Google+

oleh: NurAufa Nasi Briyani

29032008659

Resipi ni dri mama Aufa... :) sng je.. tk susah pun..


Created on : 30-03-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi NurAufa




Bahan-bahan ( utk 1 family boleh kot?hehe )

  • BAHAN ASAS :
  • Beras Basmathi (sukatan 4 pot)
  • Rempah briyani (slalunya fmly Aufa pakai ADABI)
  • Susu cair dan minyak sapi
  • Perwarna kuning
  • Rempah tumis 2 paket kecil (bunga lawang, kayu manis, bunga cengkih)
  • BAHAN UTK KISAR :
  • Halia (besar ibu jari)
  • Bawang putih (9 biji)
  • Bawang merah (7biji)
  • BAHAN HIASAN :
  • Daun bawang dan daun sup yang di potong dan bawang goreng

Cara-cara

  1. 1.Panaskan minyak sapi lbh kurang 1 senduk supaya mnjadi minyak dan tumis rempah tumis (bunga lawang, kayu manis, bunga cengkih dll)
  2. 2.Masukkan bahan2 yang di kisar tadi, tumis hingga naik bau dan masukkan rempah briyani ADABI dan letak susu cair lbh kurang 1/2 tin
  3. 3.Basuh beras dan letak sukatan air yg sama banyak dengan beras.. kemudian masukkan bahan yang telah di tumis tadi ke dalam periuk nasi yg berisi beras yang sudah di basuh tadi..
  4. Bila nasi da masak.. tunggu skejap.. jangan trus letak perwarna.. takut nanti warna tu kembang meresap ke smua nasi.. bila da rasa perlu, baru letak perwarna dan hias dengan bahan hiasan.. :)








Laporan Masakan Bergambar (2)

Briyani_nuraufa
04-01-2009
NurAufa,akak buat utk jamuan famili mase cuti tahun baru...briyani yg mudh dan sedap utk disediakan,bubuh sedikit air mawar barulah bau nasi briyaninye....tq NurAufa atas resipi yg simple ini dan slmt tahun baru 2009.... :)
Laporan oleh: kak fida
A__85_
06-12-2009
Wah... first time cuba masak dah menjadi..HUbby pun kata sedap. Thanks for the recepi!!! Memang berbaloi!
Laporan oleh: Alinkhai80

Komen (11)

31-03-2008, Aziemas komen :

maaf nk tanya..susu cair tu bila lak nk letak????


01-04-2008, BONASERRA73 komen :

kita try lah masak kan.htar skit kat boyfren.amboiiii berselera betul dia makan.tq Aufa dgn resepi ni.dah lama nak blajar masak nasi briyani ni


01-04-2008, BONASERRA73 komen :

kita try lah masak kan.htar skit kat boyfren.amboiiii berselera betul dia makan.tq Aufa dgn resepi ni.dah lama nak blajar masak nasi briyani ni


01-04-2008, NurAufa komen :

hehe.. sng je kn BONASERRA..hope bf awk ske n trus pinang awk! hehehe.. :) Aziemas.. susu cair tu letak time cara-cara ke 2. tu.. sorry... tlupe seh nk letak.. hehe..


02-04-2008, idfsjnr komen :

erm..susu cair tue berapa sukatan dier e'k? 1 tin ker?


02-04-2008, NurAufa komen :

idfsjnr, susu cair tu tpulang pd selera masing2.. tp tkyah ah byk smpai 1 tin.. tkot t nasik tu lembik pulak.. nnt aufa edit balik sukatan susu tu k..


03-06-2011, tgt70 komen :

resepi nasi briyani ni sma dgn yg sa pernah msk ikt resepi sndri cuma sa tmbah kiub ayam.daun pndan n utk hiasan sa gunakan ketumbar,kismis htam,daun sup n daun bwg..nti sa post kn resepi nya..


21-10-2011, armylla komen :

salam. saya cuba nak masak briyani untuk kenduri makan dalam 100 org. saya nak cuba resipi ini. boleh saya tau sukatan bahan2 yang perlu di gunakan


21-10-2011, ainnurairil komen :

nape sy msk nasi xcantik cm tu... warghhh.. pakai pewarna egg yellow


05-07-2012, adatakalbaik komen :

Menyampah nya aku resipi macam ni. Kalau pakai rempah, takpayah la tulis resipi cik Aufa oi. resipi ni sama macam: Resipi Nasi Beriyani: bahan-bahan: Rm5, kaki,kereta atau moto. Cara-cara: pergi restoran dan beli nasi berayani menggunakan RM5 tersebut. takke bodoh tu namanya


08-07-2012, hanim sham komen :

saya ambil resepi ni utk permulaan saya masak nasi beriani.hari khamis ni saya akan masak untuk 800 orang makan.saya akan bagi feedback nanti.InsyaAllah..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu