Google+

oleh: che'iza Sotong Goreng Tepung

Sotong_tpg2

Garing kat luar lembut kat dalam..


Created on : 25-03-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi che'iza




Bahan-bahan ( 3-4 orang )

  • 300 gm sotong
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 sk baking powder
  • 1 biji telur
  • sedikit garam
  • lada sulah

Cara-cara

  1. Potong sotong kecil2, bersihkan dan toskan airnya biar sampai kering.
  2. Gaul sotong dgn sedikit garam dan lada sulah.
  3. Pukul telur setakat nak satukan yg kuning dgn yg putih jer. Masukkan sotong ke dalam telur. Ketepikan
  4. Cara_tpg
    Gaul tepung dgn bp. Masukkan sotong yg telah digaul dgn telur dalam tepung, salutkan habis sotong dgn tepung. Kalu nak pedas boleh letak sikit serbuk kari dalam tepung.
  5. Goreng deep fry sampai golden brown. Goreng sotong kejap jer dalam 4-5 min kalau tak nanti sotong keras and liat pulak.

Tag

seafood








Laporan Masakan Bergambar (44)

Sotong_celup_tepung
28-03-2008
memang garing kat luar, lembut kat dalam, tak resap banyak minyak juga yg penting sedap!!
Laporan oleh: nor_67

Amboi nor, tgk gambar pun dah sedap ni. Presentation kalah tokey ni.....

Sotong_goreng_tepung
01-04-2008
nyum..nyum..nyum...best sgt, rangup walalalala muahs....:) TQ
Laporan oleh: Aziemas

Welcome.....Menarik sungguhlah warna dia Cik Azie...

Sotong_celup_tepung
10-04-2008
nk kejar letrik punya pasal...masak cam kartun...last2 lupa nk celup telur...ha3x.. tu psl tepung tak berapa nk lekat!!
Laporan oleh: tulip77

Tak celup telur pun nampak cam sedap, ni dah jadi resepi baru ni...

Dsc02821
14-04-2008
inilah hasil nya.. terover cook.. so liat ler pulok..hehe.. nanti try wat lagi sampai perfect ...
Laporan oleh: yatiezaini

Tak pe, lepas ni mesti perfect punya.... Rupa cun dah, buat hatiku orak tahan...

Dsc02947
29-04-2008
buat lagi.. kali ni x liat lagi.. dah juicy kat dlm ...
Laporan oleh: yatiezaini

Akhirnya... boleh wat niaga ni yatie..aduh... terliuqlah pulak, nak sikit....

Sotong_tepung_liza
10-06-2008
thanx che'iza...ni liza tak letak baking soda...ok je...sedap makan panas-panas...
Laporan oleh: lizacomel

Tul tu liza... mkn panas2 ni mmg lah sedap.........

Picture_277
14-06-2008
memang rangup dan sedap...baru ni wat sotong goreng tepong menjadi..b4 this tepongnya x lekat kat sotong..hehe..TQ...
Laporan oleh: liana_pg

Ur welcome liana.... seronok bila buat ni menjadi kan liana...........

Photo-0011
17-07-2008
lunch today....mkn ngan nasi kerabu coz nk wat ikan tepung tk jumpa2 ikan yg sesuai....sodapp!
Laporan oleh: hana6877

Nasi kerabu moden eh hana.......... Besar sunggu sotong ko ni hana eh....

P1000971
23-07-2008
besh ler sotong goreng ni...dah 2 3 kali buat...
Laporan oleh: enas_eryna

Senang pun senang.....kan enas...........

01082008034
31-07-2008
huh...sdap makan panasĀ².....hdangan supper malam ni...rangup...tak cukup stok sotong tambah ngan udang sekali..tq
Laporan oleh: nOOrsha

Sedapkan noorsha.... Garing jer kulit dia.... Makan lak panas2.... Wahhh kan dah kecur dah ni.....

Sotong_celup_tepung
03-08-2008
tak puas hati yg 1st buat lupa celup telur...yg nih kita golek2 2x lam tepung...sedap & rangup!!!
Laporan oleh: tulip77

Rajin tul mak buyung ni tau..... Kata tak berapa sehat, tapi masak cekap ngalahkan org sehat lak.... Apa petuanyer........

P1080408
02-09-2008
sedap gak..hehe tp kalau tarok curry powder lebih lagi BEST!!
Laporan oleh: xcellense

Mesti bestkan...Dia ada rasa pedas2 gitu....

25092008032
25-09-2008
Ada lebih putih telur, so saya cuma guna putih telur insteadof sebiji telur utk celup. Sedap,ranggup di luar dan lembut di dlm.Blh buat lagi nanti. Hari ni try try saja..Tq fr the recipe!!!!
Laporan oleh: joyah

Pandai2... sayang lak nak buang putih telur kan..... Lagi bagus sebenarnyer.... sbb kuning telur kadang boleh buat minyak berbuih.....

Sotong2
27-10-2008
sedapp2~ 1st batch menjadi tp 2nd batch tetarok byk garam so jadi masinn haha tkpe pas ni nk buat lagi o yeah!
Laporan oleh: weird_witches

Tak per mkn ngan nasi.... tapi jgn wat selalu... kang darah tinggi you....

Dsc02829
28-10-2008
xberapa cantik sbb kelam kabut buat ntk bkk puasa
Laporan oleh: wan_illiyana

tak perlah tak cantik janji rasa okey... tul tak?

Dsc00738
17-11-2008
dengar letupan pertama terus angkat sotong.. tak sampai 3 minit... 1/2 kilo sotong tak cukup makan berdua... chaiyok..
Laporan oleh: cahayer

Akhirnyer jumpa gak sotong cahayer eh.... Betul tul antara tips nak tahu sotong tu dah masak... eheheheh

Sotong_goreng
30-11-2008
Ni yang suka nak buat lagi ni!!! Makan lepas baru goreng best betul... lagi best dari yang kedai makan punya...tqvm...erkkkkk...( oppss!! tersendawa plak ) ;D
Laporan oleh: Mama Adam
Pc110226
11-12-2008
Menu makan tengahari tadi. Ikut sebijik2 instruction che iza ni, memang garing kat luar, lembut kat dalam.. Nanti nak buat lagi!! Thanks ye, memang menjadi..
Laporan oleh: fara82
Picture_2523
15-01-2009
sedap che iza....tq
Laporan oleh: junjs11
Sotong_goreng_tepung
22-01-2009
Salam Che'Iza..sihat ke?? Sedap juga makan ngan Nasi Lemak..tq 4 da resipi!
Laporan oleh: as75
Dsc00169
24-02-2009
memang best!! dah buat bepuluh kali!! tak jemu!!
Laporan oleh: clavriene
Sotong_grg_tpung
04-04-2009
che iza, bb sehat??? wat lagi sutun ni... memang sdap n da jd peberet dah....very the juicy...rase manis sotong tu... nyum nyum nyum..
Laporan oleh: nOOrsha
Image014
06-05-2009
terima kasih tuan punya resipi.. sedap kan makan macam ni. dapat sotong yg besar sedap. rangup jek
Laporan oleh: rizalia
Dscn6383
23-05-2009
goreng pun sodap! tqvm, sekali cuba, taknk cuba lain lagi. heee
Laporan oleh: zachoes
Dsc00265
12-06-2009
memang sedap, menu berlainan selama ini klu sotong cuma masak sambal aje.
Laporan oleh: easytocook
Sotun
12-06-2009
sedap.. xbyk serap minyak. leh buat lg lain kli..tq yer
Laporan oleh: sakura>emi
A1_1_
18-06-2009
sotong dah sold out. jadi guna udang.. memang sedap.. t.kasih
Laporan oleh: najwafathinah
Dsc01864
10-07-2009
mmg sedap.....first time cb terus jd.len kali buat lagi.ni msk lunch td.blk keje terus msk!!!da lama teringin nk makan.thanks kak
Laporan oleh: eiyna
Sotong1
18-07-2009
dah lama buat,baru nak hanta report(ayat yg selalu dgunakan kat myr nih)hehee..best2!!cucuk lidi ala2 psr mlm gitu.hee..thanks che'iza.. :)
Laporan oleh: HaSue
Sotong_grg_tepung
28-07-2009
mmg marveles....slalu dh cuba tp x menjadik je...sampai rasa maleh dh nk wuat...tp dgn resepi nih..mmg best lerr...tq kak
Laporan oleh: Rusna
Sotong2
30-10-2009
wat lagi dan lagi.... tima kasih iza!
Laporan oleh: hana6877
Csc_1512
25-01-2010
nyum,nyum....sedap.
Laporan oleh: zaina
Udang
27-01-2010
buat untuk luch hari nie, memang favorite saya hehe
Laporan oleh: scopio84
Sotong_tepung
21-12-2010
best sgt2...tqvm.
Laporan oleh: rosemaria
Image0533
20-04-2011
mudah dan anak2 suka..tq
Laporan oleh: surinah
Sam_0510
24-04-2011
definitely sedap.terima kasih byk for the simple resipi
Laporan oleh: mainmasakmasak
Dsc06519
08-07-2011
mekasih Iza..suke mkn panas2 cicah ngan sos BESTTT!!!
Laporan oleh: k.zila66
Dsc_0933edt
14-08-2011
Terima kasih utk reseepi enak ini. Mmg garing dan sedap :)
Laporan oleh: FidaRafidah
Photo0429
13-12-2011
menjadi! tapi kenapa cam kurang garing rangup sket ye? ke sy letak baking powder sikit sangat?
Laporan oleh: ninutdearies
2012-08-04_15
05-08-2012
1st attempt, dh tinggal sikit baru sempat snap gambar. tq2
Laporan oleh: Fizah010179
2012-08-04_15
05-08-2012
1st attempt, dh tinggal sikit baru sempat snap gambar. tq2
Laporan oleh: Fizah010179
Img_20120810_221213
11-08-2012
salam che iza....sedaplah sotong nie lg sedap dr kedai....suka sgt2....tq yer che iza....
Laporan oleh: kunonit
20130822_192054
30-08-2013
Terima kasih..che iza...dh byk resepi sy cuba,tp resepi ni menjadi..credit to che iza..Puas hati sangat2
Laporan oleh: alleya_84
Sotong_goreng_tepung_myr
25-11-2013
Hmmm.. nyam.. nyam.. sedap! Terima kasih Che'Iza!
Laporan oleh: LynnSham

Komen (68)

25-03-2008, kimin_03 komen :

Che'iza, mane resepi & care2 nye... Ade gamba sotong jer, sedap nie...


25-03-2008, sweetpinky komen :

nak guna tepung apa ek..tepung jagung ke,beras ke yg enak?...kalau udang ditukar dgn isi ikan pun boleh kan..


25-03-2008, che'iza komen :

Sorrylah kimin lin ni slowlah nama jer broadband tapi line gprs jer ada kat sini.


25-03-2008, che'iza komen :

sweetpinky tepung gandum jer. Saya tak pernah trylah pulak guna udang and ikan. Biasanya kalu udang saya goreng tempura. Sweetpinky try lah kang report kat sini eh.


25-03-2008, nor_67 komen :

rasanya kalau guna tepung beras lg rangup


25-03-2008, che'iza komen :

Tak try lagilah nor pakai tepung beras, tapi saya ada satu lagi resepi guna teping beras, tepung ubi and tepung jagung. Complicatedlah saya suka resepi yg ni sbb kulit dia mcm berkerak2 sikit and memang betul2 garing.


25-03-2008, nor_67 komen :

selalunya kalau saya wat benda2 goreng celup tepung ni memang guna tepung beras


25-03-2008, che'iza komen :

Nor try lah resepi pulak, tak yah buat byk buat sikit dulu.


25-03-2008, nor_67 komen :

insyaallah, kena cari sotong dan udang segar dulu ya.. :)


25-03-2008, kimin_03 komen :

Kak Nor, saye dulu penah buat udang goreng tepung gune tepung beras. Tp bile dah goreng, kerak tepung tu jd keras sgt... Kak Nor ade ape2 cdgn x utk elak jd camtu?


25-03-2008, nor_67 komen :

kimin, cuba letak telur sebiji dalam adunan tu.. insyaallah lembut dan rangup.. kalau tak jadi gak kena guna resipi che'iza ya :)


26-03-2008, lia763 komen :

nor, sotong tu paling best saiz ape ye?? L atau M?? u goreng guna minyak masak brand ape??boleh lekat ke tepung dengan sotong sumernye??


26-03-2008, nor_67 komen :

lia, biasa sy guna sotong yg sederhana besar.. kalau yg besar(L), isi dia liat/keras skit. . tambah lg kalau kita goreng lama.. lg dia keras.. kalau kecik sgt kurang berasa isi dia.. so yg sedang2 aje .. pastu biasa saya guna minyak seri murni dan saji.. eh eh. patutnya tanya tuan empuya reseipi kan.. kesian che'iza, kecik ati dia.. nanti knor ni jd penyibuk lak kat resipi dia.. hehe :)


26-03-2008, nor_67 komen :

lia, kimin dll.. apa kata kita cuba resipi che'iza ni dulu ya.. nampak menyelerakan tu.. insyaallah sedap


26-03-2008, aa_iezah komen :

tambah skt yer..kalu sesapa nk lebih senang xyah guna tepung beras ke tepung gandum ke cuma guna tepung naik sendiri (selt raising flour) lg mudah & mskkan sebiji telur, skt garam rasanya pn sedap dan rangup lg i slalu wat cam 2 je snang sesapa nk bleh cuba.


27-03-2008, che'iza komen :

Tak de mana nyer kecik hati nor oii, kat sini semua mcm adik-beradik tul tak kita kongsilah sama2 ilmu and pengalaman yg kita ada.


27-03-2008, che'iza komen :

Aa_iezah tul lah tu, boleh guna tpg naik sendiri. Sbb tu resepi ni guna tepung gandum + baking powder. Resepi ni mcm pelik guna tpg gandum lak, tp sifat sotong ni unik sikit, tp cara ni memang berkesanlah kat sotong. Resepi sesuai kat org yg tak de tpg naik sendiri mcm saya (beli bila nak buat kek jer ditambah kat sini mahal, cap blue key pun dah rm4)


27-03-2008, nor_67 komen :

che'iza, nanti sy cari sotong nak cuba resipi ni..insyaallah


27-03-2008, che'iza komen :

Cuba nor jgn tak cuba, guna cara aa_iezah pun boleh, Guna cara saya tepungnya dry kalau cara aa_iezah tpg dia sticky sikit. Tak pun boleh guna cara saya tp tpg guna srf. Mana2 pun bolehlah nor kita buat dia.


27-03-2008, aa_iezah komen :

btul k.nor, sokong che'iza kite kat cn rasa cam adk badik je wlaupn ada yg x mengenali 1 sama len, bestlar ada website cam MR ni atleast dpt kite brkongsi ilmu dan brtukar pndapat tntang dunia masakan..muaah...sayang semua!


27-03-2008, nor_67 komen :

tq.. tq.. sama2 kit meriahkan myr.. idup myr.. hehehe


27-03-2008, yatiezaini komen :

hidup nor.... nyampuk jap..hihihi.. / kena sampuk..


27-03-2008, nor_67 komen :

lorr kita pulak yg kena...


27-03-2008, imarahman komen :

saya baru jek buat...memang sedap...dan yang paling penting anak-anak saya suka sekali....bagi yg belum mencuba tu baik cepat mencuba...ianya ringkas dan lazat yumyumyum.....


27-03-2008, che'iza komen :

Postlah sikit gambar kat sini ima, Selain dari rangup kulit dia tak serap byk minyak. Thanks coz try this resepi.


28-03-2008, tulip77 komen :

dah try wat lunch tadi...tp tak ku sanggup nk 'mengepos' gambo... sungguh huru hara rupa sotongku... hehehe.... tp sedap..... i ratah ngan sos jek :D tq che'iza


29-03-2008, che'iza komen :

Kenapa!!!!!!!! Apa jadi kat sotong tulip, tulip buat camana?????? Susah hati ni, tak leh nak imagine cemaner rupanyer. Rasanya kek african marble lg susah nak buat.


31-03-2008, serai22 komen :

kenapa sy buat bila dah sejuk liuk(lemau) je...


31-03-2008, che'iza komen :

Mcmmana nak ckp eh, mugkin sbb dia guna tpg gandum kot, tak mcm grg pisang guna tpg beras n sdkt kapur. Standard seafood sifat dia kandung air di tambah dgn kulit sotong yang licin menyukarkan tpg melekat, cara ni buatkan tepung tu melekat kat sotong, kulit yg terhasil garing dan dlm masa yg sama sotong tu masak lembut. Saya kalau buat jarang mkn tak habis (mkn masa panas). Tp kdg2 kalau tak habis saya akan panaskan balik dgn minyak yg betul2 panas. Goreng sekejap jer, insyallah dia garing balik. Itu ikut pengalaman sayalah, harap dapat membantu yer cik serai....


06-05-2008, umiza komen :

Sotong ni tak meletup ke?Fobialah sebab byk kali buat celup tepung pun meletup.


06-05-2008, che'iza komen :

Setakat ni saya buat tak pernah lagilah meletup.....Tapi bhgn mata sotong tu memang secara normalnya kadang2 dia meletup tp sbb resepi ni goreng seejap jer so tak sempat dia nak meletup.


23-05-2008, Nenie komen :

mintak petua sikit...camne nak kasi tepung tu tetap melekap kat sotong ya?dah banyak kali buat,asyik fail je...yang naik dari kuali nanti sotong asing,tepung asing...asyik2 kena kutuk ngan hubby je...


23-05-2008, che'iza komen :

Hai Nenie. Emm.. sotong yg dah dipotong dan dibasuh, ditoskan airnya. Tak nak ada air kat sotong kalau boleh lap dgn kitchen towel. letak sikit garam n lada sulah pada sotong . Pukul telur takat bersatu jer. Masukkan sotong dlm telur. Keluarkan sotong tu salut lak dgn tepung yg dah gaul ngan bp. Make sure sotong lekat sepenuhnya ngan tepung. Tutup habis sotong tu ngan tepung. Masa goreng make sure minyak betul2 panas2. Masak kejap jer dlm 3-4 min, when it turn golden brown cepat2 angkat. Practice make perfect.... tak pa Nenie buat lg ehhh..... Chaiyo..chaiyo....


15-06-2008, adiezx komen :

kite da wat.. lalala lembut glerk hihi nak menampalkan gambo tp kemalasan datang


23-06-2008, che'iza komen :

Bestkan adiezx.... takpe kang bila kerajinan mendatang leh up load gambar eh........


17-07-2008, hana6877 komen :

ahaks....den cipta tuh iza...hihi...ponat round kat tmpat ikan tk jumpa ikan yg berkonan nk lwn ngan nasi kerabu tuh.. duk sini belasah jek la apa yg ada.haha.. kat sini sotong mmg bosa2 la che'iza... tk cayo p tnya ngan k.yani tuh...huhuu...


04-08-2008, cik_salma komen :

wah... mmg best sotong ni.. semalam dah cuba.. tq


04-08-2008, che'iza komen :

Pandai hana mecipta resepi baru noo... Yelah duk di perantauan ni kan... kena kreatif sikit......


04-08-2008, che'iza komen :

Tq cik_salma sbb sudi mencuba resepi den ni.......


04-08-2008, tulip77 komen :

hehehe...hang pun sama la iza dlm dok fenin2 lalat mcm2 resepi kuar.... hehehe... klu ikutkan letih mmg kj nk melepak je lar....alah masak2 jek bkn suh angkat guni boreh ;)


04-08-2008, che'iza komen :

Den fenin2...... jangkit ko la ni..... Angkat guni beras eh.......... Dah try lum......


09-11-2008, faiz mubarak komen :

kali pertama memasak..(megi&air xkira la..) [img]http://www.friendster.com/photos/41078131/1/850421002[/img] masakan student dari manipal,india.


18-11-2008, che'iza komen :

Faiz mubarak... gambar tu kak maner... besar2 sotong nooooo....


16-01-2009, choa komen :

dah berkurun che'iza boh resepi nie. saya barulah mencuba... mmg sedap..rangup n simple ajek.. pas nie boleh celen yang kat kedai punyer sotong goreng tepung.. takde sos ke? ada sapa2 reti buat sos dia tak? sure lagik sedap.. thanx ye che'iza sbb berkongsi ilmu.. :D


16-01-2009, che'iza komen :

Thanks choa sbb mencuba resepi ni.... Simple jerkan... dan yg penting choa suka... Rasa byk resepi sos kat sini, choa cari kat kategori sos/pencicah....


09-04-2009, cocojelly komen :

salam che'iza, greng sotong nie tak meletup ke? sy slalu greng tepung meletup...seram..hahahaha


13-05-2009, pepaya komen :

che'iza nk tnya... law x letak baking powder boleh x? nk cbe gak resipi ney tp xde baking powder lak..


19-05-2009, nurin_ku komen :

yer lah che'iza, sy byk kali buat. terpaksa berperang kt dapur. sotong tu tetap gak meletup walaupun x masukkan kepala sotong tu.. ada apa2 petua x jgn bg meletup.


07-06-2009, sofia43 komen :

bru mnggu lpas wat stong greng tpung, tk mnjdi, ank2 komen tk sma cam kat kdai... tup2 jmpa plak MR ni, trus cri rsepi stong greng tpung, nampak cam sedp jer..... dri komen2 n lporan mmang sdap kot, ni yg nak cuba ni.... tq che izah, esok mkn tghari lauk stong greng tpung lah jwabnye....


08-06-2009, sofia43 komen :

mmang betul lah che'iza, sedap betul stong ni, buat ptang tdi tak sempat tunggu makan mlam, hbis anak2 kerja kan, anak2 suka betul rasanya. terima kasih bbanyak


10-07-2009, komen :

Che' iza sedap betul sotong ni.. mkn sj pn sedap. hubby sy mmg suka sotong goreng tepung ni


30-10-2009, k.zila66 komen :

slm iza..nih wat smlm mmg sedaplh..tq ya.


05-11-2009, k.zila66 komen :

wat lg iza..xjemu2...besttt..tq...


27-01-2010, kasturi762003 komen :

kalo..guna udang..sesuwaii...x resepi ni...


29-05-2010, allynne"z komen :

yeah2...nak cuba lah...i suka sotong gereng tepung...x pnh masak sndri,slalu nya makan kat kedai je...mesti sedap kan3......


05-12-2010, alamakresepi komen :

sk baking powder uh pe bnda ?? sowy la , sy laky bwu nk blaja mask huhu2


05-12-2010, Zieys Abady komen :

Alamakresepi,,,sk tu singkatan bagi SUDU KECIL...Baking powder tu SERBUK PENAIK...Selamat berkung fu d dapur ya...


13-12-2010, poon75 komen :

selalu masa mengoreng sotong goreng tepung ni mesti meletup2 dlm kuali,ada apa2 petua ka untuk dikongsi.


26-12-2010, lydianajihah komen :

baru nak tanya sk tu apa.. saya baru belajar benda2 gini. tq for recipe.. simple je. harap2 menjadi


28-12-2010, nurul nur komen :

tulun..tulun..nape klu tiap kali sy wat..tepung da mask..garing..tp sotong plak yg x masak..huhu...de sape ley tlg x..


09-01-2011, Mrsazman komen :

Dah buat malam td..x sempat nak upload gambar..sedap n rangup ..tq iza..


14-03-2011, HANNA NABILLA komen :

selalu buat sotong goreng ni....mula mesti pakai perisai....meletup2.....dah selalu buat....ok jugak....bawang putih goreng sama tak la meletup lagi.....


11-04-2011, iedaoshin komen :

sy baru je wat td mmg jadi.hubby pun puji siap tanye resepi amek kat mane.tq tuan punye resepi.


03-06-2011, adriana_adam komen :

thanks dh cuba.. memang sedap sangat2, goreng dlm 4minit je mng sotong masak n tepung mng rangup..


16-06-2011, abeza624 komen :

che iza..... nak goreng sotong ni dgn api kecil atau sederhana...????


11-08-2011, lala dila komen :

saya da byak kali wat tapi slalu x jadi n sotong slalu meletop... pakai tepung tempura pun x jadi.. camner yer.. nak wat pun jd takut


21-09-2011, anja comel komen :

saya pon prnah try byk kali tp cam jd x jd jer sotong tu....kasi petua ckit..............


10-12-2011, ainnurairil komen :

perghh... terbaik, xpenah uat mnjd.. pas try resepi ni jd.. da sejuk pun rangup... thanx sgt2


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu