Google+

oleh: erna Muffin coklat

Coklat-muffin

Muffin kegemaran kami sekeluarga


Created on : 07-05-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi erna




Bahan-bahan ( 6 biji )

  • 2(M-size) biji telur
  • 2 sudu kecil madu
  • 6 biji coklat - kalau coklat bar boleh bahagi kepada 6
  • 80g butter tanpa garam- dicairkan
  • [ayak]
  • 15g serbuk koko
  • 2/3 sudu kecil baking powder
  • 60g gula aising
  • 65g tepung

Cara-cara

  1. Masukkan telur dan madu ke dalam mangkuk. Pukul sampai berbuih
  2. Kemudian masukkan bahan-bahan yang diayak. Kacau.
  3. Masukkan butter. Kacau sampai sebati
  4. Isikan adunan ke dalam cup muffin. 1/2 penuh. Kemudian masukkan coklat. Isi lagi adunan tadi biar jadi 2/3 penuh. Ulang sampai habis.
  5. Bakar dalam oven dengan suhu 170C selama 20-22 minit

Tag

muffin

Laporan Masakan Bergambar (5)

P7150041
16-07-2006
Sedap tapi tak naik tinggi.
Laporan oleh: F&N

mungkin ada silap kat mana2 masa buat tu.. jgn putus asa. Gook luck..

Muffins
16-12-2006
a very simple recipe......oh n i decorate d top with icing sugar.
Laporan oleh: haXira

nampak lebih menarik dgn icing sugar tu..

Muffins
19-01-2007
tq, dah cuba jadi, mmg simple dan sdp.
Laporan oleh: kak min
Dscn2961
12-02-2007
takder muffin cup... so begini lah jadiknyer... oklah... rasa tetap sedap... baru jer masak terus habis...
Laporan oleh: putrii
Sdc12948
27-02-2010
Baunya sedap.... Tapi, keras sikit la
Laporan oleh: Nurul77


Komen (32)

19-05-2006, tini komen :

hehehee... ini weekend kita cuba.semua bahan dan peralatan dh ada :D


23-05-2006, sya komen :

yeay! berjaya, hehehe


23-05-2006, lynn komen :

wah muffin kegemaran kami sekeluarga... sedapnyaaa..


29-05-2006, tini komen :

baru kesempatan buat.. sedapnyerrr!!!


15-06-2006, sue komen :

nak tanya coklat tu..cooking coklat ke..contohnya..pas tu i nak tahu ..tepung yang u guna tepung apa..contoh plzz


13-09-2006, mida komen :

nampak mcm keras je....tapi ok jgk asal perut kyn...janagn marah


21-09-2006, Rina komen :

Kalo ubah serbuk koko jadi perisa ros xleh ke? semua bhn dah ade tp serbuk tu hah takde. Lagipun dah nak puasa nie,


22-09-2006, erna komen :

tak tahulah nak kata.. tak pernahlah pula guna perisa ros tu dlm muffin coklat ni


01-10-2006, sha komen :

sedap...rugi kalau tak ras...!!!!!!!


16-10-2006, yellowgirl_park komen :

nak tanya butter 80g tu dicairkan - sukat masa tengah buku atau sukat masa tengah cair.confuse la


16-10-2006, yellowgirl_park komen :

saya da cuba kelmarin muffin tu naik tapi macam terpadat sangat dan hangus pulak kat bahagian atas. saya guna api atas betul ker?guna coklat yg ada kacang kat dalam tu sebab tak sempat cari yg pure kacang nya jadi tak rangup pulak.


08-11-2006, nasrun83 komen :

ape beza guna butter dengan garam @ tanpa garam


19-03-2007, tea_honey88 komen :

bila letak dlm cup muffin we need to put in muffin tray ke?


19-03-2007, yani komen :

kalau guna cup muffin yg jenis keras tu dah tak perlu.. kalau kertas lembut need muffin tray lah.


28-11-2008, suka_makan komen :

kiranya coklat tu macam mane kalo ikut kg?


05-04-2009, rinasyazwani@yahoo.com komen :

bru bkak web ni.n bru daftar.sume resipi bgos2! :D


07-04-2009, salimi komen :

gud job... msti try...


03-09-2009, purpleBerry komen :

klu gune butter yg salty punyer tkyh letak salt da la kn??or mmg kene gune butter yg unsalty jgk??


29-12-2009, Jaja_Tpg komen :

nape muffin xnaik cntk...bhn ape yg tlebih???


26-02-2010, Nurul77 komen :

Baunyer.... menusuk kalbu. Sedap


05-03-2010, suraya_kama komen :

alamak resepi guna gm yg tak reti ni..kalau guna cawan senag kit....ingat nak try....


01-12-2010, su8 komen :

tq, sy mahu try....


20-12-2010, amni nadhirah komen :

wahhh........sedapnyerrrr.....I lIkE MuFfIn muahhhhh.....hehehehehe ......msti sedap .....rugi klu x mkn ......


11-01-2011, NFN cupcakes komen :

jom share2...anythng text me k...


18-01-2011, anis ayuni komen :

tq ,.. memang sedap ...


07-02-2011, yayang25 komen :

hurm,da try wat muffin ikut sume step yg dberi tp npe xjdik ek?memule naek cntek je,pastu muffin 2 mlimpah dr cup..ble da bwk kua dr oven dye trun blk n cm xmasak..npe yek yani..de kurg kt mne2 ke?


13-03-2011, anorse komen :

gune tpung ape???gndum or mmg tpung untuk muffin???


06-04-2011, azliana.yana komen :

sy dh cube wat muffin ni..sedap sgt tp atasnyer keras dn kasar..klu nk guna susu tepung,brand ape yg sesuai?


13-05-2011, mirAqib komen :

waaa....nmpak sdap jew!!i like diz..


05-10-2011, fruit komen :

coklat tu buat mcm mana masa nak letak dlm muffin cup , d cincang atan mcmana.........tak faham la


09-10-2011, irahassan komen :

Nampak macam sedap je. Bolehlah cuba. Harap-harap jadi le. TQ


29-12-2011, hanimarhaini komen :

hehehehee baru nak cuba harap2 jadi la


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd