Google+

oleh: yani Cappuccino mousse

Cappuccinomousse

best for cappuccino lover!


Created on : 16-10-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi yani




Bahan-bahan ( 4 )

  • 1 biji telur putih
  • 3/4 cawan air panas
  • 10g cappuccino(non-sweet)
  • 120ml fresh cream
  • 40g gula halus
  • 8g gelatin

Cara-cara

  1. Campurkan gelatin dengan 1 sudu besar air. Kacau dan ketepikan.
  2. Dalam bekas lain campurkan cappuccino dengan 3/4 cawan air. Kacaukan. Kemudian masukkan gelatin. Kacau sehingga gelatin larut.
  3. Alaskan bekas campuran cappuccino dengan air yg mengandungi ketulan ais. Biarkan sejuk dan pekat.
  4. Dalam mangkuk lain pukul fresh cream dgn gula sehingga pekat. Masukkan fresh cream sedikit demi sedikit ke dalam cappuccino sambil dikacau dgn perlahan-lahan.
  5. Dalam mangkuk lain pula, pukul telur putih sehigga bertanduk atau bila ditelangkupkan telur tak jatuh. Masukkan sedikit demi sedikit ke dlm (4) sambil dikacau dgn perlahan-lahan.
  6. Akhir sekali masukkan ke dalam bekas yang sesuai dan sejukkan di dalam peti sejuk selama 40 minit atau lebih.
  7. Cappuccino
    Cappuccino yg saya guna.









Laporan Masakan Bergambar (5)

Img_0104
18-10-2006
Yani, ni i nye mousse, i ingatkan rase die cam ice cream, tp rase cam puding lak, atas die je rase ice cream, ke i salah buat.. tp kalau puding pun sedap nye dimkn sejuk sambil tgk tv
Laporan oleh: maya_zakry

cara u campur telur dgn fresh cream tu kurang menjadi sikit.. jadi mendap kat bahagian bawah.. sebab tu terasa macam puding kat bahagian bawahnya.. masa campur tu kena kacau slow2.. kaup balikkan sampai pekat sikit baru tuang dalam bekas.. kalau yg betul2 menjadi rupanya macam buih-buih cappuccino yg terhasil bila diletakkan air panas. i sendiri pun masih tak betul-betul menjadi lagi tu..

Img_0095
18-10-2006
alamak anak i enterframe lak..kuikuikui.. why mommy so busy nowadays???
Laporan oleh: maya_zakry

wowwww... maya, siap ada model lagi kat gambar mousse dia tu ekekek...

121008_cappuccino_mousse
08-10-2012
jadi! ikut recipe ni, pakai cappuccino paste 1sb. sedap & creamy :) ni tabur dgn cocoa powder & drizzle white choc. thx for the recipe!
Laporan oleh: moonbug

Ur welcome... Emmm lamanya tak buat cappuccino mousse ni

121008_mousse_cake
08-10-2012
ni pulak layer dgn choc sponge cake. tp sbb cake sikit sgt, trus collapse. tabur cocoa powder n drizzle white choc, sdap mkn mcm ice cream cake :)
Laporan oleh: moonbug

Combine yg sesuai sgt... Yumm yummy...

121009_cappuccino_mousse_in_edible_choc_cup
10-11-2012
wat utk adik yg dtg n request nk mkn mousse dlm edible choc cup. sdap kata die. tq :)
Laporan oleh: moonbug

Komen (11)

17-10-2006, maya_zakry komen :

yani, haa.. dr dulu nak tanye, fresh cream tu rupe ape, die same ke ngan sour cream.. puas jalan kat tesco ari tu, jumpe sour cream ngan cream cheese je, fresh cream tak jumpe :(... pastu gelatin tu saye ade dlm bentuk serbuk, yg tu leh gune ke?


17-10-2006, yani komen :

maya_zakry.. a'ah gelatin yg serbuk tu la.. fresh cream tu boleh rujuk gambar dr F&N di resepi chocolate souffle di http://myresipi.com/top/detail/346. Tengok kat cara-cara last sekali tu...


17-10-2006, maya_zakry komen :

disebabkan buget tak mengizinkan bole ke kalau kite ganti cappucino tu ngan milo ke mocha 3 in 1 or serbuk koko van houten ( ni i selongkar my kabinet nih).. boleh ke yani? antara 3 tu mane u rase sesuai? i nak try nih karang.. kalau tak jd tamo pos gamba :P


17-10-2006, yani komen :

maya.. milo dan serbuk koko tu rasanya boleh.. tapi mocha tu mungkin dah maniskan.. kalau dah manis terpaksa kurangkan gula..


17-10-2006, maya_zakry komen :

ermm yummy, yeayyy.. cepatla balik.. menyampah gile dok opis nih... kakakkaka... takde mood


18-10-2006, maya_zakry komen :

huwaa... ye ke? patutnye rase die camne? ade rase ice cream or puding?i masukkan sikit2, tp kacau takdela slow sgt kot.. :P, or maybe tak cukup pekat time masuk fridge heh? pastu kan kan yani.. sebenarnye i gune whipping cream kotak biru tuh, pasal i geram carik fresh cream tak jumpe... kuikuikui... hisk ni nak kena buat lagi nih, flavor mocha nih sedap tu... malangnye buih2 mocha i ade kat permukaan je.. haa.. lagi satu kan puas i kacau telur ngan garfu, tp bile telangkup die still nak tertumpah, last2 i pakai la mixer, barulaa bertanduk i punye putih telur tu... sebaik u terangkan ape itu BerTanduk... ha ha ha


06-03-2007, izi komen :

yani, resipi ni nampak sedap dan memang saya nak cuba buat, tapi boleh tanye sikit.. kene sejukkan dalam peti ais tu, maksudnya masukkan dalam tempat beku macam kite bubuh ice cream tu ke... tolong jwb jap... maaf ye saya nie baru nak belajar buat puding....thanks


24-04-2008, uruchan komen :

da penah buat.. best gk.. time nk kne kacau atas ketilan ais tu baru pasan x penah simpan ais pon dlm fridge..last2 ceduk salji lua tingkap je,kacau bowl mousse tu atas bowl yg de salji! kehkehkeh.. :D


06-02-2009, Hardlena komen :

yani, fresh cream tu klu tukar guna susu segar ble x?


12-11-2011, Angel ling komen :

Saya mahu tanya anda semua ....apakah kegunaan dry mill??????????


12-11-2011, Angel ling komen :

Saya mahu tanya anda semua ....apakah kegunaan dry mill??????????


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd