Google+

oleh: lelayong Ikan Masin Bercili

Ikam_masin_kurau

Ni masakan utk sesiapa yg kekeringan idea :D ATAU terkena penyakit daun palas(malas) :P


Created on : 08-04-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi lelayong




Bahan-bahan ( 2 orang )

  • Ikan kurau masin-dipotong kepingan kecil
  • Bawang Merah-dihiris nipis
  • Cili hijau-dihiris nipis / boleh digantikan dgn cili keirng

Cara-cara

  1. Panaskan minyak dan goreng ikan masin separuh masak.
  2. Kemudian masukkan bawang merah dan cili hijau / kering,goreng sehingga naik bau @ layu.
  3. Sedia utk dihidang bersama lauk utama yg lain.








Laporan Masakan Bergambar (1)

Dsc02399
09-10-2012
mmg dh selalu msak camnie..suka guna cili kering, rangup!!...mekasih ya lela.. ;D
Laporan oleh: k.zila66

Komen (19)

08-04-2008, nor_67 komen :

lela, memang sedap ikan masin goreng cam gini.. biasanya knor guna ikan talang.. wangi jer bau dia...


08-04-2008, lelayong komen :

yerlah knor,kadang makan cam nih memang leh buat namboh sokmo makang nasi, hehehehhe..sapa dok sedo doh makang 3 pinggang, hahahahahaha....


08-04-2008, nor_67 komen :

huh.. pekak ayat ganung tuhhh


08-04-2008, yatiezaini komen :

nor...lela .. mintak tulong skit.. nak tanya demo b2 ni ado / x resepi kayu khamat / keramat ..:).. kalu ado bleh kgsi kat MYR.. tks.. masak simple2 cam ni kena ngan nasi panah2 mmg x sedar namboh.. sedap tu.....


08-04-2008, nor_67 komen :

aik.. cik yatie pun org ganung ke.. rasanya org ganung je tau bab kayu khamat nih.. hehe.. sori yatie, nor pun dok tau resipi dia.. tp kalau tak silap ada satu resipi yg guna nama kuih kundas ni link dia http://myresipi.com/top/detail/1372 nampak rupa mcm kayu khamat doh tu.. acu tera teh wat dulu.. kot2 ye doh kayu khamat tu.. pastu rport balik deh.. :)


08-04-2008, yatiezaini komen :

10qx2... bkn org ganung..tp dok ganung.. kemamang.. asal kelate..cari mkng kat ganung kita..nanti ambo acu tera teh cek dulu...:)


08-04-2008, che'iza komen :

Guna terubuk masin pun sedap ni....


08-04-2008, fatinz komen :

lela...masakan cm ni x leh sllu msk..boleh menambahkn lg berat badan.....hi..hi.. sedap gila! ikan kurau cm ne rupa?


08-04-2008, tulip77 komen :

uihh mmg penambah selera nih... sll buat sblm nk angkat tu masuk skit air asam jawa...adoi la meleleh air liuq....hehehe


09-04-2008, lelayong komen :

kak nor n yati,nih nak share, kat kuala ibai,ada 1 kedai utk mkn pagi kayu kamak dia memang best, kedai tuh nama kedai pok mo(omar kot nama dia)..k.nor kat umah arwah mok nik tuh..lembut semacam..aduhhhhhhh....nok balik ganu...


09-04-2008, lelayong komen :

terubk masin, wah wah wah..memang best, kena ada kesabaran yg tinggi coz byk tulang, kan che iza??


09-04-2008, lelayong komen :

fatinz..kira bagus ler tuh leh naik berat badan, hehehhe...kalau nak tahu lela sekarang dlm usaha nak menambahkan berat badan, dan dgn jayanya lela dapat menaikkan berat badan sebanyak 4-5 kilo dlm masa 3 bulan nih, yahoooooo..berat asal 42kg, hik hik hik...kurus kering ler bebeh...


09-04-2008, lelayong komen :

Tulip, lela ada dengar sorang abg kat opis nih, isteri dia goreng ikan keli perap dgn asam jawa n ada ler bhn2 yg lain sama..pastu jgn basuh terus goreng, dia kata sedap terAMATTTTTTT....lela dengar naik kecur kat opis nih...tu dah mintak dia bawakan utk lela, hehehehe..nanti kalau dpt resipi lela kongsi kat sini...sllurrpppppp....


09-04-2008, lelayong komen :

tulip,maksud jgn basuh tuh adalah selepas perap dgn asam jawa tuh, tapi sebelum perap tuh cuci ler bersih2 dulu, hehehehehe....karang tak pasal2 kita kena jangkitan kuman, hahahahaha...


09-04-2008, nor_67 komen :

lela, kalau letak asam jawa lagi terangkat rasa dia...


09-04-2008, nor_67 komen :

aik, ikan keli pulak lela...


10-04-2008, tulip77 komen :

lela...resepi ikan masin nih dpt dr akak kat sni...dia asal kelantan...1st time kita try...akak tu kata femes kat kelantan...tp mmg sedaaappp!!! klu ada resepi lagi sedap...lagi bagus...he3x nnt2 lela free leh share :)


10-04-2008, lelayong komen :

k.nor:adussss leh bayang camner rasanya..lapo wehhhhh..


10-04-2008, lelayong komen :

tulip:tapikan,abg tuh kata dia tak guna ikan masin, dia guna ikan keli or sembilang...yum yum yum...hehehehe, tak sesuai betul, lela rasakan org yg join myresipi nih mesti kaki makan, yer dak..??


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu