Google+

oleh: sofinar pop corn home made

Popcorn

resepi mudah


Created on : 28-03-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi sofinar




Bahan-bahan ( 2 org makan )

  • 1/2 cwn jagung kering
  • 2 sudu besar magerin
  • 2 sudu makan gula

Cara-cara

  1. masak jagung kering dengan api kecil, tutup periuk
  2. dalam masa tak sampai 5 minit anda akan dengar bunyi pop pop pop pop pop......., tunggu hingga pop corn semua pecah, ada la sikit2 yang tak pecah
  3. mask gula dalam periuk lain, bila gula cair masukkan pula mentega, bila mentega cair masukkan popcorn dan gaul rata
  4. kawan2 ni cara chemah, saya betulkan kat sini sebab saya lebih berpuas hati dgn cara ini, tq che mah

Tag

snack









Laporan Masakan Bergambar (11)

Aresepi
04-04-2008
taraaaa...
Laporan oleh: princessharyati

wat style dalam resepi diatas ke? let try cara chemah kat bhg komen tu, i rasa lebih ok la princess, tq cuba

Img_3413
13-01-2009
kegemaran anak2 sambil ngadap tv...thanks...
Laporan oleh: sofieza

wow dah lama tak buat .... nampak menarik sekali salutan gulanya

Dsc00266
10-03-2009
Salam, saya dah buat byk kali dah...rasa mmg sedap, wangi bau marjerin, but xrangup sgtlar...nape erk?? Bleh bagi komen skit tak...?
Laporan oleh: suzzlyn

suzzlyn kat mana? kat kg paya ke?

Dsc00295
16-03-2009
Hahahaha....saya dah tahu mane silapnya.... weekend wat lagi but kali ni xletak air tuk cairkan gula tu...rangup n sedap...seronok sangat dah menjadi....husband makan satu mangkuk habih...
Laporan oleh: suzzlyn

wah sendri explore, sendiri dapat jawapan

Popcorn
22-07-2009
letak kaler merah bagi nampak cantik sikit
Laporan oleh: kamal77

memang cantik tu...

Popcorn
04-11-2009
my dotter kata "tak yah beli kat kedai lagi.." trima kasih sudi share resepi
Laporan oleh: ibumimi

hahaha jd popcorn die... tahniah

P1020657
21-01-2010
Saya dah pernah byk kali masak pop corn, tapi kali ni menjadi betul. Sos gula dan mentega tu memang sedap! Tq, tq!
Laporan oleh: lynnSI
Picture_088
11-08-2010
tada.... my first pop corn..marveles
Laporan oleh: parahayu
P1210705
03-01-2012
teruja sangat tengok pop corn meletup2...ni first time wat...memang best...tq
Laporan oleh: rosmazamri
Image201204070002
08-04-2012
sedap2 :) bila wat sikit2, dapat la jgk fully coated popcorn tu dgn caramel..
Laporan oleh: inuyaharaf
Imag0120
24-05-2012
as salam, sedapp..tq share resepi
Laporan oleh: wanH

Komen (40)

28-03-2008, tulip77 komen :

sonang jek rupanya nk buat pop corn :D ada ke jagung kering kat sni nih??? klu jumpa nnt nk try :)


28-03-2008, idfsjnr komen :

a'kum sofinar...kat ner nak dapatkan jagung kering tue?kat tesco ader ker?


29-03-2008, che'iza komen :

Wahhh rajinlah sofinar ni, boleh buat tgk bola ni.... Adik saya selalu buat, sakitnya hati berterabur satu dapur. Tapi sedap dia buh milo. Rasanya dia beli jagung ni kat TOPS.


29-03-2008, sofinar komen :

i beli kat carefour, ada kot kat tesko


29-03-2008, Mummy7857 komen :

mana nk beli jagung kering tu yer? mcm mana bentuk dia??


29-03-2008, cikgunita komen :

Dulu pernah buat tapi hangus. Kalau ikut cara u ni nanti gula tu cair tak. Warna gula tu bertukar warna ke?


30-03-2008, obama komen :

gula tu jadi cair ke? atau macam salut gula kat donut?


31-03-2008, myneoct23 komen :

leh tak kalo kita tak yah guna gula tapi guna gula melaka


31-03-2008, sofinar komen :

tak la sama mcm popcorn yang juai tu, gulapun tak gitu salut sgt, memang kena hati2 api kena slow sgt takut hangus, bila dah banyak yg meletup saya akan asingkan dia dengan yang blm pecah tujuan tak mau hangus la tu


01-04-2008, CheMah komen :

cara saya, saya msk pop corn saja dgn api plng kecik sampai pop corn hbs pecah ( ada la ckit yg tak brape nk pecah), dlm bks lain mentega + gula kacau skata kalau nak tambah perisa pun blh, nak color ke. masuk je dlm pop corn tadi dan gaul2 la pop corn tu.saya slalu buat guna strawberry emulco...color merah gitu. tapi pop corn kadang tak nk meletup jgn putus asa cuba lg....saya beli jagung pop corn kat BAGUS.


02-04-2008, sofinar komen :

tima kasih che mah sebab kongsi resepi saya memang tercari2 cara lain yang mungkin dapat mengatasi masalah buat popcrn yang kadang2 hangus


07-04-2008, rhyniazz komen :

cara saya sira pop corn sama dgn che mah. lagi sedap kalau gula tu dihanguskan skit.... nt rasa karamel... sedapp


07-04-2008, sofinar komen :

betul cara che mah lebih sedap i pun dah try, selama ni tak tau cara tu dok buat macam cara i la, i memang recoman cara che mah ni


05-08-2008, izah_ns komen :

jagung kering macam maner rupa dia nyek?... yang banyak jual untuk buat kukus tu ker?


05-08-2008, Isya_Irfan komen :

Kawan i buat (chinese) dia jemur dulu biji jagung tu hingga betul2 kering,dalam 2, 3 hari jemur pas tu baru goreng mcm biasa, guna api paling perlahan. Cara ni biji jagung tu tak hangus hitam melegam. Pop corn dia pun putih melepak mcm kulit dia.


13-09-2008, MAS2RA komen :

tapikan ade gak pernah tengok orang buat taruk sikit golden syrup...bagi kilat lawa pop corn tu....


10-10-2008, cahayer komen :

teringat parttime kat Mcd dulu.. jual pop corn.. kat mane lah nak cari gula caramel tu ek...


18-12-2008, kiazali komen :

di mana nak cari jagung kering tu.pasaraya ada jual ke? tq


24-12-2008, sitinor komen :

Hai sume, saya pun selalu buat pop corn ni, sebab ana-anak suke, tapi ada letak minyak sikit, sebab nak elak hangit...


04-01-2009, siha komen :

xtau la katner nak cari jagung kering tu.. xpenah jumpa pn.


10-03-2009, suzzlyn komen :

masa nak cairkan gula tu xyah letak air skit ke?


18-03-2009, suzzlyn komen :

Sofinar, saya kat Lembah Pantai, PJ. Hehe ada kawan nama Suzzlyn gak ke? Tq ya resepi tu... skrng ni asyik nak wat je ..coz bebudak suka makan...sambil2 tgk tv mmg best...Anyway Sofinar mmg xletak air tuk cairkan gula ya? Dulu2 mak saya wat kuih keria letak skit, mungkin saya terletak byk kot aritu.. last2 xletak langsung...


08-04-2009, izati komen :

as'kum... kak sofinar, saya dh buat popcorn ni tapi knape bila dh sira ngn gula dia dh x rangup eekkk?kak tolong saya solve this problem yer, sbb sya n suami suka mkn popcorn.smpaikan kami nk beli mesin buat popcorn.tapi nasib baik kwn saya sruh cari dlm myresepi ni....thanks yer akak...


16-04-2009, zalieda77 komen :

salam....saya dah try resipi ni..dah lama nak buat tapi tak tahu camne..sebab mak dan suami saya suka sgt...alhamdulillah...menjadi...sronok mak saya sampai beli stok jagung kering banyak2..senang dia kata...papepun terima kasih bub sudi berkongsi resipi....


17-04-2009, suzzlyn komen :

zalieda....saya mula2 wat pun mmg xrangup gak... then saya cuba cairkan gula tanpa air...rasanya marjerin tu pun xblh byk sgt kot...lepas tu nampaknya ok


17-04-2009, suzzlyn komen :

ehh...silap nama...bukan zalieda tapi izati...ehehe...sorry


17-04-2009, suzzlyn komen :

zalieda... awak nye rangup x? kuantiti gula n marjerinnya sama cam resepi ni ke? letak air skit x b=nak cairkan gula? ehehe...byk tanya plak...hihi


18-05-2009, ainreen komen :

sya slalu buat..cma lupe nk hntar repot...puashati mkn yg buat sndri ni...lemak manis...


29-05-2009, Dsayang komen :

sy dah buat utk kali kedua semalam.. yg memula caramel hangit... jadik pahit.. takleh makan.. semalam baru jadi.. cuma takpandai ler nak buat karamelnyerr...


11-07-2009, mirrsoul komen :

a'kum semua to make the popcorn crispy without burning try shake the pan few times when you pop.keep the lid of pan/frying wok ajar.this is to allow steam from the popcorn to come out slightly or else you'll end up with chewy popcorn. as for the caramel,melt the sugar(or use brown sugar for more flavour) around 1-2 minutes until it start to bubble.you can swirl the pan but DO NOT stir at this point because you don't want the sugar becomes gritty and sticky.then add butter and stir slowly. it won't take long since the recipe only calls for 2 tbsp sugar and butter.


09-08-2010, parahayu komen :

ye ye.. da jd buat.. first time buat.. my hubby puji ckp sedap.. lepas ni x yah beli buat je.. adik2 pon suka ni kalo buat kat kg nanti.. tq safina...


11-08-2010, parahayu komen :

tada.... ni la pop corn nyer... cantik & menyelerakan...


13-10-2010, misk komen :

kalo nak masak jagong tu tayah boh ape ape ke...nak try la...anak kat umah suke nieh...


15-12-2010, fatimah aniah binti ahmad saleh komen :

nak cari jagung pop corn camana?


26-03-2011, mello's komen :

jagung kering 2 cm ne??? rupe die???


04-10-2011, aushe komen :

ha bab nk menira 2 je kureeeng ckit..hehe..


04-10-2011, aushe komen :

jagung kering 2 de jual kt giant,tesco..sepeket 2 dlm rm3lbh je...


08-10-2011, Sepia komen :

Anak I asyik cari pop corn kalau jalan kat pasar malam. Kalau boleh hari2 dia nak makan pop corn. Terimakasih atas resepi yang disumbangkan. I akan buat selalu untuk anak I khususnya yg bernama Ain Najwa. Yea......


05-03-2013, princess flower komen :

Saya minta resepi nie ye..Terima kasih sbb sudi berkongsi....


15-03-2013, shidazaid komen :

saya da buat.. 2 kali pertama tu sedap.. kal;i kedua gula terhangus..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd