ke bwh bila dicurahkan..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd