Google+

oleh: yatiezaini Udang Celup Tepung Tempura

Dsc02798

sedap nih.. mkn panas2


Created on : 10-04-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi yatiezaini




Bahan-bahan ( 2 - 3 orang .. terpulang lah )

  • 1. 1/2 kilo udang sederhana besar ..... bersihkan kulitnya tp ekornya jgn dibuang yer...
  • 2. 150gm tepung tempura
  • 3. Air sejuk - dari peti ais
  • 4. Minyak masak utk mengoreng

Cara-cara

  1. Dsc02800
    Asingkan 2 sb tepung tempura kedlm mangkuk lain
  2. tepung tempura yg saya guna ... ada tanda halal.. kat blkg pkg
  3. Bancuh lebihan tepung yg tinggal dgn air.. bancuhan mesti pekat mcm nak buat cekodok...
  4. Panaskan minyak dulu.. api kecil jer
  5. Ambik sekor udang pegang bahagian ekor nya kemudian golek2kn / bedak2kn dulu udang tu dgn tepung tempura yg 2sb td
  6. Pastu golek pula dlm bancuhan tepung dan terus masuk kedlm kuali..
  7. Goreng sehingga garing.... angkat & mkn

Tag

seafood








Laporan Masakan Bergambar (4)

Udg_goreng
02-07-2008
jeng..jeng..jeng..dh buat mmg sedap..hingga mjilat ekor udang kekeke rangup & best..tp punyalah payah nk golekkn kt tepung tu mmg berchinta sungguh heheheh..TQ ya kak yatie
Laporan oleh: Aziemas

terguda la tgk udang tu dok posing, cantik tul .. sedapkn wat sendiri, lepas ni x yah order kat kedai lagi, jimat kos !!! .. hehe;-) yrw azie

Udang_goreng_tepung
14-01-2009
nyum2...sedap cuma tepung xlicin cm empunya resepi npe yer..tp still lembut.tq..
Laporan oleh: sakura>emi

x licin pun x per emi.. janji sedap kat tekak .. slmt mnjamu selera

P5021324
03-05-2011
memang sedap..
Laporan oleh: cheq da
Imgp4949
21-05-2011
guna tepung tempura nona..sdp mkn panas ni..:-)
Laporan oleh: sygmama

Komen (12)

10-04-2008, nor_67 komen :

yatie.. terliur nyer.... mintak cikit.. :)


10-04-2008, yatiezaini komen :

bleh2.. antar express mail lagi.. tunggu yer jgn x tunggu.. ;-)


12-04-2008, chelin komen :

la ingatkan buat tempura from scratch...jenama farmhouse pon best gak. boleh beli kat carrefour.


12-04-2008, sofinar komen :

yang nonapun ok


30-04-2008, awehani komen :

Ada satu lagi cara tanpa menggunakan tepung tempura, tapi guna tepung naik sendiri, caranya; bancuh tepung naik sendiri dengan air sejuk (dalam peti ais) dan masukkan kuning telur. Bancuh pekat, masukkan garam sikit. Biar sekejap. Tambahkan 2-3 ketul ais didalamnya. Kemudian, celuplah udang ke dalamnya dan goreng!.. sedap!!


12-12-2008, lizam komen :

I pun dah try guna tepung gogi, memang sedap..... rugi tak cuba ingat petang ni nak buat .


04-04-2010, fatin fatihah komen :

askm kak. ada tak resipi udang goreng tepung yang tepungnya kembang yg mcm kita mkn dkt restoran seafood.


15-01-2011, siti rohayu komen :

suka makan tapi bila buat sendiri x jadi. org ajar gaul dgn telur putih... terlolos jadinyer...


20-02-2011, oziel komen :

gogi ni tepung per? kt mner der jual yer?


05-08-2011, gp3/7 komen :

NAMPAK SEDAP TP KAT MANA JUAL TEPUNG GOGI NIE


17-08-2011, farralianasafiyya komen :

saya biasa buat udang celup dalam telur+serbuk lda hitam. kemudian salut dengan tepung serbaguna...sedapp...


08-02-2012, mahlamen komen :

Resipi saya pula, 2 sudu besar tepung gandum, 1 sudu besar tepung beras, 1/2 sudu besar tepung kastad dan 1 sudu kecil soda bicarbonate, bancuhkan ngan air, pastu celup udang, best, sebiji mcm di kedai makan siam!


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu