Google+

oleh: yani Okonomiyaki

Okonomiyaki

masakan jepun


Created on : 06-05-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi yani




Bahan-bahan ( 2-3 orang )

  • 100g tepung okonomiyaki/ tepung biasa
  • 1 biji telur
  • 150g kubis-potong halus
  • 150g bawang besar,udang kering, sosej
  • sos okonomiyaki
  • mayonis
  • sedikit minyak
  • 100cc air

Cara-cara

  1. Potong halus kubis dan mayang bawang besar
  2. Bancuhkan tepung. Masukkan telur, tepung dan air. Kacau biar sebati
  3. Masukkan kubis dan semua bahan-bahan lain. Kacau sebati
  4. Panaskan 1 sudu minyak dalam kuali. Masukkan 1/2 atau 1/3 adunan tadi. Ulang sampai habis.
  5. Bila nak makan, letak sos okonomiyaki dan mayonis
  6. Sedap dimakan ketika masih panas-panas









Laporan Masakan Bergambar (4)

Okonomiyaki
23-01-2007
I buat lain sikit, tak guna air... 3 biji telur+keladi diparut, kurang tepung... yg lain sama. Sos buat sendiri dgn worcestershire+kicap+gula+seafood sauce. Sedap!!
Laporan oleh: skyblue

creative lah u ni skyblue.. buat sos sendiri..

Nikon_073
07-09-2008
Buat utk buka puasa smlm. Hazel buat dgn menggunakan tepung gandum. Letak sikit crabstick. Topping ngan Worchestershire Sauce, Mayonaise, Bonito Flake & Aonori. SEDAPPPPP... Hb & anak2 really enjoy espc bila makan panas2.
Laporan oleh: Hazel

k hazel.. memang betul kena mkn panas2 baru sedap

23032011496
24-03-2011
buat ptg smlm,tapi guna tepung takoyaki,sedap jugak,lembut..ltk kubis byk2,bila gigit,kruk krak bunyinye..hehehe..xpakai kicap pun,cuma picit mayonis dan tabur dgn bonito...sedapppp..licin
Laporan oleh: kamal77
27032011504
27-03-2011
buat lagi ptg td..kali ni buat besar sikit,cepat sikit nk hbskan adunannye..
Laporan oleh: kamal77

Komen (24)

07-05-2006, Cikkiah komen :

aa..yg pasai sos okonomiyaki tu..kalu beli kena tgk2 sket belakang dia. kekadang ada taruk itu ba-alif-ba-ya jugak dlm ingredients die :-) be careful yer ;-)


08-05-2006, yani komen :

memang betul... tu. Kalo beli nori pun kena berhati-hati juga.. ada juga yg diletak benda alah tu..


11-05-2006, aziz komen :

betul tu,takut nanti ada gogok .hati-hatilah ye.


11-07-2006, ifa komen :

masakan jepun dah ade masakan thai xde ke,saye ni suka makn pedas..


18-07-2006, mimie komen :

i plak nak try masakan cina yang halal punye..tlg bg resipi ek.


25-08-2006, yana komen :

skrg nak beli ape2 kene tgk dulu halal ke x.xleh la main beli je.tambah2 dok kat negara org.k b careful :-p


25-08-2006, yani komen :

betul tu yana.. bila berada kat negara orang ni baru tahu ada coklat/sweet yg diimport dan dijual di Msia tu takleh makan. Masa kat Msia dulu main hentam je.. lepas ni nak kena berhati-hatilah..


23-09-2006, kak as komen :

kuih dorayaki yg doraemon suka makan tu wujud tak...


23-09-2006, yani komen :

kak as.. dorayaki tu memang ada.. tapi tak tahulah sama ke jenis yg doraemon makan tu :) .. pernah tengok aiskrim dorayaki.. pastu kat aiskrim tu ada gambar doraemon.. emm.. mungkin samalah tu kot..


27-09-2006, riena komen :

Yani, kalau ada resepi jepun lain bagilah lagi ya.


07-10-2006, E-jat komen :

Kalu tiada sos okonomiyaki tue leh tukar dgn sos apa?almaklumla...daerah kecik tempar aku tinggal mana ada jual benda2 mcm tue...help me okke:)


08-10-2006, yani komen :

err.. tak dapat nak bantulah.. sos dia memang ptg.. kalau takde tak jadilah okonomiyaki tu.. :)


10-10-2006, LeZeO komen :

apa sos okonomiyaki tu?ada gambar nya tak?


29-03-2007, irralishah komen :

k yani~ mane nak dapat sos okonomiyaki?


05-09-2007, nizie komen :

selain sos okonomiyaki tu boleh pakai sos lain x?? tmpt sy ni ssh skit kot nk cari semua tuu..


10-03-2008, tomoyo hime komen :

worcestershire tu ape?x pnh dgr la ^_^'


15-05-2008, teaja komen :

macamane nak buat sos okonomiyaki


28-05-2008, hana6877 komen :

nk tnya la..sos okonomiyaki brand apa yek yg halal?


14-12-2009, ifa206 komen :

i slalu tgk org wat okonomiyaki.. sos tu diorg ckp sos buah.. sdp tau..tp resepi i xdpt curi la.. huhu..


25-11-2010, kiemass komen :

sy pun nak tau macamane nak buat sos okonomiyaki????


26-11-2010, rynefrederica komen :

kat mane leh cari sos okonomiyaki halal? saye jumpa kat jusco tapi die ade contain mirin[rice wine], kat shojikiya ade contain pork. kat jusco tempat mknn die ade jual okonomiyaki. ade cop halal. tye le hari tu diorg buat pkai sos okonomiyaki ape? diorg xnak cakap. tu yang jadi pelik. xkan diorg gune sauce yg ade mirin tu. tolong ye gtau kat mane jumpa sauce tu yang halal and jenama die. kalu baik hati sertakan gmbar sekali. hehe


19-01-2011, Mrsshizni komen :

Yani, saya penat dah mencari sos okonomiyaki yg buleh makan. Boleh x yani letak gambar sos yg yani beli, sng sket nak gi cari nanti. Thanks.


17-09-2011, airayaya komen :

sos okonomiyaki tidak halal. ada kandungan mirin dalamnya. tiada unsur khinzir tapi kebanyakan sos okonomiyaki ada campuran mirin. mirin itu mirip sake, sejenis arak beras jepun. harap maklum.


29-09-2011, junkyosha komen :

Recipe Ingredients Autoconvert units to: Metric US 2 tablespoons 30 ml Tomato puree 2 tablespoons 30 ml Ketchup 1/3 cup 78 ml Worcestershire sauce 3 tablespoons 45 ml Dark soy sauce 1 teaspoon Sugar 7 tablespoons 105 ml Dashi (bonito stock) 2 tablespoons 30 ml Cornstarch - dissolved in 2 tablespoons 30 ml Water Recipe Instructions Bring tomato puree, ketchup, Worcestershire sauce, soy sauce, sugar and dashi to boil in saucepan over high heat. Add cornstarch mixture, a little at a time, and cook until thickened to the texture of ketchup. Cool before serving. This recipe yields about 1 1/2 cups. Each tablespoon: 7 calories; 196 mg sodium; 0 cholesterol; 0 fat; 1 gram carbohydrates; 0 protein; 0.01 gram fiber. source: http://www.cookingindex.com/recipes/45931/okonomiyaki-sauce.htm ni boleh guna kot sbb x masuk sake...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd