Google+

oleh: Cik^Mai Puding Roti Pelangi

Dsc01496

amik dari mingguan wanita...


Created on : 23-04-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi Cik^Mai




Bahan-bahan ( 1 tupperware besar )

  • 1 paket agar-agar
  • 2 biji telur
  • 1 tin susu cair
  • 5 sudu makan susu pekat manis (ikut selera individu)
  • 3 keping roti
  • 3 sudu gula (ikut selera individu)
  • 2 sudu besar sunquick
  • Pewarna hijau
  • Pewarna merah
  • Sedikit esen vanila

Cara-cara

  1. Masak agar-agar dgn air (anggaran air hingga tenggelam agar-agar). Masukkan gula. Kacau sebati.
  2. Dgn menggunakan blender, kisar roti dgn telur,susu cair dan susu pekat manis hingga sebati.
  3. Tuang bahan yg dikisar tadi ke dalam periuk agar-agar td. Masak dgn api perlahan.
  4. Masukkan sunquick dan esen vanila. Biarkan masak seketika.
  5. Kemudian angkat dan tuang adunan yg di masak dlm loyang (tupperware pon boley).
  6. Drpd adunan td, asingkan 2 cawan berasingan adunan. 1 dicampurkan dgn pewarna merah, 1 lg dgn pewarna hijau.
  7. Tuang adunan berwarna td secara berselang seli ke atas adunan di dlm loyang.
  8. Sejukkan.

Tag

puding









Laporan Masakan Bergambar (14)

Bear
10-06-2008
Versi bear yg tak cukup kale kulitnyer hheheheh
Laporan oleh: Aziemas

cute nye...!

Puding_roti_pelangi
10-06-2008
Yg ni plak versi bear yg telah disiat kulitnya :) mahap ekk kita buat gini heheheh bg meriah sket nmpk sket pelanginya heheheh, roti azie boh 6-7 keping..jadik jugak..TQ
Laporan oleh: Aziemas
Puding_roti_pelangi_ila
17-06-2008
buat lagi heheheh..kali ni main msk2 ngan jiran2 hehehehe..buat ala2 lapis2..jgn mrh hehehe TQ
Laporan oleh: Aziemas

azie ni mmg rajin btul la..anyway thanks sudi cuba ;)

Puding_roti_pelangi
30-06-2008
wat guna agar2 serbuk..then letak 6 keping roti...alhamdulillah menjadi...sedap n nyaman di tekak..TQ cik mai.. :-)
Laporan oleh: liana_pg
Puding_roti_pelangi
14-11-2008
Kite nyer pelangi main campak2 kaler jer..x byk sgt versinya,janji sedappp..hihik.tQ.. :)
Laporan oleh: HaSue
Dsc01847
16-11-2008
just try sekejap jer buat nyer tak sampai 15mnt...sedap sgt tp next time buat i ingt taknak letak sunquick lah...
Laporan oleh: aman_ayiem
Puding_roti
30-06-2009
buat lagi..tp bnyk brg xde anak2 nk mkn..pepndai adjust sendiri hihihi..TQ yaaa..yg ni versi malas hihihi
Laporan oleh: Aziemas
Puding_roti
19-05-2011
ni die..yummy....saya pun marblekan jugak..jgn mare cikgu..
Laporan oleh: along76
Img_1254_1_
23-05-2011
hr sabtu cuba buat..sedap dan senang..tp sy guna 1 biji telur je sbb sy x suka telur byk2....tq for resepi..
Laporan oleh: zila30
Dsc00532
11-07-2011
sedap!
Laporan oleh: mrs akhbar nizam
Img_2241
23-07-2011
dah lama dah buat,tapi xder masa nak upload gambar......siap buat bawak untuk kawan2 ofis lagi...sumer puji cedap..tq empunya resepi
Laporan oleh: mieqa_chubby
Dscn1770
30-07-2011
ni kita punya tp kita tmbh jd 5kpg roti sbb kita nk rsa roti lbih,dlu pnah buat rspi ni amik dlm mw,pstu resep tu ilang,skg jumpa kt my resepi,tq
Laporan oleh: naziah mustaka
P8011644
05-08-2011
buat masa first day posa.first time buat terus menjadi.senang cepat dan sedap.tq tokey resepi ni..
Laporan oleh: aznina aziz
Dsc_0613
08-03-2012
sedap jugak, sesuai la utk opah2 and atok2 yg takde gigi...
Laporan oleh: zai1301

Komen (18)

23-04-2008, maryam81 komen :

cam sedap je ni.. nak try la..


23-04-2008, lotus222elise komen :

kulit roti nak kena buang ke? adunan nih dpt byk mane?


23-04-2008, Cik^Mai komen :

nmpk je cara2 die pjg maryam..tp buatnye kejap je..ramai plak request soh wat lg lps tu..hee


23-04-2008, Cik^Mai komen :

lotus222elise...takyah buang kulit roti tu..sy buat dlm tupperware besar..lebey kurang 30cmx20cm...


24-04-2008, yatiezaini komen :

cik mai ooooiiiiii... nak tanyo ni... agar2 ni yg maner.. yg bertali ker / yg serbok???? kalu yg bertali tu yg brp gram punya... samo gak yg serbok.. brp gm berat .... kot nanti tersalah bubuh agar2 x jadi pulok puding den .... chiaow....


24-04-2008, ct_norhana komen :

nk try la..mcm senang jek..hehehe


25-04-2008, Cik^Mai komen :

yatiezaini..sy pakai yg tali2 tuh..err..x sure plk sy bp gram exactly..resei asal pon xde kasik..tp rasenye lebih kurang same je gramnye yg jual kt kedai tu..awk beli je yg tali2 tu..pakai 1 plastik/paket je..air tu sekadar ckup nk tenggelamkan agar2 je..cube dulu br tau ;)


25-04-2008, Cik^Mai komen :

norhana..nnt leh letak awk nyer version lak kt sini..hehe


05-06-2008, aniey82 komen :

cik mai nak tanya roti leh 3 keping jer ke???? kalau lebih tak leh ke???lagi satu kalau lebih agak-agak berapa keping n mcm maner ngan bahan-bahan yang lain kena tambah jugak ke n berapa banyak nak tambah??? bukan aper roti kat umah nie selalu yer tak habis kalau tak beli pulak org dlm umah nie tanua "tak beli roti ke?"


09-06-2008, Cik^Mai komen :

kalo btul2 ikut mmg 3 je..bile mkn mmg leh rase roti nye even 3 kpg je..rase nye ok jgk kalo nk tmbah roti jd 5,6 kpg..maybe puding tuh jd lebih berserat laa kot..sy pon xpnh try...xpon aniey doublekan seme bhn..xcuba tak tau kan..;)


10-06-2008, Aziemas komen :

ikut azie jumlah air tuk agar2 tu mesti sama paras mcm kita nk buat puding biasa, pas tu azie + jumlah roti 6-7 keping tp adunan ttp mcm ni tak yah doublekan hasilnya sama..cuma azie edit sket resepi ni tak guna susu cair sbb xda stok, guna fresh milk je sedap jugak..


19-06-2008, rosshi komen :

nak tanya sket nie...jumlah air banyak mane nak isi..300ml ke..400ml ke......takde tulis poon kat cara-cara tu...anybody...tulun......nak wat esok nie..tulun amber...


19-06-2008, rosshi komen :

lagi satu nak tanya..adunan tu nak kena tunggu berapa minit untuk tuangkan adunan seterusnya..tak bagitau dalam cara-cara poon..5 minit ke 7 minit ke...cian le kat amber nie...huhu


20-06-2008, Aziemas komen :

Rosshi azie tolong jwb ekk..kalu tgk gmbo cik^mai ni rasanya dia terus kot...tak yah tgu keras tp tak taulah..kalu azie buat ikut gmbo tu azie main tuang je sume..cume kalu nk wat lapis2 ke mmg kena tunggu dlm 5 min br tuang adunan seterusnya. jumlah air tu boleh tgk kt bungkusan agar2 tu..kalu sikit sgt nnt keras..ni pengalaman setalh buat bnyk kali..mmg sedap ada rasa roti..msm2 sket (sunquick) pe2 pon kita tgu komen dr cik^mai ya....cik^mai plezz..:D


20-06-2008, rosshi komen :

a ah..nampak cik mai punya tu mcm tuang terus jek..tapi kalu yg azie wat tu lawo btol..kekeke jangan mare ye cik mai x pasel2 gi puji yg cik azie punye...hehehe...saya teringat resepi azie agar2 lapis pelangi tu rasanya sukatan air lebih kurang lah kot..kalau saya letak 800ml ok x..sbb ssu cair dh 400ml..ke keras..


25-06-2008, Cik^Mai komen :

azie..rosshi..sori lmbt reply..internet problem la..ari ni baru boley msk..huhu..btw, thanks to azie tlg jawab on behalf..hehe..air tuh ikut sukatan kt bungkusan..sy suke pakai yg agar2 tali tuh..xde ikut sukatan pon..masuk je dlm periuk, agak2 tenggelam je agar2 tu..hehe..ala2 pro gitu main agak jer...boley gak wat cam azie, lebihkan skit roti tuh baru rase skit..pastu yg kaler2 tu mmg sy tuang trus je xde tggu2..resepi asal wat cm tuh..sekian ade nye..hehe..selamat mencuba!


21-06-2009, mummydiffan komen :

dah cuba banyak kali...sedappppp bangat!tq


19-05-2011, along76 komen :

sedaplah Cik^Mai...tq 4 d recipe


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu