Google+

oleh: aishiteru81 Roti Jala & Kari Ayam

Rotijala

paling sedap ni and must try! Gambar dari laporan masakan


Created on : 16-10-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi aishiteru81




Bahan-bahan ( 3 orang )

  • 2 cawan air
  • 2 cawan tepung gandum
  • 2 biji telur
  • 1/4 cawan minyak
  • sedikit pewarna kuning
  • sedikit garam
  • lain-lain: acuan roti jala, kalau takde, tebuk bawah tin susu ke tin sardin ke... tapi jangan besar sangat lubangnya.
  • untuk Kari Ayam pulak:
  • 7 ketul ayam (dibersihkan dan dibasuh dengan tepung gandum)
  • 4 biji bawang kecil
  • 2 biji bawang putih
  • 1 inci halia
  • sejemput asam jawa
  • 2 sudu serbuk kari
  • 1/2 sudu serbuk kunyit
  • 2 sudu lada boh
  • 1 biji kentang
  • 1 btg lada hidup
  • 4 cawan santan pekat
  • 2 cawan minyak untuk menumis
  • sedikit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, bunga cengkih
  • sedikit garam

Cara-cara

  1. Blend semua bahan-bahan untuk membuat roti jala. Pastikan tepung yang melekat didinding blender dihakis supaya semua adunan sekata.
  2. Tapis adunan tadi.
  3. Panaskan pan, kalau dah panas, terus mulakan menjala dengan membuat bulatan dan pusing2 hingga menjadi jala.
  4. Tunggu 1-2 minit, angkat ke pinggan dan lipat dan gulung. Tak payah terbalikkan.
  5. Ulang langkah2 tadi hingga habis adunan. Mostly dapat dalam 20-25 keping, bergantung kepada adunan. Kalau adunan tak keluar dari acuan, tambah setengah cawan air. Sambil2 tu, mari kita masak kari ayam.
  6. Tumis bawang merah, bawang putih & halia yang dah ditumbuk.
  7. Bila dah naik bau, masukkan serbuk kari, serbuk kunyit... kacau sebentar dan masukkan ayam.
  8. Masukkan santan, kentang, lada hidup, kayu kayan tadi & garam secukup rasa. Tunggu mendidih dan sedia.

Tag

roti jala








Laporan Masakan Bergambar (20)

Dsc00063
11-01-2007
simple je... cuma saja tambah sikit susu cair and buat tambah sedap! hehehehe
Laporan oleh: umi_e
Photo_29
18-05-2008
sodap...sodap...guna kunyit instead of pewarna....tetapi tetap sodap!!!
Laporan oleh: masak&makan
P1010584
09-06-2008
dah lama ngidam nak mkn roti jala,thx ai..roti jala ni mmg marvelouuss!!
Laporan oleh: noore
Picture_1056
03-08-2008
dah lebih kaler sket..nk jd oren plak..hehe....
Laporan oleh: junjs11
Snv30415
01-11-2008
Dah bertahun tak makan roti jala ni, 1st time buat guna tin susu sbb acuan tak jumpa kat holland nih. Tak sampai 5 minit dah abis.. hubby cakap netxt time buat lagi,
Laporan oleh: aludra
Img0574a
11-02-2009
Roti jala tak buat lagi..malam ni baru nak buat kot. Kari ayam ni sedap! Thank you!
Laporan oleh: Aphra
Dsc01158
26-02-2009
senang n sedap, tq
Laporan oleh: Sharm1969
Img_0854
07-07-2009
1st time masak roti jala & kari ayam, tak sangka bleh buat sendiri huhuhu.. biasa beli jer kat kedai... mekasih bg resepi! (',)
Laporan oleh: nasliza5
Dsc01005
06-09-2009
Salam Ramadhan buat semua ahli MyR. Adik-2 n famili berbuka sekali, so buat untuk juadah berbuka puasa harini. SEDAP..tq, suka guna resepi ni sebab MUDAH n RINGKAS.
Laporan oleh: Sharm1969
Picture_765
29-12-2010
teringin sgt nak mkn..x pernah wat sendiri.1st time da jadi.senang!acuan pun takde tp guna mangkuk foil kecik..anyway,tq 4 d resepi!!
Laporan oleh: wssary
Pic
23-02-2011
Buat semalam untuk sarapan pagi ni.. saya guna 1 cwn susu segar + 1 cwn air.. selepas masak kari ayam & sambal tumis ikan bilis baru mula menjala.. selesai menjala 10.45 pm.. terima kasih share resipi roti jala ni..
Laporan oleh: LynnSham
2011-03-28_09
28-03-2011
1st try.. marvellous.. just tangan x de seni la.. jala nyer x lawo.. :p anyway thanks kpd tuan punyer resepi.. sy guna butter instead of minyak & tambah satu cawan susu segar..
Laporan oleh: cikkeen
Image0602
30-04-2011
Roti jala memang sedap makan dgn kari ayam
Laporan oleh: surinah
Image022rja
03-05-2011
jala x bp mjadi tp sedap jgk..
Laporan oleh: hanan87
17052011096
18-05-2011
Gebu ajerk rotinye..cume colour roti jala sy x berapa chantik..kene buat lg nie..anyway thanx yer..
Laporan oleh: Isteri bekerja
30102011666
18-11-2011
Bentuk nya kurang menjadi, tp oklah rasanya. terima kasih utk resepi ini ya....
Laporan oleh: kasma30
374342_10150512749103369_750668368_8805103_821392653_n
16-01-2012
nie lah hasil nyer...berjaya jgak ..1st time wat
Laporan oleh: lynnYus
377948_10150512784273369_750668368_8805194_134640259_n
16-01-2012
nie yang siap dgn kari ayam..sedia utk dimakan..tq sedap resepi nie
Laporan oleh: lynnYus
Img_1699
21-02-2012
menu minum petang sbb ada kawan dtg rumah. kari ayam pulak kite tambah labu. fuh mmg laris..
Laporan oleh: sevenoctober
Img_0956
15-06-2013
1st time try...tak sampai 2 minit dah menjadi n sedap sgt..thanx tuan punya resepi...
Laporan oleh: azmiza_12

Komen (34)

11-01-2007, admin komen :

Gambar resipi ini dr laporan masakan. Tuan punya resipi boleh tukar dgn gambar sendiri pd bila-bila masa.


12-03-2007, hafiza_mohd komen :

biasanya sy letak susu tepung dalam 4sudu utk tambah rasa lemak manis.


07-11-2007, lennaz komen :

nanti nak cubalah...


09-05-2008, nonoi komen :

mmg ler gn susu lagi lemak..sesetengah pihak guna santan..tapi santan tepung akan jd cepat masam...resepi kite sama la... ini la menu wajib setiap kali raya di rumah sy.


24-02-2009, lovejaitie komen :

hahhaha......nk ckp malu.... asl saya buat tk mcm jala pun.... mcm mana ek????


20-03-2009, cnarcahaya komen :

pnh cube tp mcm x jd jer.. anak suke mkn tp mak x jgk pandai buat roti jala..kari ayam pandai lak sampai kwn2 opis slalu upah masak kari utk event pape..


19-06-2009, aziszahselamat komen :

erm,sebenarnya baru nak try esok..sbb nak buat housewarming bawak potluck memasing..huhu..bile dah dok ngr org ni baru sara teringin nak buat..harap2 sgt menjadi...amiiiin


08-08-2009, suriram81 komen :

br je lepas try buat roti jala utk minum petang..cedappp..tp sy tmbh santan skit...bg dia lemak berkrim...:)


21-08-2009, pinkbusu79 komen :

sy guna sus cair buat roti jala. Roti jalanya menjd tp kari pulak x menjadi sbb banyak santan...heheheh


25-10-2009, lantana komen :

mcm sedap je,ni semangat nak msk utk suami t'cinta ni


12-12-2009, ckedot komen :

ape maksud basuh dgn tepung gandum? cmne nk basuh tuh? rendam ke?


07-01-2010, ladymariyah komen :

saya dah buat..menjadi..anak2 suka..siap masak, jap jer abis.. next time leh buat lagi..jamu sedara mara lak..


26-01-2010, wanchulaser komen :

Nampak mcm sedap je nanti nak cuba. Saya punya resepi keras bila sejuk. Orang tu tipu resepi kot


08-04-2010, reen92 komen :

emm..mcm sedap....nk try resipi nih jgak..harap menjdila =D


07-12-2010, cthajarsadha komen :

kak suka sgt roti jala...Kak slalu gnti minyak dengan planta dan tambah susu tepung....mak mentua guna santan gnti minyak...


14-12-2010, 9190 komen :

saya pminat roti jala...hari nie saya akan cuna wat roti jala...trma kasih atas resepi yg sgt2 berguna nie...:)


20-12-2010, kmj5284 komen :

adunan ni memang cari sgt ke? basuh ngan tepung tu nak buang hanyir ayam atau daging. lumurkan ngan tepung dan gaul. baru cuci bersih ngan air.


20-12-2010, kmj5284 komen :

oppss silap eja lak. memang cair sgt ke ?


07-03-2011, tatameen komen :

tak penah mkn roti jala, huhuhu mklum lah kat sabah ssh nk dpt, nnti try buat laa


15-03-2011, cikgulina komen :

kdg2 bila dah masak kari ayam tuk makan tghr,bila ada lebih tu boleh ler buat beku..sbb nak buat roti jala sekejap jer...


28-03-2011, cikkeen komen :

resepi ni ckp utk 3 org.. tp letih jugak la nak menjala.. tu pun buat setengah adunan je.. but mmg best la.. my favourite nie.. kalo bulan pose hari2 beli.. pas nie boleh buat sendiri dah kot.. :p


30-03-2011, DatinVanilla~ komen :

i suke sgt rt jala tp xpnh buat,just beli je..kuih lain blhla bt.bla tgk ade rspi ni, i try do my best..but very sad, nape batter rt jala cair, then putus2.. bla msuk dlm pan, jd dot dot pastu bla dh rata mcm lempeng la plak..nape ek..i guna acuan rt jala dh..ade sape2 blh tlg kt sni.. Anyway, kuah kari ayam u sedap sgt..i really love it..tq


18-04-2011, Ifah77 komen :

nak cube ari nie...huhu...bahan2 sng nk cari..


08-05-2011, ummi ikhlas komen :

thanks 4 resepi...mmg sedap...xsmpat nk snap pic cz tgh mnjala,xsmpat nk gulung ank2 dh mnuggu...rya thun ni dh xpayah nk order...dh blh buat sndri...


12-05-2011, zatylia komen :

smlm buat resepi ni....senang n sedap....cuma sy x pandai sgt menjala tu......rupa x cantik sgt...apa yg penting sedap dimakan......


05-06-2011, mammaolyn2010 komen :

mmg sedap resepi ni, kat sini xda acuan so guna botol sos tp xjadi sgt, pepun sgt sedap resepi gulai ayam + roti jala ni, lembut & gebu, tq tuan resepi:)


17-06-2011, enawes88 komen :

nak buatkan roti jala sebagai mknan sampingan utk rombongan merisik petang besok...wish me luck ok..thank u guys..


06-08-2011, rizalbakhtiar komen :

my ife try this receipe... sangat sedappp... tima kasih yerrr!!


19-09-2011, Qasehsuci84 komen :

mmg sedapppp...1st time try, alhamdulillah menjadi...terima kasih tuan punya resipi... ;)


20-09-2011, adikina komen :

baru nak mcuba ...mnta2 mnjadilah.......


30-09-2011, Aimi sofea komen :

Nak kena p beli acuan dl..teringin jgk nak menjala bl org ckp senang je nak buat..nak try la buat...mintak2 menjadi sbb roti jala ni sgt sedap


14-10-2011, donnalita komen :

dah cuba buat...lada boh tak ada, sy ganti ngan sebuk cili 1 sd besar. tp roti jala x jadi.....sedey... puas menjala, akhirnya jd roti dadar je....hehehe.t.ksih tuan punya resepi, sbb resepi anda sy dah pandai msk kari ayam. dah jd kegemeran ank pun.....


15-12-2011, hasanah_ikmas@yahoo.com komen :

alhamdulillah, saya dah cuba resipi jadi dan agihkan kat jiran-jiran mereka juga kata sedap...............


24-07-2012, sue_ha komen :

acuan roti jala muncung 3 ada dijual blh hubungi 011-12424665


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu