Google+

oleh: daunpandan Sos kentang putar

Kuah_kentang_putar1

Macam kat KFC.


Created on : 11-04-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi daunpandan




Bahan-bahan ( 3 - 4 orang )

  • 650 ml air
  • 5 sudu besar stok ayam (sy guna brand Maggi)
  • 1 biji bawang besar - cincang
  • 1 batang saderi - cincang
  • 40 gm mentega
  • 20 gm tepung gandum
  • 1 sudu besar sos tomato
  • 1 sudu besar sos tiram
  • sedikit serbuk lada hitam
  • kicap pekat
  • garam

Cara-cara

  1. Masak air dengan stok ayam,saderi dan bawang besar hingga mendidih.Renihkan dalam 10 minit.Tapis ke dalam mangkuk.
  2. Cairkan mentega dan masukkan tepung gandum.Kacau atas api kecil hingga tak melekat pada tepi periuk.
  3. Tuang air rebusan sedikit demi sedikit sambil dikacau supaya tak bergentel.
  4. Masukkan sos tomato dan sos tiram, juga beberapa titik kicap pekat (kicap utk bagi warna).Masukkan juga serbuk lada hitam dan garam.
  5. Masaklah ikut pekat mana yg disukai.NOTE: rasa dulu baru letak garam sbb stok ayam dan sos tiram dah masin.









Laporan Masakan Bergambar (44)

Dscn3836
27-04-2008
first masak sendirik ni..jadi, tp msin sket=]..nyam2..
Laporan oleh: barublaja

Timakasih mencuba,nak sket..hihi.

Photo-0009
26-05-2008
anak i kata cam kat kfc la mama...tq kongsi resepi!
Laporan oleh: hana6877

Thanks Hana,lepas ni hari-hari kfc pun bolehkan!

Mash_potato
15-06-2008
inilah hasilnya...saya nak dah try buat dah ari tu,,emm memang sedap..rasa mcm ala-ala KFC jugak..thanks daunpandan krana sudi share this recipe...
Laporan oleh: rosshi

Timakasih kembali

Dscf0893
25-06-2008
Memang mcm KFC. Sedap! Terima kasih sudi share resepi ni.
Laporan oleh: ainulyusri

Wow! Mengancamnya gambar,nak ckit..nak ckit..

Sos_kentang_putar
01-07-2008
rasa kurang sedap..mayb sbb sni stok ayam tak sedap :(
Laporan oleh: tulip77

Takpe Tulip,blk Msia nnt cuba lagi k..

Image628
04-07-2008
versi iezah, tukar saderi dgn carot sbb xada, tp kentang terlembik skt nway sedap ank2 tmbh 3,4 kali. tQ
Laporan oleh: aa_iezah

Wah..leh cuba guna carot gak lenkali,timakasih mencuba.

Sos
09-07-2008
tq kongsi resepi..ni hasilnye..sedap..
Laporan oleh: zana08

Tq juga krn sudi mencuba.

Smashed_potato
29-07-2008
1st time cuba...erm best la cuma tak la betul cam yg kat kfc
Laporan oleh: srikandi

Srikandi..macam ajee..(tima kasih mencuba)

08082008_001_
08-08-2008
thanks bagi resipi
Laporan oleh: sophiealyssa

Amboi,mkn penuh nikmat ya Sophiealyssa!

Pic0113
15-09-2008
Best..try sabtu lepas..dapat makan puas2...heheheeh...
Laporan oleh: MAS2RA
19102008101
21-10-2008
Dah cube dah ni. Anak-anak sume suke. Lepas ni nak buat lagi la.
Laporan oleh: Ifa.ms
Img_2685
24-10-2008
memang sedap...makan begitu saje pun sodap...thanks
Laporan oleh: sofieza
Pb020899
04-11-2008
resepi memang sedap.. tak puas makan.. kena buat lagi ni..
Laporan oleh: umiaiman
Image578
05-11-2008
taraaa... nyum2... sedap, ada bau ala2 kapci. tpi kuah cair sikit sebab t'lebih letak air. thnx a lot for this recepi. :)
Laporan oleh: ayumas2002
Kentang2
05-11-2008
buat pagi tadi, sedap!
Laporan oleh: baya74
Dsc00287
05-11-2008
Yummy.. my hubby pun cakap ada iras-iras rasa cam kat kfc tu.. tapi yela kan, kat kfc tu dia pakai minyak goreng ayam tu, sure la tak sama kan.. tapi, for homemade gravy, i gave you 4 1/2 stars..
Laporan oleh: aymy
Dscn0571
19-11-2008
Dulu cuba respi delila...hari ni try respi daunpandan pl...best sgt..ank2 suka..sos akak buat double!
Laporan oleh: kakfiza
Img_1311
30-11-2008
da 2-3 kali buat..bru nk upload..=)
Laporan oleh: jacaranda
Jk_001
05-12-2008
Sedap, macam kat KFc tu ler. Thanks daunpandan :D
Laporan oleh: Mummy7857
Image005
28-01-2009
sedap.. cume termasin, mungkin terlebih taruk stok ayam . thannx ya
Laporan oleh: siti_saleha
Whipped_potato20022009_40
20-02-2009
Hehe...jadi jugak akhirnye... best.. dah reti buat sendiri... hehe..Thanks sebab kongsi resepi ye daunpandan..resepi mudah dan sedap lak tu.tq
Laporan oleh: zureyna
Photo534
20-03-2009
Tqvm daunpandan..mmg sdp sos ni. Saye gune kiub ayam je n just ltk bwg, x stok saderi.
Laporan oleh: nora_kai
Kputar
08-04-2009
sedap resepi kuah dia...memang kena dgn selera saya...tq ye..daunpandan
Laporan oleh: quinnie
Dsc01601
10-04-2009
berjaya pun buat!!alhmdulillah...thx kat daunpndan:)sedap pun....
Laporan oleh: melissaonn
Kentang_putar
14-05-2009
Kuah nyer cair...miss pun terlupa nak letak celery..tapi my fiancee kata sedap.will do it again sampai berjaya.Thanks ye.
Laporan oleh: MissCoffee
Cimg0938
12-07-2009
hari sabtu lepas buat BBQ. buat mash potato dgn sos ini. Wah tak sangka dapat pujian. family kata lagi sedap dari kfc. thanks daunpandan kongsi resipi.
Laporan oleh: cikliz
10-07-09_2055
13-07-2009
sedap... boleh guna untuk gravy chicken chop gak...yummy..
Laporan oleh: ske_try
Kentangputar1
04-12-2009
Terima kasih kongsi resipi..sodap..tp modify ckit ikut kesesuaian..view my fp http://srsfeqah.fotopages.com/?entry=1960415
Laporan oleh: srsfeqah
Dsc01038
04-12-2009
mmm dah try resipi ni... sdp nye... wat time BBQ hari haji ari tu... pakat ramai2 mintak resepi... thks 4 sharing
Laporan oleh: gilermasak
P1000333
12-05-2010
1st time cuba..mang sedap...jamu kawan2 kat ofis..cuma termasin sket..neway thanks 4 the resipi..
Laporan oleh: syina75
Dsc00759
10-10-2010
sedap sangat....anak2 pun suka...
Laporan oleh: mass80
Kentangputar1
25-12-2010
mmg mcm rasa kat KFC tu..mekasih tuan resepi dan mas yg kenalkan di blog nye
Laporan oleh: izahdaut
207811_10150152132965683_723250682_7035734_6671882_n
10-04-2011
da try wat..mmg sgt sedap..adik2 sume suka..hehe.
Laporan oleh: laranna
Dsc09501
16-04-2011
dah banyak kali buat..anto report lagi....memang sebiji rasa macam kat kfc...
Laporan oleh: mass80
Dsc01423
06-06-2011
thnxx..daunpandan..mmg tbaek...resepi yg mudah dn sdap...hingga mjilat jari...=))
Laporan oleh: nazryta
101_1778
25-06-2011
best,thank you so much...!!!!
Laporan oleh: athirah@aisyah
Kentang_putar
28-08-2011
sedap sgt... abah, mama n adik suka sgt....
Laporan oleh: juniza92
20092011555
20-09-2011
menjadi tp termasin sikit... terlebih stok ayam kot.. guna brand tumix yg serbuk..
Laporan oleh: hasni othman
Photo0020
18-11-2011
fantastik!!! sedap.. mashed potato berjaya!!
Laporan oleh: bayt_sakura
Dsc09596
20-03-2012
terima kasih diatas resepi nih...mmg mabelessss....
Laporan oleh: k.zila66
Foto0568e001e001e001
11-04-2012
trma ksh daun pandan.. mmg sdap mcm KFC.. blh bt lg ni.. xckup la plak
Laporan oleh: Norriyah
Kentang_putar
26-07-2012
1st time cuba, iinilah hasilnya.. saya tolong ibu buat.. hehe.. =)
Laporan oleh: hazirah.nasir.3
Img_2161myresipi
21-09-2012
Alhamdulillah, menjadi sos yg 2nd attempt ni..xde stok ayam..just letak garam n ikan bilis sikit mse nk reneh tu..mashed potatonye gune resepi k.yani..thanks cik daunpandan~ ^^
Laporan oleh: yuchimaro
Dsc02228
25-09-2012
buat lagi..tenkiu :-)
Laporan oleh: k.zila66

Komen (95)

12-04-2008, cendawae komen :

5 sudu besar stok ayam equal to brapa kiub stok ayam? nk try buat..nmpk cam best sgt..arituh dh try dgn resepi lain, tp x jd..huhuhuhu...tp kali nih, rs mcm jd je..


12-04-2008, ztu3313 komen :

kena cuba ni... leh jimat duit sikit buat sendiri dari p melatak di KFC tu... anak-anak pasti suka...sendukkan ke dalam mangguk KCF ..


12-04-2008, daunpandan komen :

Maaf ya Cendawae..akak rasa kiub tu lain rasa dia,takut tak jadi plak..


26-04-2008, julie68 komen :

hai daunpandan,julie nak tanya macamna nak buat kentang pulak.julie dah cuba sosnya sedaplah sebijik mcm kat kfc.


26-04-2008, daunpandan komen :

Hai Julie,resepi nak buat kentang tu ada kat Myresepi..Timakasih sbb cuba resepi tu...


16-05-2008, hana6877 komen :

sy dh try resepi nih.mmg sedapp cam kat kfc! anak2 pun suka..sy wat skali ngn chicken chop.gambo tk sempat amik coz anak2 dh perabih dulu..thanx la resepi nih!


16-05-2008, daunpandan komen :

Timakasih Hana , kalau sedap boleh buat lagi...


23-05-2008, ladyesabelle komen :

alamak kak...mcm sedap je...tapi daun saderi kat sini xde la..:( sos tiram pn xde...kicap lagi lah... sedih nya....nak balik.......:(


27-05-2008, Hardjade komen :

hai, i dah buat mmg menjadi tima kasih tp masin sgt. camner nak buat yek?


27-05-2008, hana6877 komen :

daunpandan..i dh wat byk kali..tu br dpt upload gambo..tp tergelap la pulak sos tuh..tp rasanya tetap ok...skrg dh jd peberet famili..coz teringin nk mkn kat kfc tk dpt! huk huk...


27-05-2008, rosshi komen :

salam daunpandan...stok ayam tu dlm bentuk serbuk ke atau kiub?bole tlong perjelaskan x...rasa nk sngat buat nie, kalau saya guna cukup rasa akak rasa menjadi ke x..tenQ


27-05-2008, rosshi komen :

stok ayam ni..kiub ayam maggi tu ke?..hana6877 bole u bantu I x.. u dh berkali-kali wat kan..ee besh ar..


28-05-2008, daunpandan komen :

Rosshi..guna stok ayam cecair(dlm botol).


28-05-2008, daunpandan komen :

Ladyesabelle duk oversea ye? Kesian dia...Hardjade tak payah letak garam(kalau u mmg tak letak garam,lainkali cuba kurangkan stok ayam tu).Anyway timakasih mencuba.


29-05-2008, rosshi komen :

hah? cecair ada ke jual ..kat mana nk dapek nyeee...tadi pegi pasaraya cari jugak tapi ada chicken stock yg dalam bntuk serbuk tu ada la..setakat ni x jumpa lagi laa..


29-05-2008, daunpandan komen :

Rosshi,nanti akak letak gambar kat glossary ya (lambat ckit..tunggu hb balik keje-tak tau nak letak gambar sendiri).


29-05-2008, daunpandan komen :

Rosshi,akak dah letak gambar kat glossary..mesti tak sabar nak buat ni,esok boleh pi cari ya..


13-06-2008, mamadyg komen :

daunpandan... tks resipinya. mamadyg ne cuba leh nie....


13-06-2008, daunpandan komen :

Slmt mencuba,mamadyg..


13-06-2008, nollyarwen komen :

hi daunpandan! mana dpt resipi ni? ee...besh sgt...td baru je sudah buah...da abis mkn pun....sekejap je licin..x smpt nk amik gambar. tp x pe, esk nak buat lg...nk bw g umah member..ade bbq. thanx a lot daunpandan for sharing this superb recipe! luv u!


13-06-2008, nollyarwen komen :

hi daunpandan! mana dpt resipi ni? ee...besh sgt...td baru je sudah buat...da abis mkn pun....sekejap je licin..x smpt nk amik gambar. tp x pe, esk nak buat lg...nk bw g umah member..ade bbq. thanx a lot daunpandan for sharing this superb recipe! luv u!


13-06-2008, daunpandan komen :

Nolly,asalnya dari internet tapi dah ditukar ikut bahan yg lbh sng dapat dan sng dibuat..seronoknya ada yg berkenan resepi ni,luv u 2!


15-06-2008, cheescake komen :

nak kene cube nih.....cam best jekk


16-06-2008, atoi komen :

bagus la korang ni pandai reka makanan.Tp kwn aku ada ckp dia prnah keje KFC dia ckp sos untk kentang putar ni dia orng guna kerak @ serbuk tepung yg dah lepas goreng ayam orng KFC tu ambik dan di campur dgn air dan masak hingga pekat.Ini saje fakta yg aku dpt


17-06-2008, arioferoz komen :

hi daunpandan, apa tu batang saderi? Anything to replace if tak ada? kasih aishah


20-06-2008, rosshi komen :

betol ke atoi?...uuhhh... so awk x try wat mcm tu ke...try ar..pastu bagitau kat kiteorg kt c nie...hehehehe...


20-06-2008, rosshi komen :

ha...akak daunpandan, sya dh jumpa pon stock ayam yg dlm btol tu kat giant...so,,dh buat dh..tu gambo ke 3 kt atas tu caye punye lah...hehehe...trime kasih la kat daunpandan krana susah payah nak nolong nunjuk kan stock ayam tu...timer kasih kak....


22-06-2008, daunpandan komen :

Sama2 kasih Rosshi,Arioferoz ..tak tau plak nak replace ngan apa,sorry ye.


26-06-2008, daunpandan komen :

Timakasih Ainul,sudi cuba resipi yg tak seberapa nih.


28-06-2008, adiezx komen :

sederi n calery samekah? daun sup same ngan saderikah? kite nak wat ni amek batang dia je ek? xpayah daun lakn?


01-07-2008, mama t'sha komen :

assalammualaikum semua......di sini jun nak kongsi cita pasal mashed potato ni....minggu lepas jun balik umah mak mentua jun,kebetulan b'day mu hubby.Than we all decide nak buat chicken chop untuk jamu adik ipar,biras,dan mak bapak mentua jun..jun buat chicken chop served dengan coslow,mushroom soup,black papper source and jun tambah dengan mashed potato.sebelum ni jun tak tahu buat kuah mashed potato ni.tapi lepas jun dapat resepi dari daun pandan ...apa lagi jun try la buat.Nak tahu apa respon dorang......suruh jun buka kedai....Adik ipar dan biras yang malas nak tolong jun kelam kabut mintak resepi sebab husband masing masing nak suruh dorang masak...apa pun thanks a lot daun pandan sebab sudi kongsi resepi kuah mashed potato tu..after this kalau jun nak buat steak....fish&chip and chkn chop jun akan served dengan mashed potato...lengkap dah sudah dan telah terjawab pertanyaan jun selama ni macam mana nak buat Mashed potato yang sedap sesedap KFC....thank a lot


01-07-2008, tulip77 komen :

blk m'sia nnt nk try la..sni nyer stok ayam tak sedap lgsg..huhuhu


01-07-2008, daunpandan komen :

Sama2 Mama t'sha,mesti seronok tengok masakan laris..betul tak?


01-07-2008, daunpandan komen :

Tulip,nanti cuba lagi ye..Adiezx,daun sup tak sama ngan saderi!


04-07-2008, ayus komen :

tulip nk tnye ler... kentang tu camne lak buatnye.. kite rebus dan blend je ke... :)


04-07-2008, ayus komen :

eh shilap tnya lak suppose kene tnya daun pandan ni rsepi die hahahaha sory... :P


04-07-2008, tulip77 komen :

ayus...he3x.... tunggu eh tuan nyer resepi bg jwpan..kekeke


05-07-2008, cahayer komen :

KALAU NAK TAHU KAT KFC... GRAVY DIE TAK KOSONG CAM KORANG BUATKAN.. CAM ADE BINTIK2 TU TAU TAK DORANG PAKAI APE ... KERAK2 HALUS KAT DASAR MINYAK ODRANG GORENG AYAM TU LAH DIA CAMPUR.. TAPI MMG SEDAP.. TRYLAH.... BIASE GORENG AYAM YG BERTEPUNG MESTI ADE KERAK HALUS KAT DASAR MINYAK.. KORANG TAPIS.. CAMPUR DLM GRAVY.. SEDAP.........


05-07-2008, cahayer komen :

LAGI SATU MASHED POTATO KAT KFC JUST GUNA TEPUNG MASHED POTATO (ADE JUAL) KACAU NGAN SUSU JEK.. TAPI BUAT ORIGINAL KAT RESIPI DAUN PANDAN BAGI LAGIK BAGUS AR... FRESH...


05-07-2008, cahayer komen :

LAGI SATU YG LAST... GRAVY KAT KFC MMG TAK GUNA STOK AYAM.. MMG PAKAI KERAK KAT DASAR MINYAK TU.... AYAM SPICY PERAP NGAN SERBUK LADA BEBERAPA JAM B4 GORENG ATAU SEHARI... GORENG DIA.. SALUT NGAN TEPUNG YG DAH MASUK GAK SERBUK LADA.. PAS GAUL2 RENDAM TOS TOS KAT AIR SEJUK ..PASTU ANGKAT.. PASTU GOLEK ATAS TEPUNGTU LAGI BARU GORENG... RANGUPPPP...


05-07-2008, chubby_cheese komen :

cahayer...u kerja KFC ker?? coz sume step u tau.....kira ok lah jugak..boleh kongsi tips...


05-07-2008, yatiezaini komen :

cahayer .. apa kata u create satu resepi mashed potato ni yg sebijik cam rasa kat KFC .. sbb u dah tahu bhn2 ngan cara2nya .. sure ramai yg nak cuba resepi yg U create nanti .. mesti terangkat kn ... create la create la ... ;-)


08-08-2008, sophiealyssa komen :

dah cuba best makan dgn penuh nikmat n jimat


23-08-2008, nour komen :

kentang tuh kene rebus asing dulu eh? pastu baru lenyek ke?hehehhe..... hm..... pttlah tak jadi...


17-09-2008, sharonz komen :

kentang putar tu macam mana nak buat ye?


07-10-2008, shikin3693 komen :

semalam tengok resipi ni.balik keje singgah tesco trus beli barang n balik masak...baru masak kuah saja, sbb nak makan arini..tapi masin sket la...kalau tambah air bleh hilang masin kot ye? lainnya secukup rasa...sedap..rasa nak hirup kuah je...hehe...


21-10-2008, nazra86 komen :

pertama kali buat hari tue... masin.. nasib baik buat sket ajer... second buat.. dah ok.. family kata best!!!!


25-10-2008, sweetrea komen :

daunpandan, tadi saya google search saderi tu .... dia tulis saderi tu sama dgn daun sup ........ tp awak cakap tk sama. yg mana satu betul nie ???? boleh tak awak tolong letak gambar saderi tu kat glossary ??? sy teringin sngt nak buat resepi ni. sbb satu famili hantu KFC.....huhuhuuuuu


03-11-2008, s.h.a.d.a komen :

mm baru jumpa resepi ni... ni gara2 tak puas ati ngan hasil resepi gravy sedia ada lah.. biasa buat mesti dia tak nak kelabu..nampak jernih jer.. tak sabar nak try.. semua org buat macam jadi best giler jer.. tq


05-11-2008, ayumas2002 komen :

nyum2 sedap.. huhu. ms mula2 masak t'pk gak ye ke mcm nie :) nsb bek umah sebelah ader sos tomato, so lengkap lah smua nye. tpi cair t'lbh letak air,huhu. sedap. maseh ekh share resepi nie. sweetrea, saderi tu mcm daun sup, tapi bau dia x sama, bntuk daun iras2 skit tpi daun saderi kecik sikit drpd daun sup.


05-11-2008, Imah13 komen :

hi daunpandan, i baru try your resipi last sat. my sis birthday mereka ckp sedop....lain kali bolih cuba lagi, thks for sharing your resipi.


03-12-2008, ctjue komen :

daunpandan, mentega n tpg gandum tu klau dikira pkai spoon bape byk ek.nak wat masa raye haji ni,coz akak nak wat barbecue so kita bleh tnjk resepi ni.mesti sedap nyer....


12-01-2009, purplerose komen :

tau x nak buat sos cheese??


12-01-2009, kak fida komen :

salam purplerose...sila rujuk di http://www.myresipi.com/top/detail/5319 ade resipi Easy Cheese Dip oleh nat rashid....


13-01-2009, dayang_jack komen :

slm purplerose,..nk buat sos cheese bole gak guna bhn ni: cheddar/grated cheese, butter, freshmilk, lada sulah, garam n tepung (multi purpose)


22-01-2009, inaku komen :

salam.. dh cuba...menjadi la... cuma saya ejas skit stok ayam tu saya pkai air rebusan ayam...sbb kt sini x pasti ada x stok aym sprt dlm resepi ni... rasa dh masyuuk...tp bila dh sjuk dia jd btmbh pekat. wkt pns tu elok je. apepun...tq 4 de recipe... nk hntr laporan x reti la...


10-02-2009, aisy diyana komen :

sos kentang putar ni sama x dengan black pepper sos.ada x sape2 yang tau nak buat black pepper sos


20-02-2009, faizan komen :

aisy diyana..tak yah wat black pepper sos tu...beli jer yg dah siap kat kedai..lagi senang..


04-03-2009, syadasue komen :

NK TRY GAK LA....MCM KENTANG PUTAR KFC DH LAMA CARI RESEPI NIE....


20-03-2009, aiminajmi komen :

hmm...mmg tak pyh pkai kentang ke daunpandan?


24-03-2009, mama_hawish14 komen :

Dah cuba tapi tak jadilah.. Huhuhu


28-03-2009, alya hanim komen :

cam best je..nak try le sok


08-04-2009, salros komen :

salam.syok dpt share recipe kat sini.just 2 advice kalau stok ayam kita buat je yg fresh x yah guna maggi punya byk msg lagipun kalau kita buat sendiri dah tentu halal.kurang best cam KFC pun masih sedap juga.make sure makanan yg kita buat tu terbaik utk keluarga yek.Anda boleh mengubahnya!


15-05-2009, babykiko komen :

I dah buat mmg sedap.lebih sedap dari kfc punya.anak2 I sampai minta buat lg. x yah p kat kfc lg.makan ngan ayam goreng tepung rfc n coleslow (TUL KE EJA) fuh mmg sedappppp!


09-06-2009, pinkbusu79 komen :

wow best ni.....mesti try buat nih..... asyik beli kat kfc je.........


27-06-2009, charkoeyteowgirl komen :

salam... saya pn nk jugak cuba buat... tp ada bbrp mende yg musykil... n sy nk ulang smula soaln yg masih blum d jwb ye... sbb soalan sy pn sama cm diorang... 1) cemana ye nk wat kentang putar?rebus n den lenyek je ke? 2) kalo ikut sudu/cawan, mentega n tepung gandum 2 dkira guna brapa cawan eh? emmm, e2 je...thanx ye (^_^)


09-09-2009, deathide komen :

tpg mashed potato yg kfc gune tu brand ape ekh?sy nk crk laaa...nk try.. =)


01-10-2009, emalin.edlin komen :

salam..sy nak try buat le..nampak sedap ssgt..tgok gbr je dah telan air liur....tp nak tau yg guna 1 btg saderi tu nak btg dia je ke @ sekali ngan daun dia kena cincang..


11-01-2010, huzai7707 komen :

tq sgat2.. kawan2 smua ckap best.. brebut mtk resepi..


03-02-2010, lempok komen :

tq .i memang lama cari resipi ni.husben i tengah diet,nak turunkan weight.sebelum ni i rebus aja bulat bulat ngan kulit sekali.dia suruh i buatkan kentang putak .pening i...............la ni dah dapat resepi daun pandan,rasa lega.bolih cuba.salam


25-03-2010, eina comey komen :

member kta best la blh bukak kedai wat kentang putar


27-03-2010, k.zila66 komen :

tq ya, daunpandan..akak dh pon try wat...cedaaapp....


29-12-2010, ADIVA komen :

hai sume..saye bru je join..rase mcm nk wat je..x yah perhabis duit pi beli kat kfc...huhu..


05-01-2011, reen_noor komen :

salam..hai sye pun baru join..selalu tgk resepi je.hehe...anyway tq ya daunpandan..sye dh try bnyk kali.mmg sdp.cume 1st time buat masin le sikit.pastu 2nd time buat sye adjust kurngkan kemasinannye dan hasilnye mmg sdp hingga menjilat jari. tq ya.


16-02-2011, zayenab komen :

bole ker kalo sy tukar mentega tu dgn butter??


26-02-2011, fedzuani komen :

daun saderi tu blender ke??hr tu adek wt ikut resepi kwn dye xjd lgsg...dye gune tpung jagung...melekat-lekat


26-02-2011, mass80 komen :

mas tolong jawab yer sebab dah buat... dan sos ni memang sangat sedapp... saleri dan bawang besar tu tak yah blender, lepas tapis, ambik stok jer, bawang dan saleri buang....


21-03-2011, mamayumie komen :

salam,,ubi kentang tu kita mesin lah ye,,,ni hnya untuk kuah aje kan?tk paham,,,


27-03-2011, mrs fansuri komen :

salam...nk buat ni..tp sini tkde stok ayam..pakai kiub boleh tak?...siapa yg prnah pakai kiub..berapa ketul kiub ek nk kena masukan...plsssssss


28-03-2011, intan67 komen :

salam mrs fansuri, boleh je pkai kiub ayam, sy pn kdg2 guna. brp byk tu bergntung brp byk yg mrs. buat. try 1 kiub dulu, byk2 nnti masin plak =). hrp mmbntu..


16-04-2011, dpsazz komen :

sy dh try,...meeeeemang sedap. tq for the recipe


18-04-2011, Asher93 komen :

cam best je.... mesti cobe ni!


24-05-2011, adiek danish komen :

mesti try...anak suke mkn nie


13-06-2011, rimamalindo komen :

tq...mmg sedap & rasa mcm KFC bila d gabungkan dgn kentang putar resepi ujienz mmg ngam la....


25-06-2011, athirah@aisyah komen :

sedap,br pagi ni try.mekasih sudi kongsi resepi,sgt berguna tuk surirumah yg xpandai masak dan anak2 yg terlalu memilih makanan...hemmm


25-06-2011, athirah@aisyah komen :

ni resepi sosnye jer.kentangnye resepi tmpt len.saderi tu macam dlm cite wonderpet tu.... salam k.fida,nak tanye blh ke makan cheese,dgr kabarnye de bahan lain yg dicampur tuk wat cheese yg x diketahui halal atau tidak


30-06-2011, zaafa komen :

Lama dah cari resepi kuah kentang putar nie....mash potato tu boleh tukar dengan kentang bakar/grilled dalam oven....juga sedap. Tqvm


05-07-2011, zaafa komen :

Baru cuba resepi ahad lepas. memang sedap, sedap tak tahu nak cakap lagi. kalau kita bukak dengan resepi kentang putar ujenz tu, kfc pun golong tikar tau. sedap lagi dari kfc. pun lagi sihat. Lagi satu, stok ayam tu kurangkan, jika guna lima sudu masin sangat lah. kalau tak kita ganti dengan stok ayam buatan sendiri lagi SIHAT! apa apa pun anak-anak kata sodap.....thank you very much daunpandan....


20-09-2011, hasni othman komen :

baru 1st time buat.. menjadi la jugak!! cuma termasin sikit maybe sbb tlebih stok ayam... guna brand tumix...


20-09-2011, hasni othman komen :

macam mana nk masukkan gambar kt sini ya?? gambar dh ambik tp x pandai nak masukkan... hehehe..


20-09-2011, tun_telani komen :

tolong jawab ye.. dekat tepi gambar kt atas tu. klik 'tulis laporan'. nnti blh upload gmbr.


20-09-2011, hasni othman komen :

ya.. tun_telani... dh dpt upload dah.. hehe..baru nk belajar.. nway, thanks..


15-10-2011, Rumie86 komen :

Nk tny lau 40gm mentega & 20gm tepung agak2 brp sudu teh..thks


21-12-2011, Mfaiz Faizi komen :

pagi td try resipi ni. memang sedap. lagi sedap dr kfc. anak sulung makan bertambah2. kuahnya memang sedap mengalahkan kfc punya. next time nak try makan ngan chicken chop plak. thanks 4 d resipi.


19-02-2012, atieffa komen :

mengarut betul pakai myk goreng ayam kfc laa...serbuk tepung lepas goreng ayam lahh..saya pernah kerja kfc..kami pkai tepung ja wat kentang putar ne..tepung tu dah siap2 paket kfc hantar..so bancuh ja dgn air panas..samalah dgn kuahnya..btw resepi ne tetap best :))


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd