Google+

oleh: azareena Kek Kelapa

Image073

Resipi sendiri (selepas beberapa percubaan). Bahan2 nye simple tapi kek nye yummy and moist.


Created on : 17-04-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi azareena




Bahan-bahan ( Loyang 8 x 10 inci )

  • 3 cawan tepung self-raising/tepung kek + 1 sudu kecil baking powder (di ayak)
  • 1/2 cawan kelapa kering
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 1 1/2 cawan gula castor
  • 1 3/4 cawan air
  • 1 paket santan segera (serbuk - 50g)
  • 1/2 cawan vegetable oil
  • 2 biji telur
  • 2-3 titik perasa pandan
  • Pewarna (ikut pilihan masing2)

Cara-cara

  1. Gaulkan bahan-bahan kering ( tepung, kelapa kering, garam, gula) hingga sebati.
  2. Masukkan bahan-bahan basah (serbuk santan, air, vegetable oil, telur, perasa pandan) dlm blender/food processor dan blend hingga sebati.
  3. Masukkan adunan yang telah di blend ke dalam adunan tepung, gaul perlahan-lahan hingga sebati.
  4. Bahagikan kepada beberapa bahagian dan masukkan pewarna. (Saya guna 3 warna - coklat, merah & hijau)
  5. Tuangkan adunan ke dalam loyang. Bakar dalam pre-heated oven (170 C) sehingga masak (~30 minit)
  6. Image065
    Versi cupcake - bakar dlm cupcake pan (size sederhana) ~ 12-15 minit.

Tag

kek









Laporan Masakan Bergambar (4)

20102009082
20-10-2009
memang moist dan lembut tp kurang manis ya kek ni.. anyway thanks sbb sy cuba bakar kat microwave 10 min je
Laporan oleh: Teratai Desa
P1020343
08-06-2010
sdp kek ni..mkn pns2 lak 2.tqtq ya.
Laporan oleh: Mariani(KT)
102_0015
14-01-2011
saya tambah esen keladi, so ada rasa kelapa + keladi sikit. balut pulak dengan aising keladi...skill x mantop lagi...masik kerastangan. btw, tq atas resepi mudah ini
Laporan oleh: CheqSueCommot
Photo2511
02-11-2011
Dah try buat, tp x de perasa pandan, sy letak esen vanila...sedap...cuma belangnya x cantik...
Laporan oleh: mas9540

Komen (9)

18-04-2008, maryam81 komen :

em.. cam sedap je ni.. yang ni satu rasa je ke? sbb tengok kalernya banyak2.. Rasa pandan je ek???


18-04-2008, azareena komen :

a'ah, saya guna perasa pandan je, cuma pewarna je bubuh mcm2 color. boleh kot cuba mcm2 perasa, tapi takut pening pulak bila makan nanti. hehehe.


19-04-2008, fatinz komen :

sedapnyeeeee......mesti try ni....


19-04-2008, ebertna komen :

azareena...kek pau blh guna ke ? castor sugar blh tukar ngan soft brown sugar ke


20-04-2008, azareena komen :

tepung pau tak sure pulak boleh ke tak, maybe boleh try kot. atau pun guna tepung biasa je, tapi tambah 3 sudu kecil baking powder. brown sugar tu saya tak pasti pulak. rasa macam boleh, tapi mungkin rasa dia lain sket lah. kek ni sebenarnya mmg tak berapa manis pun. insyaAllah ada masa saya try dgn brown sugar.


23-04-2008, lotus222elise komen :

kelapa kering dlm tin ke? kalau saya blend daun pandan dgn air tu boleh?


23-04-2008, azareena komen :

yupp, kelapa kering (desiccated coconut) dlm tin tu boleh. nak blend daun pandan dgn air pun boleh juga kot. saya tak de daun pandan, tu yg guna perasa pandan tu. kelapa tu kalau ada extra, boleh tabur di atas kek juga sebelum di bakar. (mcm dlm gambar yg versi cupcake tu)


02-12-2008, aludra komen :

kek ni boleh kukus x?


27-11-2010, mely komen :

yang ni mesti enak.


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd