Google+

oleh: azareena Pastry Samosa

Image106

Resipi dari internet.


Created on : 06-04-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi azareena




Bahan-bahan ( 24 biji )

  • 225g tepung gandum
  • 2 sudu kecil garam
  • 2 sudu besar minyak sayuran
  • 80ml air suam
  • Inti samosa (ikut selera masing2)

Cara-cara

  1. Satukan tepung dan garam, gaul hingga sekata.
  2. Masukkan minyak sayuran dan air suam, gaulkan hingga menjadi doh.
  3. Uli doh sehingga licin, tutup dengan plastic wrap dah rehatkan selama 30 minit. (suhu bilik)
  4. Bahagikan doh kepada 12 bahagian.
  5. Bulatkan setiap bahagian dan canai menjadi bulatan lebih kurang 15cm diameter. Potong kepada dua bahagian.
  6. Image098
    Ambil satu bahagian, sapukan air sekeliling tepi pastry dan bentukkan menjadi cone.
  7. Image099
    Masukkan inti samosa dan lipatkan bahagian yg terbuka, menjadi segitiga.
  8. Image101
  9. Image109
    Goreng dlm minyak sederhana panas, hingga keemasan.
  10. Biasanya, inti samosa ni jenis savory - i.e. kentang, sayur-sayuran, ayam, daging. Tapi boleh juga guna inti manis - i.e. kacang, kelapa, creamcheese etc. Terpulang ikut selera masing2.









Laporan Masakan Bergambar (6)

Dsc02773
08-04-2008
yg ni tunggu giliran masuk kuali..
Laporan oleh: yatiezaini

tq sudi cuba resipi ni.. :-)

Dsc02776
08-04-2008
ni je lah yg tinggal .. tks :-)
Laporan oleh: yatiezaini

wah, nampak sedap tu, patut pun tinggal sket je. ;-)

Img_2010
26-06-2008
samosa inti minced chicken, carrot & kentang. :-)
Laporan oleh: azareena
23012009600
24-01-2009
jadi jg akhirnya stlh gagal pd prcubaan pertama dulu (ku buat karipap). thanks
Laporan oleh: baya74

congrats baya! thanks for trying out the recipe! :-)

Pastry_samosa
24-02-2009
salam azareena.. sedap & mudah je.. cepat siap! tq 4 da resipi!
Laporan oleh: as75

congrats as75, thanks for trying out the recipe! :-)

Dsc00891
06-12-2013
thanks , mmg best ! sedap dan rangup .
Laporan oleh: nenei

Komen (22)

06-04-2008, yatiezaini komen :

aik.. td gambar lain.. kat sini gambar lain pulak..camaner azareena buat ni.. blh turunkn ilmu sikit.. hihi


06-04-2008, azareena komen :

ni gambar sebelum goreng, yg kat bawah tu gambar samosa dah goreng. kat sini susah nak cari kulit popia, so terpaksalah try buat kulit samosa sendiri. try lah, senang je. boleh bubuh inti mcm2. :-)


06-04-2008, yatiezaini komen :

azareena.. kulit samosa ni crispy macam kulit karipap x? Blh cuba ni..inti sardin ada lebih kat peti ess.. lebih buat pastry puff petang td..blh jugak buat tuk bekal si kecik gi taska sok pagi...;)..hihi 10q


06-04-2008, yatiezaini komen :

azareena dok kat mana??


06-04-2008, yatiezaini komen :

sori ya azareena nak tanya 1 soklan lagi.. masa lipat bahagian yg terbuka tu.. lipat mcm tu aje ke / kena 'gamkan' .. sbb takut terbukak ler masa nak goreng / kena tekan2 sikit masa nak tutup tu.. alahai byk no soklan.. tak pe kn azareena..


06-04-2008, sofinar komen :

best ni


06-04-2008, azareena komen :

a'ah, dia garing mcm kullit karipap. beza nye tak payah pakai marjerin, pakai minyak masak je. masa lipat tu, bubuh air sket utk jadi "gam". kalau nak lagi selamat, dah siap gulung samosa, masukkan dlm fridge dulu dlm 30 minit, baru digoreng. kalau nak goreng esok pagi nye pun boleh kot. saya sekarang ni menetap di paris, ikut hubby belajar. selamat mencuba! :-)


06-04-2008, yatiezaini komen :

skg doh tgh dok berehat 30min.. hehe.. nanti esok boleh ler antar laporannya kat azreena kat Paris.. jauh tu.. mesti rindu kat M'sia kan.. 10q 10q 10q...


07-04-2008, azareena komen :

ok, saya tunggu laporan dari yatie. tadi buat satu batch lagi, inti tuna + kentang + cheese. sedap juga...


08-04-2008, nor_67 komen :

rajin betul laaa cik yatie kita nih...


08-04-2008, haz_amon komen :

wah...sedap nih....boleh buat hujung minggu nih....yum...yum....


13-04-2008, syue komen :

nak trylah...ari tu dah cuba tp tak pandai nak lipat


20-04-2008, azareena komen :

kat sini ada tunjuk cara lipat samosa step by step --> http://www.indiacurry.com/appetizers/a004samofilling.htm mula2 tu mmg rasa kekok sket sbb pastry nye lembut, jadi susah nak pegang mcm kon aiskrim. tapi lepas buat 2-3 biji, ok lah kot. kena practice.. hehe.. tapi pastikan masa lipat tu, "gam" dengan air sbb takut terbuka masa goreng.


06-11-2008, kishah72 komen :

Dah lama cari resipi kulit samosa. Selalu nya guna kulit popia je. Boleh la buat hujung minggu ni. Terima kasih banyak2 utk info ni.


14-10-2010, norfidah komen :

saya nak cuba resepi kulit samosa ini,selalunya saya guna kulit popia segera, jenuh juga bila memotongnya.


14-10-2010, norfidah komen :

saya nak cuba resepi kulit samosa ini,selalunya saya guna kulit popia segera, jenuh juga bila memotongnya.


14-10-2010, norfidah komen :

saya nak cuba resepi kulit samosa ini,selalunya saya guna kulit popia segera, jenuh juga bila memotongnya.


22-12-2010, Anor's komen :

mmg kena guna minyak sayuran ke? minyak biasa blh tak ?


20-01-2011, dee adeeya yatim komen :

da lama cari resepi nih insyaAllah jap g nk try sementelah inti karipap semlm pn de lebih...mudah2an jadi


04-02-2011, faizythah komen :

erm..tiga hari lepas my hubby buat samosa tgk resipi kt tv tp kulit x brp nk menjadi..next time bolehlah guna resipi ni..thanks yaa...


15-03-2011, bcc1019 komen :

saya akan cuba resepi ini, insyallah


19-09-2011, apple hijau komen :

salam sumer...sy pun nk try jugaklah....cam best jew....heheh...tq for the resipi..heheh


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd