Google+

oleh: che'iza Ikan Bakar Berlada

Bakar

Untuk menambahkan resepi ikan bakar....


Created on : 05-04-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi che'iza




Bahan-bahan ( 2-3 org )

  • 3 ekor ikan cencaru (600gm). Boleh juga guna ikan siakap, jenahak, gerut atau pari.
  • 5 sb cili boh / lada giling
  • *3 biji bawang merah
  • *2 biji bawang putih
  • *1/2 inci kunyit
  • *1/2 inci halia
  • 1 sk pati asam jawa adabi / 2 sb air asam jawa
  • sedikit garam, gula dan pak aji ikut sedap rasa
  • 1 btg serai dititik
  • 2-3 biji limau kasturi

Cara-cara

  1. Siang
    Bersihkan ikan, sbb ikan ni kecik saya buat poket kat belakang ikan, kalau guna ikan besar mcm jenahak, siakap lebih elok belah tgh terus mcm ikan masin.
  2. Kisar bahan bertanda *. Tumis lada boh hingga garing kemudian masukkan bahan kisar. Letakkan serai yg dititik. Bolehlah letak asam jawa, garam, gula dan perasa. Tumis sampai garing. ( sambal ni boleh buat byk simpan fridge ). Kalau tumis garing boleh simpan sampai 1 minggu.
  3. Sumbat
    Sumbat sambal dalam ikan. Kalau guna ikan besar, letak sambal pd bhgn dlm ikan. Bakar ikan.
  4. Perahkan limau kasturi masa makan.

Tag

ikan









Laporan Masakan Bergambar (6)

Picture_1879
08-04-2008
taraaa...penuh sambal, hehe
Laporan oleh: junjs11

Sambal yang buat best tu...Aduhhh.... terliur tgk ikan junjs ni...

Ikan_bakar_berlada
04-05-2008
dah lama buat tp lupa anto laporan, seeedaaaappppp!!
Laporan oleh: nor_67

Amboiiiii..... kak nor, mcm makan kat medan ikan bakarlah......Cunnn wooo.....

___731
29-12-2008
2ari b'turut2..buat ikan ni..sedap la tuh!!!
Laporan oleh: are3646
Myr_ikan_bakar_sambal_120804
08-08-2012
buat ikan kembung skali dgn sotong. sdap & simple.. thx resipi nya :)
Laporan oleh: moonbug
Dsc02799
21-12-2012
hanya nie yg tinggal..telur tu eksyen jer.. ;D TQ
Laporan oleh: k.zila66
20140511_143652
11-05-2014
Hari ibu. Buat makan2 kat umah....thanks resepinya.
Laporan oleh: maladong

Komen (14)

05-04-2008, Lady V komen :

elo che'iza mana cara2nya?


05-04-2008, Lady V komen :

da jmpa da..wah nmpak sedap tu!


05-04-2008, yatiezaini komen :

emmmm.... ratah saje pun sodapppp ni.


06-04-2008, che'iza komen :

Nilah antara lauk2 yg tak yah buat lauk lain cik yatie... Ikan ni kalau nak buat jgn sekor kompem tak cukup......He.. he.. Dapatlah lepas rindu ngan ikan bakar kat serkam atau umbai...


06-04-2008, yatiezaini komen :

eheh raso mudo jap che'iza pggil cik..hehe.. lamo doh x masak ikan cencaru ni.. selau jugak buek blah blkg letak sambal dorlu-dorlu la. .. tp x pernah panggang sbb x der pemanggang .. selalunya goreng jer...bhn2 yg k yatie guna (raso2nyer dah blh pggil kak) lebih kurang jer dgn yg che'iza..mmg sedap ikan ini peberet anak daro k yatie & hb..sian nye dia org sbb lamo sggh dah x buek ni.. sbb rajin punya hal la ni jadi cam ni... wakaka


06-04-2008, sofinar komen :

wah seperti dimedan ikan bakar kepala batas aje niii


06-04-2008, che'iza komen :

Takpalah yatie nak panggil cik pun, nak panggil puan mcm kat pjbt gomentlah pulak... Bak kata omak den pun makcik2 kalau kito panggil kakak, sonyum ke telingo....... Saya pun sbb tak rajinlah bakar , guna tutup periuk yg periuknya dah berlobang den buat tompat panggang.


06-04-2008, che'iza komen :

ye ker sofinar kalau kek melako, lagu nilah rasa dia. tapi kek kuala perlis, lain sikit rasa dio.


11-08-2008, umi kartini komen :

Alahai, kawe posa ari ni. Terliah sungguh tgk resepi ni. Balik ni nak try buat la...


20-03-2009, aiminajmi komen :

sy dah buat tapi sy gune ikan pari.mmg sedap sgt.dh byk kali buat tp tak empat nk amik gamba.hmm...nti nk buat lagi.hehehehe.tq che'iza


21-05-2009, ayangmama komen :

kene cube nih....hehe....


23-04-2011, fiza_myazarra komen :

dah buat dah, x sedap sangat ler....


21-08-2011, Abg Mizi komen :

cercaru x sesuai sgt ngan resepi ni.. lain ler ikan kembung, pari atau gerut2


21-12-2011, daniella komen :

saya tak pandai bakar ikan,tp lepas try resepi ni,memang the best lah.anak anak dan suami pun suke mkan .


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd