Google+

oleh: sofinar cucur bilis kembung

Cucurudg

ni resepi makcik kantin sekolah, dia buat pagi tapi waktu petangpun masih lembut, i pun apa lagi minta resepi laaaa


Created on : 09-04-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi sofinar




Bahan-bahan ( 5 orang makan )

  • 300g tpg gandum
  • 1 biji telur
  • 1 sudu kecil yis mauripan
  • 1/2 cawan ikan bilis
  • 1 labu bwg besar
  • 2 pokok daun bawang
  • 1 1/2 cawan air
  • taugeh jika suka
  • garam secukup rasa
  • sedikit serbuk kunyit

Cara-cara

  1. blender bilis, telur, bawang dan air bersama hingga semua hancur
  2. gaul tpg dan yis sekejap, masukkan semua bahan dan gaul rata. Perapkan sekejap lebih kurang 30 minit
  3. jemput2 dan goreng, cucur ni lembut dan bulat2. enak dicicah sos cili

Tag

kuih-muih









Laporan Masakan Bergambar (45)

Cucur_bilis_kembung
25-04-2008
dah buat pun.. tp tak pandai nak jemput dalam kuali.. so tak membulat sgt.
Laporan oleh: nor_67

ok la tu, kira bulat la tu, tima kasih cuba

Jemput2
04-05-2008
Buat tuk minum petang, makan ngan sambal kicap... sedappp......
Laporan oleh: che'iza

tima kasih cuba, che iza ni memang rajin byk resepi dia dan rajin pula mencuba

Cucur_lg
12-05-2008
Buat agi sbb sedap n senang...... Thanks... Sofiiii.........
Laporan oleh: che'iza

waduh sambal kicap, pasti menawan

Cucur_bilis_kembung
20-05-2008
hehehe ni tak reti nk bulat2kn dia..tp kembong jugak..hb suka sgt dia kata lembut mcm span hehehe..cucur yg dulu2 tak besh kot hahahaha yg ni boleh buat selalu mmg bestt..TQ
Laporan oleh: Aziemas

kira ok la tu azie, ia pasti kembung dengan yis yang kita letak, saya pun tak pandai nak wat kembung tapi jadi jg kembungnya, tima kasih cuba

10062008286
10-06-2008
haaa..... dah siap!! hmmm.. best...lembut jer., my kids suka sgt. thanx sofinar..
Laporan oleh: nat_rashid

tahniah nat tq kerana mencuba

Photo-jemput22
10-07-2008
wat num ptg..xde la lawo bulatnya...tp kejap jek dh abih! tQ sofi!
Laporan oleh: hana6877

haa come la..... tahniah hana

Dsc03728
14-07-2008
utk bf pagi td.. lembut sangat .. laju jer budak2 ni ngap .. tq sofi
Laporan oleh: yatiezaini

kak yatie kembungnye... tq cuba

Picture_871
15-07-2008
tq sofinar..mmg kembung, hehe
Laporan oleh: junjs11

tahniah :)

Cucur
17-08-2008
Dh banyak kali buat. Tapi kali ni gantikan ikan bilis ngan udang geragau (kalau orang utara panggil udang kepai), sedap dan lembut.Thanks sofi :-)
Laporan oleh: Mummy7857

tima kasih mummy sudi mencubanya

Cucur_ikan_bilis
30-11-2008
Nasib baik sodap...tak nyesal membuatnya ....nyum3X....
Laporan oleh: Mama Adam

lembutkan..... bleh ubahsuai jika suka, gantila dgn udg atau jagung... memang best tima kasih sudi mencuba

Dsc04731_resize
18-12-2008
salam. hai dah buat sedap., tp x lah kembong sgt... cicah gan sos cili & mayonis TQ
Laporan oleh: shafea

mungkin bancuh terlembik sb tu kurang kembung, tq sudi mencuba

Cucur_bilis_kembung
27-01-2009
Wat mnum ptg.Mmg kembung tp x reti la nk buat bulat2.Sedap sgt ank2 pun suka.Nnt bleh wat lg.TQ Sofi
Laporan oleh: Lina_pg

kira ok tu liana, bulat aje nampak, apa-apapun anak2 suka, tq

Cucur_bilis_kmbung
31-01-2009
he..he..wat lg atas prmintaan ank2.Mak depa pun rajin la sbb sonang & sodap.Mekasih ye Sofi.
Laporan oleh: Lina_pg

wow bulat2 aje senang anak2 nak makan

06022009716
07-02-2009
suka, kembung2. anak yg kecik mkn , pipi kembung2. sedap. terima kasih
Laporan oleh: baya74

comenya kembungannya.......

Img_2601
28-04-2009
tak bubuh mauripan pon.. stok ikan bilis xde.. ganti bawang dgn daun kucai jer...
Laporan oleh: mama adam faris

alamak tak bubuh mauripan.... tak kembung ler....apa2pun nanti cuba bubuh mauripan pula

Image_660_
03-05-2009
1st time wat cucur letak yis. erm..... sedap. lembut jer. TQ
Laporan oleh: husna84

ye bubuh yis memang jd lembut..... nak rasa lebih lemak letak sikit gula, selamat mecuba

Cucur_bilis_kembung_sofinar
23-05-2009
ni die cucur bilis kembung yg sekembung kembungnye...heheee....sdp cicah cili sos...tq sofinar... :)
Laporan oleh: kak fida

tq kafida sudi mencuba.... kfida wat apapun mesti jadi, tahniah

2414
02-07-2009
Sedapnye... suami dan anak-anak pun suka, tak payah beli yang instant lagi... tq.
Laporan oleh: Marquis

semoga gmebira mkn cucur kembung tu.........

Dsc_5233
02-07-2009
saya ganti ikan bilis dengan siput kabung,sedappp juga.
Laporan oleh: zaina

apa tu siput kabung? boleh aje ganti dgn apapun, dgn udang pun sodap, tq sudi cuba

Pic
07-07-2009
sofinar, terima kasih share resipi ni.. mudah dan sedap walaupun tanpa sayuran..
Laporan oleh: Lynn Sham

sama2 tahniah kerana menjadi

29012010595_1_
12-02-2010
sedap...lembut....trigt masa sek dulu kt kantin ader jual 1 biji rm0.50...potong2 curah sos atasnyer...sedap...rasa samalah....
Laporan oleh: kunonit

ye ke ? kantin sekolah kita pun juai kuih ni... tq cuba

Soficucur
30-03-2010
sedap ler kak sofi....suka sgt...:)
Laporan oleh: quinnie

tima kasih cuba

Cekodok_2048x1536
26-10-2010
Tankiu! sedap! KEMBUNG SUNGGUH,my daughter really like it!
Laporan oleh: cikgurasidah
Photo0016
22-11-2010
mmg bes dan kembung walaupun x sabar nak tggu 30 minit perap. anak siap suh buat lg :)...tq sofinar....
Laporan oleh: yongnani
P1070905
29-11-2010
baru buat malam ni...lapa lak hujan2 ni...lembut...tq.
Laporan oleh: rosmazamri
Cucur_bilis_kembung
25-12-2010
sangat sedap..hubby pun suka..cicah dengan sambal ikan bilis..fuhhh
Laporan oleh: izahdaut
26122010993
26-12-2010
sedap..mkn sambil2 layan bola td mmg puas ati sbb msia menang 3-0, ;)
Laporan oleh: aa_iezah
Img_9042a
30-04-2011
wpun x membolat tp lembut sangat... gigih pepagi wat sambal kicap tuk cicah!
Laporan oleh: Kak Rosenah
Cucur_bilis_kembung
20-05-2011
buat lagi... anak2 suke sangat
Laporan oleh: izahdaut
Small_size
23-05-2011
bru jumpe resepi ni.. datry mmg sedap n gebu.. my fren pun suke,,, siap kasi kat cucu jiran rase.. hehe tq sofinar
Laporan oleh: cik gebu
P5220985
23-05-2011
baru tahu pasal resepi ni..baru cuba dan best..lembut sangat..
Laporan oleh: YaTahir
Img_3555
22-06-2011
buat brekfes pagi ni....sedap....cuma kite tak pandai nk buat bulat2 comel mcm org lain..
Laporan oleh: nuni
230620111580
27-06-2011
1/2 jam perap xkembung sgt, tp lepas 1 jam...mmg kembung... lembut didalam... sedap... tq ya empunya sofinar..
Laporan oleh: suzzlyn
Img_2935
27-06-2011
cekodok kembung opah punyer... ^.^
Laporan oleh: opahiscooking
240620112413
28-06-2011
tq... suka sgt buat nie.. sgt mudah...
Laporan oleh: ilahi1891@yahoo.com
16102011494
16-10-2011
guna kiub ikan bilis je..semua stok xde.tp sedap..thanks sofi
Laporan oleh: izzaiff
Dsc02928
29-11-2011
tadaaa...sedappp...cicah dengan sambal tumis & rendang ayam:-)....
Laporan oleh: cahayanur
Cucur_bilis
24-12-2011
wat ptg semalam, perap kejap jer x brapa kembung tapi still lembut, best. tima kasih tuan punyer cepi.
Laporan oleh: ibu_aqil79
Dscn1533
25-01-2012
Em kita buat petang semalam em memang kembong..rasanya cam cucur udang..boleh gak wat cucur udang guna cepi ni..nanti kite nak cuba..thanks kongsi resepi ni.makan panas2 emm memang enak.
Laporan oleh: Resepi2011
210220121400_1
21-02-2012
buat utk sarapan pagi tadi.., emm...lembut dan sedap.., tq sofinar
Laporan oleh: Zai95
Foto0285
23-02-2012
Assalamualaikum sofinar..trma ksh rspi ni sdap n mjdi wlpn tpg sy agak2 je 2 cwn tpg. hb ska yg nipis2 rngup. adunan ni sesuai utk versi rngup n lembut.
Laporan oleh: Norriyah
Dsc00509
23-05-2012
buat minum ptg..sedap mkn dgn sos mekasih..
Laporan oleh: k.zila66
Dsc_2487
13-07-2012
wt semlm,thanks yea sofinar,selalu buat x letak mauripan...
Laporan oleh: myda
Dsc_0722
25-08-2012
Memang sedap cucur ni, x pandai sgt membulat, tp hasilnya husband suka, terima kasih ya sofinar :)
Laporan oleh: chupacups
Img_2072
26-08-2012
untuk sarapan pagi ...
Laporan oleh: noormala75

Komen (28)

09-04-2008, MamaInaz komen :

sofinar, tanya sket...cucur ni banyak tak serap minyak masa menggoreng? cam nak try ni.. :-)


09-04-2008, nor_67 komen :

patut dia membulat, sbb letk yis... thanks sofinar..


09-04-2008, sofinar komen :

tak ada le serap sgt, bg saya ok je, jgn bancuh lembek sgt agak2 biar blh jemput dgn tgn la...


10-04-2008, lelayong komen :

Sofinar, mekacih sesangat, pasni leh cuba,kira assignment ujung minggu :D lela suka cucur besar cenggini, bukan per..teringat masa duk asrama, cucur udang dia besar camnilah, RE:sofinar...kalau takde BM kena uli dgn tangan..ari tuh ada jumpa recipe yg kak yani uli guna tangan, tp tak dpt nak cari utk sofinar, tak tahu yg mana satu,sorry erk...


20-04-2008, AlongRoz komen :

along tak leh tengok cara yg lain cikit mesti nak cuba. Tak pernah lagi buat cucur bubuh yis...mesti cuba ni....


26-04-2008, AlongRoz komen :

Amboi Nor, cepat je dah buat. Kita baru nak intip2 dia dah makan pun.


26-04-2008, nor_67 komen :

hehehe.. ingatkan along dah buat.. nor pun dah lama intip, tak per bg can ke knor antar laporan dulu ya..


23-05-2008, si_montel komen :

tadi cuba buat cucur ni.. sedap sungguh.. cik suami pun suka sangat..


10-06-2008, nat_rashid komen :

hai sofinar... i duk tgh buat le ni.. skrg duk tggu 30 min nih.. nanti pas masak i anto reportnyer..tungguuuu!!!


10-06-2008, lily irma komen :

lily nak tnya la(sorila mybe soklan remeh skit,maklumla baru blajar..hehe)..yis tu trus gaul ngan tepung ke??teringin le nak cuba..


10-06-2008, nat_rashid komen :

lily..meh i tolong jwbkan, sebab i baru je buat tadi.. yis tu gaulkan saje dengan gandum hingga agak2 rata pastu baru masukkan baru masukkan bahan yg diblender n air tu..


12-06-2008, lily irma komen :

Aslmkm..apasal lily tak leh baca komen nat ye...btw,thank u so much ye nat sbb sudi tolong jwbkan..tak sabar nak cuba ni..(^_^)


12-06-2008, lily irma komen :

Ohhh..rupa2nya komen mendap ye,hehe..baru dpt baca komen nat sampai habis..ok!thanks again ye..


13-06-2008, sofinar komen :

tahniah nat kerana mencuba.... tak leh nak hantar balas komen


16-07-2008, yatiezaini komen :

just nak share camaner nak bulatkan cucur ni ... jemputkan cucur ni ngan tangan macam nak suapkan budak2 makan pastu tolakkan cucur ni ngan ibu jari sampai ke hujung jari terus masuk kedlm minyak panas ... terbalik2 kan hinggalah masak ... harap2 dapat membantu sedikit sebanyak ... bak kata sofi adunan nya jgn terlalu cair .. ;-) ..


25-08-2008, hana_hadriee komen :

sori tya..dak baru blajar....yis mauripan tu mana nak cari ye?caman rupanya? boleh didapati di mana?


21-10-2008, syawaL2 komen :

paket kaler kuning..heee Tapi i dh try gune baking powder, pun buleh je..lebih2 buat kueh raya ari tu..hiiii


20-03-2010, ElizaH komen :

tima kasih sofinar. gebu jek cucur nih. dah selalu buat guna cara awak. makan panas2 lg cepat licin.


22-11-2010, sherrysally komen :

kalau rajin kang ptg ni nak buat la.bahan2 smua dh ade.


29-11-2010, aie khaie komen :

Emm nampak sedap jer.. Kena try pasni.. B4 ni buat kdg2 keras kdg lembik.. Nti da cuba lehle kita habaq kt sofinar yer..


30-11-2010, sue_757 komen :

yis mauripan mana nk beli?....huhuuu...saya xtahu laa....


25-12-2010, sham tailor komen :

cam best jer...nanti sya cuber k..


05-03-2011, farha82 komen :

dh lame cri cara nk bulat n kembungkn cucur..rupenye gini caranye..tq ye


02-04-2011, 6200 komen :

nak tanye la... yis ngan tepung terus gaulkan je yer? yis xpayah larutkan dulu ke ngan air pastu baru gaul ngan tepung....


10-05-2011, kakmai komen :

Salam.. TQ... resepi yg mudah dan sedap dimakan.


20-05-2011, suzzlyn komen :

salam, tepung 300gm tu agak2 berapa cawan ek?


04-06-2011, nur baba komen :

da cba smlm,xpdai wat blat2,htem je le..janji kmbung skmbungnye..puas ati..he..tq.sofinar..


23-08-2012, chupacups komen :

salam, adunan ni kalau simpan tahan berapa lama ya? terima kasih..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd