Google+

oleh: cthaizad Sambal paru

Sambal_paru

masakan keluarga. Gambar dari laporan masakan


Created on : 02-04-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi cthaizad




Bahan-bahan ( 1/2 kg paru rebus )

  • 1/2kg paru rebus
  • cili kering dalam satu genggam buang biji jika tak mahu pedas*
  • bawang besar 1 ulas*
  • bawang putih 3 biji*
  • belachan sedikit sahaja*
  • serai 2 batang hiris yang putih saja.
  • tomato 2 biji di belah 6 setisp biji.
  • gula coklat / gula melaka mengikut citarasa masing-masing
  • garam secukup rasa.
  • minyak untuk menumis.

Cara-cara

  1. bahan yang bertanda * di blender,jgn lupe cili kering tu di rebus dahulu jadi senang nak kisar.
  2. panas minyak tumis serai sampai wangi.
  3. bila dah wangi goreng paru rebus bersama serai yng di tumis.
  4. bila paru itu garing di bahagian luarnye angkat dengan serai yang tadi dan tepikan.
  5. minyak tumis jika ada lebihan jangan di buang boleh di gunakan untuk menumis sambal nya .kalau minyak tumis tu kurang tambah sedikit.
  6. tumis sambal sampai garing dan naik minyak.
  7. masukkan gula melaka/gula coklat serta garam secukup rasa
  8. jangan lupa tomato yang di belah 6 di masukkan juga.
  9. dan akhir sekali paru yang di goreng gaul sebati dengan sambal,masak dengan sanbal hingga agak kering.

Tag

sambal

Related Recipes










Laporan Masakan Bergambar (2)

Sambal_paru
25-04-2008
ok ct, dah siap.. lauk lunch kemarin..
Laporan oleh: nor_67
Sambal_paru
02-09-2009
sedap! thanks cthaizad..
Laporan oleh: as75

Komen (7)

03-04-2008, nor_67 komen :

cedapnyer paru ....


03-04-2008, cthaizad komen :

dah try ke masak kak nor


03-04-2008, nor_67 komen :

belum lg ct, tp masakan paru sentiasa sedap.. tengok cam simple dan sedap jer resipi ni.. tunggu g pasar dulu.. insyaallah akan buat.. upload gambar la ct, pasti akan buat org tertarik nak buat.. :)


06-04-2008, cthaizad komen :

nanti masak ni dah mik gambar akan diuploadkan


25-04-2008, unies komen :

ni kena cuba ni!!!kgmaranku paru !!


06-12-2010, cahayapermata komen :

nak try bt esok:)


05-11-2011, umi rafi komen :

Alhamdulillah.....bestnye resepi sambal paru ni.....tq cthaizat.....


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu